Portable Power Station voor zonnelader-sets

portable power station mppt pure sinus

– Update: 15 mei 2024 –

Een Portable Power Station is een grote powerbank met ingebouwd 220V stopcontact, met USB, USB-C, 12V-uitgang en met een ingang voor zonnepanelen. Zo’n power station is superhandig voor zonnelader-sets, want dan heb je alleen nog een zonnepaneel nodig. Die doe je er in, en klaar.

Bijvoorbeeld zo’n multifunctioneel power station als deze op BOL.com. Of de geteste en goed bevonden Ecoflow River Powerstation. Er kunnen zonnepanelen op, zoals dit 110W zonnepaneel. Er zijn zo ook complete zonneladersets.

De goedkoopste bestseller op dit moment is deze hier op AliExpress. De voordelige topmerken in Power Stations daar zijn Allpowers zoals deze en Bluetti, zoals deze.

Nieuwe links power station aanraders

Ecoflow is in rap tempo het grootste merk geworden in power stations. Van kleine modellen tot de grotere die 1800W aan vermogen kunnen leveren, via de 220V stopcontacten:

ecoflow power station 1800w

Of de nog grotere met 2400W. Ecoflow staat ook op Amazon. Daar staan ook de allernieuwste goedkopere modellen met LiFePo-accu’s. Die staan voor dezelfde prijs ook op BOL overigens.

power station lifepo

LiFePo (Lithium Ferro Polymeer) is de nieuwste verbeterde accu-techniek, die zeer geschikt is voor thuisaccu’s.

Of deze Bluetti LiFePO4 Batterij op Amazon.

Op AliExpress staan ook hele goedkope, zoals deze in allerlei varianten:

lifepo power station

Of deze Romoss:

romoss power station

Voorheen had je een grote zware loodaccu nodig, en een aparte zonne-regelaar. Bij die regelaar moest je dan letten op allerlei aansluitingen (USB, USB-C, 12V in en uit), en of het wel echte MPPT was. En voor de 220V had je een aparte AC-DC omvormer nodig. En daar moest je dan weer letten op de sinus: dat moest zuivere sinus zijn, anders kon je apparaten onherstelbaar beschadigen.

Zo’n portable power station lost al die problemen op, en is ook nog eens veel kleiner en lichter. Met lithium-ion accu in plaats van loodzuur. En meestal met alle aansluitingen: een DC-ingang voor een zonnepaneel en een DC-uitgang (voor verlichting en opladers). En natuurlijk USB en USB-C. En zelfs een 220V stopcontact.

Het enige voordeel van loodaccu’s is dat ze beter tegen koud en hitte kunnen

Pure sinus

Als je 220V nodig hebt moet je er nog op letten of die wel Pure Sinus is, en niet gemoduleerde of gemodificeerde sinus. Die “zuivere sinus” is nodig voor veel apparaten, zie deze info. Niet alle apparaten hebben die pure sinus nodig. Veel apparaten met een adapter ofwel transformator kan je vaak beter direct op 12V doen. Op de uitgang van zo’n power station zit meestal ook wel een 12V DC output. Of soms ook zelfs 24V.

Nadelen Gemodificeerde Sinus ten opzichte van Zuivere Sinus:

 • Meer storing en brom.
 • De oplaadspoelen in elektrische tandenborstels sneuvelen vaak.
 • LCD en plasmatelevisies werken niet (goed) of je hoort een brom.
 • Niet geschikt voor inductieve of complexe belastingen zoals motoren, airco’s en koelkasten. Ook een Senseo of Nespresso wil niet starten zonder zuivere sinus.

De ingang voor het zonnepaneel heeft als maximum voltage vaak 18V (de meeste zonnepanelen onder de 200W zijn 18V). Dan kan je er dus geen grote 300W panelen op doen, want die zijn meestal 36V. Die kunnen alleen op 24V systemen. Grote 300W-panelen heb je minstens nodig voor een koelkast.

MPPT

Verder is het fijn als er een MPPT-regelaar op zit. Dan levert een zonnepaneel meer opbrengst. Maar MPPT kan op verschillende manieren, ook digitaal. Het is eigenlijk gewoon een simpel algoritme, en het hoeft dus niet per se heel duur te zijn.

Portable power station: capaciteit in Wh

De capaciteit staat er meestal bij in Wh: dat is Watt per hour. Dat is veel beter dan Ah (Ampere per uur), want bij Ah weet je niet of het met 5 Volt is, of met 12Volt, of met 18V. Of zelfs met 3,7V. Scheelt nogal!

Een voorbeeld: 50Wh betekent dat je een 50W-apparaat een uur kan laten draaien. Simpel.

Of dat je met 5 Watt gedurende 10 uur iets kan opladen. Of dat je een 100W apparaat een half uur kan gebruiken. Of zelfs een 1000 Watt apparaat gedurende 6 minuten (zoals een magnetron, waterkoker of föhn) – als je power station zoveel vermogen af kan geven dan.

Een capaciteit van 50Wh is genoeg voor een mobiel huishouden van vier telefoons, verlichting, radio, speakers, iPad en laptop. Als je die accu dan maar elke dag bijlaadt, met een zonnepaneel van minstens 20 Watt. Zo doe ik dat ook al jaren in een tent, in de zomer, en dat ging altijd prima. Een 100W glazen zonnepaneel is inmiddels nog beter en handiger.

