Apple Portretmodus of Lens Blur in Photoshop

Photoshop Lens Blur voor Apple's Portretmodus van IOS 10.1 op de iPhone 7 Plus

– Update: 9 februari 2017 –

Schitterend hoor, de Apple Portretmodus op de iPhone 7 Plus met IOS 10.1. Het zit helaas op geen enkele andere iPhone. Maar dit prachtige truukje om diepte (of Bokeh) toe te voegen kan je ook zelf, in Photoshop. Wij als hippe media designers deden dat 10 jaar geleden ook al. Zo doe je dat:

Een kleine scherptediepte, ook wel Bokeh genoemd, kan alleen met een grote lens op een spiegelreflex (DSLR). Op camera’s met kleine lensjes is er geen scherptediepte: vrijwel alles is scherp, van voor tot achter in het beeld. Je ziet dan meteen dat het geen “dure” camera is. Dankzij het Depth Effect in de Portretmodus op een iPhone 7 Plus kan je nu net doen alsof de foto met een superdure camera met grote lens is gemaakt. Datzelfde kan ook – beter zelfs – in Photoshop:

Het werkt het best met een portret van vrij dichtbij. Op de iPhone 7 Plus wordt je daarbij geholpen, via aanwijzingen in het scherm.

Protretmodus Bokeh: Doe het zelf met Lens Blur in Photoshop

Open de foto in Photoshop. Tik ⌘-J. Sleep in deze nieuwe laag met de Quick Selection tool om een selectie te maken. Heb je teveel geselecteerd, sleep dan met Alt. Preciezer kan het met een kleinere tool (sneltoets [ en ] ).

Klik op het masker-ikoon, onderaan het Lagenpalet. De selectie kun je hier nu verder bijwerken met een witte of zwarte Brush, klein of groot (sneltoets [ en ] ), zacht of hard, en doorzichtig of niet. Keer eventueel het masker om met ⌘-i.

Klik op de achtergrondlaag en doe Filter > Blur > Lens Blur. Stel die af, en Klaar!

Zonder Apple's Portretmodus van IOS 10.1 op de iPhone 7 Plus

Photoshop Lens Blur voor Apple's Portretmodus van IOS 10.1 op de iPhone 7 Plus
Boven het origineel, daaronder met Photoshop Lens Blur. Het lijkt wel 3D! Wat een diepte!

Wil je nog meer onscherpte op een bepaald stukje, bijvoorbeeld het stuk dat nog verder weg is? Herhaal dan alles: Dupliceer nog een keer met ⌘-J, selecteer, klik het masker-ikoon, en doe op deze laag een nog heftigere Lens Blur. Werk het masker bij met een grote zachte Brush, zwart of wit (wissel zwart en wit met X ).

Je kan ook een Depth Map maken met een Gradient selectie. Hoeft niet per se.

Het scherpe stukje (of een deel daarvan, in een extra kopietje) kan je het best nog iets verder verscherpen met Unsharp Mask.

Photoshop Lens Blur voor Apple's Portretmodus van IOS 10.1 op de iPhone 7 Plus
Lagen en Maskers, vanaf onder: 1–Origineel, 2–Medium onscherp, 3–Superonscherp, 4–Voorgrond, 5–Extra scherpe voorgrond, 6–Aanpassing: kop lichter

Behoefte aan wat meer uitleg? Dan heb ik hier een opfris- en basiscursus Photoshop. Tip 1: zet de Interface op Engels, in de Voorkeuren (Cmd-K).

Doe je het liever in Affinity Photo? Kijk dan op diezelfde basiscursus Affinity Photo.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik heb een vraag: Toen mijn Iphone 8 plus nieuw was kon ik mooie portretfoto’s maken met verschillende instellingen. Die instellingen werken niet meer. Bijv de zwart-wit modus werkt ook niet. Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen? Mijn dank is groot!

Geef een reactie