Audio opnemen met je iPhone of iPad

stereo audio input IOS iPhone iPad Lightning

Geniaal dingetje. Met deze IOS audio interface kan je eindelijk stereo audio opnemen met je iPhone, via de line in. Dat klinkt heel simpel. Maar dat is het niet. Het was namelijk onmogelijk – zonder zo’n stekkertje.

Je kan het audio-stekkertje hier op Ali kopen voor 14 euro. Ik heb hier lang naar gezocht. Ik kon het haast niet geloven: het werkt gewoon! Je kan nu met twee externe microfoons een interview opnemen (of zelfs met drie). Of je kan analoge audio opnemen via de stereo line in. Dus je kan simpel cassettebandjes of vinyl digitaliseren. Met je iPhone! Het werkt meteen. Het is een kwestie van de juiste snoertjes, en volumes afstellen.

Het wordt zo te zien veel gebruikt voor broadcasting. Youtubers die zo vlogs opnemen, of live uitzenden. Of radiomakers die podcasts maken. Want nu kan je dus twee microfoons gebruiken. En je kan er muziek onder leggen, via de line in. Zie de voorbeelden onderaan.

Analoge audio digitaliseren

Ook ideaal om analoge stereo audio te digitaliseren, zoals cassettebandjes of vinyl. Ik had daar deze blog over geschreven. Maar nu kan dat eindelijk ook gewoon met je iPhone. Dat is namelijk al een perfecte recorder: je start de Dictafoon app, en je drukt op opnemen. Zo simpel… en dankzij dit stekkertje ook met een Line In.

Het kan natuurlijk ook met allerlei professionele apps, maar de Dictafoon app staat al gratis op je iPhone. En Garageband trouwens ook, daar kan het ook mee.

Als je bij Instellingen > Dictafoon kiest voor “Gecomprimeerd” krijg je hoge kwaliteit m4a-files. Ik bewaar het op Dropbox, dan staat het meteen op al mijn devices.

Voorbeeldje: vinyl of cassettebandjes digitaliseren

Je doet een mini-jack kabeltje van de hoofdtelefoon-uitgang (van bijvoorbeeld een Walkman) naar de Aux In van dit stekkertje. Op de iPhone kies je Dictafoon. Volume instellen en opnemen maar!

Hieronder mijn testje met stukjes uit Blow Up, van Herbie Hancock:

Voor vinyl moet je een versterker hebben waar een pick up op kan. Het kabeltje van tulp (RCA Line Out) naar mini-jack zoals hieronder heb je waarschijnlijk wel ergens liggen. En anders doe je het via de koptelefoon-uitgang uit de versterker. Desnoods met een verloopje op een mini-jack kabeltje.

Audio-kabel minijack > tulp
Mini-jack kabel

 Instrumenten met een line out zoals een elektrische gitaar, keyboard of drumstel kun je zo ook opnemen. Nabewerking gaat prima met gratis software zoals Audacity.

Geen pick up meer? Neem zo’n mini platenspeler

Vinyl opnemen kan ook met zo’n leuke mini-pick up voor nog geen 30 euro. Met USB-uitgang, dus kan direct op je laptop. En met deze Lightning stekker dus ook direct op je iPhone of iPad!

Tegelijk opladen met een Lightning kabel

De gewone Lightning oplaadkabel kan er ook nog in. Getest, en het werkt. Er staat ook bij dat het MFi is, dus blijkbaar zelfs goedgekeurd door Apple?

