Photoshop alternatief: Affinity Photo

affinity photo photoshop alternatief

Een historische gebeurtenis: de ouwe baas Photoshop wordt aan de kant gezet. Affinity Photo komt ervoor in de plaats. Net zoals Quark Xpress destijds in één klap werd weggevaagd door Adobe Indesign – wat de grafische industrie voorgoed veranderde. Rust zacht, beste PS. 

Ik was altijd blij met Photoshop. Het was een fijn, leuk en verbazingwekkend programma. Er was geen enkele serieuze concurrent, ook al hebben velen het geprobeerd. Er was bijvoorbeeld een gratis GIMP. Die kon zogenaamd alles, alleen kon je daar niks in vinden, het zat allemaal op hopeloos rare plekken. Met de meest simpele dingen was je daarmee al uren kwijt. Is ‘m niet geworden voor mij.

Als media designer geef ik ook Photoshop-les. Het lijkt wel of iedereen het wil leren, men vindt het gewoon leuk. Photosjoppen is zelfs een begrip geworden. Maar men vindt Photoshop toch ook best wel duur, en ook wel een beetje moeilijk. Het is inderdaad duur. Maar moelijk: dat is een relatief begrip. Je moet er namelijk wel serieus mee kunnen werken. Maskers, selecties, layers, aanpassingen, histogrammen en filters zijn echt wel noodzakelijk: dat kan allemaal ook niet heel veel eenvoudiger.

Voor de loerende concurrentie was het idee dus simpel: bouw een soort voordelige Photoshop, waarbij alles ongeveer op dezelfde manier werkt. Met dezelfde principes, dezelfde panelen, dezelfde sneltoetsen. En probeer alles in detail juist ietsje beter of slimmer te doen. Zo hebben ze het bij Affinity Photo dus aangepakt. Ze kregen prestigieuze prijzen en veroverden de wereld.

Het programma is er voor Windows en voor de Mac. Op de Mac staat het in de App Store voor maar 40,-. Ja dat zie je goed: veertig euro! Dat is ff wat anders dan die Adobe-prijzen! Dan weet je meteen dat dit een hit gaat worden. Een supervoordelige Photoshop, waar je alles gewoon alles mee kan, en waar je als ouwe Photoshopper ook meteen je weg in kan vinden! Ik heb het dan ook meteen gekocht. [UPDATE: inmiddels 55,-]

Een paar jaar geleden heb ik het ook al eens getest. Toen was het nog niet zo goed als nu. Inmiddels is het dus ECHT top.

Affinity Photo is de voordelige Photoshop

Kleurbeheer: check, zit er op, zoals het hoort. Sneltoetsen: vaak net als in Photoshop, plus: je mag het zelf ook aanpassen. Ik miste alleen ⌘H (Hide selection) maar die kun je zelf maken in de Voorkeuren, want in het menu View heet dat hier Hide Pixel Selection. En ⌘] werkt gewoon bij Brushes, ⌘-shift ] is hier sleep met Ctrl-Alt, horizontaal of verticaal. Beter! Tools in een dubbele rij + kleurkiezer? Window > Separated Mode.

Transform? Dat is gewoon de Move tool (V). Slimmer en beter (met opties via rechtsklik). En als je datzelfde in Quickmask (Q) doet, pas je alleen de selectieVORM aan. Dus Transform > Selection eigenlijk.

