Wireless Carplay en Android Auto

wireless carplay android auto

– Update: 30 januari 2023 –

Carplay en Android Auto zijn werkelijk top. En het kan nu ook in oudere auto’s. Draadloos zelfs! Deze touch screens kan je namelijk in elke auto plaatsen, zonder in te bouwen. Je telefoon krijgt zo een versimpeld groot scherm. Zowel voor iPhone als Android. Ik vond drie van dit soort nieuwe draadloze Carplay / Android Auto autoradio’s op AliExpress, voor rond de € 120,-.

Dat is revolutionair. Iedereen wil dit wel denk ik. Het is echt ideaal. Niet alleen in je eigen auto, maar ook in deel- of huurauto’s. Want het is gewoon een los ding. Kan je overal meenemen.

Zoals deze GrandNavi hier. Zie de hands on review verderop. Het werkt precies zoals je zou verwachten, als je al eens eerder Carplay had. De oude autoradio kan je ook gewoon laten zitten.

Een tweede vergelijkbare is deze.

En deze Maxca hier had ik na een week ook binnen. Ze zijn allemaal vrijwel hetzelfde, met een voordeel voor deze laatste Maxca. Want de knoppen in Carplay zitten hier links, en dat ben ik gewend. Zo hoort het volgens mij ook. En deze kan ook alles draadloos via Bluetooth, het hoeft niet per se via Wifi. Dat zit er overigens ook op, want wifi is nodig voor Airplay Mirror. De functionaliteit is verder bij allemaal hetzelfde. Met de grote zuignap (die je ook kan verlengen) doe je ‘m tegen de ruit. Er zit een korte goede handleiding in het Engels bij:

Je doet de iPhone kabel er in en het werkt! Het kan ook draadloos als je de Wifi en de Bluetooth van het apparaat kiest, op je telefoon.

De interface die je hierboven ziet is die van het apparaat zelf. Je drukt op de groene CarPlay knop (of op de blauwe Android Auto) en dan krijg je de interface van Apple (cq Android):

Perfect! De zwarte stroomkabel moet er dus altijd aan, maar de witte iPhone kabel hoeft niet per se: dat kan ook draadloos, via Wifi.De zuignapklem zit er ook nog bij… dan kan hij tegen de ruit:

Alles werkt dan meteen. Goed, snel en soepel. Met een groot en scherp beeld, en goede touch bediening. Google Maps, Spotify, bellen, sms’en, whatsappen, podcasts, radio: allemaal zoals het hoort in Carplay. En dus met stembediening. Zie ook deze blogs: langklik linksonder voor Siri (of zeg “OK Google“), en zeg bijvoorbeeld:

Route naar Wibautstraat Amsterdam“.

Of je zegt: “Speel Vivaldi op Spotify“.

Of je zegt “Bel Antonio mobiel“.

Of je zegt “Stuur een bericht naar Antonio: Wat een mooie muziek zeg smiley“.

Siri (Of de Google Assisent op Android) leest je sms dan eerst voor, en vraagt of het verstuurd kan worden. Je hoeft niet naar het scherm te kijken, en je hoeft niks in te tikken. Probeer maar, het werkt gewoon! Echt briljant.

In Google Maps kan je ook op het microfoontje tikken om het adres van je bestemming in te spreken. Of je zegt tegen Siri: “Navigeer met Google Maps naar Wibautstraat Amsterdam”.

En radio gaat ook supergoed met apps, ook met perfecte ontvangst via je 4G. De FM en DAB heb je helemaal niet eens meer nodig, ook geen antennes. Een goede radio app is bijvoorbeeld  MyTuner Radio:

Carplay en Android Auto: maar dan draadloos!

Het kan dus ook draadloos, zowel met Carplay als Android Auto. Je kiest dan op je telefoon de Bluetooth en de Wifi van het apparaat (die zendt zijn eigen Wifi uit). Het wachtwoord staat in de handleiding. Het hoeft alleen de eerste keer, daarna gaat het allemaal automatisch. Het kan het zelfs zonder wifi, want dat is alleen nodig voor Airplay Mirror, zie verderop.