En je kan nu ook eindelijk een complete set kopen inclusief bijpassend zonnepaneel, zoals deze topset op BOL.com: (maar deze heeft alleen geen zuivere sinus)

Topset met alles-in-een: zonnepaneel, accu, 5V USB, 12V DC, 220V AC

Nog zo’n complete set op BOL.com is deze zonneladerset van Blitzwolf (en deze heeft wel pure sinus):

Of deze complete set: Ecoflow River Max. Die kan zelfs 1800W leveren, tijdelijk dan. Het zonnepaneel is opvouwbaar en levert 110W. Er zit een DC ingang op voor extra zonnepanelen en een 12V DC uitgang, en 2x USB + USB-C high power (100W). En een 220V stopcontact met zuivere sinus en 1800W maximaal.

complete zonneladerset

Of nog veel krachtiger en groter: deze set met 400W aan zonnepanelen en zuivere sinus op de 220V. Hij kan 2000W aan continue stroom leveren, dus genoeg voor stroomvreters als Espressomachine, magnetron, tosti-ijzer of waterkoker (alhoewel koken op gas makkelijker is, en ook zuinig qua verbruik). Ook geschikt voor een koelkast en voor het opladen van ebikes. En nog steeds portable, dus ook geschikt voor campers, tuinhuis of boot. De grote krachtige LifePo thuis-accu die er bij zit is goed voor 2000Wh, dus een 1000W apparaat kan er bijvoorbeeld 2 uur op draaien. In de drie koudste wintermaanden leveren die 400W panelen minder op, maar omdat er dan ook minder koeling nodig is (de koelkast kan je dan buiten zetten, zonder stroom) kan dat goed gaan. Verwarming kan je heel zuinig met verwarmde USB-kleding en/of tv-dekens doen, daar heb je met deze set ook stroom genoeg voor.

Koelkast

Voor een koelkast heb ongeveer 3000Wh oftewel 3KWh nodig. Want de koelkast staat dag en nacht aan, en trekt continu 30W tot 60W – of soms wel meer. Hoeveel precies is afhankelijk van het formaat, de techniek, de buitentemperatuur en van hoeveel spullen er in zitten. Om zo’n enorm grote accu (220Ah, dat zijn vier auto-accu’s) bij te laden heb je minstens 300W aan zonnepanelen nodig. Zoals dit grote 360WP zonnepaneel voor 200,- op BOL.com. Die grote panelen moeten op 24V systemen, en kunnen niet op 12V.

Zie de blog over zonnelader-sets met koelkast

Maximum Wattage omvormer

Het maximale Wattage van de omvormer is alleen maar een korte piek, bijvoorbeeld 1000W gedurende een paar seconden tot een minuut. Daarom staat er ook het nominale Wattage bij (het continue vermogen), zoals 350W.

Voorbeelden van portable power stations

Dit powerstation lijkt mij nu een hele goede, met alles-erop-en-eraan, 290WH, directe DC input voor zonnepanelen, 12V output, 220V stopcontact met zuivere sinus, USB en USB-C etc:

Of deze Ecoflow River Powerstation op BOL.com. Reeds getest en zeer goed bevonden, en perfect in combinatie met een 100W glazen monokristallijn zonnepaneel. Lithium-Ion batterij met 288 Wh, zuivere sinus op de 220V, met 600W aan continu vermogen en verder met alle aansluitingen:

ecoflow power station test review

Een grote van 505Wh is deze Goal Zero Yeti 500X op BOL.com. Maar deze heeft GEEN zuivere sinus, en ook geen MPPT zonnepaneel-ingang:

goal zero portable power station zonder mppt en zonder pure sinus

Je kan dan beter deze Mobisun doen: 500Wh met MPPT zonne-regelaar en zuivere sinus:

portable power station met mppt en pure sinus

Op AliExpress kan je vaak uit EU-warenhuizen bestellen, dan is het er snel, en je krijgt nu ook een keurige btw-factuur. Zoals deze kleine Portable Power Station 220V met 154Wh en Qi draadloos opladen (was ooit 140,- maar nu een stuk duurder):

Of deze 500Wh / 1000Wh Portable Solar Pure Sine Wave Power Station, 135Ah / 500Wh met MPPT in verschillende uitvoeringen. Zo te zien dezelfde als die MobiSun hierboven:

portable power station met mppt en pure sinus

Of 151Wh voor 175,- (maar geen MPPT en geen zuivere sinus) deze 220V 200W van Allpowers:

portable power station

Op Amazon.NL is de nummer EEN voor 150,- deze BEAUDENS 166Wh, 230V AC, 2DC-poorten en 3 USB-aansluitingen. Snel verzonden, vanuit Polen overigens. Met MPPT ingang voor zonnepaneel. Maar geen zuivere sinus op de 220V, alhoewel je dat niet voor alle apparaten nodig hebt. Zie de info hierboven:

220v powerbank

Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het is schaalbaar, dus het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Vier betekent dat je dan een 12V accu hebt van 105Ah, dus dat zijn ongeveer twee normale grote loodzuur-autoaccu’s, maar dan dus bijna tien keer zo klein.

En met acht cellen kun je voor rond de 800 euro een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, en dat kan in de zomer al met één 360W zonnepaneel. Zoals dit 360WP zonnepaneel voor 200,-.

Zonnepanelen voor een compleet huishouden kan bijvoorbeeld met deze complete set met 6 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal voor €1.998,-.

Zie ook deze blog over zonneladers anno 2021

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan ook een gewone 12V loodaccu doen. Een kleine 9Ah kost €25,-. Een grote 110Ah kost rond 150,-. Neem bij voorkeur AGM (glasvezel) of Gel. Zo’n loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel goedkoper. En losse onderdelen heeft als voordeel dat je onderdelen kan wisselen. De accu gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan de omvormer en het regelpaneel.

111 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Beste AartJan, ben uitermate content met deze blog over portable powerstations.
  Het is echter wel zo dat de meest gangbare merken besproken worden en helaas niet de goedkopere op bij Banggoods en Geekbuying.
  Via Geekbuying vorig jaar een Ctech GS1200 gekocht en bevalt uitermate goed en kostte maar (?) € 430.
  Recentelijk via Banggoods het kleine broertje van de Lanpro2500, de TTWen D5 2000 gekocht voor € 735, uiteraard allemaal chinees spul maar daar kom je niet meer onderuit.
  De TTWen D5 2000watt heeft een LiFePO4 batterij en een capaciteit van 2160 Wh.
  Zaken zoals bv een waterkoker 1800w en boormachine 1400w kunnen gemakkelijk worden gebruikt echter het gebruik van kleinere zaken zoals bv een tv van 50w is mij zorgen aan het baren.
  Als ik de TV aansluit en 4 uur gebruik dan gebruikt dit zo’n 18% van de capaciteit, 4 uur tv van 50w is een totaal van 200wh.
  Als ik deze handeling 5 keer zou doen (5x tv 4 uur gebruiken) dan is de batterij, volgens het display, bijna leeg en kan ik nooit gebruik maken van de opgegeven 2160 wh of zit er een addertje onder het gras.
  Ik heb Banggoods ook om raad gevraagd echter tot op heden nog geen antwoord.
  Hopelijk kunt jij of iemand anders mij met mijn vraag helpen want alles met w en wh blijft voor velen lastig, is mij ook opgevallen dat ook veel webshops hierover niet altijd parate kennis hebben.
  Bijvoorbaat dank.

