Portable Power Station voor zonnelader-sets

portable power station mppt pure sinus

– Update: 1 oktober 2021 –

Een Portable Power Station is een supergrote powerbank met ingebouwd 220V stopcontact, USB, USB-C, 12V uitgang en met een DC input voor zonnepanelen. Vaak zit er ook een geavanceerde MPPT-regelaar in. Zo’n power station is dan superhandig voor zonnelader-sets, want dan heb je alleen nog een zonnepaneel nodig. Die doe je er in, en klaar.

Voorheen had je een grote zware loodaccu nodig, en een aparte zonne-regelaar. Bij die regelaar moest je dan letten op allerlei aansluitingen (USB, USB-C, 12V in en uit), en of het wel echte MPPT was. En voor 220V had je ook nog eens een aparte AC-DC omvormer nodig. En daar moest je dan weer letten op de sinus: dat moest zuivere sinus zijn, anders kon je apparaten onherstelbaar beschadigen.

Zo’n portable power station lost al die problemen op, en is ook nog eens veel kleiner en lichter. Vergelijkbaar met een powerbank, dus lithium-ion in plaats van loodzuur. Er zitten vaak al veel aansluitingen op: DC-ingang (voor zonnepaneel) en DC-uitgang (voor verlichting en opladers). En natuurlijk USB en USB-C. En gewone 220V stopcontacten.

Pure sinus

Je moet er alleen nog op letten dat de 220V wel Pure Sinus is, en niet gemoduleerde sinus. Tenzij je dat echt niet nodig hebt: want die “zuivere sinus” heb je alleen nodig voor apparaten die een draaiende motor hebben. Je moet dat per apparaat bekijken. Het kan zijn dat jouw apparaten die pure sinus helemaal niet nodig hebben, zoals alle apparaten met een adapter of oplader.

Alle apparaten die zelf ook al een adapter hebben kan je zelfs beter direct op 12V doen. Scheelt weer stroom, en gedoe. Op de uitgang van de power station zit meestal wel een 12V DC output. Of soms ook zelfs 24V.

De ingang voor het zonnepaneel heeft als maximum voltage vaak 18V (de meeste zonnepanelen onder de 200W zijn 18V). Dan kan je er geen grote 300W panelen op doen, want die zijn meestal 36V. Die kunnen alleen op 24V systemen. En 300W heb je al minstens nodig voor een koelkast.

MPPT

Verder is het fijn als er een MPPT-regelaar op zit. Dan levert een zonnepaneel meer opbrengst. Maar MPPT kan op verschillende manieren, ook digitaal. Het is eigenlijk gewoon een algoritme.

Portable power station: capaciteit in Wh

De capaciteit staat er meestal bij in Wh: dat is Watt per hour. Dat is veel beter dan Ah, want Ah is afhankelijk van het Voltage. Bij Ah weet je niet of het bij 5V is, of bij 12V of bij 18V. Of bij 3,7V? Scheelt nogal!

Een voorbeeld: 50Wh betekent dat je een 50W-apparaat een uur kan laten draaien. Simpel.

Of dat je met 5 Watt 10 uur lang telefoons kan opladen. Of dat je een 100W apparaat een half uur kan gebruiken. Of zelfs een 1000 Watt apparaat gedurende 6 minuten (zoals een magnetron, waterkoker of föhn) – als de power station zoveel vermogen af kan geven.

Een capaciteit van 50Wh is genoeg voor een mobiel huishouden van vier telefoons, verlichting, radio, speakers, iPad en laptop. Als je die accu dan maar elke dag bijlaadt, met een zonnepaneel van minstens 20 Watt. Zo doe ik dat ook al jaren in een tent, in de zomer, en dat ging altijd prima.

Koelkast

Maar voor een koelkast heb je al gauw zestig keer zo veel nodig: grofweg 3000Wh. Oftewel 3KWh. Want de koelkast staat dag en nacht aan, en trekt continu 30W tot 60W – of soms wel meer. Hoeveel precies is afhankelijk van het formaat, de techniek, de buitentemperatuur en van hoeveel spullen er in zitten. Om zo’n enorm grote accu (220Ah, dat zijn vier auto-accu’s) bij te laden heb je wel 300W aan zonnepanelen nodig. Zoals dit grote 360WP zonnepaneel voor 200,- op BOL.com. Die grote panelen moeten op 24V systemen, en kunnen niet op 12V.

