Touch Bar alternatief: Clip-On of BetterTouchTool?

– Update: 7 juni 2021 –

Best wel lastig kiezen, als je een nieuwe laptop zoekt dezer dagen. De nieuwe MacBook Pro is veel te duur, maar wel supergaaf met die Touch Bar. Revolutionair! Helaas heeft de MacBook Pro nog meer nadelen dan de prijs. Kan die Touch Bar dan niet los, als een Clip-On Touch Bar zoals op dit plaatje, of op een andere manier? Hier wat ideetjes. Nog even de nadelen van die nieuwe MacBook Pro met Touch Bar:

  • Er zit alleen USB-C op, dus je hebt meteen een hele partij dure en onhandige verloopjes nodig.
  • Er zit geen MagSafe meer op! Terwijl die je kostbare laptop al zo vaak in het verleden gered heeft. Dat was echt geniaal.
  • Het ding is stervensduur geworden. Vroeger was je MacBook altijd iets van 1000,-. Nu het dubbele tot het vierdubbele(!). Upgrades zijn ook extreem duur.
  • De interne SSD is niet te vervangen. Je kan er dus later nooit meer een grotere harddisk inzetten, of die vervangen.
  • Als dat niet kan gaat de waarde ook snel achteruit

Je zou dus bijna gaan denken: doe mij maar gewoon een maxed out oude MacBook, en doe die Touch Bar maar op een andere manier. Via een app op je iPhone of iPad of zo. Dat zal er binnenkort toch wel aankomen?

[UPDATE: met de nieuwe Duet Display kan je inderdaad nu een iOS-apparaat als extra scherm voor je Mac gebruiken met Touch Bar op het iOS-apparaat.]

Of als een losse USB-accessoire, een Clip-On Touch Bar, die hopelijk ook binnenkort op de markt komt. Die klik je dan gewoon boven je functietoetsen. Ideaal! Wel eerst erafhalen voordat je de klep dichtdoet. En als je liever die Touch Bar onderaan wil, onder de spatiebalk, dan kan dat ook. Kom maar door met dat ding!  Zo kan die eruit gaan zien:

touch-bar strip USB alternative
Clip On Touch Bar USB Accessoire. Het USB-snoer kan ook langer als je hem onderaan wil:

rouch bar strip accessory

Of één die rechts vastklikt in de USB, en links klemt, met een uitsparing voor de stroom (het meest linkse stukje is ook afneembaar, en is er in diverse maten, passend voor verschillende MacBooks):

Touch bar strip USB accessoire

Lijkt me wel wat! Afwachten dus, maar tot die tijd is er nog een andere oplossing: het geniale BetterTouchTool. Daarmee kun je allerlei dingen onder sneltoetsen zetten, of via gebaren (gestures) doen. Ik heb zo om te beginnen in Systeemvoorkeuren ingesteld dat in alle software de F-toetsen weer werken zonder Fn in te hoeven drukken:

schermafdruk-2016-11-19-14-48-27

In de meeste software ben je dan al klaar: want alle handige sneltoetsen staan toch al onder die F-toetsen. In BetterTouchTool kan je de dingen die je dan nog mist zoals Volume en Scherm-helderheid op gestures zetten:

NERD ALERT: BetterTouchTool als Touch Bar alternatief

Je kan met BetterTouchTool van alles naar eigen wens instellen. Bij mij zit het volume bijvoorbeeld nu direct op het trackpad: linksonder is zachter, links-midden is harder. Helderheid omhoog is drie-vinger-swipe-up, omlaag is drie-vinger-swipe-down. Minimize Venster is vier-vingers-omlaagvegen. Maximize Venster (full screen) is vier-vinger-omhoogvegen.

touch bar alternative bettertouchtool touch strip

Klinkt misschien supernerdy allemaal, maar come on: rechtsklik vinden sommigen al lastig, en hoe makkelijk en fijn is dat wel niet helemaal?? Zonder rechtsklik kan je toch niet leven?

BetterTouchTool Keyboard shortcuts

Je kan in BetterTouchTool ook sneltoetsen maken. Voorbeeldje: Volgend nummer in Spotify: in mijn geval ⌘-Alt-Shift-pijltje naar rechts. Werkt in alle software, dus system-wide. Zo kan je met een toets ook direct een specifieke map openen (met Alt 1 open ik mijn Dropbox-map). Of een bepaald programma starten. Allemaal ideaal!

schermafdruk-2016-11-19-14-56-32

Window Snapping met BetterTouchTool

BetterTouchTool heeft ook Window Snapping, wat eigenlijk standaard in OS X zou moeten zitten. Op Windows heb je dit al jaren: sleep een scherm naar rechts, en het wordt de helft van je scherm. Links: idem. Sleep het iets terug, en het springt weer terug naar de vorige grootte. Sleep omhoog: maximize. Je kan dit ook allemaal nog verder afstellen:

BetterTouchTool Window Snapping

Maximize is sowieso een ramp op een Mac zonder BetterTouchTool. Het groene knopje linksboven betekent namelijk altijd wat anders: soms maximize, soms groter maar niet maximize, en soms fullscreen. Er is geen enkele mogelijk voor een normale Maximize, wat je op een klein scherm (laptop) vaak nodig hebt.

Window Moving en Resizing

Ook al zo ideaal! Je moet vaak vensters verplaatsen, en dan moet je ALTIJD precies het grijze bovenkantje oppakken. Maar nu kun je elk venster onmiddellijk verplaatsen met een toetscombi ingedrukt: bij mij ⌘ Alt.

Resize idem: je hoeft dat hoekje of randje niet meer te pakken om een venster te verkleinen! Kan nu gewoon met een toetscombi (bij mij ⌘ Shift), en dan ANYWHERE slepen!

window move resize bettertouchtool

Geef een reactie