Wireless CarPlay en Android Auto inbouwen

wireless carplay android auto

– Update: 5 april 2024 –

CarPlay en Android Auto (AA) zijn top. Ook in oudere auto’s. Draadloos zelfs! Je kan ze los in elke auto plaatsen, of je kan ze inbouwen. Je telefoon krijgt zo een versimpeld groot scherm, zowel voor iPhone als Android. Ik testte een aantal van die draadloze CarPlay / Android Auto autoradio’s op AliExpress.

Er zijn nu dus ook 1DIN inbouwradio’s met CarPlay / AA erop (getest en zeer goed bevonden, lange review volgt nog hier). En ook de grotere 2-DIN inbouwradio’s. Daarmee vervang je de oude autoradio gewoon, en dan heeft je auto opeens CarPlay / AA. Ideaal.

En als je al Carplay of Android Auto hebt, kan je die ook nog draadloos maken met zo’n AA Dongle. Of met zo’n mini-CarPlay-wireless-adapter.

Draadloos doe ik overigens nooit, want dan is het geluid minder, vooral van de microfoon: jij klinkt voor de andere kant van de lijn dan slechter.

Draadloos opladen kan met zo’n draadloze Qi-lader. Daar moet nog wel een snellader bij zoals deze.

Terug naar die losse CarPlay schermen. Ideaal. Niet alleen in je eigen auto, maar ook in deel- of huurauto’s. Want je kan ze gewoon meenemen. Zoals deze GrandNavi, zie de review verderop. De oude autoradio kan je bij deze ook gewoon laten zitten.

Een tweede vergelijkbare is deze.

Of deze Maxca hier. Allemaal vrijwel hetzelfde. En deze kan ook alles draadloos via Bluetooth, het hoeft niet per se via Wifi. Dat zit er ook op, want die wifi is weer nodig voor Airplay Mirror en voor andere draadloze opties. De functionaliteit is verder bij allemaal zo’n beetje hetzelfde.

Er zit zo’n zuignap bij (die je ook kan verlengen) om ‘m tegen de ruit te doen. Er zit ook een korte handleiding in het Engels bij.

Je doet de iPhone kabel er in en het werkt! Het kan ook draadloos als je de Wifi en de Bluetooth van het apparaat kiest, op je telefoon.

De interface die je hierboven ziet is die van het apparaat zelf. Je drukt dan op de groene CarPlay knop (of op de blauwe Android Auto) en dan krijg je voortaan de interface van Apple (cq Android):

De zwarte stroomkabel moet er dus altijd aan, maar de witte iPhone kabel hoeft niet per se: dat kan dus ook draadloos, via Wifi. Met de zuignap kan hij tegen de ruit:

Alles werkt goed, snel en soepel. Met een groot en scherp beeld, en goede touch bediening. Google Maps, Spotify, bellen, sms’en, whatsappen, podcasts, radio: allemaal zoals het hoort, in CarPlay. En dus ook met stembediening. Zie ook deze blogs: langklik linksonder voor Siri (of zeg “OK Google“), en zeg bijvoorbeeld:

Route naar Wibautstraat Amsterdam“.

Of je zegt: “Speel Vivaldi op Spotify“.

Of je zegt “Bel Antonio mobiel“.

Of je zegt “Stuur een bericht naar Antonio: Wat een mooie muziek zeg smiley“.

Siri (Of de Google Assisent op Android) leest je sms dan eerst voor, en vraagt of het verstuurd kan worden. Je hoeft niet naar het scherm te kijken, en je hoeft niks in te tikken. Het werkt! Echt briljant.

In Google Maps kan je ook op het microfoontje tikken om het adres van je bestemming in te spreken. Of je zegt tegen Siri: “Navigeer met Google Maps naar Wibautstraat Amsterdam”.

Radio gaat ook supergoed, met apps zoals MyTuner Radio. Met perfecte ontvangst via je 4G. FM, DAB+ en antennes op je dak heb je helemaal niet meer nodig.

CarPlay IOS 14 met radio

android auto coolwalk update splitscreen
Android Auto heeft nu dus ook splitscreen

UPDATES: Op je dashboard of 2-DIN inbouw

Inmiddels zijn er ook grote 10 inch schermen, bovenop je dashboard. Nog beter en mooier. Bovendien zijn de prijzen gezakt: deze kost nog maar € 85.

