De beste eartips: Spinfit, siliconen of Comply foam?

– Update: 8 juli 2022 –

Oordopjes van het type “in ear” kunnen supergoed klinken, maar ze moeten je oren wel 100% afsluiten. Zonder een goede “seal” heb je geen bas. Dat komt heel nauw, en het is ook nog eens heel persoonlijk. Je krijgt meestal verschillenden maten eartips bij oordopjes: Small, Medium en Large. Maar in mijn geval is Large meestal niet groot genoeg. Het loont de moeite om verschillende soorten of maten eartips te proberen. Je kan ze voor weinig los kopen, en het kan het geluid soms drastisch verbeteren. Er zijn grofweg drie soorten: siliconen, Comply foam (schuim) en Spinfit.

Okee, er zijn meer soorten: rubber, of een hybride mix, of op maat gemaakte. Maar de meest gebruikte zijn siliconen tips. Goedkoop, zacht, huidvriendelijk, makkelijk in te doen, comfortabel, oneindig herbuikbaar. Spinfit is ook siliconen, maar dan in een gepatenteerde buigzame vorm die je gehoorgang altijd volgt. Ook steekt deze wat verder uit dan andere eartips, en dat is precies goed. Ze zijn er in allerlei maten, en ook met double flange of triple flange (CP240), voor nog meer demping, of een strakkere zit. De Spinfit CP100 past op de meeste gangbare oordopjes (met een “nozzle” van 4 tot 5 mm). Hier te koop voor iets van 5 euro. Tegenwoordig ook in XL te koop. Voor oordopjes met een kleinere nozzle (3 tot 3,5mm) is er de CP800.

Spinfit eartips
Spinfit eartips

Er zijn nu ook Spinfit CP1025 eartips voor Apple Airpods Pro. Maar er zijn ook hele goedkope gewone siliconen eartips:

siliconen eartips oordopjes
Gewone siliconen eartips, goed en goedkoop voor een euro
Spinfit eartips zijn beter maar ook duurder

CP800: 2 mm (Core size) ; 3 – 3.5 mm (Soundport Nozzle).
CP100: 4 mm (Core size) ; 4.5 – 5 mm (Soundport Nozzle).
CP145: 4.5 mm (Core size) ; 5 – 6 mm (Soundport Nozzle).

Qua geluidskwaliteit is het nogal persoonlijk. Ik zweer bij deze goedkope XL siliconen eartips, of bij de Spinfit of bij de Moondrop XL. De vorm en bouw van de behuizing (van je oordopjes) maakt  veel uit. En ook de vorm van de eartips zelf heeft invloed op het geluid. Het gat moet niet te klein zijn, liever groter. Dan komt er meer geluid door, of nog lagere tonen. Ze moeten wat mij betreft ook iets verder uitsteken, maar ze moeten tegelijk ook plat en breed zijn. En flexibel: de Spinfit is op al die vlakken goed. Het kan zijn dat ze pas na een minuut of vijf echt goed afdichten, en dan pas echt goed klinken.

Tips voor een betere “seal” ofwel afdichting: je oor optillen zodat ze dieper kunnen, of de eartips bevochtigen.

eartips TFZ Series 2 Spinfit
Links de Large eartips van de TFZ Series 2 die voor mij ook perfect zijn, rechts de Spinfit

Spinfit eartips

Beste eartips: Uiisi BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit
De beste eartips voor mij, vanaf  links: Uiisii BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit.

Bij sommige oordopjes zitten wel 6 of 7 verschillende eartips. De beste eartips (wat mij betreft) zitten bij de Uiisii BA T8S, de TFZ Series 2, de UrbanFun Hifi, de VJJB K4S en bij de Rock Zirkon.

De meeste eartips passen ook op andere oordopjes. Je kan dus de eartips van die goedkope Rock Zirkon ook voor veel andere headsets gebruiken. Verderop een overzicht met al die afmetingen.

Grote siliconen ear tips: zeldzaam

Grote siliconen eartips, XL zeg maar, zijn moeilijk te vinden. Large is bij mij vaak meestal ook nog te klein. Zal bij meer mensen wel zo zijn, denk ik, in Europa. Ik heb nu deze goedkope gevonden, en deze (zie hieronder). En nu is er ook de Moondrop XL 14mm, hier voor rond de 15 euro per 3 paar. Zie verderop. Die zijn ook top.