  1. Bij die goedkopere accu’s klopt de opgave bijna nooit, bij dat soort webshops. Vandaar dat ik vooral de grote merken doe (ook al zijn die hier niet bekend) op het meer betrouwbare AliExpress.

 2. Beste Aartjan,

  Ik had een power station van Allpowers besteld. (deze: https://nl.aliexpress.com/item/32984755491.html) Hij kwam volledig ontladen aan, 0,0%. Ik heb hem vervolgens meerdere keren opgeladen en twee weken probleemloos gebruikt. Daarna deed hij ineens helemaal niets meer, compleet dood. Retour gestuurd met meerdere keren het verzoek om bij het vervangende exemplaar te checken dat deze niet volledig ontladen is.
  Helaas, het vervangende exemplaar ontving ik ook volledig ontladen. Die ga ik dus weer terugsturen.
  Misschien heb ik twee keer pech gehad en hebben andere power stations van dit type geen problemen, maar ik wilde het toch even melden aan jou en de lezers van je site.

 3. Hallo aj
  Dank je wel voor de uitleg .
  Ik heb nog wel een vraag over het opladen van een powerstation .
  Mijn powerstation laad op met 1100 watt middels ac ,als ik hem zou opladen met bv 300 watt middels ac kan dat ? (Ja duurt uiteraard veel langer )

  B.v.d
  Rick

 4. Hoi Aartjan,

  Ik volg je blog al jaren en heb menige goede aankoop aan jouw advies te danken!

  Ik kampeer al jaren zonder stroom en nu zit ik met de volgende kwestie: bij natuurkunde heb ik nooit echt opgelet en ik snap niks van sinus, wattages, voltages, amperes, etc.
  Ik twijfel nu over een powerstation met gewoon stopcontact bij mijn zonnepaneel. Het is een FlexSolar-paneel van 60 watt. Ik was vorig jaar genoodzaakt om dat aan te schaffen via de Franse tak van Amazon (https://www.amazon.com/FlexSolar-Portable-Connector-Smartphones-Stations/dp/B092XDR3D5) en ook dit jaar gaat ‘ie weer mee.

  Bij mijn tent wil ik gebruik maken van de volgende apparaten:
  – melkopschuimer, 400wt (2 á 3x per dag)
  – staafmixer 600 watt (3x per week)
  – (eventueel) opladen van mijn Philips stofzuigertje (XC8043/01) voor de hondenharen. Altijd spijt als ik dat ding thuis laat, ik kom zelf bijna als hond terug…
  – opladen van wat mobiele telefoons en evt. een powerbank (dagelijks)

  Heb ik aan dat paneeltje genoeg voor bijvoorbeeld de BLUETTI Powerstation EB3A?

  Ik hoop dat je me een beetje kunt helpen. Bedankt vast!

  Marleen

  1. Ja dat zou zeker moeten lukken hoor! Draai het paneel drie keer per dag loodrecht naar de zon voor dubbele opbrengst. En zorg dat er geen spatje schaduw op het paneel valt.

 5. Hoi Aaartjan,
  Veel goede, bruikbare informatie, waarvoor dank!
  Een opmerking en een vraag heb ik. Om met het eerste te beginnen: veel links met artikelen op bol.com blijken niet meer leverbaar.

  Mijn vraag is of Allpowers inmiddels ook een goed merk is voor powerstations. Ik heb er een op het oog die relatief erg goedkoop is bij Amazon: ALLPOWERS LiFePO4 R600 Draagbare powerstation, 299 Wh batterij met 2 x 600 W (1200 W piek) AC-uitgang zonne-generator, 0-100% snel opladen in 1 uur voor tuin, party, reizen, camping, camper, noodgevallen.

  Hij lijkt me erg goed, maar als jij dit zou kunnen bevestigen, zou dat natuurlijk heel fijn zijn. Groeten van Angeline

  1. Ja dat is allemaal topspul, Allpowers is een heel groot merk daarin. Ik update de blog regelmatig met nieuwe links, er staan nu weer nieuwe in (Refresh de pagina om updates te zien).

 6. De goalzero yeti 500x, op de website van goalzero staat dat deze mppt heeft en een zuivere sinus. In jouw review staat dat dit type dat niet heeft. Nieuwere versie? of zie ik iets over het hoofd.

 7. Goededag,

  Ik heb een Bluetti ac200p powerstation met maximaal aansluiting van 700W voor zonnepanelen, kan het kwaad als ik er twee zonnepanelen van 400 watt erop aansluit en dus op 800w kom en het maximum van de bluetti power station met 100 overschrijdt?

  Graag zou ik hier informatie over willen hebben, ik wil het maximale watt behalen maar 700w voor mijn power station is op een zo eenvoudig mogelijke manier lastig te bereiken als alleen dan door de fabrikant 350w zonnepanelen, nu heb ik al de pv200, maar zijn prijzig, dus wil ik voor 2 harde panelen van 400w gaan?

  Alvast bedankt voor uw reactie, met vriendelijke groet

  1. Hier dezelfde Bluetti en het is geen enkel probleem die 100 Watt overschrijding hier zelfs boven de 1000 Watt aan de Bluetti ampère en voltage is belangrijk onder 12 Ampère blijven en onder de 150 volt dus dat in de gaten houden met aanschaf van panelen zelf nog geen panelen tegen gekomen met meer dan 400 Watt die geschikt zijn voor de Bluetti.

