Numark Party Mix review: DJ’en met laptop en MIDI Controller

– Update: 23 oktober 2023 –

Je kan tegenwoordig met een iPhone, iPad of laptop behoorlijk goed DJ-en. Meestal doe je dat met software, zoals Djay Pro (55,-), Traktor of zelfs gratis versies. Die software kan je bedienen met je toetsenbord, of op IOS gewoon met touch. Maar een MIDI Controller is dan wel veel handiger. Daar zitten alle faders en knopjes op. Zoals de Numark Party Mix voor een barkje: €100. Wat een hoop lol krijg je voor dat geld!

De Numark Party Mix is een voordelige Midi controller. Met alle fysieke knopjes die je nodig hebt als DJ zoals faders, toonregeling, scratch-pads en sync-buttons. Zulke MIDI controllers zijn er in alle soorten en maten. De dure lopen tegen de 2000 euro. In deze Numark Party Mix zit ook al een audiokaart, dus dan heb je een externe DAC (zie hieronder) ook al niet eens meer echt nodig. Er zit een Audio uitgang op (tulp), en ook een mini-jack voor de hoofdtelefoon, zodat je de volgende track kan voorbeluisteren.

Behalve die nodige audiokaart zit er ook al gratis goede software bij, dus eigenlijk heb je de prijs van 85,- dan meteen al terugverdiend.

Er zijn ook MIDI controllers met een dock voor je iPhone of iPad, maar deze Numark Party Mix heeft alleen USB. Het blijft wel allemaal portable: hij is lichter en kleiner dan een laptop.

De gratis software is Virtual DJ LE (voor Mac en PC). Maar ik gebruik DJay Pro, en dus moet je dan alle knopjes zelf opnieuw “mappen”. Dat is wel even wat werk (tik ⌘-Y in DJay Pro) maar dan heb je ook volledig je eigen knopjes. De 3 knopjes Gain-Treble-Bass kan je bijvoorbeeld dan zelf op Treble-Mid-Bass zetten. De settings kun je exporteren en bewaren. Mocht je mijn kant-en-klare settings voor DJay Pro als uitgangspunt willen proberen: die staan hier. Dan ben je al een eindje op weg. De basisdingen zijn hetzelfde, maar ik heb veel knopjes al totaal veranderd. Dat is dus eigenlijk ideaal: zo heb je je eigen persoonlijke controller, met alles precies zoals jij wil!

Niet alles werkt vlekkeloos met DJay Pro: de Pad Mode en de Jog Shuttle Mode bijvoorbeeld kan je niet programmeren, alleen de bijbehorende knoppen. Oftewel de “toggles” kun je niet instellen. Als je dat wil, moet je de bijgeleverde Virtual DJ software gebruiken. Met de Jog Shuttles kun je verder wel perfect scratchen en zo, daar zijn verschillende modes voor. Loopen en samplen kan ook.

De faders en knopjes werken en voelen prima, ook al is alles van plastic. Dat mag: het is gewoon digitaal. Ze hoeven alleen maar lekker te draaien / schuiven. Vroeger ging het analoge audio signaal nog langs elk knopje. Dat is enorm veel duurder en slechter. Nu hoeft dat dus niet meer.

Erg geinig zijn de ingebouwde lichteffecten. Come on, het is toch ook gewoon speelgoed!?

Numark party mix review usb dac midi controller DJ Mac

Zie verder de blog met tips over DJ’en met Spotify. En kijk ff dit filmpje om te zien hoe het eigenlijk ECHT moet:

Externe DAC

Er zit dus al een ingebouwde Audio DAC in de Numark. Maar de hoogste geluidskwaliteit krijg je met een nog betere DAC zoals de Focusrite Scarlett van 135,- of de supervoordelige K.GuSS voor 24,-. Zie het artikel over DAC USB geluidskaarten.

Disco lights / Lasershow

Ik kocht deze fijne disco-lamp, met lasers, led-lichten en blacklight. Eens kijken of dat wat is! De review volgt nog hier. Je moet toch ook een vette lichtshow neerzetten! Dat verhoogt altijd de feestvreugde. Staat ook hier op BOL.com.

Rookmachine erbij? Staat ook op BOL.com, inclusief de benodigde olie.

Deze blog is niet gesponsord

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie