10 Tips om energie te besparen

– Update: 29 april 2022 –

Hier de tien beste tips om enorm veel energie te besparen. Je redt er niet alleen je portemonnee mee, maar ook de wereld, het milieu, de natuur, de leefbaarheid, de lucht, de zeespiegel. Alles!

Verreweg de hoogste impact heeft transport, en daarna verwarming (en isolatie). Daarna is in een normaal huishouden de koelkast de grootste slokop. Dus, op volgorde van impact, hier tips om energie te besparen:

 1. De grootste energie-vreter is transport, en daarbij is vliegen het ergst. Dus minder vliegen, of korter: doe bijvoorbeeld je vakantie wat dichterbij. Die ene vlucht heeft meteen de grootste impact op je gehele energieverbruik.
 2. Woon-werkverkeer heeft – als je dat veel gebruikt – een nog grotere impact. Vaker het OV maakt dan het grootste verschil. Een ebike of fiets is nog weer beter. En als je toch autorijdt: rij dan vaker samen, rij iets minder hard, en rij zo mogelijk elektrisch. Of neem een zuinige auto. En wat vaker thuiswerken, als dat kan…
 3. Dan de verwarming. Isoleer je woning als dat nog niet zo is. Dat heeft de grootste impact. Zet de verwarming een of twee graden lager, of uit. Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt. Beweeg meer, en draag warme of verwarmde kleding, elektrische sokken en vesten en zo. Kost vrijwel niks, verbruikt nauwelijks stroom, en werkt goed:
  10 tips voor energie besparen
  Raamfolie kost €2,50 per m2, en levert wel €13,- per jaar per m2 op. En het koelt ook nog eens in de zomer.
  Radiatorfolie is vergelijkbaar: dat zit tussen de muur en de radiator. De warmte wordt zo de ruimte in gekaatst en dat levert een besparing op van €25,- per m2, terwijl het maar €4,- per m2 kost.
 4. Hier nog meer tips voor besparing op verwarming, zoals met een warmtepomp, met PVT-panelen of met een gaskachel op LPG.
  energie besparen verwarming
 5. Douche iets korter, en vervang je douchekop door deze waterbesparende of een andere moderne zuinige. Het verschil voel je nauwelijks, en het levert een grote besparing op. En koud (af)douchen is ook verrukkelijk en supergezond.
 6. Dan de elektra. De oplossing is simpel: zonnepanelen! In mij geval zijn zes grote panelen genoeg voor een heel huishouden. Nooit meer stroomkosten. Dankzij de salderingsregel heb je ook geen dure thuisbatterij nodig. Nog niet tenminste.
 7. De grootste elektra-vreter in huis is de koelkast. Overweeg een nieuwe zuinige koelkast met Label A.
 8. Vervang al je verlichting door LED, zelfs ook je TL. Zie alle blogs hier over verlichting. Een bewegingssensor kan ook veel stroom besparen.
 9. Zie ook alle artikelen hier over kleine zonnepanelen voor vakantie, tuinhuis, camper of boot. Doe zoveel mogelijk met 12V en 24V: dat is in veel gevallen veel zuiniger en effectiever dan 220V.
 10. Je volgende computer wordt een superzuinige laptop, zoals de MacBook M1.

Tenslotte nog iets over koken op gas. Daar kan je weinig op besparen, want dat kost maar ongeveer 60 euro per jaar. Bij elektrisch koken is inductie het zuinigst: dat gebruikt 175 kWh per jaar. Met een half zonnepaneel extra heb je dat al gratis. Keramisch koken verbruikt meer: 225 kWh per jaar. Gewone elektrische kookplaten nog meer: 260 kWh per jaar. Dat is ongeveer 1 zonnepaneel extra.

14 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. De beschrijving van de douchekop op bol.com (de link bij punt 5) is werkelijk tenenkrommend, om het nog beleefd uit te drukken. En heeft niet iedereen standaard zo’n douchekop eigenlijk? Of is dit iets anders dan in zo’n beetje elke douche hangt?

  1. Het is de best verkochte waterbesparende douchekop op BOL, met goede reviews. Maar ik heb er nu ook een goedkope van Grohe bijgezet, waar wel een echte copywriter op gezet is ;)

 2. Batterij is leuk, maar dan heb je wel zon nodig om op te laden. In de winter heb je te weinig zon om je huis te voeden, laat staan een accu op te laden. En in de zomer heb je dat misschien nodig om je airco te voeden. Dus als deze accu’s niet heel goedkoop zijn heeft het niet echt veel nut.

 3. Zonnepanelen rule!.
  We hebben er 11 stuks en dat is erg leuk om te zien hoe die toch een enorme opbrengst hebben.
  Daglijks kijken op mijn Solar Edge ap.

  1. Zonnepanelen zonder thuisbatterij schiet niet op: mèt thuisbatterij is e-tanken bijvoorbeeld gratis. Pas op met lithium-ion want dat kan spontaan ontbranden en is niet blusbaar. Geïnteresseerden kunnen meer meer info krijgen.

   1. John, in Nederland is een batterij niet nodig daar er saldering is. In België is dat anders daar is geen saldering meer. Dus in NL is de energieleverancier jouw batterij (voorlopig toch nog).

    1. Saldering houdt op. De Staat is de meest onbetroubare partner en de energieproducenten kunnen niet afknijpen bij ieder wolkje voor de zon. Ik geloof in ieder huis een bstterij. Alleen op mico-niveau kan dit probleem getackled worden. Bijkomend voordeel: gratis rijden!

Geef een reactie