De ultieme Media Player: draadloze mediaspeler

media player tv box

– Update: 9 april 2022 –

Volgens mij is dit de ultieme media player: een mediaplayer van 35,- die draadloos in je wifi-netwerk hangt, of eventueel met draad via ethernet. Dan heb je overal in je huis stabiele draadloze muziek, en kun je probleemloos én draadloos films kijken, Netflix, Youtube, Spotify of wat dan ook, alles op je grote TV, en met het geluid draadloos op je grote dikke boxen! Het is zelfs stand-alone, dus je hebt niet eens een laptop of mobiel nodig. Of deze nieuwste Xiaomi 4K TV stick, met Android 11 TV.

Een mediaspeler is een mini-computer, speciaal voor AV, meestal draaiend op Android. Je zet ‘m bij je TV of bij je stereo, en hij ontvangt draadloos je video en audio. Via apps als Spotify, Netflix en Youtube (Google Play Store) kan hij ook zelfstandig films en muziek afspelen. Er zit een afstandsbediening bij. Er zijn ook kleine keyboards voor te koop en dat is wel zo handig. Apple Airplay en Google’s Miracast zitten er ook op.

UPDATE: de Xiaomi Mi TV Box kan ook voor rond de 50,-.

Deze is te koop op Aliexpress, dus bezorging kan wel een paar weken duren. Zie ook de blog over shoppen in China.

Het kan ook direct in Nederland, bij BOL.com, voor 69,-:

In Nederland wachten we eigenlijk nog steeds op de nieuwe Google Chromecast met Google TV, maar die is er nog steeds niet.

Inmiddels is er de Xiaomi 4K Tv stick. Wordt een enorme hit denk ik:

Je kan ook bijvoorbeeld deze mediaplayer van 35,- doen bij BOL.com. Dan is het er snel en heb je zeker weten geen gedoe met extra kosten. Zo te heeft deze ook SPDiF (als minijack optisch, dus dan heb je zo’n verloopje van een euro nodig). SPDIF is een digitale audio uitgang, dus dan kan je dit ook voor superhoge HiFi audio gebruiken.

Dit is het verloopje van optische SPDIF naar optische minijack

Ik heb alles al draadloos, maar als ik het nog eens moest doen, dan zou ik voor zo’n Media player gaan. Je hebt dan verder niks meer nodig! Geen Apple TV, geen Google Chromecast, geen Bluetooth speakers, geen dure Sonos, geen wat-dat-ook. Alleen een beeldscherm en speakers. Er zit ook al een draadloze afstandsbediening bij, en eventueel kun je het nog uitbreiden met een draadloos bijpassend toetsenbordje.

Via HDMI kan beeld en geluid direct de TV / Beamer / Monitor in. USB zit er ook op, om media af te spelen van USB-stick of externe harddisk.

De media player hangt draadloos in je wifi, of via ethernet aan je modem. Maar internet kan ook via een Powerline. De mediaspeler hangt dan met een ethernet-kabel aan een Powerline-adapter. Die haalt het internet uit je stopcontact, in plaats van draadloos via wifi. Dat is stabieler dan wifi, zie ook mijn blog daarover.

media player mediaplayer mediaspeler draadloos

Media Player met SPDIF voor Super HiFi

Een goede Media player heeft dus ook SPDIF voor de HiFi-liefhebbers. Want via de SPDIF kan het pure digitale geluid zo je digitale versterker in.

Of, als je een analoge versterker hebt, via een goede DAC. Neem dan wel een DAC met Digitaal IN. Zo’n DAC is ook ideaal bij draadloze audio-ontvangers met optisch uit (zoals de Chromecast AUDIO, dan heb je zo’n verloopje van een euro nodig)

Zeer hoge SUPER HIFI kwaliteit is bijvoorbeeld de SMSL M100 Audio DAC van 95,-. Net zo goed te zijn als DAC’s van 1000 euro (ook al heb ik deze nog niet getest). De ingang is SPDIF, de uitgang is tulp. Stroom gaat via USB 5V. Deze kun je tussen je Media Player (als daar SPDIF op zit) en je stereo zetten.

SMSL M100 Audio DAC USB AK4452 Hifi Decoder DSD512 Spdif USB DAC Amp XMOS XU208 Digital Amplifier Optical Coaxial Input

Multi room Audio Airplay ontvanger via wifi of DLNA

Als het alleen om muziek en audio gaat, dan kan dat via Airplay (Mac) of DLNA (universeel). Dat gaat via je wifi, en dan kun je muziek draadloos streamen vanaf je telefoon bijvoorbeeld, naar alle kamers waar je zo’n ontvanger van 25 euro neerzet. Van de ontvanger gaat het met een draadje naar de speakers daar. Dit is allemaal  beter dan Bluetooth.

airplay audio draadloos multi room ontvanger

22 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Aartjan, “Een goede Media player heeft dus ook SPDIF” schrijf je hierboven, maar welke mediaplayers hebben dat? De Mi Box S heeft het niet zo te zien of komt er digitale audio uit de usb aansluiting? Dat zou voor mij nog beter zijn.
  De MXQ Pro heeft meerdere USB aansluitingen, maar komt er digitale audio uit? Erg lastig om daar achter te komen. Alvast dank

  1. Inderdaad, die Mi Box heeft dat helaas niet. Maar het staat er altijd wel bij, of het er wel of niet op zit. USB is vrijwel altijd voor USB-sticks, en niet voor Audio Uit, helaas.

