De beste eartips: Spinfit, siliconen, TPE of latex?

– Update: 13 april 2024 –

Oordopjes van het type “in ear” kunnen supergoed klinken, maar ze moeten je oren wel 100% afsluiten. Zonder een goede “seal” heb je geen bas. Dat komt heel nauw, en het is ook nog eens heel persoonlijk. In mijn geval is Large meestal niet eens groot genoeg. Het loont de moeite om allerlei soorten of maten eartips te proberen. Het kan het geluid soms drastisch verbeteren. Er zijn grofweg vijf soorten: siliconen, latex, TPE, memory foam en Spinfit.

De meest gebruikte zijn siliconen tips. Goedkoop, zacht, huidvriendelijk, makkelijk in te doen, comfortabel, oneindig herbruikbaar. Spinfit is ook siliconen, maar dan in een gepatenteerde buigzame vorm die je gehoorgang volgt. Precies goed. Ze zijn er in allerlei maten, en ook met double flange of triple flange (CP240), voor nog meer demping of een stevigere diepere zit. De Spinfit CP100 past op de meeste gangbare oordopjes (met een “nozzle” van 4 tot 5 mm). Hier te koop voor €5. Nu ook in XL te koop.

Voor oordopjes met een kleinere nozzle (3 tot 3,5mm) is er de CP800.

Spinfit eartips
Spinfit eartips

Er zijn nu ook Spinfit CP1025 eartips voor Apple Airpods Pro.

Maar er zijn ook hele goedkope siliconen eartips, die ook heel goed kunnen passen:

siliconen eartips oordopjes
Gewone siliconen eartips, goed en goedkoop, voor een euro
Spinfit eartips kunnen soms beter zijn

CP800: 2 mm (Core size) ; 3 – 3.5 mm (Soundport Nozzle).
CP100: 4 mm (Core size) ; 4.5 – 5 mm (Soundport Nozzle).
CP145: 4.5 mm (Core size) ; 5 – 6 mm (Soundport Nozzle).

Qua geluidskwaliteit is het allemaal heel persoonlijk. Ik zweer bij deze goedkope XL siliconen eartips, of bij de Spinfit, of bij de Moondrop XL. De vorm en bouw van de behuizing (van je oordopjes dus) maakt  veel uit. En ook de vorm van de eartips zelf heeft invloed op het geluid. Het gat moet niet te klein zijn, liever groter. Dan komt er meer geluid door, of nog lagere tonen. Ze moeten wat mij betreft ook iets verder uitsteken, maar ze moeten tegelijk ook plat en breed zijn. En flexibel: de Spinfit is op al die vlakken goed. Het kan ook zijn dat ze pas na een paar minuten goed gaan afdichten, en dan ook pas echt goed klinken.

Tips voor een betere “seal” ofwel afdichting: je oor optillen zodat ze dieper kunnen, of de eartips bevochtigen.

eartips TFZ Series 2 Spinfit
Links de Large eartips van de TFZ Series 2 die voor mij ook perfect zijn, rechts de Spinfit

Spinfit eartips

Beste eartips: Uiisi BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit
De beste eartips voor mij, vanaf  links: Uiisii BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit.

Bij sommige oordopjes zitten wel 6 of 7 verschillende eartips. De beste eartips (wat mij betreft) zitten bij de Uiisii BA T8S, de TFZ Series 2, de UrbanFun Hifi, de VJJB K4S en bij de Rock Zirkon.

De meeste eartips passen ook op andere oordopjes. Je kan dus de eartips van die goedkope Rock Zirkon ook voor veel andere headsets gebruiken. Verderop een overzicht met al die afmetingen.

Grote siliconen ear tips: zeldzaam

Grote siliconen eartips (XL 15mm) zijn moeilijk te vinden. Large is bij mij vaak meestal te klein. Zal bij meer mensen wel zo zijn, denk ik, in Europa. Ik heb nu deze goedkope gevonden, en deze (zie hieronder). En nu is er ook de Moondrop XL 14mm, hier voor rond de 15 euro per 3 paar. Zie verderop. Die zijn voor mij ook top.

