Portable Power Station voor zonnelader-sets

portable power station mppt pure sinus

– Update: 27 september 2022 –

Een Portable Power Station is een grote powerbank met ingebouwd 220V stopcontact, met USB, USB-C, 12V-uitgang en met een ingang voor zonnepanelen. Zo’n power station is superhandig voor zonnelader-sets, want dan heb je alleen nog een zonnepaneel nodig. Die doe je er in, en klaar.

Bijvoorbeeld zo’n multifunctioneel power station als deze op BOL.com. Of de reeds geteste en goed bevonden Ecoflow River Powerstation. Er kan een zonnepaneel bij, zoals dit 110W zonnepaneel. Er zijn zo ook complete zonneladerset.

Ecoflow is in rap tempo het grootste merk geworden in power stations. Van kleine modellen tot de grotere die 1800W aan vermogen kunnen leveren, met gewone 220V stopcontacten erop:

ecoflow power station 1800w

Voorheen had je een grote zware loodaccu nodig, en een aparte zonne-regelaar. Bij die regelaar moest je dan letten op allerlei aansluitingen (USB, USB-C, 12V in en uit), en of het wel echte MPPT was. En voor de 220V had je een aparte AC-DC omvormer nodig. En daar moest je dan weer letten op de sinus: dat moest zuivere sinus zijn, anders kon je apparaten onherstelbaar beschadigen.

Zo’n portable power station lost al die problemen op, en is ook nog eens veel kleiner en lichter. Met lithium-ion accu in plaats van loodzuur. En meestal met alle aansluitingen: een DC-ingang voor een zonnepaneel en een DC-uitgang (voor verlichting en opladers). En natuurlijk USB en USB-C. En zelfs een 220V stopcontact.

Pure sinus

Als je 220V nodig hebt moet je er nog op letten of die wel Pure Sinus is, en niet gemoduleerde of gemodificeerde sinus. Die “zuivere sinus” is nodig voor veel apparaten, zie deze info. Niet alle apparaten hebben die pure sinus nodig. Veel apparaten met een adapter ofwel transformator kan je vaak beter direct op 12V doen. Op de uitgang van zo’n power station zit meestal ook wel een 12V DC output. Of soms ook zelfs 24V.

Nadelen Gemodificeerde Sinus ten opzichte van Zuivere Sinus:

 • Meer storing en brom.
 • De oplaadspoelen in elektrische tandenborstels sneuvelen vaak.
 • LCD en plasmatelevisies werken niet (goed) of je hoort een brom.
 • Niet geschikt voor inductieve of complexe belastingen zoals motoren, airco’s en koelkasten. Ook een Senseo of Nespresso wil niet starten zonder zuivere sinus.

De ingang voor het zonnepaneel heeft als maximum voltage vaak 18V (de meeste zonnepanelen onder de 200W zijn 18V). Dan kan je er dus geen grote 300W panelen op doen, want die zijn meestal 36V. Die kunnen alleen op 24V systemen. Grote 300W-panelen heb je minstens nodig voor een koelkast.

MPPT

Verder is het fijn als er een MPPT-regelaar op zit. Dan levert een zonnepaneel meer opbrengst. Maar MPPT kan op verschillende manieren, ook digitaal. Het is eigenlijk gewoon een simpel algoritme, en het hoeft dus niet per se heel duur te zijn.

Portable power station: capaciteit in Wh

De capaciteit staat er meestal bij in Wh: dat is Watt per hour. Dat is veel beter dan Ah (Ampere per uur), want bij Ah weet je niet of het met 5 Volt is, of met 12Volt, of met 18V. Of zelfs met 3,7V. Scheelt nogal!

Een voorbeeld: 50Wh betekent dat je een 50W-apparaat een uur kan laten draaien. Simpel.

Of dat je met 5 Watt gedurende 10 uur iets kan opladen. Of dat je een 100W apparaat een half uur kan gebruiken. Of zelfs een 1000 Watt apparaat gedurende 6 minuten (zoals een magnetron, waterkoker of föhn) – als je power station zoveel vermogen af kan geven dan.

