High End Bluetooth oorhaken: KZ XZ10 review

KZ XZ10 review draadloze oorhaken

– Update: 10 juni 2024 –

Op Bluetooth werd altijd neergekeken door de Ware Audiofiel. Want dat was niet te vergelijken met High End Audio. Maar deze oorhaken komen voor het eerst wél in de buurt. Het ideale gemak van draadloos, maar dan met prachtige geluidskwaliteit. Al kan het zijn dat je wat last krijgt van CBLD (Chinese Bluetooth Lady Disorder ;). Hier mijn KZ XZ10 review.

De vorige KZ oorhaken waren best okee, maar het was toen nog wel wachten op AptX HD, betere verbinding, bidirectionele audio en betere DAC-chips. Dat heeft deze KZ XZ10 nu allemaal wel. En de vergelijkbare KZ AZ20 ook (die heeft er ook nog een Bass Mode erbij, maar geen Power Mode).

Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Met Bluetooth 5.3 en de beste Qualcomm-chip, de QCC5171. En de nieuwste codecs zoals AptX Adaptive. Verder met ingebouwde DAC. Ze hebben een enorme batterij, ultiem draagcomfort en bediening op de oorhaken. Zo zien ze er uit: hier met de TRN Conch erop >>

Het geluid is inderdaad prachtig. Het kan je dure kabels en dure DAC’s besparen, want dit klinkt meteen al top, mits je er goede oordopjes op doet zoals de planar KZ PR1 / 2 / 3 of de voordelige KZ ZVX als je wil dat hij echt hard gaat. De stekkers zijn C-pin, dus de meeste nieuwe oortjes passen erop, ook de TRN Conch bijvoorbeeld.

KZ XZ10 review: de voordelen

 • Draadloos, dus met volledige bewegingsvrijheid. Totaal geen contactgeluiden uit het snoer meer.
 • Met Power mode voor High End geluidskwaliteit (3x tik Links).
 • De batterij achter je oren en gaat wel 12 uur mee (echt! Kan ik beamen). Het doosje geeft ook nog eens 5 a 6 keer herladen.
 • Het zit perfect, je voelt ze niet eens. Ze vallen ook niet uit. Ideaal, ook om mee te sporten. Je kan ze bedienen met de twee knopjes.
 • Geen ANC nodig, want de demping bij in ears is al uitstekend.
 • Met Ultra Low Latency Gaming Mode (3x tik Rechts). En de Normal Mode is ook al goed voor film en tv (50–80 ms, bij andere vaak 200 ms).
 • EINDELIJK betere microfoons. Bidirectionele audio heet dat, of aptX-Voice. Hier getest op een MacBook zonder AptX, dus dit moet nog beter kunnen:

Met aptX Voice zou het net zo goed kunnen zijn als oortjes met draad:

Bellen gaat beter als je één oortje los doet, om je eigen stem te horen. Who needs transparency? ;)

KZ XZ10 review: de nadelen

 • Die waanzinnige Planar KZ PR1 Pro oordopjes zijn zó goed dat je het verschil met een buizenversterker nog wel duidelijk kan horen. Al klinken deze draadloze oorhaken echt wel goed. En op Apple zit geen aptX. De AAC daar is iets minder – als je heel kritisch bent.
 • Het doosje is te groot voor je broekzak en moet dus in een tas.
 • De microfoon is goed, maar haalt het nog niet bij bedrade setjes zolang je geen aptX-Voice op je device hebt.
 • Er zit geen Volume-bediening op.
 • Power mode wordt niet onthouden, dus moet elke keer opnieuw (3x tik Links).

Okee, wat heb je nog meer te zeiken, AARTJAN??

Nou, dit:

CBLD: Chinese Bluetooth Lady Disorder

Die prompts dus. Van die goedkope 2-bit stemmetjes in je dure High End oortjes:

Met “Ten Dead Moats” bedoelt ze Standard Mode. En “Weedy To Pal” betekent Ready to Pair. Beste KZ Engineers, doe er wat aan! Dit kan zo niet langer!

En dan MultiPoint. Of beter gezegd: het gebrek eraan. Dus je kan ‘m niet op twee devices verbinden. Ik had me net voorgenomen om nooit meer iets zonder MultiPoint te kopen. Hoezo ZIT DAT ER NIET OP!!!

WAAROM!!!!?

Nou, je hoort het al: m’n bloeddruk stijgt, en m’n CBLD speelt op. Misschien maar even kalmeren met een heerlijk rustgevend High End muziekje?

KZ XZ10 review

beste draadloze Bluetooth oorhaken earhooks
Verpakking met oplaadcase, Engelse handleiding en USB-C oplaadkabel
Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Mooi doosje hoor
Het doosje heeft een enorme batterij maar is ook veel groter dan AirPods Pro – Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Enorme batterij, maar dus ook veel groter dan AirPods
Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Hier met de TRN Conch erop

Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Uiteindelijk is dit een enorme aanrader, ondanks die paar overkomelijke nadelen. Het zijn inmiddels mijn “Go To Oortjes” (mijn favoriete).