Deze zijn inderdaad supergroot, XL. Met 4 paar tips:  1x Small double flange, 1x Small, 1x Medium en 1x Extra Large. In mijn oren past die XL goed, op vrijwel alle modellen IEM’s. Een aanrader als je te weinig bas in je oordopjes hoort, geen goede afdichting hebt, en Large dus te klein is.

grote XL eartips
Je krijgt 4 paar, waaronder dus een HELE GROTE XL 15mm
grote eartips
Rechtsonder de LARGE van KZ ter vergelijking: een enorm verschil, ook in geluidskwaliteit. Die grote klinken bij mijn oren VEEL beter.
grote XL seals in ear
En dus ook nog veel groter dan de Spinfit Large (links). Maar Spinfit is er nu ook in XL.

Moondrop Spring Eartips

Moondrop is een topmerk oordopjes. Ze hebben nu ook hun eigen eartips. Los te koop, in S, M en L en zelfs in XL 14mm, hier voor rond de 15 euro per 3 paar. Dan krijg je dus 3x een XL-setje. De vorm en kwaliteit lijkt op Spinfit.

moondrop spring eartips review

Latex versus siliconen

Latex is natuurrubber. Dat is nog zachter dan siliconen, gemaakt van het sap van een boom. Het kan zijn dat je huid het beter verdraagt dan siliconen. Latex heeft als nadeel dat het niet zo lang meegaat als siliconen. Universele eartips van latex zijn bijvoorbeeld deze:

latex eartips

Er zijn ook latex ear tips voor Sony die je ook op veel andere merken kan gebruiken. En er zijn deze specifiek voor Sony WF-1000XM5.

Nieuw: TPE Thermo Plastic Elastomeer

De nieuwste ontwikkeling is thermo-plastic-elastomeer, oftewel TPE. Dat materiaal vormt zich door lichaamswarmte waardoor er een perfecte pasvorm ontstaat. Dan worden ze net zo ovaal als de gehoorgang zelfs. De vorm kan dus gewoon rond zijn: het wordt vanzelf ovaal zoals het eigenlijk zou moeten. Links en rechts krijgen zo ook elk hun eigen precieze vorm.

Het materiaal voelt verder perfect aan, en heeft een soort ruwheid waardoor het onmiddellijk veel beter en steviger zit, zonder te hoeven draaien of pielen. Ik vind dit inmiddels verreweg de allerbeste eartips die ik ooit had, en mijn zoektocht is nu dus eindelijk over. Dit kan een enorm verschil in geluidskwaliteit en gebruiksgemak geven. De bas kan extreem veel beter zijn, en daarmee de hoge tonen ook, want die worden in verhouding dan gedempt, en zijn dan minder schel.

De grootste XL is 14mm. Dat vind ik persoonlijk nog steeds klein maar omdat het materiaal veel ruwer is werkt dit bij mij perfect. Het gat oftewel de nozzle is geschikt voor vrijwel alle oordopjes, want het past op alles tussen 4,5 tot 6 mm.

De Large van deze TPE is echt groot: 14mm, en ook al is dat geen 15mm, voor mij is dit perfect.

TPE-tips zijn er inmiddels ook hier voor AirPods Pro:

Schuimpjes, memory foam, Comply foam

Qua demping zijn alle tips goed, mits ze goed passen en 100% afdichten. Maar Comply Foam tips (memory foam) kunnen nog iets beter dempen.  Dus als je passieve noise cancelling belangrijk vind, probeer die dan eens. Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze dan uit. Ik vind het lastiger om ze in- en uit te doen, en daarom gebruik ik deze niet. Maar sommigen vinden het juist veel comfortabeler dan siliconen, zonder enige irritatie, want het is ander materiaal.

Dit soort schuimpjes kunnen ook soms beter klinken, omdat die afdichting erg belangrijk is voor de geluidskwaliteit. Memory foam eartips kan je hier kopen of anders hier en ook hier.

Gewoon in Nederland kan ook: hier bij Eardopes.nl:

Deze foam tips van Eardopes, gewoon in Nederland, krijgen overal goede reviews

De originele Comply Eartips zijn hier te koop voor iets van 8 euro. Verderop ook een overzicht over al die afmetingen.

memory foam schuim dopjes
Deze T400 schuim-dopjes zijn goedkoop
Comply memory foam eartips
Dit zijn de echte Comply Foam eartips
comply schuim eartips oordop
Dit zijn goedkope vergelijkbare memory foam tips
Comply schuim eartips oordopjes
Goedkope goede memory foam tips

Let op de afmetingen, ook van het gat (de “nozzle”). De T400 of T500 past op vrijwel alle oordopjes: het gat is 5mm, en dat past op 4,5 tot 5,5 mm. T100 is 3mm, T200 is 4,5 mm:

Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze langzaam uit.