Een capaciteit van 50Wh is genoeg voor een mobiel huishouden van vier telefoons, verlichting, radio, speakers, iPad en laptop. Als je die accu dan maar elke dag bijlaadt, met een zonnepaneel van minstens 20 Watt. Zo doe ik dat ook al jaren in een tent, in de zomer, en dat ging altijd prima. Een 100W glazen zonnepaneel is inmiddels nog beter en handiger.

En je kan nu ook eindelijk een complete set kopen inclusief bijpassend zonnepaneel, zoals deze topset op BOL.com: (maar deze heeft alleen geen zuivere sinus)

Topset met alles-in-een: zonnepaneel, accu, 5V USB, 12V DC, 220V AC

Nog zo’n complete set op BOL.com is deze zonneladerset van Blitzwolf (en deze heeft wel pure sinus):

Of deze complete set: Ecoflow River Max. Die kan zelfs 1800W leveren, tijdelijk dan. Het zonnepaneel is opvouwbaar en levert 110W. Er zit een DC ingang op voor extra zonnepanelen en een 12V DC uitgang, en 2x USB + USB-C high power (100W). En een 220V stopcontact met zuivere sinus en 1800W maximaal.

complete zonneladerset

Of nog veel krachtiger en groter: deze set met 400W aan zonnepanelen en zuivere sinus op de 220V. Hij kan 2000W aan continue stroom leveren, dus genoeg voor stroomvreters als Espressomachine, magnetron, tosti-ijzer of waterkoker (alhoewel koken op gas makkelijker is, en ook zuinig qua verbruik). Ook geschikt voor een koelkast en voor het opladen van ebikes. En nog steeds portable, dus ook geschikt voor campers, tuinhuis of boot. De grote krachtige LifePo thuis-accu die er bij zit is goed voor 2000Wh, dus een 1000W apparaat kan er bijvoorbeeld 2 uur op draaien. In de drie koudste wintermaanden leveren die 400W panelen minder op, maar omdat er dan ook minder koeling nodig is (de koelkast kan je dan buiten zetten, zonder stroom) kan dat goed gaan. Verwarming kan je heel zuinig met verwarmde USB-kleding en/of tv-dekens doen, daar heb je met deze set ook stroom genoeg voor.

Koelkast

Voor een koelkast heb je veel meer nodig: 3000Wh oftewel 3KWh. Want de koelkast staat dag en nacht aan, en trekt continu 30W tot 60W – of soms wel meer. Hoeveel precies is afhankelijk van het formaat, de techniek, de buitentemperatuur en van hoeveel spullen er in zitten. Om zo’n enorm grote accu (220Ah, dat zijn vier auto-accu’s) bij te laden heb je minstens 300W aan zonnepanelen nodig. Zoals dit grote 360WP zonnepaneel voor 200,- op BOL.com. Die grote panelen moeten op 24V systemen, en kunnen niet op 12V.

Zie de blog over zonnelader-sets met koelkast

Maximum Wattage omvormer

Het maximale Wattage van de omvormer is alleen maar een korte piek, bijvoorbeeld 1000W gedurende een paar seconden tot een minuut. Daarom staat er ook het nominale Wattage bij (het continue vermogen), zoals 350W.

Voorbeelden van portable power stations

Dit powerstation lijkt mij nu een hele goede, met alles-erop-en-eraan, 290WH, directe DC input voor zonnepanelen, 12V output, 220V stopcontact met zuivere sinus, USB en USB-C etc:

Of deze Ecoflow River Powerstation op BOL.com. Reeds getest en zeer goed bevonden, en perfect in combinatie met een 100W glazen monokristallijn zonnepaneel. Lithium-Ion batterij met 288 Wh, zuivere sinus op de 220V, met 600W aan continu vermogen en verder met alle aansluitingen:

ecoflow power station test review

Een grote van 505Wh is deze Goal Zero Yeti 500X op BOL.com. Maar deze heeft GEEN zuivere sinus, en ook geen MPPT zonnepaneel-ingang:

goal zero portable power station zonder mppt en zonder pure sinus

Je kan dan beter deze Mobisun doen: 500Wh met MPPT zonne-regelaar en zuivere sinus:

portable power station met mppt en pure sinus

Op AliExpress kan je vaak uit EU-warenhuizen bestellen, dan is het er snel, en je krijgt nu ook een keurige btw-factuur. Zoals deze kleine Portable Power Station 220V met 154Wh en Qi draadloos opladen (was ooit 140,- maar nu een stuk duurder):

