KZ Xtra review: KZ’s eerste wireless ANC oortjes

kz xtra review anc in ears wireless

– Update: 27 oktober 2024 –

KZ maakt de beste oordopjes in allerlei prijsklassen. Alleen qua draadloze oortjes lukte het nooit zo met het merk. Maar nu is er de KZ Xtra! Met voor het eerst ook ANC erop (echte Active Noise Canceling). Hier de KZ Xtra review.

Ik heb hier al ontelbaar veel KZ-oortjes gereviewed, vanaf de hele goedkope van €6 tot de nieuwste planar topmodellen van rond de €60. Deze gloednieuwe KZ Xtra is hier te koop voor €57 op AliExpress. Hij staat nog niet op BOL en op Amazon.nl kost hij €85.

Draadloze oordoppen zijn niet KZ’s core business en zoals gezegd ook niet hun forte. Wat wel hun expertise is, is de geluidskwaliteit. Bij deze Xtra ook: het geluid en het comfort is TOP, de rest is matig – kort door de bocht.

Dus dat was dan mijn review! ;)

Doei!

Nee hoor, geintje. Er valt nog wel iets meer over te vertellen. Bijvoorbeeld over de concurrentie in draadloze ANC oordoppen:

KZ Xtra review – de concurrentie

De AirPods Pro kent iedereen, en die wil iedereen – maar die zijn duur. Tuurlijk, er zijn hele goede neppe 1:1 AirPods. Maar het beste alternatief is de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro, zie de jubelende review daarvan. Of de Realme Buds Air 5 Pro. Die concurrenten zijn al zo goed dat deze Xtra daar niet aan kan tippen – behalve op geluidskwaliteit dan.

KZ Xtra review Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Geluidskwaliteit

Want die is inderdaad uitmuntend. Dit klinkt nog beter dan de duurste en beste van Apple en Sony en zo. Een heerlijk geluid is dit. Uniek ook: zo goed heb ik draadloze in ears nog nooit gehoord. Werkelijk een genot, totaal geen EQ nodig. Loepzuiver, strak en mooi. Je kan hier oneindig lang comfortabel naar luisteren. Dit is vrijwel High End Audiofiele kwaliteit. Verrukkelijk.

Dat komt mede door de allernieuwste codec, Adaptive AptX en de BT 5.4 met Qualcomm QCC3091 chip. Die aptX codec zit niet op Mac en IOS, dus als je de beste kwaliteit wil, moet het op Android of Windows. Dat is altijd zo: Apple heeft alleen AAC als beste codec. Het verschil hoor je echt wel duidelijk, en die aptX kan ook veel harder, ook al klinken ze via AAC (dus op iPhone en Mac) ook uitstekend.

TIP 1: ik bedien Spotify op mijn laptop, maar de actieve player is Spotify op de telefoon (met de oortjes eraan). Dus zo geniet ik van die glorieuze aptX Adaptive kwaliteit – gewoon op mijn Mac. Virtueel dan.

TIP 2: Of je neemt een Bluetooth 5.4 dongle met aptX Adaptive erop, als zender. Dan heb je overal aptX Adaptive, ook op de Mac, op IOS en in de auto.

aptx adaptive codec Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Als je nog beter geluid wil neem je de beste bedrade oortjes, zoals de nieuwste planar PRX, of de enorme bestseller KZ ZS10 Pro X of de goedkope KZ Castor – en die maak je dan draadloos met oorhaken. Dat klinkt dan nog beter dan deze Xtra. Maar dan mis je misschien dingen die deze Xtra weer wel heeft:

Optimale ergonomische pasvorm

Dit model is dus geheel zonder oorhaken, licht en klein, met een perfecte ergonomisch pasvorm. Er zitten S, M en L tips bij, en ik was verbaasd dat de L tips voor mij perfect zijn. Normaliter zijn die voor mij veel te klein, maar door de verbeterde vorm past het bij mij wonderbaarlijk wel. Heel bijzonder. Je voelt ze ook niet zitten, dus het draagcomfort is optimaal – ook al blijft dat heel persoonlijk.

Je kan er uiteraard je eigen ear tips op zetten, maar dan laden ze bij mij niet meer goed op, omdat de contactpunten dan niet goed meer raken, in het doosje.

ANC in ear beste review test Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Aan de lampjes kan je zien of ze opladen, dus of de contacten werken

kz xtra review doosje eartips Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

anc in ear beste test Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Perfecte ergonomische vorm en 3 maten tips

ANC

Die echte noise cancelling is er om geluid om je heen actief weg te filteren. Met langtik op het linkeroortje heb je die in drie standen: transparency, gewoon en ANC. Het werkt echt, maar die ANC stelt niet veel voor vergeleken met de concurrentie zoals de Redmi Buds 5 Pro. Het is grofweg maar de helft van de huidige top in ANC van Sony, Apple en Redmi. Nou ja, met muziek aan dempen in ears sowieso al uitstekend passief, dus zo heel erg is dit ook weer niet…

Een klein doosje

Het doosje is klein en handig, maar wel veel groter en dikker dan AirPods. Dus hij past bijvoorbeeld niet in dat kleine zakje van je spijkerbroek, waar de Redmi Buds of AirPods wel in passen.

kz xtra review

kz xtra review
Het doosje is nogal groot maar daarom ook wel met een grote batterij

MultiPoint

Dat werkt inderdaad, en dat vind ik belangrijk. In verbond ‘m eerst aan mijn telefoon. Daarna zette ik daar Bluetooth uit en verbond ‘m aan mijn Mac. Daarna deed ik de Bluetooth weer aan op de telefoon, en vanaf dat moment had ik die dubbele connectie, permanent verbonden op twee devices. Ideaal is dat!

