Muziek herkennen met Shazam of Google

shazam muziek herkennen

– Update: 25 november 2022 –

Met de app Shazam kon je muziek herkennen. Nu heb je daar geen app meer voor nodig: Google Assistent en Siri kunnen het ook. In de begintijd van de smartphone vond iedereen het verbazingwekkend. Shazam luisterde even en wist feilloos welk nummer er op stond, en welke artiest.

Shazam werd opgekocht door Apple, en die voegde het aan Siri toe. Google kan het ook, met de Google Assistent, bijvoorbeeld op je Android telefoon. Dus je vraagt de Assistent gewoon: “Welke muziek is dit?” of iets vergelijkbaars. Hij herkent het allemaal prima, met de Google Sound Search. Zonder app of zonder instellen…

Je kan ook eerst “Hey Siri” zeggen, of “OK Google“. Maar dat zet ik altijd uit, want dat trekt batterij en het is gewoon raar om continu een luisterend apparaat bij je te hebben. Ik start die Google Assistent gewoon wel zelf, door vanaf linksonder te vegen (dat is ergens een instelling op Android).

Shazam is later nog verder uitgebreid. Het kan nu ook films en tv-series herkennen, en commercials. En je kan nu ook in de historie kijken, dus al je vorige zoekopdrachten staan er overzichtelijk in.

Die zoekgeschiedenis heeft Google uiteraard ook: op My Activity kan je dat inzien. Sowieso eens goed om te bekijken, en eventueel af te stellen, want misschien wil je dat helemaal niet! Google is er gelukkig wel transparant over, en je kan er dan ook van alles instellen:

Verder zijn er ook ander apps die muziek kunnen herkennen. Zoals Soundhound. Microsoft heeft zijn eigen Bing die dat ook kan, en Amazon heeft ook iets vergelijkbaars. En Sony ook.


4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik kocht een doos met cassette bandjes en er was één nummer tussen die Shazam en Soundhound niet herkende…. Two People – Heaven
    Ik had mazzel dat de doos ook een radio uitzending bevatte waar dat nummer aangekondigd werd, anders had ik nu nog gezocht. Dokter Pop, cancel mijn aanvraag maar :-)

  2. Shazam werkt best goed. Maar bij minder gangbare nummers komt ie er niet altijd uit. SoundHound is dan ook een app die dit kan. En die vind ze dan soms weer wel. Ik gebruik ze beiden. SoundHound staat niet in google assistant. Zover ik weet dan.

Geef een reactie