Of deze 500Wh / 1000Wh Portable Solar Pure Sine Wave Power Station, 135Ah / 500Wh met MPPT in verschillende uitvoeringen. Zo te zien dezelfde als die MobiSun hierboven:

portable power station met mppt en pure sinus

Of 151Wh voor 175,- (maar geen MPPT en geen zuivere sinus) deze 220V 200W van Allpowers:

portable power station

Op Amazon.NL is de nummer EEN voor 150,- deze BEAUDENS 166Wh, 230V AC, 2DC-poorten en 3 USB-aansluitingen. Snel verzonden, vanuit Polen overigens. Met MPPT ingang voor zonnepaneel. Maar geen zuivere sinus op de 220V, alhoewel je dat niet voor alle apparaten nodig hebt. Zie de info hierboven:

220v powerbank

Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het is schaalbaar, dus het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Vier betekent dat je dan een 12V accu hebt van 105Ah, dus dat zijn ongeveer twee normale grote loodzuur-autoaccu’s, maar dan dus bijna tien keer zo klein.

En met acht cellen kun je voor rond de 800 euro een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, en dat kan in de zomer al met één 360W zonnepaneel. Zoals dit 360WP zonnepaneel voor 200,-.

Zonnepanelen voor een compleet huishouden kan bijvoorbeeld met deze complete set met 6 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal voor €1.998,-.

Zie ook deze blog over zonneladers anno 2021

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan ook een gewone 12V loodaccu doen. Een kleine 9Ah kost €25,-. Een grote 110Ah kost rond 150,-. Neem bij voorkeur AGM (glasvezel) of Gel. Zo’n loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel goedkoper. En losse onderdelen heeft als voordeel dat je onderdelen kan wisselen. De accu gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan de omvormer en het regelpaneel.

49 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Een vraagje; kan ik het glazen zonnepaneel 100W dat je hierboven noemt, ook aansluiten op ecoflow river mini? Dat zonnepaneel is veel goedkoper dan de draagbare van allpowers.

 2. Hoi Aartjan,

  Ik heb een power station die stuk gegaan is door overbelasting. Ik ben voornemens hem te laten repareren als ik iemand vind die dat kan. Ik had wel bedacht de accu eruit te halen en aan een druppellader te zetten. Heb je een idee wat voor accu’s dit zijn, 12 of 24 volt? Ik meet nu 16 op de accu, dat zou suggereren dat het om een 24 volt accu gaat die veel te ver ontladen is of een 12 volt die overladen is toch?

 3. Hoi Arjan, geweldige adviezen op jouw site!
  Ik ben van plan een generator kopen, ben een leek.

  https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=53966&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fallpowers-110v-220v-draagbare-generator-ac-power-station-zuivere-sinus%2F9300000119883116%2F&name=Allpowers%20-%20110V%2F220V%20-%20Draagbare%20Generator%20-%20

  Vraag1: kan op deze generator elk willekeurig zonnepaneel aangesloten worden?
  Vraag2: welke kabels/accessoires zijn verder nog nodig tussen dit apparaat en het zonnepaneel?
  Vraag3: Kan ik de generator ook gewoon met een stekker in het stopcontact opladen?

  1. 1: Alleen op zonnepanelen van 18 tot 22V, en hij kan niet meer dan 60W opnemen. Ik zou er max een 100W paneel op doen.
   2: De DC stekker met snoer zit waarschijnlijk wel op het paneel, en de stekker is anders ook los te koop
   3: ja de 220V oplader zit er bij

 4. Goedendag, ik wil in mijn camper een AGM accu 100Ah plaatsen voor het opladen van de ebike.
  Ik zoek niet al te dure spullen, maar wel goed natuurlijk. Omdat je nogal wat getest hebt de afgelopen jaren vraag ik me af wat jij me zou adviseren anno 2022. Ik zoek dus een omvormer 12V naar 230V, een laadregelaar en een koffer cq vouwbaar zonnepaneel. Ik heb voor het zonnepaneel geen mogelijkheden op het dak van de camper.