Maar ik vind het MET draad beter, want ten eerste hoef je dan niks in te stellen. Ten tweede heb je dan het beste geluid, en ten derde wordt je iPhone ook opgeladen. Bovendien verstaat de ander jou beter met telefoneren, want de microfoon is altijd beter via de kabel.

UPDATE 2023: inmiddels zijn ze er ook veel goedkoper: zoals deze hier voor 30 euro. Die lijkt mij verder ook goed.

Android Auto werkt vrijwel precies als Apple Carplay. Wireless Android zit er ook op, net als wireless Carplay. Hier wat troubleshooting. Bijvoorbeeld om in de Bluetooth-voorkeuren in te stellen dat de muziek juist NIET via Bluetooth gaat. Want via de kabel klinkt dat beter. Kort gezegd: loop alle instellingen van Bluetooth en van Android Auto even na, op je telefoon. Dat geldt ook voor iPhone met Carplay.

Geluid

Er zit ook al een speakertje op, dus je hoeft ‘m niet per se aan je autoradio te verbinden. Maar het speakertje is wel klein. Je kan beter het bijgeleverde audiokabeltje in de AUX IN van je radio doen. Helaas had de autoradio van mijn zus geen AUX ingang, en de Fiat Pinda van de kids ook al niet. Maar dat kan je nog eens aan je garage vragen, of zelf erin knutselen – dat is wel te doen.

Het geluid kan ook wel via Bluetooth, maar dat zat ook al niet op die autoradio’s. Dat kan met een simpel stekkertje, maar ook die moet in de AUX IN.

Gelukkig is er nog een derde mogelijkheid: de FM. Je kiest dan op het Carplay-apparaat een FM-frequentie, en je zoekt op je autoradio diezelfde frequentie. Nu ontvang je het geluid van je telefoon op je autoradio. Zowel Spotify als je telefoongesprekken. Het werkt! Al is dat wel storingsgevoelig. Dus met een draad of Bluetooth is toch beter. En als je geen autoradio hebt – of een slechte – dan doe je gewoon deze fantastische XDOBO X8 speaker. Met het bijgeleverde kabeltje, of via BT. Heb je meteen ook de beste Bluetooth speaker voor thuis. Topding!

Airplay / Phonelink

Verder zit er ook AirPlay / Phonelink op. Dan kan je jouw telefoonscherm in zijn geheel zien, op het grote scherm. Bijvoorbeeld als passagiers een film willen kijken. Bij Apple heet dat Airplay, bij Android Phonelink. Maar daar zijn nogal veel apps van. Ik weet niet wat de “echte” of de goede Phonelink app is. Iemand? Ik gebruik dit ook nooit.

3 in 1 USB-kabel met data

In de auto is een laadkabel niet voldoende: voor Carplay en Android Auto moet er natuurlijk wel DATA op. Dus voor de auto nam ik deze 3 in 1 MET data:

Review GrandNavi Wireless CarPlay

Die GrandNavi van mijn zus hebben we nu dus ook uitgebreid getest. Alles werkt vrijwel precies zo als die hierboven. Hier te koop voor rond de €120,-. Alleen het verticale Carplay menu staat rechts in plaats van links (?). Je bevestigt ‘m met die zuignap. De stroomkabel voor 12V zit er ook bij. Je doet je telefoon met je oplaadkabel in de USB aan de zijkant, en dan heb je CarPlay:

Wireless Carplay en Android Auto

Check de Instellingen op je telefoon voor alle CarPlay-voorkeuren.

Wireless Carplay en Android Auto bevestiging zuignapaansluitingenaccesoires

Wat is Carplay? En Android Auto?

