TRN V20 oordopjes review

– Update: 10 mei 2018 –

Het begint natuurlijk een beetje maf te worden dat ik steeds weer met een TOP OORDOPJE aan kom zetten. Ik struin voortdurend allerlei buitenlandse sites af, op zoek naar uitzonderlijk goede maar goedkope apparatuur. De meest veelbelovende koop ik dan om te testen. En als die dan inderdaad erg goed zijn schrijf ik er ook een blog over. Dit keer dus over de TRN V20, hier voor 16,- en soms maar 13,-. Zie ook de TOP 20 beste oordopjes.

Wat ook al zo maf is, is dat er tegenwoordig zo vaak EQ nodig is. Op het eerste gehoor klonk deze best wel slecht, omdat deze A) moeilijk paste en dus moeilijk afdichtte: dan is er geen bas. En B) ALS ze eenmaal goed passen, in mijn geval met andere eartips, heb je nog steeds wat EQ nodig. Je moet dus wat experimenten met andere ear tips, en als dat helemaal goed zit, moet je ook nog eens een EQ-setting maken.

Het zou natuurlijk fijner zijn als de oordopjes meteen goed zitten en goed afgesteld zijn, en je geen EQ nodig hebt. Maar omdat ik nu extreem goede dopjes heb gevonden die alleen maar een beetje EQ nodig hebben (zoals de Yersen FEN 2000) vind ik dit nu niet zo’n probleem meer. Bovendien kan de pasvorm ook erg persoonlijk zijn.

Nou ja, dan nog iets mafs: de inbrandtijd. Je moet oordopjes zogenaamd 24 uur inbranden, oftewel twee dagen veel gebruiken, voordat ze op hun normale geluidskwaliteit komen. Bij deze TRN V20 lijkt dat inderdaad ook echt belangrijk.

De techniek is BA+DD (dual-driver hybrid). Ze zijn er in zwart, rood of grijs en de behuizing is plastic. De TRN V20 is dus goedkoop en klinkt extreem goed, als je het even de tijd gunt, en als je eventueel betere eartips gebruikt, en als je wat EQ gebruikt (hoog en hoog-mid eruit, bas erin, na een tijdje inbranden alleen wat mid eruit).

In Spotify op je mobiel zit een EQ, en op de Mac is er Airfoil of SoundBooster. Op Windows heb je EQ in de Audio-settings en op Android heb je Poweramp.

TRN v20 review EQ setting

TRN v20 review EQ setting

Het karakter is Mid-georienteerd. Die bovenste stand gebruikte ik aanvankelijk, nadat ik een goede seal (afdichting) had gevonden. De onderste stand kan ook, misschien zelfs beter, na het inbranden. Bijna alle oordopjes zijn tegenwoordig V-shaped: met veel bas en hoog, en wat minder mid. Deze TRN is wat dat betreft dus eigenlijk beter, zeker als je van mid houdt (bijvoorbeeld voor spraak of tv / films).

De microfoon is ook behoorlijk goed, maar behoort niet tot de allerbeste.

TRN-V20 review

Verder zitten er 3 maten siliconen-dopjes bij, maar ik heb er wel meteen andere op gezet (zoals die van de Yersen Fen 2000). Dan zitten ze beter, en is de seal beter, dichten ze beter af, voor een drastisch betere bas en een beter geluid. Het is het heel kritisch hoe je ze precies plaatst in je oor, je moet er echt mee experimenteren.

Losse eartips (seals) TRN V20

Universele siliconen dopjes kun je ook los kopen, vaak voor nog geen euro. Bij deze is het gat 4mm, en dan is 3,8 ook goed. Zoek bij AliExpress op ear tips silicone. Er zijn ook memory foam eartips, van schuim.

Er zit een uitstekend geluidloos afneembaar snoer bij, met voorgevormde oorhaken. Geen MMCX maar 2-pins, zoals KZ ook heeft. TIP: Je kan deze TRN V20 alleen al voor het supergoede snoer kopen. Want dit snoer kan je ook op de voortreffelijke KZ ZS5 gebruiken, die zelf een veel minder goed snoer heeft. Je kan kiezen voor een snoer MET of ZONDER microfoon. Voor de prijs van een goed snoer, heb je hier dus de hele set inclusief die uitstekende oordoppen!

Elk oordopje gaat veel beter klinken als je een goede DAC gebruikt. Bijvoorbeeld de Fiio K1 (USB, superklein, 50,-) of de Fiio i1 (voor iPhones, ook 50,-). Nog beter en goedkoper, maar ook wat groter is deze K-guss voor 24,-.

Geef een reactie