Goede oortjes waar dit soort memory-foam tips al bijzitten zijn de TRN Conch, en ook bij de fenomenaal mooie KZ PR1/2/3, en bij de goedkope topper KZ ZVX.

Siliconen fins om AirPods en EarPods

Er zijn ook siliconen hoesjes of Fins voor over je Apple AirPods of EarPods. Met de fins zitten die beter in je oor, dichten ze beter af en heb  je een veel beter geluid. Met meer bas. Hier te koop voor een euro. Of deze, zonder die Fins erop.

AirPods silicone hoesje AirPods silicone hoesje earpds

Er zijn nu ook Spinfit CP1025 eartips voor Apple Airpods Pro.

37 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik lees net de update met TPE Thermo Plastic Elastomeer.
  Ik heb sinds kort de WF-1000XM5 en de dopjes zitten net wel/net niet en ook het geluid zou beter moeten kunnen. Als ik ze aandruk klinkt het wel oké. Zou je willen laten weten hoe deze tpe dopjes qua maat vallen tov de schuim dopjes? Aangezien ze in zoveel verschillende maten komen (ms-m-ml bijv) lijkt het nogal precies te zijn.

    1. Voor die Sony is er nog geen TPE, voor zover ik weet. Die Sony heeft een aparte vorm namelijk. Net als AirPods, die hebben ook een eigen unieke vorm. Maar misschien past het, en kan het doosje ook nog dicht…

 2. Heeft iemand een tip waar ik vervangende eartips van 15mm voor de 1More Comfobuds Pro kan vinden? Al diverse eartips besteld bij Ali maar deze zijn meestal qua nozzle afmeting te groot.

   1. Bedankt Aartjan, had ze gek al na je post besteld. Zijn inmiddels binnen, passen erop. Moet even kijken of ze goed blijven zitten. Zit namelijk een versmalling in de nozzle van de 1more en de originele tips zijn daarop gemaakt. Maar deze nieuwe doen het perfect dus misschien is mijn lange zoektocht naar de beste eartips ook ten einde. Top blog!

 3. Allemachies, wat een verschil kunnen die tips maken. Op aanraden van Aartjan KZ ZVX gekocht, en ik had al een paar KZ EDX pro liggen. De EDX kwamen met silicone tips en die zaten eigenlijk prima en klonken fijn. De ZVX komen met schuimdoppen, daar was ik wel nieuwsgierig naar. Eerste indruk van de ZVX: WTF, dit moet een vergissing zijn. Geen bas, blikkerig geluid. Kon niet naast de EDX staan, terwijl ze ongeveer even duur waren. Miskoop, jammer dacht ik. Toch nog maar even een paar silicone tips geprobeerd… en toen klonken ze wel ok!

 4. Mooie recensie, dank daarvoor. Heb Spinfits besteld voor mijn KZ Pro10. Even voor wat betreft de genoemde EarDopes – peperdure foamrommel die je beter kunt mijden.

  1. Weet iemand een goede manier om foam tips schoon te maken? Kan dat ultrasoon of niet? Of met water en afwasmiddel ofzo?
   Zit heerlijk die dingen, maar wordt door het poreuze karakter ook snel vies helaas.

 5. Ik heb Haylou GT1 plus draadloze oordopjes. Daar zou ik graag spinfit eartips voor willen aanschaffen, maar ik weet niet helemaal zeker welke ik moet hebben. Allereerst over het meten, ik neem aan dat je voor de soundport nozzle het bovenste (breedste) stuk meet, waar de eartips overheen geschoven moeten worden? Die is bij mijn Haylou 5,5 mm, waardoor de CP145 de juiste keuze lijkt.
  Echter Spinfit heeft nu ook eartips speciaal voor TWS oordopjes als de mijne, de CP350 en 360. De standaard siliconen eartips die ik nu gebruik zijn 7,7 mm hoog en daarmee vind ik de pasvorm erg fijn. De CP145 is 9,7mm, de CP350 6 en CP360 8,5 mm. Misschien toch maar die laatste doen dan? Deze is geschikt voor nozzles van 4 tot 5,5 mm zie ik, al is de core size maar 3.6mm. Dat wordt wat meer frutselen om hem erop te krijgen denk ik.