Deze zijn inderdaad supergroot, XL. Met 4 paar tips:  1x Small double flange, 1x Small, 1x Medium en 1x Extra Large. In mijn oren past die XL goed, op vrijwel alle modellen IEM’s. Een aanrader als je te weinig bas in je oordopjes hoort, geen goede afdichting hebt, en Large dus te klein is.

grote XL eartips
Je krijgt 4 paar, waaronder dus een HELE GROTE XL 15mm
grote eartips
Rechtsonder de LARGE van KZ ter vergelijking: een enorm verschil, ook in geluidskwaliteit. Die grote klinken bij mijn oren VEEL beter.
grote XL seals in ear
En dus ook nog veel groter dan de Spinfit Large (links).

Moondrop Spring Eartips

Moondrop maakt goede oordopjes. Ze hebben ook hun eigen eartips ontwikkeld. Die zijn ook los te koop, in S, M en L en zelfs in XL 14mm, hier voor rond de 15 euro per 3 paar. Dan krijg je dus 3x een XL-setje. De vorm en kwaliteit lijkt op Spinfit.

moondrop spring eartips review

Beste eartips voor geluidsdemping: Comply foam

Qua demping zijn alle tips goed, mits ze goed passen en 100% afdichten. Maar Comply Foam tips (memory foam) kunnen nog beter dempen.  Dus als je passieve noise cancelling belangrijk vind, probeer die eens. Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze dan uit. Ik vind het lastiger om ze in- en uit te doen, en daarom gebruik ik deze niet. Maar sommigen vinden het juist veel comfortabeler dan siliconen, zonder enige irritatie.

Dit soort schuimpjes kunnen ook soms beter klinken, omdat die afdichting erg belangrijk is voor de geluidskwaliteit. Memory foam eartips kan je hier kopen of anders hier en ook hier.

Gewoon in Nederland kan ook: hier bij Eardopes.nl:

Deze foam tips van Eardopes, gewoon in Nederland, krijgen overal goede reviews

De originele Comply Eartips zijn hier te koop voor iets van 8 euro. Verderop ook een overzicht over al die afmetingen.

memory foam schuim dopjes
Deze T400 schuim-dopjes zijn goedkoop
Comply memory foam eartips
Dit zijn de echte Comply Foam eartips
comply schuim eartips oordop
Dit zijn goedkope vergelijkbare memory foam tips
Comply schuim eartips oordopjes
Goedkope goede memory foam tips

Let op de afmetingen, ook van het gat (de “nozzle”). De T400 of T500 past op vrijwel alle oordopjes: het gat is 5mm, en dat past op 4,5 tot 5,5 mm. T100 is 3mm, T200 is 4,5 mm:

Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze langzaam uit.

Goede headsets waar dit soort memory-foam tips al standaard bijzitten zijn de Boarseman CX98, de DZAT DF-10, de TIN Audio T2, de VJJB K4S., de NiceHCK Bro en de Bosshifi B3.

Siliconen fins om AirPods en EarPods

Er zijn ook siliconen hoesjes of Fins voor over je Apple AirPods of EarPods. Met de fins zitten die beter in je oor, dichten ze beter af en heb  je een veel beter geluid. Met meer bas. Hier te koop voor een euro. Of deze, zonder die Fins erop.

AirPods silicone hoesje AirPods silicone hoesje earpds

Er zijn nu ook Spinfit CP1025 eartips voor Apple Airpods Pro.

24 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Mooie recensie, dank daarvoor. Heb Spinfits besteld voor mijn KZ Pro10. Even voor wat betreft de genoemde EarDopes – peperdure foamrommel die je beter kunt mijden.

  1. Weet iemand een goede manier om foam tips schoon te maken? Kan dat ultrasoon of niet? Of met water en afwasmiddel ofzo?
   Zit heerlijk die dingen, maar wordt door het poreuze karakter ook snel vies helaas.

 2. Ik heb Haylou GT1 plus draadloze oordopjes. Daar zou ik graag spinfit eartips voor willen aanschaffen, maar ik weet niet helemaal zeker welke ik moet hebben. Allereerst over het meten, ik neem aan dat je voor de soundport nozzle het bovenste (breedste) stuk meet, waar de eartips overheen geschoven moeten worden? Die is bij mijn Haylou 5,5 mm, waardoor de CP145 de juiste keuze lijkt.
  Echter Spinfit heeft nu ook eartips speciaal voor TWS oordopjes als de mijne, de CP350 en 360. De standaard siliconen eartips die ik nu gebruik zijn 7,7 mm hoog en daarmee vind ik de pasvorm erg fijn. De CP145 is 9,7mm, de CP350 6 en CP360 8,5 mm. Misschien toch maar die laatste doen dan? Deze is geschikt voor nozzles van 4 tot 5,5 mm zie ik, al is de core size maar 3.6mm. Dat wordt wat meer frutselen om hem erop te krijgen denk ik.