 • KZ XZ10 review – Conclusie

  Voor het eerst vrijwel High End Audio via Bluetooth. Echt! Uniek, verder nergens te vinden. Met de beste Qualcomm chip QCC5171, aptX Adaptive (o.a.) en goede microfoons. Met uitstekend bereik (15m), gigantische batterij (12 uur werkelijk gemeten, en 72u in het doosje), ultiem draagcomfort, ultra low latency (50-80ms) en fijne bediening (alleen Volume zit er niet op). Relatief goedkoop ook, zeker als je al top-oortjes hebt.
  Tik 3x de linkerknop (Power mode) voor het beste geluid.

  Hier te koop op AliExpress   |   Of hier op Amazon.nl

  Doe er je beste oordopjes op, zoals de Planar KZ PR1/2/3 of de uitstekende supergoedkope KZ ZVX: een topper als het ook heel hard moet. De stekkers zijn C-pin. Hij werkt ook op Apple, via AAC. ANC zit er niet op, maar heb je dankzij de uitstekende demping van in ears eigenlijk niet nodig. Transparency? Doe één dopje los! ;)

 • De KZ AZ20 earhooks hebben een Bass Mode maar geen Power Mode
 • De KZ XZ10 earhooks is deze review. Allebei hebben ze de QCC5171 chip:

KZ XZ10 review

Een Mac met AptX HD?

Apple heeft geen AptX, maar via Android kan het wel. Op de MacBook Spotify kies je dan de Android Spotify als player. Dan kan je de muziek op je Mac bedienen, dan gaat je telefoon over op je oortjes verbonden op Android… en luister je in glorieuze HD kwaliteit.

Deze KZ XZ10 review was niet gesponsord. Ik heb ‘m zoals altijd maar weer zelf gekocht. Er staan wel betaallinks in. Maakt voor de prijs niet uit, en dat houdt deze blog in leven en reclamevrij.
DANK U – LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Inmiddels heeft KZ draadloze in ears, zoals de SA08pro, VXS pro, SKS en SK10 pro. (waarschijnlijk mis ik er nog wat).
  Dat worden zware tijden, geen idee meer wat te kopen, wat de verschillen zijn etc. Wel leuk om autistisch te zoeken en zoeken naar reviews daaromtrent 🤣

  1. Ja van die draadloze van KZ heb ik er een paar geprobeerd destijds, maar dat was allemaal zeer matig. Deze oorhaken zijn echt veel beter, zeker als je al goede oortjes hebt.

 2. Ha Aartjan, ik ben dankzij jou al een tijdje bekend met de oorhaken, ik heb zelf de az15. Ik ben er erg blij mee. Tegenwoordig gaat alles wat ik met bluetooth afspeel via deze oorhaken. Ik vroeg me af of je deze oorhaken niet wat vaker zou kunnen aanprijzen als je andere bluetooth oordopjes reviewt. Je hebt met de combinatie oorhaken en de pr1 een betere geluidskwaliteit dan bijv de door jou bewierookte redmi buds 5 pro. Het enige nadeel is dan dat je geen ANC hebt, maar eerlijk gezegd mis ik die eigenlijk nooit. Qua prijs hoef je het ook niet te laten. Ik zou dan wel voor de az15 gaan omdat deze voor ongeveer de helft te krijgen is en ook uitstekende geluidskwaliteit heeft.

  1. Ja, eens, ik zet het ook vrijwel in elke review: Dit geeft de hoogste geluidskwaliteit. Maar het wachten is nog steeds op verbeteringen: kleiner doosje, Multipoint en betere prompts…

  1. Die is enorm met wel 12 uur, werkelijk gemeten (in Power Mode met volume op 40%) en met de case erbij 72 uur.

 3. Ik krijg deze set over een paar dagen. Kun je zeggen of de microfoon in windows gezien wordt als een aparte mic? wordt geluid en mic apart gezien?

 4. Wat is het verschil met de KZ AZ20? Daar zit toch ook al de QCC517 in? Die is volgens mij net een half jaar oud…

   1. KZ XZ10 heb ik €67,52 voor betaald, en de KZ AZ20 €75.99. Ik heb het idee dat de verbinding van de AZ20 iets minder is, die valt af en toe weg. Dat heb ik met de XZ10 nog niet gehad. Ik gebruik ze met de KS AS16 Pro X, klinkt geweldig.

 5. Hi aart jan,
  Bedankt voor de review. Hoe verhoudt de gaming mode mbt latency voor competitieve games op de pc? Is dit ook iets wat je hebt of kan beoordelen? Zit er bv ook aptx low latency op?

  1. Er zit ultra low latency Gaming Mode op. De Normal Mode is al uitstekend voor films, tussen de 50–80 ms in plaats van de 200ms van andere Bluetooth headsets.

 6. Hmmm, eindelijk weer een potentiële KZ-aankoop. Kan ik mijn planars draadloos mee maken (ik neem aan dat het aansturen geen al te grote problemen geeft…).
  Ik heb al beide voorgangers, zeer tevreden met die laatste (die veel betere verbinding heeft).
  Benieuwd of ik voor de AZ of XZ moet gaan. Ff wat extra reviews lezen 😉
  We hebben weer wat China meuk binnen (na geruime tijd nauwelijks Ali gekocht te hebben), benieuwd hoe bijvoorbeeld onze nieuwe Fosi phono amp klinkt.

  1. Die XZ is veel goedkoper en nieuwer en heeft ook Power Mode, verder zo te zien identiek aan de AZ. Aansturing op de planars vind ik prima, 75% vind ik al keihard, maar het knopje Power Mode is dan wel erg belangrijk.

Geef een reactie