En ik ben er nog maar een paar uurtjes ingedoken! Het is echt ongelofelijk dat je er METEEN mee kan werken, en alles vrijwel exact zoals in Photoshop:

 • Layers, precies zoals je verwacht en gewend bent
 • Maskers: vrijwel idem
 • Maskers bijwerken met witte / zwarte brushes
 • Selecties op allerlei manieren, inclusief feather, en achteraf bijwerken
 • Adjustment Layers, maar dan slimmer: meteen met de sneltoets ⌘-L et cetera
 • Alle filters zoals diverse Sharpen, diverse Blur, Lens Blur etc
 • Liquify filters
 • PSD openen inclusief behoud van allerlei essentiële dingen
 • Q voor Quickmask
 • G voor Gradients
 • Warp transform
 • Content Aware is nu Edit > Fill  >  Inpainting (of gewoon Shift-F5)
 • RAW import
 • Save For Web is ⌘-Alt-Shift-S

Conclusie: de belangrijkste dingen zitten er allemaal op, vrijwel exact zoals in Photoshop, of juist slimmer en beter. Ga je er verder induiken, dan zal er ongetwijfeld nog wel een hoop anders zijn, en zit je misschien een maand lang af en toe eens te vloeken. Maar het lijkt erop dat je de meeste dingen wel kan oplossen. Er is een levendige Help Community en een enorme bak met gratis  tutorials. Kijk bijvoorbeeld eens even deze:

Sommige dingen zijn zelfs veel beter: een aanpassing is bijvoorbeeld meteen een Aanpassingslaag. Ook met de sneltoets ⌘-L! En de achtergrond is natuurlijk meteen een Layer, eindelijk! Slepen met Ctrl-Alt, horizontaal of verticaal, bij Brushes: beter, top! Eindelijk het Clarity Filter! Transform? Dat is gewoon de Move Tool! Het is Engelstalig, dat is eigenlijk ook beter: Photoshop moest je ook altijd op Engels zetten, vroeger – toen je nog Photoshop had.

Foto’s uit Apple Photos kun je direct bewerken via View > Media Browser. Kan Photoshop niet eens! Heel irritant was dat.

RAW importeren gaat ook perfect:

Er is een gratis 10-dagen trial. En geen gedoe met abonnementen zoals het bange Adobe: kopen en je hebt het! En je mag het gewoon op een paar computers zetten. Een beetje designer heeft een MacBookje, een dikke iMac, een gammele PC en een virtuele PC. Bij Adobe moest je dan dus 4 x de hele CS kopen, en was je 9.000 euro verder. NE-GEN-DUI-ZEND EURO!! Nou ja, okee, beetje overdreven, de hele suite is natuurlijk veel meer dan Photoshop. Maar toch… Photoshop los is op die manier officieel ook al 4 x 140,- per jaar, dat is ook alweer 1700,- voor 3 jaartjes.

Ik was er aanvankelijk nog maar een paar uurtjes ingedoken tot nu toe, kan je nagaan, hoe snel het gaat. De volgende stap werd Affinity Designer: die zal Adobe Illustrator weg kunnen vagen. en toen, daarna… Affinity Publisher, die Indesign overbodig maakt.

PS de basiscursus Affinity Photo staat inmiddels hier ook al klaar. En hier de gratis cursus Photoshop.

UPDATE: Duotone en Multichannel – Affinity Photo minpuntjes

Duotone (met Pantone) en MultiChannel zijn er nog niet in Affinity Photo.
Je kan de Channels wel zien en editen via View > Studio > Channels, maar dit is anders dan in Photoshop. Je kan met rechtsklik Spare Channels toevoegen.

Bij Document > Color Format kan je er CMYK / LAB / Greyscale van maken, ook in 32 bit, maar Multichannel zit daar niet bij, en Duotone ook niet.

Alhoewel beiden tegenwoordig minder nodig zijn. Ten eerste omdat omzetten naar CMYK alleen nog tijdens het maken van een PDF gebeurt. En ten tweede omdat Full Colour drukwerk inmiddels goedkoper is dan steunkleur. Duotone kan je dan simuleren in RGB via Layer adjustment > Recolor. Nog makkelijker dan in Photoshop, want je kan daar bijvoorbeeld meteen op de knop “Sepia” klikken.

De Channel Mixer is er ook nog (bij Adjustment Layer), bijvoorbeeld om rood en blauw om te wisselen voor Infrarood fotografie, zodat de lucht weer blauw is. Voor het beter omzetten naar zwart-wit is er Layer adjustment > Black & White.