Met Carplay (voor iPhone) of Android Auto zie je jouw telefoon in een versimpelde interface op een groot aanraakscherm. Je kan de navigatie van je telefoon gebruiken, zoals Google Maps, met live file-informatie en automatische omleidingen. Je kan Spotify luisteren, of radio – via apps – met perfecte ontvangst via 4G. Je kan bellen en whatsappen op een veilige spraakgestuurde manier. Ik zou niet meer anders willen in de auto!

Ik zou het zelfs op de fiets graag willen.

En wat is DAB+?

De FM-radio wordt nu vervangen door Digitale DAB+. Maar DAB is wat mij betreft nu al totaal achterhaald. De ontvangst is slecht. De radio-apps op je telefoon werken veel beter. Zoals met MyTuner. Iedereen heeft toch al een grote databundel…

Een paar jaar geleden schreef ik er nog deze blog over. Dat ging over 2-DIN inbouw-radio’s met CarPlay. Maar in dat geval kan je nu beter zo’n nieuwere Pioneer doen, of deze 2-Din autoradio met Carplay van Boscer. Of nu dus deze nieuwe standalone CarPlay apparaten. Want deze kan je in elke auto plaatsen, en kan je ook meenemen naar je huur- of deelauto.

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je zowel meldingen van nieuwe blogs als van grote updates. Als je je abonneert met de oranje email-VOLG-knop krijg je alleen een mailtje bij nieuwe blogs, en niet bij updates.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, maar dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik wat bijverdienen en blijft de blog in leven. MANY THANKS, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

46 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Nog even een vraag. Via BT lukt het mij wel om handsfree te bellen, geluid komt via de speakers. Bedraad aan de telefoon lukt dit niet, dan komt het geluid uit de player. Het geluid van radio en navigatie gaat bedraad wel via de speakers.
  Ik dacht ik doe wel even een factory reset via de instellingen. Ik heb het gevonden, je moet dan een nr invullen. Ik weet nu niet welk nr?? Heb het nummer ingevuld die je ziet als je de player connect dus carbt_enz, maar op dit nr reageert het niet. Iemand een idee?

 2. Hoi Aartjan.
  Ik heb de Maxca aangeschaft, nu kan ik met geen mogelijkheid de optie splitscreen vinden. Ik maak gebruik van een android telefoon (Samsung A52).
  Tevens is er alleen de mogelijkheid om het in de auto aan de stroom te krijgen via de sigarettenaansteker. Ik wil dit thuis ook doen via usb met de juiste dc plug. Daar zijn echter zoveel soorten van, weet jij welke ik daarvoor moet hebben?

  Alvast bedankt

  Roland

  1. Splitscreen is er nog niet, komt eraan in de update op je telefoon. USB is wat anders dan 12v. Maar met een 12v adapter lukt het wel (Sigaretplug is 12v)

 3. Hallo Aartjan, ik heb een oude Peugeout Partner 2008, met een ouderwetse radio zonder bluetooth of aux ingang. Omdat ook parkeersensoren afhankelijk zijn van de autoradio, moet ik dus een autoradio hebben, waarbij er een juiste stuurbedieningskabel is, en een autoradio met Carplay. Nu heb ik er 1 op het oog van autovolt.nl waarbij je zeg maar een kale radio koopt, zonder werkgeheugen, maar die dan gebruik maakt van je iphone/android. Ken jij dat systeem? Ik heb geen andere keus, omdat bij die radio de juiste kabel voor mijn auto geleverd wordt, maar zie eigenlijk door de bomen het bos niet meer wat voor andere opties er zijn. En om nou 700,- te gaan uitgeven, vind ik ook wat te gortig :-)

 4. Hoi Aart-Jan, dank voor deze gouden tip. Heb inmiddels de grandnavi, maar er komt geen geluid uit het apparaat zelf. Moet nog even een jacketaansluiting laten aanleggen (want niet aanwezig in mijn auto) om hem te laten spelen over mijn autoradio. Hopelijk is er dan wel geluid?