   1. Oh top, goed om te weten. En zou jij voor mijn TWS dopjes ook de CP360 nemen? Of toch de CP145? Kan het nog niet helemaal goed inschatten merk ik wat de handigste keus is.

 6. Ik heb slaap oordoppen van Alpine ontdekt. Het groene heb ik eraf geknipt en toen op de Jabra 75t gedaan. Het geluid is heel mooi en ze zitten fijn, alleen hoor ik wel het gebonk als ik loop.

 7. Kan het verhaal alleen maar onderschrijven ten aanzien van de grootte van de ear tips. Die van de ZS10 Pro zijn voor mij echt te klein en zelf de Large SpinFit tips zijn zoveel te klein dat er geen bass over blijft als ik ze in mijn oren stop.
  Ik hou het nog maar even bij mijn Sennheiser dopjes met kennelijk hele grote ear tips ;-)

 8. Super handig dat je uiteen hebt gezet wat de voordelen zijn van bepaalde eartips. Nu valt me op dat het gat van de Spinfit CP100 kleiner lijkt dan die van de andere tips. Is dat gezichtsbedrog of hebben ze dat bewust gedaan? Het lijkt me dat je dan iets van het geluid tegenhoudt?

  1. Hoi Aartjan,

   Ik heb met inears nogal dat het ‘dreunt’ in mijn oren als ik loop of een, elke stap resoneert.

   Het is minder als ik ze losser in mijn oren doe, maar dan lekt er meer geluid (en de ANC van de Xiaomi werkt minder)

   Heb je ook ervaring of een idee welke eartips daarvoor het meest geschikt zijn?

   1. Dat noemen ze occlusie klachten. Als audicien kom ik dit vaker tegen. Afsluiten van het oor heeft acoustische voordelen maar ook nadelen. Met name eigen stembeleving en voetstappen etc.

 9. Ik heb ook grote oren, ik vermoed dezelfde maat als Aartjan, de spinfit maat L doen het op sommige koptelefoons prima, maar soms had ik liever een maatje groter gehad, maar de xl van spinfit is niet te krijgen. Ik heb deze gekocht en dat is echt een uitkomst. Zowel de grootste maat als de op 1 na grootste maat geven een nog beter geluid dan de spinfit l: https://nl.aliexpress.com/item/32856640919.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dUqzBPn. Ik heb maar gelijk 10 setjes gekocht, kan ik voorlopig vooruit met al die goede tips van Aartjan.

 10. Meestal ben ik niet zo van het reageren op dit soort zaken, maar de Spinfits zijn echt fantastisch. Ik had (ook op basis van deze site al de NiceHCK DB3 gekocht. Met de standaarddopjes was het geluid wel ok, maar ik was nog niet overtuigd. Ze bleven ook niet altijd goed zitten, dus toch maar eens gekekn naar de Spinfits. Zijn nu enkele dagen in huis en ik moet zeggen: dit voegt echt wat toe. Veel betere seal, zeer mooie diepe bass nu en overall gewoon veel helderder geluid dan met de oorspronkelijke dopjes. Wellicht dat dat ook wel wordt bereikt met andere merken / typen eartips, maar voor mij werken deze echt super goed :)

 11. Hoewel een perfecte seal voor muziek top is, vind ik het voor bellen (met diezelfde draadloze oordopjes) verre van ideaal. Het geluid van je eigen stem klinkt heel anders dan normaal en dat voelt onwennig. De beste oplossing tot nu toe is om mijn calls zonder eartips te doen. Maar dan is de bas inderdaad weg.

  Weet jij van het bestaan van non-isolating of heel beperkt isolerende eartips? Ik zit te denken om gewoon kleine gaatjes te prikken in een goedkoop setje om uit te proberen.

  1. Ik zou cp100 doen want de Z is minder hoog, en gaat dus minder diep in je oor. Ook is het gat van de Z iets groter en dat hoeft niet bij KZ

 12. Ik heb ook de spinfits, maat M voor rond de 6 euro. super comfortabel inderdaad! echter zie en voel ik geen enkel verschil met de standaard eartips van mijn Rock Zirkon Nano oortelefoon. En die kost minder dan 10 euro. Dan koop je dus een hele goede oortelefoon en heb je de spintfits er gratis bij zeg maar..:-) Superfan van je blog, ik kijk elke dag wel even of er weer nieuws is!

Geef een reactie