  2. Grote panelen boven 300W zijn bijna altijd 24V, en kunnen niet op 12V. Maar als je 4 x 150W panelen voor 12V doet kan het makkelijk. Of 7 van 100W, etc

 8. Hallo Aartjan,
  Ik heb een rare vraag wellicht. Ik heb een ecoflow river pro https://eu.ecoflow.com/products/river-pro-portable-power-station
  En laatst een tweedehands Dometic CoolFreeze CDF 26 Draagbare elektrische compressorkoelbox/vriesbox, 21 liter, 12/24 V
  Ze doen het goed samen, op 1 punt na. Na. een tijdje (als de koelbox op de gewenste temperatuur is) slaat hij af. Maar dan houdt de ecoflow ook meteen op met elektriciteit leveren, waarop hjj helemaal uit gaat en de temperatuur dus niet meer in de gaten houdt, zodat hij ook meer niet aan slaat als het nodig is.
  Vermoedelijk moet ik iets anders instellen, maar wat? Ik heb echt helemaal geen verstand van dit soort dingen. Heb jij enig idee wat ik fout doen?
  Ik hoor het graag,
  Saskia

  1. Je doet niks fout: dat is de lekstroombeveiliging. Ik weet niet hoe je dat op kan lossen, behalve met een lampje of iets anders wat een beetje stroom trekt op diezelfde uitgang.

   1. Thanks, ik ga op zoek naar een oplossing, misschien dan toch maar via een stekkerdoos met een lampje of zo en een omvormer aan de koelbox op een stekker uitgang, maar wel jammer want dat kost meer stroom.

  2. Hoi Saskia en Aartjan, ik heb zojuist firmware V3.1.1.86 (V2.1.2.26) geinstalleerd en daar zie ik in de App bij Lab-functies dat je het uitschakelen van de Netwvoeding voorkomen door die functie uit te zetten. De netvoeding staat daarmee altijd aan, ongeacht of je stroom vraagt of niet.

   1. Ha Igor, dank je wel. Helaas snap ik het nu al niet meer (ben al wat ouder en gebruik geen apps of zo bij mijn apparaten als het niet hoeft). Is dit een app? En is die dan van de koelbox of van de ecoflow? Want als dat een eenmalige actie is wil ik het wel proberen.
    alvast bedankt voor je antwoord.
    Saskia

    1. Ha Saskia, het is een App voor de Ecoflow, daarmee kan je hem monitoren en afstellen. Tevens kan je daarmee de firmware (ingebouwde software) up to date houden. De App ziet eruit als een zwart vierkantje met de letters EF. Althans op mijn Iphone. Als het te moeilijk is dan pluk je ergens een millenial vandaan, die fixen dat wel ;-)

 9. Met interesse de afgelopen jaren je blog gevolgd en ben inmiddels mede dankzij jou heldere uitleg al een jaartje aan het genieten van een door 3x 120w zonnepanelen die m’n 650w powerstation dagelijks volpompen. De 220v uitgang voorziet -middels een verlengsnoer- elke avond m’n laptop en mobiele telefoons van stroom/opladen.
  Ik zou graag een stapje verder willen gaan door m’n powerstation gewoon z’n opgeladen energie in de avonduren weer terug te laten leveren aan de woning. Enig idee hoe dat te realiseren is?
  Het meest simpele zou zijn om de 220v UITgang door te voeren naar de UITgang van een standaard bestaand 220v stopcontact van de woning.
  Ik kan nergens een eenvoudige uitleg krijgen hoe ik dit zou kunnen realiseren (en of het een daadwerkelijke oplossing is, immers; een 220v UITgang op een 220v UITgang aansluiten lijkt me een garantie van kortsluiting).
  Enig idee hoe ik m’n powerstation gewoon op m’n stroomnet van de woning kan aansluiten?

   1. Hmmm… m’n koelkast gebruikt 9w (!!) in normale stand en 35w als de nieuwe boodschappen erin gestopt zijn. Dus die zal ‘m niet snel leegtrekken denk ik?
    Enne; een officieel installatiebedrijf is een mooi omzeilt antwoord ;)

     1. Whoops, my bad.
      9 watt in ‘rust’ en 135 watt actief.
      Per maand gebruikt ‘ie 27 kWh (maar dat is inclusief de magnetron die op hetzelfde stroomblok zit, dus de maandmeting zal voor de koelkast alleen lager zijn).
      Metingen dankzij zo’n energy meter tussen ‘t stopcontact.
      ‘t Is een 4 laden koel/3 laden vries ding. Ongetwijfeld staat er aan de achterkant merk/model, maar daar ben ik nu even te lui voor.

 10. Hi Aart-Jan,

  Ik zoek een power station die ik kan gebruiken om mijn Ertek druppellader op te zetten.

  Bestaat er een power station die 1-2 weken de druppellader, die mijn auto accu voorziet van stroom, van stroom kan voorzien?

  Dank en groet,
  Anton

 11. Prachtige website, complimenten. Mijn vraag: ik heb heel lang overwogen om in mijn Landrover Defender een 2e accu te plaatsen met een sinus omvormer. Hiermee wil ik drone accu’s, een lcd scherm, macbook en compressor koelkast gebruiken. Nu ben ik voor het inbouwen van deze spullen nagenoeg net zoveel kwijt als voor bijvoorbeeld een Bluetti EB70 (rond de 700,-). Is er nu eigenlijk nog een reden om niet voor zo’n Bluetti te gaan? Ik zie eigenlijk nog maar 1 voordeel voor een dual accu systeem en dat is de mogelijkheid om de 2e accu als startaccu te gebruiken wanneer de hoofdaccu leeg is. Kan ik daarvoor ook zo’n externe unit gebruiken? Dat ben ik eigenlijk nog nergens tegen gekomen.

  1. Dan moet je er even letten dat er een 12V uitgang op zit. Dat zit er meestal wel op. En daarmee kan je direct je auto-accu opladen. Gewoon met van die accuklemmen.