  Als je advies wilt geven, alvast bedankt.

 5. Hoi Aart Jan, ik bezit inmiddels een ecoflow. Fijn ding. Maar ben nu toe aan stap 2 plakpanelen op dak van busje. Mono, want graag ook bij daglicht nog iets vangen. Maar ik heb nog wat vragen. Zoals, handleiding zegt dat ie 200 W panelen kan hebben, maar ik lees op diverse plekken dat de aanduiding 200 W of what ever alleen over pieken gaat. Maw kan ik ook meer dan 200 W aansluiten, meer dan 300? Verder kom ik qua plakpanelen vrij weinig aanbod tegen, maar wel bijvoorbeeld meer dan 100 W. Als ik over de 200 watt ga in parallel, enig idee hoe ik draden bevestig en borg op het dak? Ik vind geen goede filmpjes of uitleg.
  Tips zijn welkom dus.
  Thanks
  Saskia

  1. Ik was recent bij powersupply in Den Helder, en daar raadt men het af om meer panelen te koppelen naar de powerbank.

    1. het betreffende bedrijf verkoopt zelf de kleine- opvouwbare- mobiele panelen. Zoek de website even op of bel/mail ze.

 6. Hoi, gave site. Ik wil graag een accu en panelen. Ik denk aan mobiele, voor in verschillende situaties. Kan ik een accu zoals allpowers met de stekker van de caravan gebruiken? Of gaat er dan iets mis? In de caravan zit ook een lithium accu voor de mover. En kan ik de accu van mijn rolstoel opladen bij voldoende vermogen van de accu? Zoals die van allpowers?

  1. Check het Voltage: zonnepanelen (tot 150W) zijn meestal 18V en die passen op een 12V systeem. Alle andere apparaten van 12V passen op elkaar, dat is alleen nog maar een kwestie van de juiste stekkertjes. Accu van rolstoel is neem ik aan 36V dus past niet, tenzij met een DC/DC converter (van 12V naar 36V).

   1. Aartjan het gaat over DC (gelijkstroom). Dat is moeilijk te bevatten nu we allemaal ‘opgeleid’ zijn in AC. De wereld denkt in terugleveren aan Vattenfall (zweeds) en nul op de rekening (gratis bestaat niet). 12volthuis is overleden….

 7. Hoi,
  Leuke site! Precies wat ik zocht.
  Heb ik toch ook nog een vraag. Kan je op zo’n powerstation ieder willekeurig zonnepaneel aansluiten? Mits je natuurlijk rekening houdt met de wattages van het zonnepaneel en input van de powerstation. Of moet er dan een regelpaneel tussen zoals je in je uitleg schrijft over zonnepanelen?
  Ik wil het namelijk op een schuurtje leggen en wel een draagbare powerstation gebruiken.

  1. Inderdaad, rekening houdend met wattage maar ook met voltage:
   Een zonnepaneel tot 18V past op een 12V systeem, en een tot 36V past op 24V.
   Bij wattage kan een zwakker paneel altijd, en een sterker paneel zou ook kunnen als er een beveiliging op de input van de powerstattion zit.

  1. Zo te zien geen Pure Sinus, want dat staat er niet bij. Ook geen DC ingang. En geen DC uitgang. Dus zou ik niet doen… vreemd, want LiFePo is juist weer wel nieuw en goed

   1. Oh, dat is vreemd inderdaad. Ik zie wel enthousiaste reviews over het apparaat op Youtube en elders. Ben van plan er laptop/telefoons/cameras etc mee te laden, voor langere kampeertochten in Scandinavie (en dan eens in de week/paar dagen de power station opladen op de camping) – wat voor power station zou je daarvoor aanraden? Dankjewel!

     1. Ah, dat is een compacte powerbank, maar zoek graag iets wat met meer Wh (hoewel 3 van die kleine powerbanks een vergelijkbare hoeveelheid Wh hebben als die Anker die ik eerder had genoemd). Ik had ook nog deze gevonden: https://www.amazon.nl/Bresser-telescoops-elektronische-apparaten-aansluiting/dp/B07VCFQLYG/ deze lijkt meer Wh te hebben voor een vergelijkbare prijs als de Sandberg powerbank – is dat dan meer ‘power voor je geld’ of zie jij daar andere nadelen aan?
      En hoe erg is het om bijv een elektrische tandenborstellader aan te sluiten op een gemodificeerde sinus ipv pure sinus? Dankjewel weer!