Er zijn nu dus ook 1DIN inbouwradio’s met CarPlay / AA erop (getest en zeer goed bevonden). En 2-DIN inbouwmodellen zijn er nu ook:

CarPlay en Android Auto: maar dan echt draadloos!

Het kan dus ook echt draadloos, zowel CarPlay als Android Auto. Je kiest dan op je telefoon de Bluetooth en de Wifi van het apparaat (die zendt zijn eigen Wifi uit). Het wachtwoord staat in de handleiding. Het hoeft alleen de eerste keer, daarna gaat het allemaal automatisch.

Maar ik vind het MET draad beter, want ten eerste hoef je dan niks in te stellen. Ten tweede heb je dan het beste geluid, en ten derde wordt je iPhone ook opgeladen. Bovendien verstaat de ander jou beter met telefoneren, want de microfoon is altijd beter via de kabel.

Android Auto werkt zoals Apple CarPlay. Wireless Android zit er ook op, net als wireless CarPlay. Het werkt niet altijd draadloos: je telefoon moet dat ook ondersteunen. Hier wat troubleshooting. Bijvoorbeeld om in de Bluetooth-voorkeuren in te stellen dat de muziek juist NIET via Bluetooth gaat. Want via de kabel klinkt dat beter. Kort gezegd: loop alle instellingen van Bluetooth en van Android Auto even goed na, op je telefoon. Ook bij iPhone / CarPlay.

Geluid

Er zit ook al een speakertje op, dus je hoeft ‘m niet per se aan je autoradio te verbinden. Maar het speakertje is wel klein. Je kan beter het bijgeleverde audiokabeltje in de AUX IN van je radio doen. Helaas had de autoradio van mijn zus geen AUX ingang, en de Fiat Pinda van de kids ook al niet. Maar de kids hebben dat er later gewoon zelf in geknutseld (radio eruit, en aan de achterkant zitten alle draden).

Het geluid kan ook via Bluetooth, maar dat zit altijd niet op alle autoradio’s. Dat kan ook met een simpel goedkoop stekkertje, maar ook die moet dan in de AUX IN.

Gelukkig is er nog een derde mogelijkheid: de FM. Je kiest dan op het Carplay-apparaat een FM-frequentie, en je zoekt op je autoradio diezelfde frequentie. Nu ontvang je het geluid van je telefoon op je autoradio. Zowel Spotify als je telefoongesprekken. Het werkt! Al is dat wel storingsgevoelig. Dus met een draad of Bluetooth is toch beter. En als je geen autoradio hebt – of een slechte – dan doe je gewoon deze XDOBO X8 speaker. Met het bijgeleverde kabeltje, of via BT. Heb je meteen ook de beste Bluetooth speaker voor thuis. Topding!

Airplay / Phonelink

Verder zit er ook AirPlay / Phonelink op. Dan kan je jouw telefoonscherm in zijn geheel zien, op het grote scherm. Bijvoorbeeld als passagiers een film willen kijken. Bij Apple heet dat Airplay, bij Android Phonelink. Maar daar zijn nogal veel apps voor. Ik weet niet wat de “echte” of de goede Phonelink app is. Iemand? Ik gebruik dit ook nooit.

Review GrandNavi Wireless CarPlay

Die GrandNavi van mijn zus hebben we nu dus ook uitgebreid getest. Alles werkt vrijwel precies zo als die hierboven. Hier te koop voor rond de €120. Alleen het verticale Carplay menu staat rechts in plaats van links (?). Je bevestigt ‘m met die zuignap. De stroomkabel voor 12V zit er ook bij. Je doet je telefoon met je oplaadkabel in de USB aan de zijkant, en dan heb je CarPlay:

Wireless Carplay en Android Auto

Check de Instellingen op je telefoon voor alle CarPlay-voorkeuren.

Wireless Carplay en Android Auto bevestiging zuignapaansluitingenaccesoires

Wat is Carplay? En Android Auto?

Met Carplay (voor iPhone) of Android Auto zie je jouw telefoon in een versimpelde interface op een groot aanraakscherm. Je kan de navigatie van je telefoon gebruiken, zoals Google Maps, met live file-informatie en automatische omleidingen. Je kan Spotify luisteren, of radio – via apps – met perfecte ontvangst via 4G. Je kan bellen en whatsappen op een veilige spraakgestuurde manier. Ik zou niet meer anders willen in de auto!