   1. Ja precies, opladen kan, maar Jumpstarten zullen ze niet kunnen. Zie je verder nog voordelen van zo’n 2e accu systeem in je auto, of hebben de externe powerstations die oplossing echt overbodig gemaakt?

    1. Jumpstarten gaat ook prima. Powerstations maakt al het andere inderdaad overbodig, behalve dat een loodaccu veel beter tegen kou en hitte kan.

 12. Dag AartJan, ik ben caravan kampeerder en technisch een nono. Ik wil graag mijn Mobicool MCF40 compressor koelbox en mijn Dometic CFF45 vriezer meenemen. Beide kunnen op 12 volt in de auto, maar dat vraagt het nodige van de auto accu (caravan met koelkast ook ingeschakeld). Idealiter zou ik mijn Mobicool en Dometic in de caravan willen meenemen en niet laten meedraaien op de auto accu. Wat raad jij aan hoe ik dit het beste kan doen? Draagbaar PowerStation? Indien JA waar moet ik op letten? Alvast dank voor jouw advies! Groet, Maarten

 13. hoi hoi…ik zou graag de opslagcapaciteit van mijn ecoflow powerstation river max willen uitbreiden.ik dacht eerst om de delta aan te schaffen maar is wat te prijzig.ik dacht hieraan om een lifepo4 accu 50ah/100ah,12v aan te schaffen.als ik mn powerstation oplaad met de accu met solar hoef ik geen omvormer omdat de powerstation dat zelf regelt.welke lifepo4 accu kan je me aanraden?met liefst de lader erbij.hartelijk dank

 14. Hoi Aartjan,

  Ik heb een dergelijk apparaat, maar helaas is hij overbelast geweest. Ik vermoed dat er een interne zekering of iets dergelijks is doorgebrand. Ik ben bij verschillende repair cafes geweest, maar niemand kon me helpen. Heb je misschien een tip waar ik hem zou kunnen laten repareren?

 15. Hallo wat een hoop info hier super. Ik ben op zoek naar een powerbank om me kosten thuis wat te verlagen. Het gaat dan om het gebruik van me laptop en me scherm en het opladen van me telefoon. Ik kwam nu deze tegen maar heb wat vragen. Bluetti EB70 Power Station – EU version
  1 welk zonnepaneel kan ik heb beste gebruiken?
  2 zit hier nu ook een outlet in waar je een stekkerdoos op kan aansluiten op?misschien een domme vraag maar ben nog niet in de powerbank wereld.
  3 is deze powerbank sterk genoeg voor het gebruik van mij laptop en scherm?

  Alvast bedankt voor de reacties.

  1. 1: 1 of 2 zonnepanelen van 100W, van glas-aluminium
   2 en 3: ja, met stekkers, krachtig genoeg voor laptop en scherm, verlichting, telefoons, ipads, en nog veel meer.

    1. Let bij thuisgebruik even op de terugverdientijd… Thuis kost een laptop (12 euro) beeldscherm (13 euro) en telefoon (4,05 euro) dus nog geen 30 euro. Het duurt dus 33 jaar om een systeem van 1000 terug te verdienen op deze manier. Off-grid oplossingen zijn leuk voor camperen als er geen stroomnet is. Maar thuis is kostenbesparing alleen mogelijk met een dak vol panelen in combinatie met de salderingsregeling.

   1. Beste Aartjan,

    Ben opzoek naar een power station met zonnepanelen voor 1800 wat aan capaciteit.
    Waarbij ik de airoc van 1,8 kw op kan laten draaien inj de zomerse hete dagen en een smart t.v .

    Ik zoek dan een complete set, een power station met zonnepanelen voor rond de 1500 euro.

    Graag verneem ik van u,
    Groetjes,
    Hans

    1. Dag en nacht airco gaat niet lukken: een airco trekt gigantisch veel stroom. De beste oplossing is dan tien grote zonnepanelen op je dak, aangesloten op het stroomnet. Er blijft altijd een vorm van salderen, dat is de enige mogelijkheid voor een airco. En als het off-grid moet is de enige mogelijkheid een dieselgenerator. Voor een goede koeling moet je eerst alle andere mogelijkheden maximaal benutten: schaduw, isolatie en moderne koeling zonder stroom.

 16. Wat een mooie hoeveelheid informatie. Wij zijn naar een oplossing aan het kijken in deze trand voor onze mini camper. Even een vraag. Heb jij ervaring met xtrom? Zij zaten te denken aan een oplossing met een xtrom xp500 met een 100w portable zonnepaneel (xps100) erbij.
  Maar eerlijk, wij zien door de bomen het bos niet meer.
  Is deze goed en zouden we hiermee ook onze koelbox 2 of 3 dagen kunnen laten draaien?

 17. Heb je ze ook voor benzine of hout?
  OK mijn situatie. Fiets met zonnepanelen erop. MPPT. 2 accu’s. Bafang 36V 500Watt. Nu zou het mooi zijn als ik in plaats van een accu zo’n power station kon gebruiken direct op de e-assist. En wanneer ik alle laders kan thuis laten. Dan heb ik toch alle extra aansluitingen en het totaalgewicht zal hetzelfde zijn of zelfs minder. En dan ook nog eens redelijk goedkoop 200-300 Euro. Maar ik vrees dat dat nog niet kan? 220V apparaten gebruik ik eigenlijk niet onderweg.Een power station met lader (die je niet noemt) weegt samen minstens 3 kilo. En dus zie ik het nut er nu niet van in. Maar wie weet verandert dat in de toekomst? Misschien is er wel een heel klein licht model met ingebouwde lader en MPPT zodat ik toch lekker veel USB ports heb?

