Ook Corona? Spoel je neusholte!

– Update: 22 april 2022 –

Ik heb Corona. Net als bij de meeste mensen is het bij mij ongeveer een zware verkoudheid, met veel hoesten en een loopneus. Als zoiets langer dan drie dagen gaat duren vind ik het riskant worden. Want dan kan je een voorhoofdsholte-ontsteking krijgen, of een keelontsteking, of wat erger is: een longontsteking of bronchitis. Al die holtes zijn met elkaar verbonden. Gelukkig is er een super-truuk om dat te voorkomen! Vreemd genoeg doet bijna niemand dat:

Namelijk je neusholte spoelen met zout water. Zout water reinigt, doodt bacteriën en voorkomt infecties. Een kwart theelepeltje zout in een kopje warm water (of twee theelepels in een liter). Met fijn keukenzout, dus niet grof. Ik snuif het op met één neusgat, en laat het water dan uit m’n mond komen. En dat dan twee keer met elk neusgat. Een paar keer per dag. Het kan ook met een neusdouche (Neti Pot) of een neusspoeler (NasoFree), zie onderaan.

Zonder zout doet water pijn, in je neusholte. Maar met de juiste hoeveelheid zout en temperatuur voelt het juist prettig. Zeewater is weer veel te zout. Het zoute water blijft nog een tijdje in de holtes zitten en het reinigt en ontsmet daar alles. Dus ik snuit mijn neus dan even niet.

Al die holtes zijn verbonden: de voorhoofdsholte reinig je zo tegelijkertijd, en de oorholtes, kaakholtes en keel ook. En mijn longen zijn zo ook beschermd. Als ik lange tijd zou hoesten krijg ik kans op een longontsteking, want virussen en bacteriën komen via die holtes ook in je longen. Dat heb ik al een paar keer gehad, in de afgelopen twee eeuwen. Met dat spoelen voorkom ik dat. Ik doe dit altijd als ik verkouden ben. Het werkt ook heel goed bij hooikoorts en allergie.

Ik voel me onmiddellijk een stuk beter. De ergste hoest is ook meteen voorbij. Voor mij bewijs genoeg dat het je keel ook ontsmet. Dat spoelen werkt bij mij dus veel beter dan medicijnen of hoestsiroop. Neussprays zoals Otrivin zijn al helemaal waardeloos: ten eerste omdat daar veel te weinig water in zit om te spoelen. Ten tweede omdat het een stof bevat die je slijmvliezen dunner maakt – en dat moet je JUIST niet doen.

Met dank voor de reacties! Hieronder nog een neusdouche Neti Pot en een neusspoeler NasoFree, als hulpmiddel:

neusdouche neusspoeler neti pot nasofree
Neusdouche Neti Pod
neusdouche neusspoeler neti pot nasofree
Neusspoeler NasoFree

Zoiets als hierboven staat ook op AliExpress. Werkt ook heel goed bij allergie en hooikoorts.

UPDATE: de Corona-klachten duurden bij mij ongeveer een dikke week, en dankzij het spoelen had ik er niet enorm veel last van.

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Nooit meer vieze zakdoeken en minder snurken ’s nachts. Echt een hele verbetering. 9 gram gewoon zout op een liter gewoon water is de goede dosering. Al die exotische zoutoplossingen zijn geldklopperij. En gebruik die Nasofree, die door veel KNO-artsen wordt aangeraden en niet die rare bakjes met tuitjes.

 2. Goed artikel!
  Ik doe dit al jaren bijna elke dag en het is heerlijk om vrije holtes te hebben, vooral na een werkdag maar ook ’s morgens kan het een grote verlichting geven en natuurlijk helemaal als je verkouden bent.

  Ik ben zelf dan ook nooit ziek en heb ook geen corona gehad (bij mijn weten dan).
  Ik gebruik de blauwe Rhino Horn zoals afgebeeld op de eerste foto’s.

  Voor ongeveer een tientje kun je deze kopen bij iedere apotheek. Ik gebruik gewoon keukenzout wat prima oplost. Een half theelepeltje keukenzout in de Rhino Horn en die vullen met lauw-warm water, even roeren met het lepeltje en beide neusgaten spoelen en tegelijkertijd snuiten. Alles weer vrij!
  Aanrader!

  1. Ik gebruik de Rhino Horn met gewoon keukenzout en van scherpte merk ik helemaal niks. Het belangrijkste is de temperatuur. Die moet normaal warm zijn (niet heet) en met een half theelepeltje gewoon keukenzout gaat het prefect. (wel roeren zodat het goed oplost) Ik doe het zo al jaren. De vorm van de Rhino Horn is ook veel beter dan die gewone flesjes.

 3. Idem hier, sinds een aantal jaren last van voorhoofdsholte ontsteking in de koude seizoenen, maar zodra ik die voel opkomen ga ik spoelen met de neti-pot, eventueel ’s ochtends en ook ’s avonds. Deze meta studie uit het American Medical Association Journal is positief over spoelen: https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2768627
  Wel voor je huisgenoten opletten dat je het corona virus juist thuis niet verspreidt door het spoelen

 4. Ik gebruik nasaal spoelzout van Dosmedical en doe dat in een knijpfles van NasoFree (fijn zout kan ook). Ik heb een chronisch verstopte neus en het helpt tijdelijk om even vrij te ademen via de neus. Het beste is om de spoeling via het andere neusgat weer naar buiten te laten lopen (als dat lukt). Dan is de vloeistof namelijk door al je holtes gelopen. Hoofd een beetje schuin houden boven de wasbak. Eerst je ene neusgat en dan afwisselen naar je andere. Las ook over een netipot. Die heb ik ook gehad, maar het knijpflesje bevalt me beter.

 5. Ja! Zo jammer dat dit soort home therapies niet beter bekend zijn. Ik had vroeger chronische holte ontstekingen. Iedere keer naar de huisarts, iedere keer twee weken pijn lijden om vervolgens TOCH antibiotica te krijgen, met alle gevolgen van dien als vrouw. Via via gehoord over zout spoelen en zelfs een handig Neti pot gescoord—sindsdien bij eerste klachten meteen handelen en heb ik al jaren geen last meer van dat nare ontsteking! En ook niet van antibiotica. Natuurlijk ben ik blij dat antibiotica er is, maar ik heb wel mijn twijfels over het hele medische systeem. Nederland doet het veel beter dan heel veel landen, maar er is ruimte voor verbetering. Hopelijk ben je snel weer bovenop.

   1. het is beter om gewoon keukenzout zonder jodium te kopen. Ik gebruik ook Himalaya zout, wat soms in de aanbieding is bij Holland and Barrett ( vroeger De Tuinen geheten)

  1. Ik ook gespoeld met zoutoplossing bij holte klachten. Heb ik er veel baat bij gehad? Nee. Geen merkbaar verschil. Corona? Bronchiën, was bij mij al meteen in de de bronchiën gezakt. Dat je snel of minder last hebt van een corona infectie terwijl je je neus spoelt wil niet zeggen dat om het spoelen de oorzaak is van milde klachten.

   1. Aart Jan. Interessant artikel, dank!

    Maar 1 vraag: waarom staat deze reactie van 10 maart onderaan, onder de reacties van 8 maart.

    Schrijf je niet “Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties”?

    Gr, Tim

Geef een reactie