Zie de blog over zonnelader-sets met koelkast

Maximum Wattage omvormer

Het maximale Wattage van de omvormer is alleen maar een korte piek, bijvoorbeeld 1000W gedurende een paar seconden tot een minuut. Daarom staat er ook het nominale Wattage bij (het continue vermogen), zoals 350W.

Voorbeelden van portable power stations

Zoals deze XTorm AC op BOL.com met 42Ah (hoeveel Wh is onduidelijk maar ik denk 200Wh) voor 270,-.

portable power station

Een veel grotere van 505Wh is deze Goal Zero Yeti 500X op BOL.com voor 800,-. Maar deze heeft GEEN zuivere sinus, en ook geen MPPT zonnepaneel-ingang:

goal zero portable power station zonder mppt en zonder pure sinus

Je kan dan beter deze Mobisun voor €799,- doen: 500Wh met MPPT zonne-regelaar en zuivere sinus:

portable power station met mppt en pure sinus

Goedkoper of kleiner kan ik ze nog niet vinden op BOL.com. AliExpress dan maar? Je kan vaak uit EU-warenhuizen bestellen, dan is het er snel, en je krijgt nu ook een keurige btw-factuur. Zoals deze Portable Power Station 220V met 154Wh en Qi draadloos opladen (140,-) en die lijkt precies op die Xtorm AC:

Of deze 500Wh / 1000Wh Portable Solar Pure Sine Wave Power Station, 135Ah / 500Wh met MPPT voor 430,-. Dit is zo te zien dezelfde als die MobiSun:

portable power station met mppt en pure sinus

Of 151Wh voor 175,- (maar geen MPPT en geen zuivere sinus) deze 220V 200W van Allpowers:

portable power station

ALLPOWERS 220V 288Wh Power Bank AC DC USB-C uit de EU voor 185,- met zuivere sinus maar zonder MPPT (en dat heb je ook niet per se nodig):

portable power station

Op Amazon.NL is de nummer EEN voor 150,- deze BEAUDENS 166Wh, 230V AC, 2DC-poorten en 3 USB-aansluitingen. Snel verzonden, vanuit Polen overigens. Met MPPT ingang voor zonnepaneel. Maar geen zuivere sinus op de 220V, alhoewel je dat niet voor alle apparaten nodig hebt. Zie de info hierboven:

220v powerbank

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan ook een gewone 12V loodaccu doen. Een kleine 9Ah kost €25,-. Een grote 110Ah kost rond 150,-. Neem bij voorkeur AGM (glasvezel) of Gel. Zo’n loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel goedkoper. En losse onderdelen heeft als voordeel dat je onderdelen kan wisselen. De accu gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan de omvormer en het regelpaneel.

Op Amazon.NL kan je ook dit setje doen:

 1. Dit zonnepaneel van 30W voor 40,-. Glazen monokristal voor hogere opbrengst. Zo’n klein stevig ding van glas/aluminium is handig, in de praktijk. Alleen niet voor een koelkast: dan heb je al gauw een 300W zonnepaneel nodig.
 2. deze BEAUDENS 166Wh, 230V AC, 2DC-poorten en 3 USB-aansluitingen.
  Of, in plaats daarvan:
 3. Of Deze USB-C 65W autolader erbij voor 15,-. Zie deze blog over hoe je dit kan gebruiken, als combi met een powerbank:
 4. Charmast 24Ah powerbank met USB C, 18W en LED Display voor 22,-
 5. Je kan er nog een gewone loodaccu bij doen, is in de praktijk ook erg handig, maar die moet je op BOL kopen, want dat kan niet op Amazon.
 6. Met een loodaccu heb je een regelpaneel nodig, zoals dit 30A regelpaneel voor €10,- of, nog beter: deze MPPT solar controller voor 21,-. Die heeft meer mogelijkheden, meer aansluitingen, betere display met stroommeter en MPPT-techniek voor hogere opbrengst.
 7. Van de loodaccu kan je eventueel ook nog 220V maken met zo’n zuivere sinus converter
 8. LED strip verlichting met afstandsbediening en Bluetooth, kan direct op de 12V
 9. Leeslamp, kan op USB

