10 Tips om energie te besparen

– Update: 21 januari 2024 –

Hier de tien beste tips om enorm veel energie te besparen en je ecologische footprint te verkleinen. Je redt er niet alleen je eigen portemonnee mee, maar ook de wereld, het milieu, de natuur, de leefbaarheid, de lucht, de zeespiegel. Alles!

Verreweg de hoogste impact op je energieverbruik heeft transport, en daarna verwarming (en dus ook isolatie). Daarna stroom in huis: de koelkast bijvoorbeeld.

Dus, op volgorde van impact, hier de beste tips om energie te besparen:

 1. De grootste energievreter is transport, en daarbij is vliegen het ergst. Dus ga minder vliegen, of korter: doe bijvoorbeeld je vakantie dichterbij. Dit heeft de allergrootste impact op je gehele energieverbruik… en dus ook op je milieu-belasting, oftewel op je ecologische footprint.
 2. Woon-werkverkeer: Vaker het OV maakt het grootste verschil. Een ebike of fiets is uiteraard nog beter. Toch de auto? Rij dan vaker samen, rij iets minder hard en zo mogelijk elektrisch. Zo mogelijk af en toe ook thuiswerken.
 3. Dan de verwarming. Kan honderden euro’s schelen. Isoleer je woning als dat nog niet zo is. Zet de verwarming twee graden lager. Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt. Probeer eens verwarmde kleding, elektrische sokken en vesten. Kost vrijwel niks en verbruikt nauwelijks stroom:
  10 tips voor energie besparenRaamfolie kost €2,50 per m2 en levert €13,- per jaar per m2 aan besparingen op door extra isolatie. En het koelt ook in de zomer. Het kan ook op dubbelglas, alleen niet op modern HR / HR+ / HR++ glas (want daar zit het al op).
  Radiatorfolie tussen muur en radiator kaatst de warmte terug en dat bespaart €25,- per m2, terwijl het €4,- per m2 kost.
  Gordijnen en vloerkleden isoleren ook goed.
 4. Hier nog meer tips voor besparing op verwarming, zoals met een warmtepomp, met PVT-panelen of met een gaskachel op LPG.
  energie besparen verwarming
 5. Douche iets korter, en vervang je douchekop door deze waterbesparende of een andere moderne zuinige. Het verschil voel je nauwelijks, en het levert een aardige besparing op. Koud (af)douchen is lekker en gezond.
 6. Dan de elektra: neem zonnepanelen. Zes panelen is al genoeg voor een huis. Dankzij de salderingsregel heb je ook geen dure thuisbatterij nodig. Nog niet tenminste.
 7. De grootste elektra-vreter in huis is de koelkast. Overweeg een zuinige koelkast met Label A. Wasmachine en wasdroger zijn ook enorme stroomvreters. Die kun je economischer gebruiken: korter of voller bijvoorbeeld.
 8. Verwarming op elektra kost enorm veel stroom. Dat kan beter op gas of olie. Maar bijverwarming kan weer wel heel goed elektrisch.
 9. Vervang verlichting door LED, zelfs alle TL. Zie alles hier over verlichting. Een bewegingssensor bespaart ook. Verlichting kan volledig op kleine zonnepanelen, zeker op vakantie, tuinhuis, camper of boot.
 10. Als computer een superzuinige laptop, zoals de MacBook M1/M2.

Koken?

Koken op gas verbruikt maar weinig, daar bespaar je niet veel mee. Bij elektrisch koken is inductie het best: dat verbruikt 175 kWh per jaar. Met een half zonnepaneel is dat al gratis. Keramisch koken verbruikt 225 kWh per jaar en gewone elektrische kookplaten 260 kWh per jaar.

Airco?