Maar: toch wel een gemis. Heel specifieke dingen met Multichannel en Duotone zoals drukwerk in huisstijl PMS-kleuren, of zwart-wit-fotografie met meerdere inkten kan dus niet in Affinity Photo. Duotone en Pantone kan overigens wel met Affinity Designer. Zie ook: https://vimeo.com/192599699
https://vimeo.com/149265352

 

17 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Dit weekend te koop met 50% korting! Zojuist gelijk aangeschaft en op 2 Macs geinstalleerd. Morgen ga ik hiermee ‘stoeien’!

 2. Dailyphotopress:

  fijn dat er nu eens een alternatief is voor dat veel te dure photoshop,zelf heb ik nog steeds het oudere CS 5 met alles er op en aan dus ook illustrator enz,eerlijk gezegd heb ik dus van de week nog even slik :-) adobe photoshop 2020 geinstaleerd met de bedoeling dit gewoon even uit te proberen,tot mijn verbazing mocht je dit een week ja één week uitproberen,een lachertje als je vaak naar affinity photo kijkt dat mag je dus ja echt 90 dagen het programma uit proberen,dit zegt mij al genoeg dus ook dit geintaleerd en wat mij opviel was dat het inderdaad veel op het veel te dure photoshop lijkt.

  Momenteel zijn er zelfs drukkerijen en andere grafische bedrijven die al alternatieven voor de kleine gebruiker die eens een kaartje wil ontwerpen op hun website hebben staan,met andere woorden in de grafische wereld is men zo langzamerhand ook wel klaar met dure adobe producten zeker nu het al niet al te goed gaat in deze sector.

  Ik kreeg dit aangeboden voor de halve prijs dus ongeveer €27.50
  daar kan je indien je het zal of wil aanschaffen geen buil aan vallen,ook de andere programma’s zoals disigner enz.voor de helft van de prijs,tja ook al zou het dus iets minder zijn zoals wordt beweerd maakt dat niet echt uit,geloof me zelfs ik die vele jaren werkzaam is geweest in de fotografie maakte nooit echt gebruik van wat photoshop of illustrator bood,met andere woorden het is een afweging die u moet maken voor u het één of andere programma gaat gebruiken en of u bereid ben iedere maand zolang u het programma photoshop gebruikt er voor wil betalen.

  Ik zelf vindt het overdreven duur!!!! maar ja wie ben ik,photoshop kan best een minder vragen minder vragen per maand zeker voor photoshop zou 3 euro per maand niet gek zijn en dan nog verdienen ze bakken met geld lijkt mij:-) zeker als je bedenkt dat je als student voor een klein bedrag eigenlijk het hele pakket kan huren in plaats de volle mep,dus zo slim zijn ze wel denken ze bij photoshop om ze zo lekker te maken om het in de toekomst te gaan gebruiken,helaas als dit programma dus een goed alternatief is denk ik dat ze toch vreemd op hun neus gaan kijken ls ze ineens veel amateurfotografen en kleine ondernemingen kwijt gaan raken

  Als Affinity voor deze prijzen,hopelijk gaan ze straks dan niet het arrogante photoshop achterna want ook zij zijn dus bekend geworden en beroemd door zowel de professionals maar zeker 90% door amateurfotografen die het gebuikte of nu nog gebruiken ,kunnen zij veel gebruikers weg halen die niet indirect!! photoshop denken nodig te hebben.

  Als het goed werkt kan ik dit zeker bij jongere collega;s aanraden ook al weet ik dat ze nu dik doen!!!!:-) door te vertellen dat ze het met photoshop bewerken maar ik weer ook dat ze nog geen 10% beheerser of gebruiken in photoshop.