Ik zou het zelfs op de fiets graag willen.

En wat is DAB+?

De FM-radio wordt nu vervangen door Digitale DAB+. Maar DAB is wat mij betreft nu al totaal achterhaald. De ontvangst is slecht. De radio-apps op je telefoon werken veel beter. Zoals met MyTuner. Iedereen heeft toch al een grote databundel…

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je zowel meldingen van nieuwe blogs als van grote updates. Als je je abonneert met de oranje email-VOLG-knop krijg je alleen een mailtje bij nieuwe blogs, en niet bij updates.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, maar dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik wat bijverdienen en blijft de blog in leven. MANY THANKS, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

68 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb nu al enkele maanden de 10” variant naar volle tevredenheid in gebruik! Kan m sterk aanbevelen.

  Enige nadeel vind ik wel de slechte hands free kwaliteit. De ander kan mij zeer slecht verstaan. Daarom de vraag: weet iemand of je op dit schermpje ook bekabeld een microfoontje kan aansluiten zodat handsfree bellen ook goed werkt?

 2. Ik heb een 2din mp5 radio op Ali aangeschaft model EW6800-F. Deze radio wil graag dat ik een Android autolink .APK bestand op mijn IPhone zet wat niet kan, iPhone werkt met API. Dus ik dacht dan maar een wired to wireless CarPlay usb adapter op de radio. Maar 95% van de tijd pakt de radio deze niet op, soms komt CarPlay toch naar voren. Mijn inziens zit de radio te wachten op de autolink. Hoe zou ik de autoradio kunnen laten werken zoals het hoort? Als ik het had geweten dan had ik het model gekozen met wireless CarPlay.

 3. Ik heb op internet verschillende verhalen gelezen dat spotify tegelijkertijd gebruiken met bijvoorbeeld google maps niet goed zou werken (apparaatje zou niet krachtig genoeg zijn en constant vastlopen). Zijn die verhalen juist of werkt dit probleemloos?

  Maakt het verder nog wat uit welke je op ali besteld of zijn er specifieke exemplaren juist aan te bevelen of af te raden? Zou sowieso de mogelijkheid willen om draadloos te verbinden met telefoon en geluid via aux naar de radio te laten lopen.

  En laatste vraag. Hoe zit het tegenwoordig met import kosten als je zo’n apparaat via Ali besteld? Komt er niet veel bij?

  1. Spotify met Google Maps werkt perfect.
   Ik zou nu die nieuwe grote doen, of de inbouw 2-DIN.
   Importkosten heb ik eigenlijk nooit gehad via AliExpress, maar ligt aan de productgroep (zie dit artikel). Dit betreft electronica met weinig tot geen importheffing. BTW zit er al bij.

   1. En hoezo zou je nu voor die nieuwe grote gaan?

    Overigens informatief stukje tekst op je pagina, had het anders niet aangedurfd denk ik om tot aanschaf over te gaan :)

  2. Voor mijn Auris 2013 versie heb ik nu een aliexpress android carplay gekocht, ik merk dat er af en toe een hapering in Spotify zit, op de achtergrond draait alleen flitsmeister, In de instellingen van Spotify staat alles op hoogste kwaliteit, misschien dat dit het issue is. Ik ga het nog eens proberen door de telefoon via ene usb kabel te verbinden en de muziek eerst via Spotify te downloaden.

   1. Ik heb ook gemerkt dat je de batterijbesparing op je telefoon beter uit kan zetten (als de radio app het niet goed doet)

  3. even ,,,,,,als het mag een vraag,,,,,,
   ik heb een camper met een verouderde Pioneer uitklapscherm, achteruitrijcamera 
   is zeer onduidelijk en uiteraard geen carplay.
   Het voornoemde scherm, heb ik dan ook radio ontvangst?
   vraag van een volslagen digibeet, en wat kan ik met de camera?
   graag een advies?

   1. De achteruitrijcamera zou je op al die dingen kunnen aansluiten lijkt mij. Radio kan je beter doen via een gratis app op je telefoon, die je dan dus via CarPlay op je autospeakers hoort. Werkt perfect, veel beter dan DAB of FM.

