Verticale video in iMovie: hoe dan?

verticale video in iMovie rechtop portrait macos

– Update: 25 januari 2024 –

Verticale video in iMovie? Dus staand, rechtop of portrait  – of hoe je dat ook noemt. Voor social media, voor TikTok en zo. Maar iMovie is toch altijd horizontaal? Die kan niet eens verticaal, toch? Jawel hoor – heel simpel zelfs. Het zit alleen op een hele rare plek. 

Kies niet “Nieuwe film”, maar kies Nieuwe voorvertoning app. That’s it. Dan is je project meteen Verticaal:

verticale video in iMovie rechtop staand formaat
Rare plek, maar zo maak je dus Verticale filmpjes in iMovie
  • De eerste clip hier moet wel een verticale zijn.
  • Als je daarna horizontale clips plaatst zijn daar allerlei opties voor, bij de Crop-tool, rechtsboven. Je kan inzoomen, verplaatsen, uitzoomen en Ken Burns en zo: het blijft allemaal mooi verticaal.
  • Dat eerste fragment kun je later ook verwijderen. Het project blijft dan verticaal.

Titels in verticale iMovie projecten

Bij de titels zijn er minder mogelijkheden dan bij horizontale. “Kleurenbalk vervagen (vrij)” is de enige titel die je ook verticaal kan verplaatsen (met het drie-streep-hendeltje). De rest spreekt voor zich, zoals lettertype, kleur en grootte aanpassen, gewoon daar rechtsboven.

verticale video in iMovie rechtop staand formaat titels

verticale video's in iMovie rechtop staand formaat titels
Op die drie streepjes kun je dit kader verplaatsen (bij de andere titels kan dat niet)

Voorbeeldje

Als je het upload naar YouTube wordt zo’n korte verticale clip dan automatisch een “Short”. Dat is zeg maar de TikTok-functie van YouTube. Direct naar TikTok uploaden kan uiteraard ook.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in om artikelen makkelijk te kunnen bestellen. Maakt voor de prijs niet uit maar zo verdien ik wat bij en blijft deze website in leven. Dank je wel allemaal, en tot de volgende keer!

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je meldingen van nieuwe blogs EN van grote updates. Als je abonneert via de VOLG-knop krijg je mail over nieuwe blogs, maar niet over updates.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie