Verticale video in iMovie: hoe dan?

verticale video in iMovie rechtop portrait macos

– Update: 18 juli 2024 –

Verticale video in iMovie? Dus staand, rechtop of portrait  – of hoe je dat ook noemt. Voor social media, voor TikTok en zo. Maar iMovie is toch altijd horizontaal? Die kan niet eens verticaal, toch? Jawel hoor – heel simpel zelfs. Het zit alleen op een hele rare plek. Het kan zowel in iMovie op je Mac als op je iPhone. 

Kies op je Mac niet “Nieuwe film”, maar kies Nieuwe voorvertoning app. That’s it. Dan is je project meteen Verticaal:

verticale video in iMovie rechtop staand formaat
Rare plek, maar zo maak je dus Verticale filmpjes in iMovie
 • De eerste clip die je plaatst moet dan wel verticaal zijn.
 • Als je daarna horizontale clips plaatst zijn daar allerlei opties voor, bij de Crop-tool, rechtsboven. Je kan inzoomen, verplaatsen, uitzoomen en Ken Burns en zo: het blijft allemaal mooi verticaal.
 • Dat eerste fragment kun je later ook verwijderen. Het project blijft verticaal.

Verticale video in iMovie op je iPhone

 1. Open iMovie op de iPhone en plaats daar je verticale video’s. Je krijgt nu zwarte balken links en rechts, maar die haal je weg in stap 2. Eventueel kan je ook nog Pinch en zoom doen om in te zoomen.
 2. Exporteer je film en bekijk die in de Foto’s app. Daar kun je de zwarte balken uitsnijden met de Crop-tool, en ‘m dan opnieuw bewaren.

Titels in verticale iMovie projecten

Bij de titels zijn er minder mogelijkheden dan bij horizontale. “Kleurenbalk vervagen (vrij)” is de enige titel die je ook verticaal kan verplaatsen (met het drie-streep-hendeltje). De rest spreekt voor zich, zoals lettertype, kleur en grootte aanpassen, gewoon daar rechtsboven.

verticale video in iMovie rechtop staand formaat titels

verticale video's in iMovie rechtop staand formaat titels
Op die drie streepjes kun je dit kader verplaatsen (bij de andere titels kan dat niet)

Voorbeeldje

Als je het upload naar YouTube wordt zo’n korte verticale clip dan automatisch een “Short”. Dat is zeg maar de TikTok-functie van YouTube. Direct naar TikTok uploaden kan uiteraard ook.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in om artikelen makkelijk te kunnen bestellen. Maakt voor de prijs niet uit maar zo verdien ik wat bij en blijft deze website in leven. Dank je wel allemaal, en tot de volgende keer!

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je meldingen van nieuwe blogs EN van grote updates. Als je abonneert via de VOLG-knop krijg je mail over nieuwe blogs, maar niet over updates.

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Als je vanaf je iphone een verticaal filmpje wil maken, wat is dan de eerste stap? Ik begrijp “Edit al je clips in iMovie op de iPhone” niet.
  Als ik foto’s selecteer zijn ze automatisch horizontaal.

   1. Edit al je clips in iMovie op de iPhone. Je krijgt nu zwarte balken links en rechts, maar die haal je weg in stap 2:
   2. Exporteer je film en bekijk die in de Foto’s app. Daar kun je de zwarte balken uitsnijden met de Crop-tool. 

   – Thanks, toegevoegd nu :)

Geef een reactie