iPhone X en iPhone XR review: voordelen, nadelen en tips

iphone x review

– Update: 26 november 2018 –

iPhone X review, hands on Dat scherm hee! Zo mooi, zo groot, terwijl de hele iPhone compact blijft. Dit is de toekomst! Het scherm is ook van ongewone kwaliteit. Helderheid, scherpte en kleur: allemaal perfect. Die afgeronde hoeken: dat is geheel nieuw, maar goed en doordacht (dat zit zelfs ook op de nieuwste iPads, 2018). Het ziet er gewoon erg mooi uit. Dat functionele hapje uit de bovenkant (de “notch”) vind ik ook niet storend. UPDATE: De iPhone XR is nog slimmer, beter en goedkoper.

Verder vind ik het goed dat er juist een kleine rand om het scherm is. Dat zorgt voor de nodige natuurlijke marges, rondom tekst en beeld. Beter dan die rare rond aflopende Android schermpjes.

Vrijwel alle apps zijn ook al aangepast aan dit X-formaat.

De home button ontbreekt. Maakt niet uit. Sterker nog: het is beter! (Swipe van onder is home. Even vasthouden is de multitask bar: swipe omhoog om apps af te sluiten. Swipe vanaf rechtsboven: Bedieningspaneel. Vanaf linksboven: notificaties) Allemaal heel logisch, makkelijk, slim, doordacht en goed. Briljant zelfs! En 3D touch is er natuurlijk ook nog steeds: harder klikken op het scherm voor snelle context-menu’s. Het voelt alsof je het scherm kan indrukken.

De iPhone XR heeft geen 3D touch maar een slim alternatief: Haptic feedback (langklik). Dat werkt nog maar bij een paar knoppen, maar dat zal later wel uitgebreid worden, want het werkt echt verbazend goed.

De iPhone XR heeft ook geen OLED, maar wel de beste LCD ooit. De randen rondom zijn wel groter en dikker dan bij de iPhone X.

Het unlocken met je gezicht werkt ook prima. Snel en soepel. Bij het aankopen van dingen moet je twee keer op de zij-knop drukken: je krijgt exact te zien wat je moet doen, dus je hoeft nergens over na te denken. Apple op zijn best.

Het geluid is ook drastisch verbeterd vergeleken met vorige iPhones. Het geluid lijkt direct uit het scherm te komen, het klinkt erg goed en het kan harder dan voorheen.

De portretmodus in de camera is echt verbazingwekkend. Leuk en functioneel. Het Bokeh-effect, extra diepte in je foto, is echt heel goed uitgevoerd. De achtergrond wordt onscherp gemaakt, zodat het onderwerp naar voren komt. De knop Studiolicht werkt ook op een goede slimme manier, en daarna kan je ook eens nog automatisch verbeteren. Dubbele camera, slimme software, optische beeldstabilisatie, echte optische zoom (je kan 2x inzoomen met volledig behoud van scherpte!) en multi led flash: deze camera is echt state-of-the-art. Geen Android die daar aan kan tippen. Apple is dus nog steeds leidend, op eenzame hoogte, inspirerend en vernieuwend. Echt wel!

Wat mij betreft is dit echt de beste iPhone ooit, en ook weer een grote en verbluffende stap voorwaarts.

Het Bokeh-effect van Portretmodus: de achtergrond is onscherp gemaakt, net als bij een spiegelreflexcamera. Hier is ook de knop Studiolicht gebruikt, en automatische verbetering. Dat werkt verbluffend goed. Klik voor een vergroting. 

Bij de iPhone XR is er maar 1 lens in plaats van 2 en werkt de portretmodus alleen bij mensen, niet bij dingen of dieren (kan wel met een App: Halide). En de 2x optische zoom ontbreekt. Maar de XR heeft weer een nieuwe snellere A12 chip en slimmere software – Smart HDR – die betere foto’s maakt.

Animoji

Je kan honden, katten of drollen laten praten met jouw stem en gezichtsuitdrukking. Bij Berichten klik je links onderaan op het App ikoon, en dan op het aapje. Wijst zich verder vanzelf!

En nu even wat minpuntjes

Hij is nogal zwaar. En spekglad. Het glas is ook nogal duur om te vervangen als het breekt: 400 euro! Hier tips voor goedkope goede iPhone hoesjes. De iPhone XR is nog groter, dikker en zwaarder. Plastic polycarbonaat voor de achterkant was toch beter geweest. Goedkoper, lichter en dunner.