IOS Lightning Stereo Input adapter

Ideaal, perfect en uniek dus! Dat had Apple zelf wel eens mogen verzinnen…

stereo audio input iphone IOS

Analoge stereo audio kan je via de Aux IN opnemen op je iPhone of iPad
Analoge stereo audio kan je via de Aux IN opnemen op je iPhone of iPad
Een externe USB microfoon direct in een iPhone of iPad
Een externe USB microfoon direct in een iPhone of iPad
Externe microfoon in een iPhone of iPad
Tegelijkertijd opladen, gewoon met je oplaadkabel.
Een vlog opnemen met je oortjes, terwijl er ook muziek aanstaat, bijvoorbeeld van een tweede iPhone
Een vlog opnemen met je oortjes, terwijl er ook muziek aanstaat, bijvoorbeeld van een tweede iPhone

Twee inputs tegelijk uitzenden: in dit geval een microfoon en de muziek van een laptop
Twee inputs tegelijk uitzenden: in dit geval een microfoon en de muziek van een laptop
Hier gaat alles via een USB Audio interface: dat kan dus ook
Hier via een USB Audio interface met mixer en meerdere inputs: kan ook

Je kan er ook nog een USB mixer tussen zetten, zie hierboven, zoals deze goedkope mixer van onder de 50 euro.

 1. Geen app nodig, geen drivers nodig: plug and play.
 2. De audio jack heeft stereo output voor monitoring plus mic input, en in de Aux input kan een stereo bron
 3. Compatibel met iOS. Via USB kan je een audio interface, MIDI piano, elektronische drum, DAC, camera of USB microfoon aansluiten, zelfs als deze veel stroom trekt
 4. Met Lightning oplaad-poort

Deze blog is niet gesponsord. De links zijn soms affiliate links. Voor de prijs maakt dat niet uit.

Zulke stekkers zijn ook wel in Nederland te vinden, van de grote topmerken (Apogee, Focusrite, Tascam, Saramonic, IK), maar die zijn veel duurder en hebben vaak niet de functionaliteit van dit simpele stekkertje.

Binnenkort ook een blog hier over analoge video digitaliseren:

Video + Audio grabber / converter

Op een analoge video capture card – oftewel een video grabber – zit ook stereo audio. Dit wordt binnenkort een nieuwe blog. Hartstikke leuk: oude video-bandjes digitaliseren. Het lijkt met een goedkoop stekkertje van een tientje al prima te gaan! Ik ben er nu verschillende aan het testen. Zoals deze van 4 euro, dat is volgens mij gewoon precies dezelfde. Op de Mac werkt het meteen, zonder drivers. Het apparaat doet alsof het een webcam is. Op Windows zou het met drivers kunnen. Dit werkt perfect met oude VHS-bandjes. Kan ook met deze EZCap, of easycap.

11 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Ik ben in het bezit van een Iphone Xr, en wil hiermee graag een line signaal opnemen. Gaat dit werken? Is deze unit compatibel met de Iphone Xr?

  Groeten Tim

 2. Interessant artikel. Ik ben benieuwd of zoiets er ook is Voor Android via usb-c. Ik heb bijvoorbeeld de yeti van blue. En het zou Leuk zijn om op straat eens een muzikant op te nemen.

  1. Dat is toch een usb-microfoon? In principe heb je voor een android-toestel dan alleen nog een usb otg adaptertje nodig. Maar bereid je voor op vinkjes aan/uitzetten die diep verstopt zitten in je android telefoon.

 3. Hallo Aartjan, kan hij de muziek bestanden wat je wil opslaan ook in mp3 opslaan op je iphone zodat je dit later op een usb stick kan zetten en op de autoradio kan aansluiten?

  1. Ja, in Dictafoon sla je het gewoon op.
   Bij Instellingen > Dictafoon kies je voor “Gecomprimeerd”, dan krijg je m4a-files.
   Dank, ik heb het erbij gezet.
   Bij mij heb ik ook nog Dropbox als opslag ingesteld, dan staat het meteen op al mijn devices.

  2. Hallo Aartjan, Ik heb er ook eentje besteld. Dus als ik het goed begrijp gaat de kabel wat vast aan het toestel zit naar de iphone. En van de aux uitgang van het toestel naar de koptelefoonuitgang van de laptop of stereo receiver?

   1. Op de stereo kan je het best de line out gebruiken: beter dan de koptelefoonuitgang, en dan hoef je geen volume te regelen

Geef een reactie