Of deze zonnelader-set op BOL.com:

 1. Dit zonnepaneel van 50W voor 79,-. Glazen monokristal voor hogere opbrengst. Zo’n klein stevig ding van glas/aluminium is handig, in de praktijk.
 2. Of meteen dit 360WP zonnepaneel voor 200,- op BOL.com.
 3. Met deze Mobisun voor €799,-: 500Wh met MPPT en zuivere sinus
  Of, in plaats daarvan:
 4. Deze USB-C 83W autolader voor 30,-. Zie deze blog over hoe je dit kan gebruiken, als combi met een powerbank:
 5. Deze HOCO (39,-) powerbank met 37W, USB+USB-C en 30Ah
 6. Je kan er nog een kleine loodaccu bij doen, 12V 9Ah, is in de praktijk ook erg handig.
 7. In dat geval heb je ook een regelpaneel nodig, zoals dit 10A regelpaneel voor €18,- of, nog beter: deze MPPT solar controller voor 35,-. Met MPPT-techniek voor hogere opbrengst.
 8. Van de loodaccu kan je eventueel nog 220V maken met zo’n zuivere sinus converter
 9. LED strip verlichting met afstandsbediening en Bluetooth, kan direct op de 12V
 10. Leeslamp, kan op USB

Of deze zonnelader-set op AliExpress:

 1. Dit 20W zonnepaneel voor 24,- (vanuit Spanje) of de grotere 150W (95,- van PET, met frame, onbreekbaar, lichtgewicht)
 2. Een MPPT laadregelaar (18,-)
 3. Een krachtige powerbank zoals deze 50W USB-C powerbank met 20Ah (35,- kan vanuit België, snel en zonder gedoe)
  Of een dubbel zo grote 40Ah met 18W en USB-C voor 30,- als 18W voldoende is
 4. Een kleine loodaccu, 12V 9Ah (25,-) is in de praktijk erg handig erbij, van BOL.com
  Of een tien keer grotere loodaccu zoals deze 80Ah Centurion boot-accu (139,-)
 5. En dan voor die loodaccu deze Baseus 65W car charger, met USB en USB-C en stroommeter met een car socket (1,-)
 6. Als je 220V nodig hebt deze zuivere sinus inverter: 800W voor € 30
 7. Voor verlichting zie deze blogs

Een USB stroommeter (7,-) is handig erbij, om te zien of alles goed werkt. Soms zit dat ook al op de powerbank en op het regelpaneel.

Grote thuis-accu LiFePo

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost nu bijvoorbeeld 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Zonnestroom voor een compleet huishouden kan bijvoorbeeld met deze complete set met 6 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal voor €1.998,-. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, met één 360W zonnepaneel. Zoals dit 360WP zonnepaneel voor 200,-.

Zie ook deze blog over zonneladers anno 2021

En zie ook alle blogs hier over Energie

 

14 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Aartjan,

  Heel erg bedankt voor alle uitgebreide info! Ik heb uren op je website rondgekeken. Het kost tijd, maar zelf uitvinden nog veel meer tijd. Ik ben er heel blij mee.
  Ik ga alles bestellen en eind oktober zou ik alles in huis moeten hebben. Dan het een en ander aan elkaar knutselen en hopen op veel zonnige dagen. :-) Als ik er niet uitkom, dan ben ik hier vast wel weer te vinden.

  Met vriendelijke groet,
  Marit.

 2. Is het correct dat de prijzen gestegen zijn?
  In het laatste voorbeeld voor de complete set, spreekt men over een kost van 1998 Euro. Maar als ik ga kijken kost het pakket nu 2820 Euro !?

