USB-C naar HDMI adapter

HDMI USB-C USB adapter

– Update: 13 oktober 2023 –

Je laptop op een tweede monitor, of op de tv. Of je telefoon en iPad op de beamer. Dat kan allemaal met zo’n USB-C naar HDMI adapter. In 4K-kwaliteit, inclusief geluid. Alles is tegenwoordig USB-C en HDMI, dus zulke stekkertjes heeft iedereen continu nodig. Maar ze doen het niet altijd goed.

Ik had er al een hoop getest, maar sommigen hadden geen geluid, of juist geen 4K. En het ligt ook aan de gebruikte apparatuur. Soms moet je de stekkers er opnieuw in doen, en soms doen ze het op één apparaat niet en op een andere wel (op mijn telefoon bijvoorbeeld niet – dus dat ligt aan mijn telefoon). Als het niet meteen werkt zijn ze dus niet per definitie “kapot”.

Deze hieronder is getest en goed bevonden, en werd ook snel geleverd in een paar dagen (hij doet het op de meeste apparatuur goed, maar niet altijd op alle). Gewoon op BOL.com, deze USB-C naar Hdmi adapter voor 11 euro:

Deze is alleen niet 60Hz. Als je dat nodig hebt (voor gamers bijvoorbeeld, ik heb het zelf niet nodig) neem dan de 60Hz-versie voor 15,-. Als er geen “60Hz” bijstaat, zit het er meestal ook niet op.

USB-C hub met 4K HDMI, USB en USB-C

Ze zijn er ook 3-in1, met USB en USB-C. Zoals deze op AliExpress: goedkoop en goed, een van de best verkochte. Getest en zeer goed bevonden, snel geleverd in ongeveer een week. Via de USB-C kan je bijvoorbeeld de laptop opladen, via de USB kan je muis erin of iets anders zoals een sd-reader, en via de HDMI kan je in 4K op het grote scherm. Ik heb er meteen twintig van gekocht, voor onze opleiding, want dit is ideaal:

HDMI USB-C USB adapter

Kan ook in Nederland op BOL.com, zoals deze (waarschijnlijk dezelfde):

Zulke hubs zijn er ook met meer mogelijkheden zoals een SD-kaartlezer. Deze hieronder, voor 15,- met 4K HDMI, SD-lezer en 3x USB 3.0 heb ik getest en werkt perfect op alle apparatuur:
USB 3.1 Type-C Hub met HDMI 4K en met SD-lezer:

Op BOL.com bijvoorbeeld deze, en daar zit ook nog eens ethernet bij, plus 2x USB-C + Power Delivery. En verder ook met HDMI, USB 3.0 en SD-lezer.

De hub hieronder doet het ook perfect. Deze klik je aan de zijkant van je MacBook Pro of Air. Dat zit wat steviger dan losse stekkertjes. Ik heb ‘m al ruim een jaar in gebruik en deze doet het overal goed, op alle apparatuur. Met Thunderbolt + USB-C met PD + 2x USB 3.0 + SD-lezer + HDMI in 4K.
USB 3.1 Type-C Hub HDMI 4K Thunderbolt TF SD PD (15,-)
Compatibel met alle MacBooks Pro 2016–2021 en Air 2018–2021

Ongeveer zo’n zelfde staat ook op BOL.com  voor 19,- (nog niet getest).

HDMI naar USB-C kabel

Het kan in plaats van met een verloopstekker ook direct als kabel, zoals deze USB-C naar HDMI kabel, met 60Hz @ 4K, in verschillende lengtes, vanaf ongeveer een tientje:

4K 60Hz HDMI USB-C
4K 60Hz HDMI USB-C kabel

Deze blog is niet gesponsord. Ik heb ze allemaal gewoon maar weer zelf gekocht.

Slechte HDMI adapters

Er waren dus ook een hoop slechte adapters op AliExpress, maar velen bleken het dan op andere apparatuur toch wel weer goed te doen! Dus gooi ze niet weg…

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Aart-Jan,

  Ik probeer al tijden om mijn Macbook pro M1 aan te sluiten op mijn oude (2014) Imac 24 inch en iets nieuwere 27 inch. Dat lukt niet, op geen enkele manier. Niet regelrecht via USB-C en ook niet via HDMI. Alles geprobeerd, heb jij een oplossing?

  Groeten
  Jan

  1. Op de iMac 24 inch kan het inderdaad op geen enkele manier. Op sommige nieuwere 27 inch wel (jaartallen weet ik niet).
   Inderdaad behoorlijk vreemd en ontzettende tegenvaller.

  1. Elke is goed, maar je moet eerst checken of er uit de USB-C van jouw OPPO wel HDMI oftewel video komt. Want op mijn Poco-telefoon zit dat bijvoorbeeld NIET.

 2. Let er ook op dat niet alle USB-C een Video out geeft….
  “ALLEEN werken met video-enabled USB-C apparaten voor video-uitgang.”
  (van AlieExress).
  De Lenovo ideapad l340-17IRH heeft bijvoorbeeld wel USB-C maar geen Video (had zo’n ding gekocht maar werkt dus niet).
  De “normale” USB geeft wel via converter video out.

 3. Om teleurstelling te voorkomen: Wel even opletten dat sommige goedkopere telefoons wel een USB-C-stekker gebruiken maar dat ze niet meer dan USB 2 ondersteunen op elektrisch nivo. En HDMI-over-USB kan pas vanaf USB 3.

Geef een reactie