 18. Dag Aart Jan,

  Voor het nieuwe kampeerseizoen ben ik op zoek naar gemak op het gebied van zonnepanelen.
  Nu had ik de Ecoflow van €399 op het oog maar die is uitverkocht. Nu zijn er de volgende opties:
  1. https://dutchtravelshop.com/product/ecoflow-river-2-solar-kit-110w-eu/ 256 KW
  of
  2. https://dutchtravelshop.com/product/ecoflow-river-2-max-solar-kit-110w-eu/ 512kw

  Belangrijk voor mij zijn het opladen van twee telefoons, 1 IPad, 1 laptop (zonder usb ingang), 1 elektrische tandenborstel ( met usb ingang) en eventueel een kleine waterkoker…

  Wat zou je advies zijn voor een prijsverschil van €300,-

  Groetjes Jeannette

 19. dank voorje blogs!
  Mijn vraag gaat over pv panelen die op ons dak liggen. Deze geven geen stroom als er uitval is van het net. Kun je de omvormers “voor de gek” houden met een (groot) powerstation? Hoofdschakelaar uit dan denk ik.
  Of zijn er andere manieren om je grid pv panelen oof grid te gebruiken? Mogelijke complicatie is mijn solaredge systeem.

  1. In de nieuwe omvormers zit dit al ingebouwd. Dus dat kan. Een moderne omvormer kan zelf beslissen wanneer het gunstiger is om de stroom op te slaan in de batterij, of terug te leveren aan het net. Afhankelijk van de stroomprijs, die per minuut kan varieren. Zo kun je zelfs geld verdienen zonder panelen, met alleen een batterij en slimme omvormer!

 20. Goede avond,

  Zou je mij een advies knn geven, heb een motoke van 125cc Honda gekocht, en een druppellader met de intensie mijn batterij van mijn motoke in de winter op te laden.
  Ik woon in een appartementsblok, nu mag ik van de medebewoners geen gebruik maken van de aansluiting op het elektrisch net … in de ondergrondse garage.
  Ik zou dit toch graag willen voorzien, kan ik gebruik maken van zo’n powerstation? En zo ja, welk type zou hiervoor in aanmerking komen?
  Ik weet niet of het een goed idee is 🙈 maar ik probeer een oplossing te zoeken …

  Graag een hoopvol advies 🙏🏻 Alvast bedankt!

 21. Hoi Aartjan, ik heb deze set gekocht van Allpowers (Zonnepaneel Set – 606Wh – Opvouwbare 120W Zonnepaneel – Solar Power Station – Zonne-Energie Generator – Zonnepaneel Camper Generator – 164000mAh – 110V/220V Zuivere Sinus Ac Outlet Met 18V Zonnepaneel). Maar: ik mis hier toch de optie 220V stopcontact voor het opladen van een (oudere) laptop. Omdat dit een complete set is, weet ik niet of ik hier een andere powerbank kan gebruiken. Heb jij een tip hoe ik dat kan fixen? Alvast bedank, Chrissy

  1. Je kan een auto-oplader voor jouw laptop kopen (dus van 12V sigaretstekker naar jouw laptop, te vinden op BOL). Zo deed ik dat ook altijd. Of desnoods een losse 12V-220V omvormer met zuivere sinus.

 22. Een vraagje; kan ik het glazen zonnepaneel 100W dat je hierboven noemt, ook aansluiten op ecoflow river mini? Dat zonnepaneel is veel goedkoper dan de draagbare van allpowers.

  1. ben ook van plan om de ecoflow river aan te schaffen ( EcoFlow RIVER power station EU
   Capaciteit: 288Wh
   Uitgaand vermogen: 600W) welke zonnepaneel moet ik hiervoor hebben?als ik de bundel koop powerstation met zonnepaneel is het te duur.op aliexpress zag ik ervoor bij komen,goedkoper maar weet niet welk.

    1. bedankt voor de reactie.ik zag dat deze toch veel slechte reviews heeft.misschien een link naar een ander paneel?ik kom zo dadelijk niks anders tegen.die van bol is wat te duur.

 23. Hoi Aartjan,

  Ik heb een power station die stuk gegaan is door overbelasting. Ik ben voornemens hem te laten repareren als ik iemand vind die dat kan. Ik had wel bedacht de accu eruit te halen en aan een druppellader te zetten. Heb je een idee wat voor accu’s dit zijn, 12 of 24 volt? Ik meet nu 16 op de accu, dat zou suggereren dat het om een 24 volt accu gaat die veel te ver ontladen is of een 12 volt die overladen is toch?

 24. Hoi Arjan, geweldige adviezen op jouw site!
  Ik ben van plan een generator kopen, ben een leek.

  https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=53966&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fallpowers-110v-220v-draagbare-generator-ac-power-station-zuivere-sinus%2F9300000119883116%2F&name=Allpowers%20-%20110V%2F220V%20-%20Draagbare%20Generator%20-%20

  Vraag1: kan op deze generator elk willekeurig zonnepaneel aangesloten worden?
  Vraag2: welke kabels/accessoires zijn verder nog nodig tussen dit apparaat en het zonnepaneel?
  Vraag3: Kan ik de generator ook gewoon met een stekker in het stopcontact opladen?

  1. 1: Alleen op zonnepanelen van 18 tot 22V, en hij kan niet meer dan 60W opnemen. Ik zou er max een 100W paneel op doen.
   2: De DC stekker met snoer zit waarschijnlijk wel op het paneel, en de stekker is anders ook los te koop
   3: ja de 220V oplader zit er bij

 25. Goedendag, ik wil in mijn camper een AGM accu 100Ah plaatsen voor het opladen van de ebike.
  Ik zoek niet al te dure spullen, maar wel goed natuurlijk. Omdat je nogal wat getest hebt de afgelopen jaren vraag ik me af wat jij me zou adviseren anno 2022. Ik zoek dus een omvormer 12V naar 230V, een laadregelaar en een koffer cq vouwbaar zonnepaneel. Ik heb voor het zonnepaneel geen mogelijkheden op het dak van de camper.

  Als je advies wilt geven, alvast bedankt.