  Mvg,
  Dim

 3. Heeft iemand zelf ervaring of gehoord van iemand anders over deze set https://www.mobisun.com/nl/portable-power-generator-3000wh-2x-opvouwbaar-300w-zonnepaneel-bundel-kopie/
  Wij zouden zo iets willen gaan gebruiken voor ons (kleine) huis. De zwaarste apparaten die wij erop aan willen sluiten zijn een koffiezet apparaat en een kleine tafelkoelkast, voor de rest router, 2 laptops, 2 mobiel en een aantal led lampen.
  We zullen er niet veel mee rondsjouwen maar we willen het systeem wel kunnen verplaatsen.

 4. Mooi en informatief verhaal! Wel een klein foutje:
  “De capaciteit staat er meestal bij in Wh: dat is Watt per hour.” Dit klopt niet, het is Watt x hour. Watt is Joule per seconde, Wh is net als joule een eenheid van energie, Watt x h is evenveel als 3600 joule (3600 seconden x 1 J/s = 3600 J).

  1. Dag Aartjan, ik kwam op jouw site omdat ik me aan het oriënteren ben op mobiele zonnepanelen met accu voor thuis. Deze fungeert dan als reserve in noodsituaties en, met de stijgende gas-en stroomprijzen, om te gebruiken voor de basis apparaten zoals elektrisch kookplaatje, opladen telefoons en laptops.
   Ik ben een leek en zie in jouw informatie door de bomen het bos niet meer.
   Ik wil graag gewoon in Nederland bestellen.
   Kun je me adviseren welke panelen en accu dan geschikt zijn?

   1. Hallo Cyn,

    Ik heb net ook uren zitten lezen en puzzelen, heel interessant. Volgens mij de bol.com zonnelader-set, dan ben je er: https://aartjan.nl/blog/portable-power-station/
    Ik ga zelf wel aliexpress en deels bol.com en nog iets anders proberen. Ik ga het meemaken. Een aangeraden accu was er niet bij bol.com en bestel ik hier: https://www.allekabels.nl/loodaccu/1061/2306306/loodgel-accu-12-volt.html?gclid=EAIaIQobChMIydT9mNm_8wIVcfx3Ch1XXw5pEAQYASABEgKo9_D_BwE

    Misschien heb je er wat aan!
    Aartjan kan vast nog aanvullen als dat nodig is.

    Met vriendelijke groet,
    Marit.

   2. Kookplaatjes trekken veel teveel stroom, dat kan je beter met gas doen. De rest kan wel. Alle info staat verder wel zo’n beetje in de tekst dacht ik…

 5. Hallo, wij willen de Imars ps-s70 power station 300w met zuivere sinus (aanwezigheid mppt onbekend) kopen voor het dokio zonnepaneel van 100w. Hebben we dan nog een mpptlaadregelaar nodig en zo ja, welke raad je aan?

  1. Die MPPT is niet echt nodig hoor, een gewone regelaar is ook goed. Gewoon maar doen, en proberen. MPPT kan ook nog eens op verschillende manieren, dus dat zegt ook niet alles.

 6. En in aanvulling op mijn vorige vraag (ik bekijk nu de Goal Zero Yeti 200X), ik lees in reviews dat deze dingen niet tegen hitte kunnen. Zou die een hittegolf in een ongeïsoleerde camperbus overleven?
  Ik ben erg benieuwd.
  Groetjes, Saskia

  1. Die Xtorm lijkt mij top, met alles-erop behalve MPPT op de zonne-ingang, wat denk ik ook niet echt nodig is. Die tweede is een loodaccu, dus veel zwaarder en groter, zonder zonnepaneel-ingang of zonneregelaar maar dat kun je er ook los bijdoen voor een tientje. Een loodaccu kan welveel beter tegen de hitte. En er zit een compressor op om banden zelfs autobanden mee op te pompen. Die tweede is niet groot genoeg voor een koelkastje of koelbox. Dan moet het zes tot tien keer groter. Die Xtorm zou dat waarschijnlijk wel net kunnen.

Geef een reactie