 2. Hoi Aartjan ik heb een Nad 375bee met een NAD MDC DAC 2.0 ingebouwd, welke audio streamer kan ik het best gebruiken gaat alleen om hifi

 3. Hoi Aartjan,
  De audiocast die je beschrijft, zit daar ook al een goeie dac in verwerkt? Of raad je dan een ander apparaat aan met dezelfde functie?
  Groeten Barend

 4. Hallo Aartjan. Ik heb de MXQ Pro aangeschaft. Leuk apparaat echter één nadeel. Zonder TV is hij niet bruikbaar als stand alone AirPlay speler want je moet steeds apps opstarten. Ik heb alles thuis van Apple en zoek dus een simpele AirPlay interface naar een traditionele (buizen) audio versterker. De airport express voldeed best goed maar Apple maakt die niet meer. Eigenlijk moet Apple zich kapot schamen dat ze niet langer een oplossing bieden en het verbaast me niet dat mensen weglopen van Apple Music naar Spotify. De AirPort was een kastje van €119. Het goedkoopste alternatief waar Apple naar verwijst is al gauw €500. Is er een alternatief (geen Bluetooth) dat gewoon AirPlay 2 via WiFi aansluit op analoge (tulp) zonder dat een TV nodig is. Ik gebruik nu een Apple TV maar die biedt weer geen audio aansluiting dus weer een kastje van HDMI naar tulp er tussen. Maar het is toch te gek voor woorden dat Apple haar gebruikers zo laat zitten?

  1. Dag Aartjan,

   Leuk blog heb er al uren op gelezen! Ik heb een Denon 2700h receiver met een Philips OLED tv icm Boston Acoustics en Mordaunt Short speakers. Ik wil graag draadloos een hogere kwaliteit audio kunnen spelen (ik vraag mij af waarom Receivers geen goede streamer en DAC al ingebouwd hebben overigens..of zijn dat de duurdere NAD producten?)

   Naar aanleiding van jouw blog en het Darko Audio kanaal ben ik voornemens een Xiaomi Box S te kopen icm de Topping E30. Dan kan ik volgens mij via Spotify en Tidal connect streamen, want dat kan de Xiaomi. Van de Xiaomi kan ik dan via HDMI het beeld naar mijn receiver of direct mijn TV leggen en dan geluid via Toslink naar DAC naar receiver (laatste stap via RCA toch)?

   SPDIF wat niet opde Xiaomi zit is niet relevant omdat ik er dan toch een DAC tussen zet. Buizenversteker is geen optie icm draadloos.

   Zie ik het zo goed. Heb me geabonneerd, veel dank, groet, Henk

   1. Ja, helemaal goed zo! De digitale audio gaat van de Xiaomi met Toslink > naar de digitale ingang op de Topping > en dan met analoge RCA tulp naar de analoge versterker.

 5. Hallo Aartjan,

  ik heb, mede naar aanleiding van jouw blog, een H96MAX RK3318 gekocht. (Android 8.1)
  Doel is muziek (Spotify, Deezer) op naar mijn oude versterker te streamen. (dus niet via tv)

  Het lukt mij niet om streaming van mijn android telefoon (Mi A3) voor elkaar te krijgen. De box zit wel in hetzelfde wifi netwerk.

  Moet ik nog een speciale app downloaden oid. Of heb je andere tips voor mij?

  Alvast bedankt

 6. Beste Aartjan, Super blog dat je hier hebt, leest gemakkelijk en gaat niet over prul. Dank u en doe zo voort ;)

  Graag schafte ik mij een nieuwe stereo aan ik dacht aan SMSL M100 Audio DAC Spitig dat er geen amp bij zit in hetzelfde design.
  Kan je mij helpen met mijn keuze?
  Ik zoek een zeer goede DSD DAC met een bijhorende Amp met een 80 W RMS voor 2 of 4 speakers en 3 of 4 ingangen + BT5.0 .

  Ik ben benieuwd wat je zal voorstellen.
  uitkijkende naar uw advies.
  De groeten van bij uw zuiderburen.

  1. Ja dat kan ook. Dan stream je van je laptop naar de media player, die dan alleen maar een ontvanger is, waar de beamer en soundbar dan op aangesloten zijn. Het streamen kan via DLNA bijvoorbeeld of via Airplay of Miracast etc.

  1. Ja, want er zit Apple Airplay op. Spotify, Netflix en Youtube en zo kan zelfs helemaal standalone, zonder iPhone. En HDMI kan er ook in.

   1. Hmm, interessant! En dan ook bijvoorbeeld de T-Mobile tv-app? Dan zouden we dat hele kastje achterwege kunnen laten..

Geef een reactie