Touch Bar alternatief: BetterTouchTool

– Update: 21 mei 2022 –

De MacBook Pro had een primeur met die Touch Bar. Revolutionair! Maar toch viel die Pro later wat tegen. Bij de nieuwere MacBooks is de Touchbar zelfs alweer losgelaten. Maar kan die Touch Bar niet los, als een Clip-On Touch Bar of zo, of op een andere manier? Hier wat ideetjes. Je kan ook BetterTouchTool gebruiken. Dat is een geniale aanvulling voor elke Mac.

De nadelen van die vorige MacBook Pro met Touch Bar waren:

  • Er zit alleen USB-C op, dus je hebt meteen een hele partij dure en onhandige verloopjes nodig. Is op de nieuwe Pro opgelost.
  • Er zit geen MagSafe meer op! Terwijl dat echt geniaal was. Is op de nieuwe Pro gelukkig ook weer terug.
  • Het ding is stervensduur geworden. Upgrades zijn ook extreem duur. De nieuwe Pro is gelukkig weer wat beter.
  • De interne SSD is niet te vervangen. Je kan er dus later nooit meer een grotere harddisk inzetten, of die vervangen.
  • Als dat niet kan gaat de waarde ook snel achteruit.

Je zou dus bijna denken: dan neem ik geen Pro, en doe ik die Touch Bar wel op een andere manier. Via een app op je iPhone of iPad of zo. Dat kan toch hopelijk wel?

UPDATE: met de nieuwe app Duet Display kan je inderdaad een iOS-apparaat als extra scherm voor je Mac gebruiken, met een echt werkende Touch Bar op het iOS-apparaat.

Of als een losse USB-accessoire, een Clip-On Touch Bar, die hopelijk ook binnenkort op de markt komt? Die klik je dan gewoon boven je functietoetsen. Kom maar door met dat ding! Je doet ‘m aan de ene kant in de USB, en aan de andere kant klemvast:

Touch bar strip USB accessoire

UPDATE: een losse TouchBar is er nooit van gekomen… helaas.

BetterTouchTool

Maar er is nog een andere oplossing: het geniale BetterTouchTool. Daarmee kun je allerlei dingen onder sneltoetsen zetten, of via gebaren (gestures) doen.

schermafdruk-2016-11-19-14-48-27

Ik heb in Systeemvoorkeuren ingesteld dat de F-toetsen weer zonder Fn werken. In de meeste software ben je dan al klaar, want alle handige sneltoetsen staan toch al onder die F-toetsen. Veel mensen zijn daar al lang aan gewend. In BetterTouchTool kan je de dingen die je dan nog mist – zoals Volume en Helderheid – met gestures doen:

BetterTouchTool als Touch Bar alternatief

Er zitten oneindig veel mogelijkheden in BetterTouchTool. Bij mij zit Volume bijvoorbeeld nu op het trackpad: linksonder is zachter, links-midden is harder. Helderheid omhoog is drie-vinger-swipe-up, omlaag is drie-vinger-swipe-down. Minimize Venster is vier-vingers-omlaag. Maximize Venster (full screen) is vier-vinger-omhoog. Allemaal in de praktijk erg handig.

touch bar alternative bettertouchtool touch strip

Ik kan al jaren niet meer zonder.

BetterTouchTool Keyboard shortcuts

Je kan in BetterTouchTool ook nieuwe sneltoetsen maken. Voorbeeldje: Volgend nummer in Spotify is bij mij Control-pijltje naar rechts. Werkt system-wide. Of met Alt 1 open ik Dropbox. Ideaal!

schermafdruk-2016-11-19-14-56-32

Window Snapping met BetterTouchTool

BetterTouchTool heeft ook Window Snapping, wat standaard in OS X had moeten zitten. Op Windows heb je dit al jaren: sleep een scherm naar de rechter-rand, en het wordt precies de helft van je scherm. Links: idem. In een hoek: een kwart scherm in plaats van een half scherm. Omhoog is Maximize. Sleep het ietsje terug, en het springt weer naar de vorige grootte. Window Snapping is op veel manieren instelbaar, hier:

BetterTouchTool Window Snapping
In de NIEUWE versie: klik op de drie puntjes rechtsboven, dan krijg je deze instellingen

Het groene knopje linksboven is een ramp op een Mac. Dat betekent soms maximize, soms alleen groter en juist NIET maximize, en soms fullscreen. De normale Maximize is er niet, wat je op een laptop ALTIJD nodig hebt. Dat doe ik nu dus met vier vingers omhoog, via Window Snapping in BetterTouchTool.

Window Moving en Resizing

Je moet duizend keer per dag vensters verplaatsen, en dan moet je ALTIJD precies het kleine grijze bovenkantje oppakken. Maar nu kan dat overal, door een toets in te drukken: bij mij ingesteld op Fn.

Resize idem: je hoeft dat piepkleine hoekje niet meer te pakken om een venster te verkleinen of vergroten. Het kan nu overal, als je Fn Control indrukt:

window move resize bettertouchtool
Dit scherm krijg je in de NIEUWE versie van BetterTouchTool door op de drie puntjes rechtsboven te klikken

Geef een reactie