Flare Isolate oordopjes – revolutionaire gehoorbescherming

Isolate Oordopjes gehoorbescherming muzikanten

– Update: 15 oktober 2019 –

Af en toe koop ik dingen op Indiegogo die mij gewoon interessant lijken. Nu bijvoorbeeld deze Flare Audio ISOLATE oordopjes (als in: gehoorbescherming). Voor keiharde concerten en voor muzikanten zijn deze geluiddempers ideaal. Andere oordopjes dempen het geluid voornamelijk in het hoog. Deze dempen anders, en beter.

In de bandjes waar ik in zat zochten we ook altijd naar de perfecte en ideale gehoorbescherming. Ron deed propjes WC-papier in. Werkte verbazend goed, want door de propjes wat losser te doen kon je het geluid afstellen. Arjan, de drummer, kocht altijd allerlei dure exquise oordopjes. Drummers, en muzikanten die vlak voor blazers zitten (of naast een drumstel) moeten ook echt doppen in, anders gaat hun gehoor compleet naar de filistijnen. Maar zij moeten het totale geluid natuurlijk ook goed kunnen horen en beoordelen. Je kan dan hele dure doppen op maat laten maken, met filters erin om bepaalde frequenties beter door te laten, maar nu kan je dus nu ook die Flare Audio ISOLATE-oordopjes proberen. Die zijn veel goedkoper dan op maat gemaakte.

Het idee is simpel, en revolutionair: een cilinder-vormig stuk massief staal blokkeert het gehele geluids-spectrum. Het laag, midden en hoog wordt ongeveer in dezelfde verhouding gedempt. Je hoort dan het originele geluid, maar alleen veel zachter. Ideaal. Het hoeft ook niet heel duur te zijn: iets van 30,-. Het is veel goedkoper dan op maat gemaakte, want die zijn wel 10x zo duur. (Wil je nog veel goedkopere? Neem dan Thunderplugs, die zijn best okee.)

Het soort metaal maakt een klein verschil: titanium is ietsje beter dan aluminium, maar wel duurder. Titanium dempt het geheel iets meer, en behoudt de natuurlijke frequenties ook iets beter, dus het geluid is iets minder dof, en in het geheel nog iets natuurlijker.

Ik heb de aluminium oordopjes. Werkt prima. Verbazend eigenlijk. Het totale geluid is zachter, maar je hoort wel alles: je kan een normaal gesprek gewoon verstaan, zonder enige moeite. Het lijkt alsof je het totale volume gewoon zachter zet, maar alles verder nog wel goed kan horen.

Je kan ze ook ’s nachts gebruiken, als je rustiger wil slapen. Door Ohropax of dat soort was-oordoppen hoor je namelijk ook nog best wel wat geluid. Lage geluiden gaan er ook gewoon doorheen. De ISOLATE oordoppen dempen het laag beter. Overdag kan ook – als je ff wat meer rust aan je kop wil, maar ook weer niet totaal afgesloten wil zijn.

Bij de Isolate oordopjes zitten 3 maten schuimpjes zodat ze altijd wel goed passen. Al zou ik er zelf liever siliconen-tips bij willen, maar dat kan je eenvoudig en goedkoop zelf doen, zie hieronder. Qua demping maakt het niet veel uit, siliconen dopjes sluiten vaak net zo goed af als schuimpjes.

Hieronder is de rode lijn het originele signaal, de roze lijn is een standaard schuim oordopje, de groene lijn is ISOLATE® (aluminium) en de blauwe lijn is ISOLATE® PRO (titanium). Elke verticale streep van de grafiek geeft 10dB geluiddemping. Zoals je kunt zien blokkeren de Isolates het laag veel beter, en zijn de ISOLATE® versies altijd beter dan gewone schuim oordopjes. ISOLATE® Pro Titanium heeft een nog eens 8-9dB extra (meer dan vier keer zoveel demping) in de laagste frequenties.

ISOLATE oordopjes: Eindoordeel

Het werkt! Precies zoals geadverteerd. Ik doe er alleen liever siliconen-tips op, zie hieronder. Heb je de extra 30 euro er voor over, neem dan meteen die van titanium. Volgens de cijfers in de onderzoekresultaten zijn die nog net ietsje beter dan die van aluminium. Ze dempen iets meer, en het geluid klinkt nog net iets natuurlijker.isolate oordopjes gehoorbescherming muzikanten

Andere oordoppen en andere ervaringen

Frans van Erkel, componist en dance producer, heeft al sinds zo’n 30 jaar doppen van Norton – Sonic ll, de versie met filter voor muziek: “Kosten destijds 35 euro. Ze werken nog uitstekend, was indertijd high end. En ik heb ook Neerlandsch trots, Alpine’s MusicSafe. Ook zeer goed, met twee extra filters voor ander soort geluid. Beide doen wat ze moeten doen, en zeer goed! Wat betreft die Isolates: die zijn alleen getest tegenover schuimrubber pluggen, ja, zo kan ik het ook! Waar zijn de vergelijkingen met bijvoorbeeld de Thunderplugs, Alpine, Norton, en ZEM 31, om maar wat te noemen! ZEM 31 gehoorbeschermers geven overigens bij bescherming het beste geluid, maar zien er wellicht niet hip genoeg uit.  Die Isolates zijn mooie oordoppen, vooral goed voor den jeugd omdat ze er cool uitzien, en ze daarom misschien sneller zullen gaan dragen. Uitstekend verkoopargument.”


En Pieter heeft een Doe-Het-Zelf versie gemaakt: “Alsjeblieft. Een prototype van wat ik in huis had. De moer kan nog iets dikker en netjes centrisch boren in foam blijkt lastig.
Maak je eigen variant met van die conische oordoppen, dat foam is wat dichter.”

Goedkope conische schuimdoppen kun je hier kopen: 5 paar voor nog geen 3 euro.

Je kan ook proberen om zo’n stalen boutje in een siliconen-dop te draaien, zoals in deze voor 60 cent:

Deze kan je ook gebruiken met de Flare Isolates: knip een stuk van de “steel”, en eventueel wat van de tips. Dan duw je de Flare erop:

Perfect! Als je in plaats van de memory foam tips van de Flare liever siliconen tips wil. Dat heeft voordelen: oneindig herbruikbaar, afwasbaar, je doet ze veel sneller in en ze zitten meteen goed. De werking voor de geluiddemping is vrijwel hetzelfde.

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik heb pluggertz. Die werken wel ok, maar geluid is toch nog altijd hard en aangezien ik al een ruis in mijn oor heb ben ik altijd bang dat dat overgaat in een aanhoudende piep. Zijn deze exorbitant beter?

    1. Ik heb nu een grafiekje toegevoegd. Als jouw Pluggerz gewoon van schuim zijn, dan zijn de Isolates echt beduidend beter.

  2. Ik heb net een doe-het-zelf versie van de isolate oordopjes geprobeerd: gaatje geboord in klassieke gele cilindrische foamdoppen, boutjes erin gedraaid. Dempt inderdaad beter. Ook beter dan de tegenvallende doppen van Crescendo (€25) en een stuk goedkoper dan de Isolate titanium :-)

    1. Top! Kijk, dit is nog eens een reactie waar je wat aan hebt! Dank. Heb je misschien ook een fotootje? Dan ga ik dat hier toevoegen!

Geef een reactie