   1. Oh top, goed om te weten. En zou jij voor mijn TWS dopjes ook de CP360 nemen? Of toch de CP145? Kan het nog niet helemaal goed inschatten merk ik wat de handigste keus is.

 3. Ik heb slaap oordoppen van Alpine ontdekt. Het groene heb ik eraf geknipt en toen op de Jabra 75t gedaan. Het geluid is heel mooi en ze zitten fijn, alleen hoor ik wel het gebonk als ik loop.

 4. Kan het verhaal alleen maar onderschrijven ten aanzien van de grootte van de ear tips. Die van de ZS10 Pro zijn voor mij echt te klein en zelf de Large SpinFit tips zijn zoveel te klein dat er geen bass over blijft als ik ze in mijn oren stop.
  Ik hou het nog maar even bij mijn Sennheiser dopjes met kennelijk hele grote ear tips ;-)

 5. Super handig dat je uiteen hebt gezet wat de voordelen zijn van bepaalde eartips. Nu valt me op dat het gat van de Spinfit CP100 kleiner lijkt dan die van de andere tips. Is dat gezichtsbedrog of hebben ze dat bewust gedaan? Het lijkt me dat je dan iets van het geluid tegenhoudt?

  1. Hoi Aartjan,

   Ik heb met inears nogal dat het ‘dreunt’ in mijn oren als ik loop of een, elke stap resoneert.

   Het is minder als ik ze losser in mijn oren doe, maar dan lekt er meer geluid (en de ANC van de Xiaomi werkt minder)

   Heb je ook ervaring of een idee welke eartips daarvoor het meest geschikt zijn?

 6. Ik heb ook grote oren, ik vermoed dezelfde maat als Aartjan, de spinfit maat L doen het op sommige koptelefoons prima, maar soms had ik liever een maatje groter gehad, maar de xl van spinfit is niet te krijgen. Ik heb deze gekocht en dat is echt een uitkomst. Zowel de grootste maat als de op 1 na grootste maat geven een nog beter geluid dan de spinfit l: https://nl.aliexpress.com/item/32856640919.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dUqzBPn. Ik heb maar gelijk 10 setjes gekocht, kan ik voorlopig vooruit met al die goede tips van Aartjan.

 7. Meestal ben ik niet zo van het reageren op dit soort zaken, maar de Spinfits zijn echt fantastisch. Ik had (ook op basis van deze site al de NiceHCK DB3 gekocht. Met de standaarddopjes was het geluid wel ok, maar ik was nog niet overtuigd. Ze bleven ook niet altijd goed zitten, dus toch maar eens gekekn naar de Spinfits. Zijn nu enkele dagen in huis en ik moet zeggen: dit voegt echt wat toe. Veel betere seal, zeer mooie diepe bass nu en overall gewoon veel helderder geluid dan met de oorspronkelijke dopjes. Wellicht dat dat ook wel wordt bereikt met andere merken / typen eartips, maar voor mij werken deze echt super goed :)

 8. Hoewel een perfecte seal voor muziek top is, vind ik het voor bellen (met diezelfde draadloze oordopjes) verre van ideaal. Het geluid van je eigen stem klinkt heel anders dan normaal en dat voelt onwennig. De beste oplossing tot nu toe is om mijn calls zonder eartips te doen. Maar dan is de bas inderdaad weg.

  Weet jij van het bestaan van non-isolating of heel beperkt isolerende eartips? Ik zit te denken om gewoon kleine gaatjes te prikken in een goedkoop setje om uit te proberen.

  1. Ik zou cp100 doen want de Z is minder hoog, en gaat dus minder diep in je oor. Ook is het gat van de Z iets groter en dat hoeft niet bij KZ

 9. Ik heb ook de spinfits, maat M voor rond de 6 euro. super comfortabel inderdaad! echter zie en voel ik geen enkel verschil met de standaard eartips van mijn Rock Zirkon Nano oortelefoon. En die kost minder dan 10 euro. Dan koop je dus een hele goede oortelefoon en heb je de spintfits er gratis bij zeg maar..:-) Superfan van je blog, ik kijk elke dag wel even of er weer nieuws is!

Geef een reactie