HiFi via WiFi: draadloze audio met Airplay

– Update: 27 november 2023 –

Airplay is een ideale oplossing voor draadloze audio. Goedkoper dan een dure Sonos. Je kunt met Airplay elke versterker of speakersetje draadloos maken. Hifi via Wifi! Het kan ook met DLNA, of andere manieren. Hier allerlei mogelijkheden.

Een Airplay ontvanger is een oude Airport Express, een oude Apple TV of een nieuwe Apple TV (199,-). Of een goedkope Audiocast. En vrijwel elke Media Player kan het ook. Dus ook de nieuwe Chromecast (aanrader). Je verbindt ze met je wifi. De ontvanger zet je vlakbij je audio-set, daarmee verbonden met een audio-kabel. Draadloos ontvangt hij dan de audio van je laptop of telefoon, in de hoogste kwaliteit (beter dan Bluetooth).

UPDATE: deze nieuwe standalone Wifi Audio player met Bluetooth kan zo’n beetje alles:

wifi audio player

Multi room Audio Airplay ontvanger via WiFi of DLNA

Als het alleen om muziek en audio gaat, dan kan dat via Airplay (Mac) of DLNA (universeel). Dat gaat via je wifi, en dan kun je muziek draadloos streamen. Vanaf je telefoon bijvoorbeeld, naar alle kamers waar je zo’n ontvanger van 30 euro neerzet (staat ook op BOL.com hier). Van de ontvanger gaat het met een draadje naar de speakers. De audio-kwaliteit is hoger dan met Bluetooth.

airplay audio draadloos multi room ontvanger

UPDATE: 2.4Ghz audiozender en -ontvanger

Een alternatief is deze set voor 30,-. Dat is een draadloze zender en ontvanger. Er gaat een analoog audio-signaal in, en ook uit. Dus het werkt met alle apparaten, zolang er maar 3,5mm of tulp op zit. Geen DAC nodig, geen Airplay nodig, geen WiFi nodig, niks nodig. Zie het plaatje hieronder. De techniek is vergelijkbaar met draadloze microfoons of draadloze gitaarsystemen. Het bereik is wel 200m (zonder muren dan). Twee USB-telefoonladers moet je er zelf nog bijdoen, als voeding. Dit is nieuw in 2021, heb ik nog nooit eerder gezien:

Met deze zender en ontvanger heb je verder niks nodig, behalve twe telefoonladers

UPDATE: Draadloze audio kan ook met de nieuwe Google Chromecast 2K / 4K met Google TV op BOL vanaf €30,-. Zie de review.

google chromecast 2K met Google tv review

Op een Airport Express zit zowel Analoge Audio Uit als Digitaal Uit, op dezelfde uitgang. Je kan een gewoon mini-jack kabeltje gebruiken, klinkt best goed. Maar de echte audiofiel gebruikt een optische TOSlink-kabel, zodat het topgeluid van hun digitale versterker of DAC behouden blijft.

Op een oude Apple TV zit alleen optisch uit, maar analoog kan via verloopjes. Op een nieuwe Apple TV zit geen audio out meer (Huh?! Apple!?).

De Hifi-freaks doen het geluid dus digitaal via TOSlink naar een goede DAC (zie het artikel over DAC’s). Een digitale ingang heb je daar op nodig (SPDIF en/of Toslink) voor het signaal uit die Airport Express of merkloze Airplay-ontvanger (22,-). Of uit een oude Apple TV – de nieuwe Apple TV heeft geen audio uit meer. Uit een Media Player (mediacenter) kan ook, als daar maar een digitale uitgang op zit.

Die merkloze Airplay-ontvanger (22,-) is klein, licht, slim en goedkoop. Er zit zowel een optische digitale TOSlink als een mini-jack analoge uitgang op. Het meegeleverde stroom-kabeltje kan op elke USB telefoonlader. Je kan er ook nog een USB-stick of -schijf met muziek op aansluiten. Alhoewel ik tegenwoordig denk ik meteen een media-player zou doen… dat is handiger en is nauwelijks duurder. Als er maar een digitale audio uitgang op zit.

Ferry de Wit meldt het volgende: “De app Musicstreamer is echt geweldig (4,- in de iTunes Store). Samen met de Chromecast Audio heb ik voor nog geen vijf tientjes een setup waar ik anders bijna vijfhonderd euro voor had betaald. Ik heb ‘m met een toslink verbonden aan mijn NAD C368 versterker en ik vind het geluid echt geweldig.”

Airplay is 16 bit

Het Airplay-audio-signaal door de lucht is 16 bit ongecomprimeerd (CD-kwaliteit), zonder enig verlies. Airplay kan geen 24 bit / 96k HD helaas, dat wordt omgezet naar 16 bit. Wil je het echte 24-bit geluid, dan kan dat op 2 manieren:

 • bedraad met een computer die met een 24-bits DAC aan je stereo hangt, met 24-bit files in iTunes. Kun je draadloos bedienen met de Remote App op IOS.
 • Met een losse Media Player

Bluetooth

Bluetooth is alleen echt HiFi als er AptX  HD of LDAC op zit. Zoals op deze nieuwe goedkope receiver voor twee tientjes met AptX HD, waardoor Bluetooth nu CD-kwaliteit wordt.

