De beste eartips: Spinfit, siliconen of Comply foam?

Oordopjes van het type “in ear” kunnen supergoed klinken, maar ze moeten je oren wel 100% afsluiten. Zonder een goede “seal” heb je geen bas. Dat komt heel nauw, en het is ook nog eens heel persoonlijk. Je krijgt meestal verschillenden maten eartips bij oordopjes: Small, Medium en Large. Maar in mijn geval is Large meestal niet groot genoeg. Het loont de moeite om verschillende soorten of maten eartips te proberen. Je kan ze voor weinig los kopen en het kan het geluid soms drastisch verbeteren. Er zijn grofweg drie soorten: siliconen, Comply foam (schuim) en Spinfit.

Okee, er zijn meer soorten: rubber, of een hybride mix, of op maat gemaakte. Maar de meest gebruikte zijn siliconen tips. Goedkoop, zacht, huidvriendelijk, supermakkelijk in te doen, comfortabel, oneindig herbuikbaar. Spinfit is ook siliconen, maar dan in een gepatenteerde buigzame vorm die je gehoorgang altijd volgt. Ook steekt deze wat verder uit dan andere eartips, en dat is precies goed. Ze zijn er in allerlei maten, en ook met double flange of triple flange (een dubbele of driedubbele vorm), voor nog meer demping of een andere pasvorm. Hier te koop voor iets van 5 euro.

Spinfit eartips
Spinfit eartips
siliconen eartips oordopjes
Gewone siliconen eartips, goed en goedkoop voor een euro
Spinfit eartips zijn beter maar ook duurder

Qua geluidskwaliteit is het nogal persoonlijk. Ik zweer bij XL siliconen eartips of bij Spinfit. De vorm en bouw van de behuizing van de oordopjes maakt ook veel uit. En ook de vorm van de eartips zelf heeft invloed op het geluid. Het gat moet niet te klein zijn, liever groter. Dan komt er meer geluid door, of nog lagere tonen. Ze moeten wat mij betreft ook iets verder uitsteken, maar ze moeten tegelijk ook plat en breed zijn. En flexibel: de Spinfit is op al die vlakken goed.

Tips voor een betere “seal” ofwel afdichting: je oor optillen zodat ze dieper kunnen, of de eartips bevochtigen of vet maken.

eartips TFZ Series 2 Spinfit
Rechts de Spinfit, links de Large eartips van de TFZ Series 2 die voor mij ook perfect zijn

Spinfit eartips

Beste eartips: Uiisi BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit
De beste eartips, vanaf  links: Uiisii BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit.

Bij sommige oordopjes zitten wel 6 of 7 verschillende eartips. De beste eartips (wat mij betreft) zitten bij de Uiisii BA T8S, de TFZ Series 2, de UrbanFun Hifi, de VJJB K4S en bij de Rock Zirkon.

Alle losse eartips passen meestal wel op je oordopjes. Tenzij je extreem grote of juist kleine oordopjes hebt, maar dat kom maar zelden voor. Verderop een overzicht met al die afmetingen.

Grote siliconen ear tips: zeldzaam

Grote siliconen eartips, XL zeg maar, zijn moeilijk te vinden. Large is bij mij vaak meestal ook nog te klein. Zal bij meer mensen wel zo zijn, denk ik, in Europa. Ik heb nu deze gevonden, en ook deze (allebei TOP en allebei hetzelfde setje, zie hieronder) en ook nog deze (maar die was veel te klein, dus waardeloos).

 Deze en deze waren inderdaad supergroot, XL. Kost dik een euro inclusief verzending en dan krijg je 4 paar:  1x Small double flange, 1x Small, 1x Medium en 1x Extra Large. In mijn oren past die XL goed, op vrijwel alle modellen IEM’s. Een aanrader als dopjes uit je oren vallen, of als Large bij jou te klein is. 

grote XL eartips
Je krijgt 4 paar, waaronder dus een HELE GROTE XL 15mm
grote eartips
Rechtsonder de LARGE van KZ ter vergelijking: een enorm verschil, ook in geluidskwaliteit. Die grote klinken bij mijn oren VEEL beter.
grote XL seals in ear
En dus ook nog groter dan de Spinfit Large (links). Voor mij allebei perfect.

 Beste eartips voor geluidsdemping: Comply foam

Qua demping zijn alle tips goed, mits ze goed passen en 100% afdichten. Maar Comply Foam tips (memory foam) dichten zelfs nog beter af.  Dus als je passieve noise cancelling belangrijk vind, probeer dan dat soort schuim-tips. Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze dan uit. Ik vind het lastiger om ze in- en uit te doen, en daarom gebruik ik deze nauwelijks. Bovendien zijn ze mij ook altijd te klein. Deze kunnen eventueel wel beter klinken, omdat die afdichting  erg belangrijk is voor de geluidskwaliteit. Memory foam eartips kan je hier kopen voor een euro of anders hier en ook nog hier. De originele Comply Eartips zijn hier te koop voor iets van 8 euro. Hieronder ook een overzicht over de afmetingen.

memory foam schuim dopjes
Deze T400 schuim-dopjes kosten nog geen euro
Comply memory foam eartips
Dit zijn de echte Comply Foam eartips

comply schuim eartips oordop Comply schuim eartips oordopjes

Let op de afmetingen, ook van het gat. De T400 of T500 past op vrijwel alle oordopjes: het gat is 5mm, en dat past op 4,5 tot 5,5 mm. T100 is 3mm, T200 is 4,5 mm:

Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze langzaam uit.

Goede headsets waar dit soort memory-foam tips al standaard bijzitten zijn de Boarseman CX98, de DZAT DF-10, de TIN Audio T2, de VJJB K4S., de NiceHCK Bro en de Bosshifi B3.

Siliconen fins om AirPods en EarPods

Er zijn ook siliconen hoesjes of Fins voor over je Apple AirPods of je gewone Apple oortjes (EarPods). Met de fins zitten die beter in je oor, dichten ze beter af en heb  je een veel beter geluid. Met meer bas. Hier te koop voor nog geen euro. Of deze, zonder die Fins erop.

AirPods silicone hoesje AirPods silicone hoesje earpds

Zie ook de blog over de beste IN EAR oordopjes

en de blog over de beste AirPods alternatieven

Geef een reactie