    1. laatste vraag hoor,,,,,,,,
     als ik een los scherm plaats op het dashboard van mijn camper
     hoe krijg ik dan het geluid van de radio over de bestaande speakers?

 4. Hoi,

  Ik heb een Podofo via Alie. Nog niet volledig getest, maar wel leuk.
  Ik heb Sygic met abonnement. Alleen de 3d modus (weergave) werkt niet, dan zegt hij dat ik een premium abbo moet hebben. Op de telefeoon doet de 3D modus het wel. Iemand een idee?

  Verder heb ik en houder voor in de CD-gleuf. Probleem alleen is dat de klemmen om de tablet/telefoon vast te houden te `smal` zijn, of anders gezegd de unit is te dik.
  Ik wil de unit niet op het dashboard schroeven (plakken gaat niet door de ronding en met hitte is de ervaring dat het op een gegeven moment los laat).

  Iemand een idee/oplossing?

  Alvast dank,

 5. Wat ik in dit verhaal mis, zijn de 2 din android toestellen, deze bouw je namelijk in, op de plek van een bestaande radio, voordeel, koop je een autotype specifieke android toestel, dan krijg je deze meestal plug-and-play, die je kunt plaatsen op de plek waar de oude radio zit, voordeel van dit soort toestellen is, is dat het vastzit in je auto, en de schermen kloppen gewoon precies met je oude radio. de werking van dit soort toestellen is overigens hetzelfde als de portable toestelletjes hier beschreven

  .

 6. Mijn Totoya Auris heeft al een rearviewcamera. Krijg ik de Android auto camera functionaliteit wanneer ik mijn huidige toyota touch via Bluetooth verbind met de nieuwe carplay?

 7. “UPDATE 2023: inmiddels zijn ze er ook veel goedkoper: zoals deze hier voor 30 euro. Die lijkt mij verder ook goed. Heeft iemand die al?”

  Deze van ’30 euro’ betreft alleen een 5-inch display voor de achteruitrij camera, dus niet de 7-inch display for Apple CarPlay en Android Auto. Die laatste is hier vanaf €65 beschikbaar.

   1. Ik heb ‘m inmiddels 2 weken gebruikt en hij werkt goed. Het enige wat problematisch is, is het geluid wat andere horen bij het telefoneren. Is hier een oplossing voor?

 8. Nog even een vraag. Via BT lukt het mij wel om handsfree te bellen, geluid komt via de speakers. Bedraad aan de telefoon lukt dit niet, dan komt het geluid uit de player. Het geluid van radio en navigatie gaat bedraad wel via de speakers.
  Ik dacht ik doe wel even een factory reset via de instellingen. Ik heb het gevonden, je moet dan een nr invullen. Ik weet nu niet welk nr?? Heb het nummer ingevuld die je ziet als je de player connect dus carbt_enz, maar op dit nr reageert het niet. Iemand een idee?

 9. Hoi Aartjan.
  Ik heb de Maxca aangeschaft, nu kan ik met geen mogelijkheid de optie splitscreen vinden. Ik maak gebruik van een android telefoon (Samsung A52).
  Tevens is er alleen de mogelijkheid om het in de auto aan de stroom te krijgen via de sigarettenaansteker. Ik wil dit thuis ook doen via usb met de juiste dc plug. Daar zijn echter zoveel soorten van, weet jij welke ik daarvoor moet hebben?

  Alvast bedankt

  Roland

  1. Splitscreen is er nog niet, komt eraan in de update op je telefoon. USB is wat anders dan 12v. Maar met een 12v adapter lukt het wel (Sigaretplug is 12v)

 10. Hallo Aartjan, ik heb een oude Peugeout Partner 2008, met een ouderwetse radio zonder bluetooth of aux ingang. Omdat ook parkeersensoren afhankelijk zijn van de autoradio, moet ik dus een autoradio hebben, waarbij er een juiste stuurbedieningskabel is, en een autoradio met Carplay. Nu heb ik er 1 op het oog van autovolt.nl waarbij je zeg maar een kale radio koopt, zonder werkgeheugen, maar die dan gebruik maakt van je iphone/android. Ken jij dat systeem? Ik heb geen andere keus, omdat bij die radio de juiste kabel voor mijn auto geleverd wordt, maar zie eigenlijk door de bomen het bos niet meer wat voor andere opties er zijn. En om nou 700,- te gaan uitgeven, vind ik ook wat te gortig :-)

 11. Hoi Aart-Jan, dank voor deze gouden tip. Heb inmiddels de grandnavi, maar er komt geen geluid uit het apparaat zelf. Moet nog even een jacketaansluiting laten aanleggen (want niet aanwezig in mijn auto) om hem te laten spelen over mijn autoradio. Hopelijk is er dan wel geluid?