   1. Hoi Aartjan, welke zou je aanraden van de drie?
    Het is voornamelijk voor Android auto, al zal dat in de praktijk niet zoveel uitmaken denk ik.

    Ik lees je blogs met veel plezier! Blijf voor zo doorgaan :)

  1. De grandnavi nu een week in gebruik. Werkt erg makkelijk en installeren stelt eigenlijk geen fluit voor. De verbinding naar mijn radio doe ik met de aux kabel, maar via de ingebouwde FM kan ook. hHet geluid via FM is (bij mij) niet bijster goed, een beetje krakerig.
   De mount is super. De zuignap zit muurvast, terwijl ik deze gewoon op het dashboard bevestigd heb. Het is materiaal is van de zuignap lijkt op super/nano tape.
   De touchscreen zou wel iets beter mogen, maar werkt naar behoren.

   1. Hoi Ruben, de zuignap is ingesmeerd met een soort lijmpasta. Daar zit een dun plastic folie op om te voorkomen dat je, zoals ik, de zuignap zo ergens op plakt. Ik trok zowat mijn dashboard open toen ik hem wilde ontkoppelen. In mijn nieuwe auto plak ik er weer een folie tussen! Groet, Wilbert

 5. Dag Aart Jan, mijn 15 jaar oude auto heeft een goede radio, speakers en carkit maar helaas geen Bluetooth. Is het mogelijk om via dit systeem de bestaande carkit en speakers te gebruiken als je de aux ingang van de radio gebruikt?

   1. Hallo Aart Jan, voor onze oudere auto gebruik ik nu een ‘Bluetooth zender’ die ik via een draadje in de AUX ingang van de autoradio steek. Wat betreft het streamen van muziek/podcast is het geluid via de speakers van de auto top. Met bellen in de auto is het helaas een ander verhaal, want het geluid voor de ontvanger blijkt verschrikkelijk te zijn. Hoe zou dit te verhelpen zijn zodat en muziek streamen en telefoneren perfect werkt? Ik hoor het graag. Dank, John

    1. iPhone of Android? In de instellingen van de telefoon kun je vaak kiezen welke microfoon je gebruikt. Het liefst de microfoon NOOIT via Bluetooth, want dat is altijd slecht. Probeer ook bijvoorbeeld de microfoon van de telefoon zelf, dat is misschien beter.

     1. Bedankt voor je reactie. Het gaat om een iPhone. Het liefst zou ik de originele car kit gebruiken (ook de microfoon), maar dan moet het originele systeem uit 2007 mijn iPhone ‘herkennen’. Of is er een losse microfoon mogelijk?

  1. Hey Bart die Joying heb ik voorbij zien komen, hoe ging de installatie? was dat gewoon plug en play
   wil namelijk de 1Din uitvoering bestellen

  1. Op Android kun je nu in de voorkeuren Wireless Android Auto aanzetten. Niet alle apparaten ondersteunen dat (mijn autoradio niet), maar dit ding wel, volgens de manual: gewoon de wifi en de Bluetooth van het apparaat kiezen, op je telefoon. Ga ik nog testen. Hij zend dus wifi uit, en dat werkt: heb ik op de iPhone al gezien.

 6. Mijn auto radio heeft bluetooth maar geen aux, kan ik dat scherm dan ook verbinden via bluetooth zodat het geluid over de speakers van de auto gaat? maar hoe maak ik dan contact met mijn mobiel zodat ik android auto kan gebruiken?

 7. Geweldig stuk.
  Ik wacht je volgende nieuwsbrief met daarin de reactie wat je er van vind. Als die positief is ga ik het ook aanschaffen voor mijn auto uit 2010. Ik heb een iPhone kan ik deze daar ook voor gebruiken?

  1. Klinkt interessant maar hoe werk je de aux en voedingskabel netjes weg dan ? Geen zin in drie kabels op m’n dashboard (gsm voeding, aux en voeding voor CarPlay device)…

Geef een reactie