Airplay: op Mac, IOS en zelfs op Android en Windows

Airplay via Airport Express

Kies op je Mac de draadloze speakers door met Alt te klikken op het geluid-icoon in de menu-balk. Op IOS kun je de Airplay speakers kiezen door onderaan naar boven te swipen. Je kunt ook het onovertroffen Airfoil (29 dollar, Mac of PC) gebruiken, die heeft veel meer mogelijkheden, zoals een equalizer, multi-speakers, Chromecast ondersteuning en synchroon geluid bij films (in VLC kun je geluid verschuiven met de toetsen F en G, -2000 ms). Op Android wordt Airplay standaard niet ondersteund, maar via apps als Allstream (5,- via In App aankoop) kan je de audio naar de Airplay ontvanger sturen. Op Windows werkt Airplay ook, met iTunes, of met Airfoil.

UPDATE: Een Bluetooth ontvanger met Apt-X en met een TOSlink / Coax digitale uitgang is ook nog een alternatief. Dat is geen Airplay,  maar doet ongeveer hetzelfde via Bluetooth, in plaats van via WiFi. Zie ook het nieuwere artikel over Bluetooth Audio met deze tip: Bluetooth 4.1 HiFi ontvanger voor 35,-. Of deze:
zender+ontvanger, nog handiger.

 

Het enige nadeel

Airplay heeft maar 1 nadeel: alhoewel het veel stabieler is dan Bluetooth is het soms toch nog storingsgevoelig. Storingen in Airplay zijn vaak wel op te lossen met de volgende tips:

Tips om Wifi te versterken

 1. Je kan je netwerk via stopcontacten doen, met Powerline Adapters.
 2. Als je veel buren hebt, check dan of je wifi-netwerk op een redelijk vrij kanaal staat. Veel modems staan op automatische kanaalkeuze, dus dat vrije kanaal kan nogal wisselen. Het kanaal instellen kan via Airport Configuratieprogramma. Een vrij kanaal vinden kan via Wifi-probleemoplossing > Venster > Detecteer (dus meteen naar Venster, je hoeft niet Ga door te klikken bij Introductie)
 3. Een magnetron geeft veel storing op 2,4 Ghz, vooral op kanaal 8, 9, 10, 11.
 4. Je kan je wifi op 5Ghz zetten, maar alleen recente Macs / PC’s / iPhones kunnen daar op, dus dat is vaak geen optie. 5Ghz geeft minder storing maar draagt ook minder ver.
 5. Hier nog meer tips om je wifi op OS X te verbeteren.

Tips als Airplay stoort of stottert

 1. Check de vrije kanalen van je wifi en stel die in.
 2. Plak dit in de Terminal:
  sudo ifconfig awdl0 down
  Dat zet AWDL (Apple Wireless Direct Link) & Airdrop uit, maar Bluetooth blijft werken. Lost veel ellende op. Aanzetten kan weer met:
  sudo ifconfig awdl0 up
 3. Of Reset de SMC:
  • Zet je MacBook Air of MacBook Pro uit en hang ‘m aan ’t stroom
  • Hou Shift+Control+Option plus de Power knop tegelijk een paar seconden ingedrukt, en laat dan alles tegelijk los. Herstart.
 4. Doe het geluid via Airfoil
 5. Bluetooth uitzetten helpt ook wel eens.
 6. Even Wifi uitzetten, in de menubalk, en daarna weer aan.
 7. Systeemvoorkeuren > Netwerk > Geavanceerd > Klik je eigen netwerken aan en klik op de MIN om die te verwijderen. Daarna weer opnieuw verbinding maken met je Wifi, je wachtwoord opnieuw intikken, en in de lijst met netwerken in de geavanceerde voorkeuren jouw netwerk bovenaan plaatsen (verschuiven)
 8. In Systeemvoorkeuren > Delen: verander je computernaam.

Draadloze audio alternatief: Media Player

Nog een alternatief voor draadloze audio: een complete Media Player.

Shanling M0 DAP

Tot slot nog een Bluetooth tip: deze kleine Digital Audio Player, de Shanling M0 van 95 euro. Hij is zo klein als een Apple Watch en lijkt er verder ook op, maar dit is een Digitale Audio Player. Wat je vroeger een Walkman of iPod noemde, zeg maar, maar dan zo klein als een horloge. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek. Zelfs in 24 bit. Verder zit er USB-C op en via die aansluiting werkt het als elke andere USB-DAC en als hoofdtelefoonversterker. En dat is nog niet alles, want dit is ook nog eens een Bluetooth Audio zender/ontvanger. Hi-Res, Apt-X, Bluetooth 4.1. Het zit er allemaal op. Met mini-jack waar je hoofdtelefoon of het snoertje naar je stereo in kan. Zie de review.

Enorme aanrader! Klein, handig en multifunctioneel, met waanzinnige audiofiele geluidskwaliteit voor een goedkope prijs.

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Mooie review. Ik ben een beetje een Google adept, dus ik neig eerder naar de Chromecast audio. We hebben nu een gewone Chromecast, maar daar is het geluid inderdaad niet top op.

 2. Hallo,
  Airfoil werkt sinds IOS 10 niet meer met Win 10.
  Heb mijn geld terug gekregen, nadat ze hebben geprobeerd het weer aan de praat te krijgen bij Rogue Amoeba.

 3. Het genoemde merkloze Airplay-kastje (“SoundMate M1”, is het type dat ik heb) heeft ook een eigen WiFi-netwerk. En inderdaad werkt dat een stuk beter dan als je je bestaande WiFi-netwerk gebruikt. Bestaand WiFi-netwerk geeft storingen in mijn geval, het aparte netwerk van de SoundMate is helemaal storingsvrij. Naar ik aanneem omdat mijn bestaande WiFi een stuk drukker is en de afstand tussen basisstation en SoundMate groter.

Geef een reactie