De draadloze oplader krijg je er niet bij. Flauw hoor. Die moet je zelf kopen voor 4 euro. Qi is een universele standaard in draadloze opladers. Werkt prima, best handig! In de auto is er nu een met een magneet, dat is nog beter, ook voor thuis. Een Qi-lader moet overigens nog wel aan een oplader hangen. Bijvoorbeeld aan deze snellader voor 4 euro. Een snellader zit namelijk ook al niet bij je iPhone! Draadloos opladen gaat beter met een snellader.

Je kan ‘m niet zo goed met één hand bedienen. Net iets te groot. Reachability is wel goed gedaan (swipe onderaan iets naar beneden). De boven-hoekjes lijken dan buiten dit gebied te vallen, maar die zijn er wel, alleen onzichtbaar. Dus swipe naar beneden op de plek waar je denkt dat ze zouden moeten zitten (fijne zin!).

Je kan ook een popsocket nemen waarmee je de iPhone beter kan vasthouden, en waarmee je het hele scherm kan bereiken met een duim.

De iPhone XR is nog groter, dus die popsocket is nog nodiger

De nieuwste IOS zat er niet op. Je moet dus eerst zelf gaan zitten updaten, en dat is een ellende: de nieuwe iPhone kan alleen AAN met je oude sim – je oude werkt dan niet meer – een backup terugzetten kan niet met een oud IOS – enorm gedoe allemaal. Doe asjeblieft voortaan voor die prijs de nieuwste IOS erop. (Met iPads en laptops heb je tegenwoordig datzelfde probleem. Hier een blog over het instellen van een nieuwe iPhone en een over externe backups)

En voor die absurd hoge prijs krijg je ook alleen maar gewone oordopjes. Niet eens de draadloze Airpods. Zelfs die handige siliconen caps van een paar cent kunnen er niet af bij Apple, terwijl dat die oordopjes veel beter maakt. Je kreeg er dan wel weer een gratis verloopje van Lightning naar mini-jack bij. Hoera!
(UPDATE: die krijg je ook al niet meer… moet je zelf kopen, die audio lightning adapter)

64Gb kan net, maar is dat niet net te weinig? 256GB dan maar meteen? 128GB is er namelijk niet. Slim hoor. Want dan is-ie meteen 1340 €. Apple Care erbij? Een hoesje? En toch maar die draadloze Airpods? Okee! Dat is dan TWEEDUIZEND EURO – DANKUWEL!

De iPhone XR is er gelukkig wel met 128Gb. Voor een redelijke 60 euro extra.

O ja: dat hoesje. De iPhone is inmiddels waterdicht, godzijdank. Maar: er zit wel een gat onderin, waar stof in komt. Neem dus een hoesje met een dust plug (stofdopje).

Logisch toch. Inkoppertje!

Maar die is er niet. Huh? Waaaat?

Dat zit niet op die dure design Apple hoesjes! Dan maar in China voor € 2. Die zijn perfect. Die hebben namelijk wel een dust plug. Zodat je over een tijdje nog steeds kan opladen… want door stof in de Lightningpoort gaat het opladen soms slecht of helemaal niet. Of neem een magnetische MagSafe Lightning kabel waar het plugje meteen ook een dust plug is.

Conclusie iPhone X en iPhone XR review

De iPhone XR is ook van glas, maar met aluminium ipv staal, en met LCD ipv OLED, met 1 lens ipv 2, met een nog groter scherm dan de X, geen 3D touch maar een slim alternatief: Haptic feedback, met een nieuwe snellere A12 chip, drastisch verbeterde camera-software (smart HDR) en de beste batterij ever. En met de mogelijkheid voor een tweede SIM, een e-sim! En ook nog eens 300 euro goedkoper.

De beste iPhone ooit, en redelijk betaalbaar. De iPhone XR is de toekomst en een absolute topper!

Okee, de iPhone XS en XS Max zijn ietsje beter, maar ook erg veel duurder. En de iPhone XR heeft de betere batterij en maakt in een aantal situaties juist BETERE foto’s dan de dure XS en XS Max.

Bespaar nog eens 700 euro en doe er GEEN Apple Care bij, en neem een beter goedkoop hoesje (2,-) en een goedkope Qi oplader (4,-). En ook maar de beste goedkope oordopjes (10,-) en een goedkopere draadloze headset (25,-) ipv de Airpods (175,-). Een Popsocket van 1 euro kan er ook nog wel af, en bespaart je mogelijk €400,- aan reparatie. In de auto is er deze Qi-lader met magneet (20,-) 

Zie ook de blog over IOS12

Deze iPhone X review is niet gesponsord. Ik kreeg niet eens een gratis iPhone X ;)

Geef een reactie