  Dus wederom waarom per maand betalen als je voor de prijs zoals ik het als aanbieding kreeg aangeboden voor 3 maanden phootoshop het voor jaren kan gebruiken incl updates

  Nu nog you tube filmpjes zoals die er al zijn voor Photoshop dan denk ik echt dat photoshop een geduchte concurrent krijgt

 3. APhoto is volgens mij een prima alternatief voor Photoshop. Welk management systeem (DAM) is te adviseren om je foto’s op te slaan, bijv. als alternatief voor Lightroom? Serif heeft in 2016 aangekondigd een DAM te gaan ontwikkelen die aansluit bij APhoto. Tot dusver heeft ze de voorkeur gegeven om haar andere producten verder te ontwikkelen.

  Als alternatieven zie ik zelf Capture One (all-in-one versie is prijzig+ prijzige updates) die te gebruiken is i.c.m. APhoto, of On1 waarvan ik niet weet of dit programma werkt met APhoto.

  Fijn, even leven blazen in een nog steeds actueel topic!

 4. Ik gebruik al nooit meer Photoshop , voor mij is Lightroom perfekt, overzichtelijk, makkelijk en veel voorkeurinstellingen te importeren met leuke effecten. Ik bewerk hiermee al mijn trouw-,-portreten-vakantie foto’s. En de huidige versie 6 kost maar €130,- .

 5. Voor de normale gebruiker is dit zeker weten een goede vervanger voor photoshop ,misschien als pro dat je dingen mist maar voor jan boere lul die af en toe wat wil doen met een foto is deze app net zo goed te gebruiken als photoshop.
  Ik had photoshop maar deze kon ik op de nieuwe iMac niet meer gebruiken en heb lang lopen zoeken naar een alternatief die wel betaalbaar was en waar geen Abbo op zit.’kwam uit op affinity en dit werkt na 2 avonden perfect.
  Maar nogmaals ik gebruik het als hobby en niet als pro.
  Gimp ook 2 weken gebruikt maar om een of andere reden is het niets voor mij ,misschien dat het teveel afwijkt van photoshop ik weet het niet.

  1. Sorry Corky … ik word niet graag als ‘jan boere lul’ bestempeld. Ik ken genoeg hobbyisten die een pak beter presteren dan pro’s. Het is niet omdat je één of ander pro diploma of getuigschrift heb dat je beter presteert dan menig hobbyist, … vaak integendeel. En voor hobbyisten (maar ook voor het gros van de pro’s) is dit zeker een prima programma.

 6. Er worden hier echt wel wat rare vergelijkingen gemaakt in een nogal schreeuwerig taaltje. Je mag het qua prijs hooguit vergelijken met de photography edition waar je dus zowel photoshop en lightroom plus wat ander spul voor 10 euro in de maand hebt. Dat is echt niet veel. En alles mag je op twee pc’s gebruiken. Dus dat 9000 euro verhaal raakt kant nog wal. Plus als je perse een goedkoop alternatief wil is er ook al jaren Paintshop. Let op ik zeg niet dat Affinity niet ok is he. Alleen er wordt al twee jaar hard geroepen dat dit de photoshop killer is. Geloof je het zelf? Ik zou trouwens wel eens een gedegen vergelijk willen zien op bewerkingsniveau (zoals hoe goed is de raw import echt vergeleken met anderen etc).

 7. wie kent Photo Ninja en hoe vergelijkt Affinity zich daarmee? Ik begreep bv dat Photo Ninja, dat overigens 129 euro kost, wel ook, net als Lightroom, een foto management programma is en qua kwaliteit vergelijkbaar is met Affinity (beter of slecter afhankelijk van smaak, type foto etc)

 8. Klinkt goed, ik ga het eens proberen. Inmiddels is de prijs verhoogd, naar 54,99, nog steeds niks in vergelijking met Adobe :)

  1. Ja en als je het op een iPad wil zetten mag je weer betalen ,nog niet zo kostbaar als photoshop maar let op over een paar jaar zitten ze ongeveer op de zelfde prijs

Geef een reactie