App / Custom EQ / Custom controls

Of, nou ja, het gebrek eraan dan… Want dat is er dus allemaal niet. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet. Want een EQ is totaal niet nodig bij deze audiofiele topkwaliteit. En de controls werken ook prima zo, voor Pause / Next / ANC / Siri / Ultra low latency (High Performance). Daar ben je zo aan gewend. Less is more!

CBLS: Chinese Bluetooth Lady Syndroom

Maar mijn CBLS speelde wel weer op: van die hele goedkope harde 2-bit stemmetjes in je gevoelige High End oortjes. Okee, het is niet meer zo erg als vroegâh:

Maar toch. Beste geniale KZ engineers, doe daar eens wat aan!

De microfoon…

De microfoon is niet alleen om te bellen maar ook om te huilen. Hoor nou toch:

Maar dit kan ook komen omdat mijn MacBook geen aptX voice heeft. Die codec lost het aloude microfoonprobleem eindelijk eens op. Maar dat aptX voice moet dan ook op je telefoon zitten… en dat is bijna nooit zo.

Tijdens het bellen schakelt BT altijd over naar SBC en dat klinkt altijd superslecht. Dat komt omdat het geluid dan twee kanten op gaat, met maar de helft van de bandbreedte.

Het is simpel op te lossen met een betere codec, zoals aptX voice. Maar dat zit nog op weinig telefoons, waarschijnlijk omdat het voor fabrikanten heel duur is.

KZ Xtra review: Batterij

Die behoort dan weer tot het beste wat er is, aan in ears. Mede dankzij die nieuwe superzuinige BT 5.4 en die Qualcomm chip. O, je wil een NOG grotere batterij? Neem dan van die grote oorhaken.

Low Latency Gaming Mode

Ja, dat zit er ook op. Perfect voor films, series en games, zonder vertraging. Drie-keer-tik op een oortje om het aan / uit te zetten (High Performance Mode).

  • KZ Xtra review – Conclusie

    De eerste draadloze ANC oortjes van KZ. Deze KZ Xtra is hier te koop voor €57 op AliExpress. Hij staat nog niet op BOL en op Amazon.nl kost hij €85.
    Het geluid en draagcomfort is TOP: een aanrader als je Audiofiele topkwaliteit wil op comfortabele draadloze oortjes.

Deze KZ Xtra review was niet gesponsord. Ik kocht ‘m zelf. De links zijn betaallinks om makkelijk te bestellen, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo blijft de blog in leven en reclamevrij. TNX, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

14 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik zou graag een goede draadloze set willen, maar zit met een dilemma. Voorheen had ik altijd LG telefoons met goede dac. Als ik muziek met mn LG op mn bluetooth autoradio afspeelde klonk het goed. Speelde een Samsung of Xiaomi telefoon via bluetooth af op die autoradio klonk het doods. Helaas heeft lg geen smartphones meer en ondertussen heb ik een Poco. Prima ding, maar vrees dus weer voor doods geluid via bluetooth. Bijvoorbeeld die ingebouwde crappy equalizer in de phone geeft dat ook door in bluetooth geluid… Ik merkte dus dat in bluetooth het verschil in geluid per bron-afspeelapparaat afhankelijk is, en dat zou niet moeten toch? Hoe kun je deze geluidsverkrachting omzeilen, hoe krijg je met bluetooth het beste geluid en hoe kun je dat controleren? Ik gebruik Spotify als music player.

    1. Op de Poco zitten alle nieuwe codecs zoals LDAC en de allernieuwste aptX Adaptive, dat klinkt allemaal super. Maar op de autoradio zit dat waarschijnlijk niet, daar gebruikt hij dan een lage codec. Dus je moet je radio updaten, of checken, of een nieuwe Bluetooth 5.4 dongle op de Aux in (of op de USB in) zetten.
      In Spotify kan je alle settings doorlopen, bijvoorbeeld Normalisatie en EQ UIT.

  2. Bijzonder dat kz Xtra anc niet zo goed is. Volgens de specs en enkele videos is dit juist een van de betere punten van deze earbuds. Er zou 55db reductie moeten zijn met de qcc3091. Toch weer jammer dit.

    1. Ja daar lopen ze echt achter bij de top van Redmi, Sony en Apple. De ANC werkt echt wel, maar het is grofweg maar de helft van die top.

  3. Aartjan maakt je draadloos gek met ze oortjes net de Redmi 5 sinds kort en dan komt dit weer. Die kz dingen zijn waanzinnig en Ja nieuwsgierigheid is dan ook snel gewekt.. Ja je word weer bedankt.
    Maar ik doe het toch maar niet..ik wacht tot de Oude op zijn of de Xtra goedkoper word..
    Groet Paul

    1. Ja ik had ook wel zin in een paar wireless oortjes van KZ heb ook al een mooie verzameling bedrade.
      Jammer dat er geen Ldac op zit want met mijn Samsung apparatuur hebben we geloof ik al jaren geen AptX ondersteuning.

Geef een reactie