 26. Hoi Aart Jan, ik bezit inmiddels een ecoflow. Fijn ding. Maar ben nu toe aan stap 2 plakpanelen op dak van busje. Mono, want graag ook bij daglicht nog iets vangen. Maar ik heb nog wat vragen. Zoals, handleiding zegt dat ie 200 W panelen kan hebben, maar ik lees op diverse plekken dat de aanduiding 200 W of what ever alleen over pieken gaat. Maw kan ik ook meer dan 200 W aansluiten, meer dan 300? Verder kom ik qua plakpanelen vrij weinig aanbod tegen, maar wel bijvoorbeeld meer dan 100 W. Als ik over de 200 watt ga in parallel, enig idee hoe ik draden bevestig en borg op het dak? Ik vind geen goede filmpjes of uitleg.
  Tips zijn welkom dus.
  Thanks
  Saskia

  1. Ik was recent bij powersupply in Den Helder, en daar raadt men het af om meer panelen te koppelen naar de powerbank.

    1. het betreffende bedrijf verkoopt zelf de kleine- opvouwbare- mobiele panelen. Zoek de website even op of bel/mail ze.

 27. Hoi, gave site. Ik wil graag een accu en panelen. Ik denk aan mobiele, voor in verschillende situaties. Kan ik een accu zoals allpowers met de stekker van de caravan gebruiken? Of gaat er dan iets mis? In de caravan zit ook een lithium accu voor de mover. En kan ik de accu van mijn rolstoel opladen bij voldoende vermogen van de accu? Zoals die van allpowers?

  1. Check het Voltage: zonnepanelen (tot 150W) zijn meestal 18V en die passen op een 12V systeem. Alle andere apparaten van 12V passen op elkaar, dat is alleen nog maar een kwestie van de juiste stekkertjes. Accu van rolstoel is neem ik aan 36V dus past niet, tenzij met een DC/DC converter (van 12V naar 36V).

   1. Aartjan het gaat over DC (gelijkstroom). Dat is moeilijk te bevatten nu we allemaal ‘opgeleid’ zijn in AC. De wereld denkt in terugleveren aan Vattenfall (zweeds) en nul op de rekening (gratis bestaat niet). 12volthuis is overleden….

 28. Hoi,
  Leuke site! Precies wat ik zocht.
  Heb ik toch ook nog een vraag. Kan je op zo’n powerstation ieder willekeurig zonnepaneel aansluiten? Mits je natuurlijk rekening houdt met de wattages van het zonnepaneel en input van de powerstation. Of moet er dan een regelpaneel tussen zoals je in je uitleg schrijft over zonnepanelen?
  Ik wil het namelijk op een schuurtje leggen en wel een draagbare powerstation gebruiken.

  1. Inderdaad, rekening houdend met wattage maar ook met voltage:
   Een zonnepaneel tot 18V past op een 12V systeem, en een tot 36V past op 24V.
   Bij wattage kan een zwakker paneel altijd, en een sterker paneel zou ook kunnen als er een beveiliging op de input van de powerstattion zit.

  1. Zo te zien geen Pure Sinus, want dat staat er niet bij. Ook geen DC ingang. En geen DC uitgang. Dus zou ik niet doen… vreemd, want LiFePo is juist weer wel nieuw en goed

   1. Oh, dat is vreemd inderdaad. Ik zie wel enthousiaste reviews over het apparaat op Youtube en elders. Ben van plan er laptop/telefoons/cameras etc mee te laden, voor langere kampeertochten in Scandinavie (en dan eens in de week/paar dagen de power station opladen op de camping) – wat voor power station zou je daarvoor aanraden? Dankjewel!

     1. Ah, dat is een compacte powerbank, maar zoek graag iets wat met meer Wh (hoewel 3 van die kleine powerbanks een vergelijkbare hoeveelheid Wh hebben als die Anker die ik eerder had genoemd). Ik had ook nog deze gevonden: https://www.amazon.nl/Bresser-telescoops-elektronische-apparaten-aansluiting/dp/B07VCFQLYG/ deze lijkt meer Wh te hebben voor een vergelijkbare prijs als de Sandberg powerbank – is dat dan meer ‘power voor je geld’ of zie jij daar andere nadelen aan?
      En hoe erg is het om bijv een elektrische tandenborstellader aan te sluiten op een gemodificeerde sinus ipv pure sinus? Dankjewel weer!

      1. Een tandenborstel gaat meteen kapot op gemodificeerde sinus. Die Bresser is helaas ook geen Pure Sinus. Maar verder heeft hij wel 3x DC out en DC in, dus dat is fijn en goed!

      2. Ontzettend bedankt, weer veel geleerd! Ik ga dan voor de Allpowers die je had aangeraden, of de Ecoflow River (want mooier design ;-)

 29. Vraagje na lang lezen en vergelijken. Je geeft aan dat je nu ook eindelijk een complete set kopen kan, inclusief bijpassend zonnepaneel in je blog, te weten de ‘Allpowers® Solar Power Station – Powerbank – Lithium Ion – Zonne Paneel Generator – Generator Zonne Energie – 41600mAh – 60W’ Verder las ik dat je er nog op moet letten dat de 220V wel Pure Sinus is, en niet gemoduleerde sinus.’

  Ik vraag me af of de topset bij bol (zie hierboven) die je adviseert, dan een goede keuze is. Want voor zover ik kan beoordelen heeft dit als output golfvorm een gemodificeerde sinus. Dit lijkt me dan toch niet het beste advies voor een topset. Of mis ik ergens iets of zie ik het verkeerd? Dank in elk geval voor alle info in je blog! Erg behulpzame info bij het maken van een juiste keuze.

  1. Ja inderdaad, je hebt gelijk! Dank, ik heb het erbij gezet. Die andere Blitzwolf-set heeft dat wel. Maar je hebt ook niet altijd een zuivere sinus nodig. Dat moet je per apparaat bekijken. Grofweg gezegd: alles met een draaiende motor zoals een wasmachine heeft een zuivere sinus nodig, andere dingen vaak niet.

   1. Dag Aartjan,

    Interessante blog! Ik ben hier nog niet in thuis.. ik ben nog wel geïnteresseerd in die Allpowers set die genoemd is die helaas geen zuivere sinus is. Als ik hiervan toch zuivere sinus wil maken heb ik (alleen) een converter nodig toch? Zo ja, welke converters raad je hiervoor aan? Zo niet, welke snelle alternatieven qua sets zijn er dan?