   1. Hoi Aartjan, welke zou je aanraden van de drie?
    Het is voornamelijk voor Android auto, al zal dat in de praktijk niet zoveel uitmaken denk ik.

    Ik lees je blogs met veel plezier! Blijf voor zo doorgaan :)

  1. De grandnavi nu een week in gebruik. Werkt erg makkelijk en installeren stelt eigenlijk geen fluit voor. De verbinding naar mijn radio doe ik met de aux kabel, maar via de ingebouwde FM kan ook. hHet geluid via FM is (bij mij) niet bijster goed, een beetje krakerig.
   De mount is super. De zuignap zit muurvast, terwijl ik deze gewoon op het dashboard bevestigd heb. Het is materiaal is van de zuignap lijkt op super/nano tape.
   De touchscreen zou wel iets beter mogen, maar werkt naar behoren.

   1. Hoi Ruben, de zuignap is ingesmeerd met een soort lijmpasta. Daar zit een dun plastic folie op om te voorkomen dat je, zoals ik, de zuignap zo ergens op plakt. Ik trok zowat mijn dashboard open toen ik hem wilde ontkoppelen. In mijn nieuwe auto plak ik er weer een folie tussen! Groet, Wilbert

 12. Dag Aart Jan, mijn 15 jaar oude auto heeft een goede radio, speakers en carkit maar helaas geen Bluetooth. Is het mogelijk om via dit systeem de bestaande carkit en speakers te gebruiken als je de aux ingang van de radio gebruikt?

   1. Hallo Aart Jan, voor onze oudere auto gebruik ik nu een ‘Bluetooth zender’ die ik via een draadje in de AUX ingang van de autoradio steek. Wat betreft het streamen van muziek/podcast is het geluid via de speakers van de auto top. Met bellen in de auto is het helaas een ander verhaal, want het geluid voor de ontvanger blijkt verschrikkelijk te zijn. Hoe zou dit te verhelpen zijn zodat en muziek streamen en telefoneren perfect werkt? Ik hoor het graag. Dank, John

    1. iPhone of Android? In de instellingen van de telefoon kun je vaak kiezen welke microfoon je gebruikt. Het liefst de microfoon NOOIT via Bluetooth, want dat is altijd slecht. Probeer ook bijvoorbeeld de microfoon van de telefoon zelf, dat is misschien beter.

     1. Bedankt voor je reactie. Het gaat om een iPhone. Het liefst zou ik de originele car kit gebruiken (ook de microfoon), maar dan moet het originele systeem uit 2007 mijn iPhone ‘herkennen’. Of is er een losse microfoon mogelijk?

  1. Hey Bart die Joying heb ik voorbij zien komen, hoe ging de installatie? was dat gewoon plug en play
   wil namelijk de 1Din uitvoering bestellen

  1. Op Android kun je nu in de voorkeuren Wireless Android Auto aanzetten. Niet alle apparaten ondersteunen dat (mijn autoradio niet), maar dit ding wel, volgens de manual: gewoon de wifi en de Bluetooth van het apparaat kiezen, op je telefoon. Ga ik nog testen. Hij zend dus wifi uit, en dat werkt: heb ik op de iPhone al gezien.

 13. Mijn auto radio heeft bluetooth maar geen aux, kan ik dat scherm dan ook verbinden via bluetooth zodat het geluid over de speakers van de auto gaat? maar hoe maak ik dan contact met mijn mobiel zodat ik android auto kan gebruiken?

 14. Geweldig stuk.
  Ik wacht je volgende nieuwsbrief met daarin de reactie wat je er van vind. Als die positief is ga ik het ook aanschaffen voor mijn auto uit 2010. Ik heb een iPhone kan ik deze daar ook voor gebruiken?

  1. Klinkt interessant maar hoe werk je de aux en voedingskabel netjes weg dan ? Geen zin in drie kabels op m’n dashboard (gsm voeding, aux en voeding voor CarPlay device)…

Geef een reactie