      1. Een tandenborstel gaat meteen kapot op gemodificeerde sinus. Die Bresser is helaas ook geen Pure Sinus. Maar verder heeft hij wel 3x DC out en DC in, dus dat is fijn en goed!

      2. Ontzettend bedankt, weer veel geleerd! Ik ga dan voor de Allpowers die je had aangeraden, of de Ecoflow River (want mooier design ;-)

 8. Vraagje na lang lezen en vergelijken. Je geeft aan dat je nu ook eindelijk een complete set kopen kan, inclusief bijpassend zonnepaneel in je blog, te weten de ‘Allpowers® Solar Power Station – Powerbank – Lithium Ion – Zonne Paneel Generator – Generator Zonne Energie – 41600mAh – 60W’ Verder las ik dat je er nog op moet letten dat de 220V wel Pure Sinus is, en niet gemoduleerde sinus.’

  Ik vraag me af of de topset bij bol (zie hierboven) die je adviseert, dan een goede keuze is. Want voor zover ik kan beoordelen heeft dit als output golfvorm een gemodificeerde sinus. Dit lijkt me dan toch niet het beste advies voor een topset. Of mis ik ergens iets of zie ik het verkeerd? Dank in elk geval voor alle info in je blog! Erg behulpzame info bij het maken van een juiste keuze.

  1. Ja inderdaad, je hebt gelijk! Dank, ik heb het erbij gezet. Die andere Blitzwolf-set heeft dat wel. Maar je hebt ook niet altijd een zuivere sinus nodig. Dat moet je per apparaat bekijken. Grofweg gezegd: alles met een draaiende motor zoals een wasmachine heeft een zuivere sinus nodig, andere dingen vaak niet.

   1. Dag Aartjan,

    Interessante blog! Ik ben hier nog niet in thuis.. ik ben nog wel geïnteresseerd in die Allpowers set die genoemd is die helaas geen zuivere sinus is. Als ik hiervan toch zuivere sinus wil maken heb ik (alleen) een converter nodig toch? Zo ja, welke converters raad je hiervoor aan? Zo niet, welke snelle alternatieven qua sets zijn er dan?

    Alvast bedankt voor de moeite!

    Groeten,

    David

 9. Aartjan,

  Heel erg bedankt voor alle uitgebreide info! Ik heb uren op je website rondgekeken. Het kost tijd, maar zelf uitvinden nog veel meer tijd. Ik ben er heel blij mee.
  Ik ga alles bestellen en eind oktober zou ik alles in huis moeten hebben. Dan het een en ander aan elkaar knutselen en hopen op veel zonnige dagen. :-) Als ik er niet uitkom, dan ben ik hier vast wel weer te vinden.

  Met vriendelijke groet,
  Marit.

 10. Is het correct dat de prijzen gestegen zijn?
  In het laatste voorbeeld voor de complete set, spreekt men over een kost van 1998 Euro. Maar als ik ga kijken kost het pakket nu 2820 Euro !?

  Mvg,
  Dim

 11. Heeft iemand zelf ervaring of gehoord van iemand anders over deze set https://www.mobisun.com/nl/portable-power-generator-3000wh-2x-opvouwbaar-300w-zonnepaneel-bundel-kopie/
  Wij zouden zo iets willen gaan gebruiken voor ons (kleine) huis. De zwaarste apparaten die wij erop aan willen sluiten zijn een koffiezet apparaat en een kleine tafelkoelkast, voor de rest router, 2 laptops, 2 mobiel en een aantal led lampen.
  We zullen er niet veel mee rondsjouwen maar we willen het systeem wel kunnen verplaatsen.