    Alvast bedankt voor de moeite!

    Groeten,

    David

 30. Aartjan,

  Heel erg bedankt voor alle uitgebreide info! Ik heb uren op je website rondgekeken. Het kost tijd, maar zelf uitvinden nog veel meer tijd. Ik ben er heel blij mee.
  Ik ga alles bestellen en eind oktober zou ik alles in huis moeten hebben. Dan het een en ander aan elkaar knutselen en hopen op veel zonnige dagen. :-) Als ik er niet uitkom, dan ben ik hier vast wel weer te vinden.

  Met vriendelijke groet,
  Marit.

 31. Is het correct dat de prijzen gestegen zijn?
  In het laatste voorbeeld voor de complete set, spreekt men over een kost van 1998 Euro. Maar als ik ga kijken kost het pakket nu 2820 Euro !?

  Mvg,
  Dim

 32. Heeft iemand zelf ervaring of gehoord van iemand anders over deze set https://www.mobisun.com/nl/portable-power-generator-3000wh-2x-opvouwbaar-300w-zonnepaneel-bundel-kopie/
  Wij zouden zo iets willen gaan gebruiken voor ons (kleine) huis. De zwaarste apparaten die wij erop aan willen sluiten zijn een koffiezet apparaat en een kleine tafelkoelkast, voor de rest router, 2 laptops, 2 mobiel en een aantal led lampen.
  We zullen er niet veel mee rondsjouwen maar we willen het systeem wel kunnen verplaatsen.

  1. Ik zal mijn vraag zelf beantwoorden want wij hebben zo’n MobiSun gekocht en terug gestuurd want na een maand en veel testen en niet goed functioneren bleek de accu DOA te zijn.
   Wat mij erg tegenviel was de herrie van de fan’s van de omvormer die heel erg snel aansprongen, al met heel lage belasting en dan ook niet meer stopten. Het apparaat kon zijn warmte niet goed kwijt.
   De handleiding was super slecht, plaatjes komen niet overeen met het apparaat en je vind er eigenlijk geen handleiding in terug.
   Het LCD kwam dan ook niet overeen met de handleiding en de vier knoppen op het LCD hadden geen enkele functie.
   Ik kan het niet hardmaken maar ik verdenk MobiSun dat ze Chinese apparaten inkopen, met soms een ander jasje er omheen, en dan doorverkopen. Zie ook bovenstaande MobiSun en Chinese model. (hoeft natuurlijk niet slecht te zijn).
   Service is uitstekend, ik kon de technische man bijna altijd direct bellen en anders belde hij snel terug. En ik kon het apparaat zonder enig probleem, na 5 weken, terug geven.

 33. Mooi en informatief verhaal! Wel een klein foutje:
  “De capaciteit staat er meestal bij in Wh: dat is Watt per hour.” Dit klopt niet, het is Watt x hour. Watt is Joule per seconde, Wh is net als joule een eenheid van energie, Watt x h is evenveel als 3600 joule (3600 seconden x 1 J/s = 3600 J).

  1. Dag Aartjan, ik kwam op jouw site omdat ik me aan het oriënteren ben op mobiele zonnepanelen met accu voor thuis. Deze fungeert dan als reserve in noodsituaties en, met de stijgende gas-en stroomprijzen, om te gebruiken voor de basis apparaten zoals elektrisch kookplaatje, opladen telefoons en laptops.
   Ik ben een leek en zie in jouw informatie door de bomen het bos niet meer.
   Ik wil graag gewoon in Nederland bestellen.
   Kun je me adviseren welke panelen en accu dan geschikt zijn?

   1. Hallo Cyn,

    Ik heb net ook uren zitten lezen en puzzelen, heel interessant. Volgens mij de bol.com zonnelader-set, dan ben je er: https://aartjan.nl/blog/portable-power-station/
    Ik ga zelf wel aliexpress en deels bol.com en nog iets anders proberen. Ik ga het meemaken. Een aangeraden accu was er niet bij bol.com en bestel ik hier: https://www.allekabels.nl/loodaccu/1061/2306306/loodgel-accu-12-volt.html?gclid=EAIaIQobChMIydT9mNm_8wIVcfx3Ch1XXw5pEAQYASABEgKo9_D_BwE

    Misschien heb je er wat aan!
    Aartjan kan vast nog aanvullen als dat nodig is.

    Met vriendelijke groet,
    Marit.

   2. Kookplaatjes trekken veel teveel stroom, dat kan je beter met gas doen. De rest kan wel. Alle info staat verder wel zo’n beetje in de tekst dacht ik…

 34. Hallo, wij willen de Imars ps-s70 power station 300w met zuivere sinus (aanwezigheid mppt onbekend) kopen voor het dokio zonnepaneel van 100w. Hebben we dan nog een mpptlaadregelaar nodig en zo ja, welke raad je aan?

  1. Die MPPT is niet echt nodig hoor, een gewone regelaar is ook goed. Gewoon maar doen, en proberen. MPPT kan ook nog eens op verschillende manieren, dus dat zegt ook niet alles.

 35. En in aanvulling op mijn vorige vraag (ik bekijk nu de Goal Zero Yeti 200X), ik lees in reviews dat deze dingen niet tegen hitte kunnen. Zou die een hittegolf in een ongeïsoleerde camperbus overleven?
  Ik ben erg benieuwd.
  Groetjes, Saskia

  1. Die Xtorm lijkt mij top, met alles-erop behalve MPPT op de zonne-ingang, wat denk ik ook niet echt nodig is. Die tweede is een loodaccu, dus veel zwaarder en groter, zonder zonnepaneel-ingang of zonneregelaar maar dat kun je er ook los bijdoen voor een tientje. Een loodaccu kan welveel beter tegen de hitte. En er zit een compressor op om banden zelfs autobanden mee op te pompen. Die tweede is niet groot genoeg voor een koelkastje of koelbox. Dan moet het zes tot tien keer groter. Die Xtorm zou dat waarschijnlijk wel net kunnen.

Geef een reactie