Een airco verbruikt enorm veel stroom – maar alleen tijdens die paar hete weekjes. Zonder elektra kan je overigens ook goed koelen: Zonneschermen schelen al gigantisch. Zonwerende raamfolie is voordelig en werkt ook goed (alleen niet als je al HR/HR+ ramen hebt). Overdag kan je ook de ramen dicht doen, en ’s avonds als het afkoelt juist alles open zetten. Een gewone goedkope zuinige ventilator werkt ook goed. Er is ook verwarming die kan koelen: een split unit airco.

Verwarmde stoelen

Voor de auto kan je zo’n 12V autostoel-verwarming gewoon los kopen. Maar thuis heb je natuurlijk geen 12V sigaret-aansluiting. Daar moet je het met powerbanks doen (USB-C met minstens 18W).

En deze stoelverwarming werkt dan wel perfect: dus gewoon thuis met een powerbank. Een elektrische deken als bijverwarming is ook superfijn.

Nog 50 tips om energie te sparen

Hier op dit artikel van Sikkom.nl staan nog eens 50 bespaartips. Leuk artikel. Een kleine greep eruit:

 • Was op 30 graden
 • Hang de was op, in plaats van in de wasdroger
 • Hou het vriesvak VOL
 • Verplaats te ontdooien dingen eerst naar het koelvak…

Van die dingen!

16 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Normaal zou ik niet snel nog een posting doen….Maar wat een super gaaf maar vooral lekkere douche is dit. Kan bijna niet geloven dat dit water bespaard. Dat hogedruk gebeuren is echt merkbaar, maar zorgt bij mij niet meer voor besparing, ik blijf erdoor langer onder de douche staan :-) ff in de gaten houden dus. Maar significant beter dan de kop die ervoor opzat..Dat is een ding dat zeker is…En dat voor 12,20. Vreemd maar douchen gaat erop vooruit en dat is het begin van je dag. En die start van me dag is raar genoeg sinds dit rare ding echt beter. Denk dat ik er nog een bij koop voor als ik ergens op vakantie ben, moet logeren of gearresteerd word :-)

 2. Ben benieuwd wat ie bespaard. N.a.v. dit artikel de douchekop besteld, met die korrels. Vandaag binnen hij was in de aanbieding elders, 12,20. Hij heeft wel meer druk dan de oude.

 3. De beschrijving van de douchekop op bol.com (de link bij punt 5) is werkelijk tenenkrommend, om het nog beleefd uit te drukken. En heeft niet iedereen standaard zo’n douchekop eigenlijk? Of is dit iets anders dan in zo’n beetje elke douche hangt?

  1. Het is de best verkochte waterbesparende douchekop op BOL, met goede reviews. Maar ik heb er nu ook een goedkope van Grohe bijgezet, waar wel een echte copywriter op gezet is ;)

 4. Batterij is leuk, maar dan heb je wel zon nodig om op te laden. In de winter heb je te weinig zon om je huis te voeden, laat staan een accu op te laden. En in de zomer heb je dat misschien nodig om je airco te voeden. Dus als deze accu’s niet heel goedkoop zijn heeft het niet echt veel nut.

 5. Zonnepanelen rule!.
  We hebben er 11 stuks en dat is erg leuk om te zien hoe die toch een enorme opbrengst hebben.
  Daglijks kijken op mijn Solar Edge ap.

  1. Zonnepanelen zonder thuisbatterij schiet niet op: mèt thuisbatterij is e-tanken bijvoorbeeld gratis. Pas op met lithium-ion want dat kan spontaan ontbranden en is niet blusbaar. Geïnteresseerden kunnen meer meer info krijgen.

   1. John, in Nederland is een batterij niet nodig daar er saldering is. In België is dat anders daar is geen saldering meer. Dus in NL is de energieleverancier jouw batterij (voorlopig toch nog).

    1. Saldering houdt op. De Staat is de meest onbetroubare partner en de energieproducenten kunnen niet afknijpen bij ieder wolkje voor de zon. Ik geloof in ieder huis een bstterij. Alleen op mico-niveau kan dit probleem getackled worden. Bijkomend voordeel: gratis rijden!

Geef een reactie