  1. Ik zal mijn vraag zelf beantwoorden want wij hebben zo’n MobiSun gekocht en terug gestuurd want na een maand en veel testen en niet goed functioneren bleek de accu DOA te zijn.
   Wat mij erg tegenviel was de herrie van de fan’s van de omvormer die heel erg snel aansprongen, al met heel lage belasting en dan ook niet meer stopten. Het apparaat kon zijn warmte niet goed kwijt.
   De handleiding was super slecht, plaatjes komen niet overeen met het apparaat en je vind er eigenlijk geen handleiding in terug.
   Het LCD kwam dan ook niet overeen met de handleiding en de vier knoppen op het LCD hadden geen enkele functie.
   Ik kan het niet hardmaken maar ik verdenk MobiSun dat ze Chinese apparaten inkopen, met soms een ander jasje er omheen, en dan doorverkopen. Zie ook bovenstaande MobiSun en Chinese model. (hoeft natuurlijk niet slecht te zijn).
   Service is uitstekend, ik kon de technische man bijna altijd direct bellen en anders belde hij snel terug. En ik kon het apparaat zonder enig probleem, na 5 weken, terug geven.

 12. Mooi en informatief verhaal! Wel een klein foutje:
  “De capaciteit staat er meestal bij in Wh: dat is Watt per hour.” Dit klopt niet, het is Watt x hour. Watt is Joule per seconde, Wh is net als joule een eenheid van energie, Watt x h is evenveel als 3600 joule (3600 seconden x 1 J/s = 3600 J).

  1. Dag Aartjan, ik kwam op jouw site omdat ik me aan het oriënteren ben op mobiele zonnepanelen met accu voor thuis. Deze fungeert dan als reserve in noodsituaties en, met de stijgende gas-en stroomprijzen, om te gebruiken voor de basis apparaten zoals elektrisch kookplaatje, opladen telefoons en laptops.
   Ik ben een leek en zie in jouw informatie door de bomen het bos niet meer.
   Ik wil graag gewoon in Nederland bestellen.
   Kun je me adviseren welke panelen en accu dan geschikt zijn?

   1. Hallo Cyn,

    Ik heb net ook uren zitten lezen en puzzelen, heel interessant. Volgens mij de bol.com zonnelader-set, dan ben je er: https://aartjan.nl/blog/portable-power-station/
    Ik ga zelf wel aliexpress en deels bol.com en nog iets anders proberen. Ik ga het meemaken. Een aangeraden accu was er niet bij bol.com en bestel ik hier: https://www.allekabels.nl/loodaccu/1061/2306306/loodgel-accu-12-volt.html?gclid=EAIaIQobChMIydT9mNm_8wIVcfx3Ch1XXw5pEAQYASABEgKo9_D_BwE

    Misschien heb je er wat aan!
    Aartjan kan vast nog aanvullen als dat nodig is.

    Met vriendelijke groet,
    Marit.

   2. Kookplaatjes trekken veel teveel stroom, dat kan je beter met gas doen. De rest kan wel. Alle info staat verder wel zo’n beetje in de tekst dacht ik…

 13. Hallo, wij willen de Imars ps-s70 power station 300w met zuivere sinus (aanwezigheid mppt onbekend) kopen voor het dokio zonnepaneel van 100w. Hebben we dan nog een mpptlaadregelaar nodig en zo ja, welke raad je aan?

  1. Die MPPT is niet echt nodig hoor, een gewone regelaar is ook goed. Gewoon maar doen, en proberen. MPPT kan ook nog eens op verschillende manieren, dus dat zegt ook niet alles.

 14. En in aanvulling op mijn vorige vraag (ik bekijk nu de Goal Zero Yeti 200X), ik lees in reviews dat deze dingen niet tegen hitte kunnen. Zou die een hittegolf in een ongeïsoleerde camperbus overleven?
  Ik ben erg benieuwd.
  Groetjes, Saskia

  1. Die Xtorm lijkt mij top, met alles-erop behalve MPPT op de zonne-ingang, wat denk ik ook niet echt nodig is. Die tweede is een loodaccu, dus veel zwaarder en groter, zonder zonnepaneel-ingang of zonneregelaar maar dat kun je er ook los bijdoen voor een tientje. Een loodaccu kan welveel beter tegen de hitte. En er zit een compressor op om banden zelfs autobanden mee op te pompen. Die tweede is niet groot genoeg voor een koelkastje of koelbox. Dan moet het zes tot tien keer groter. Die Xtorm zou dat waarschijnlijk wel net kunnen.

Geef een reactie