Bowers & Wilkins PX7 review: dure High End

B&W PX7 review

Na al die goedkope top-oordopjes en andere voordelige HiFi-apparatuur werd het weer eens tijd voor het ECHTE DURE high end werk: de nieuwe Bowers & Wilkins PX7. Een ultramoderne koptelefoon van het gerenommeerde Britse audiofiele topmerk, voor de liefhebber. Kost ook meteen 400 euro. Moet wel iets waanzinnigs zijn… het neusje van de zalm… met overal jubelende reviews. Tien keer beter dan die goedkope? Hier mijn Bowers & Wilkins PX7 review.

Ik had altijd de prachtige onovertroffen B&W 802 speakers in mijn huiskamer. Vroeger een droom van me, helaas destijds veel te duur. Nu opeens betaalbaar, tweedehands. Heerlijk. Audiofiele topklasse, als je er ook een topversterker bij had: ik had een dure Tandberg.

Dus ik ken het legendarische  B&W geluid goed: een heel natuurlijk midden, warm en vol, met een perfecte strakke mooie diepe bas, en een fijnzinnig, helder hoog. Gedistingeerd, rustig en niet agressief. Ik heb er jarenlang erg van genoten. Maar tegenwoordig heb ik geen speakers meer: het is allemaal oordopjes, koptelefoons en Bluetooth speakertjes wat de klok slaat.

Dus mijn verwachtingen waren torenhoog. Ik durf het alleen bijna niet te zeggen – – –[ik vind ‘m TOTAAL WAARDELOOS]. Ik heb het een tijd geprobeerd hoor, en er zitten hele goede kanten aan, als je er aan went. Maar het eerste, harde oordeel blijft:

Het laag is VEEL te hard. Echt absurd. Ik hou nota bene van laag. Ik doe er vaak nog wat extra bas bij, op de meeste koptelefoons, met een EQ. Maar dit is teveel. Je kan het niet met een EQ oplossen, want geen enkele setting is op de lange duur goed. Zelfs als je van veel bas houdt, dan wil je het wel strak, en gedetailleerd. Nou – bij deze B&W is het zo hard dat het nooit strak kan zijn. Het is wollig. Bassheads willen geen wollige, veel te harde, dreunende bas. Tenzij dat je ding is…

En dat heeft ook consequenties voor het mid. De bas bloedt door naar het mid, waardoor het mid ergens raar gekleurd wordt. Dit is soms een euvel van goedkope koptelefoons. Dit verwacht je niet van een duur ding van 400 euro. Ook al is het mid verder supercomfortabel, en ongekend natuurlijk en warm: dit kleine randje van onvolkomenheid, van een soort holle bonkende ruimte gaat je irriteren.

En dan het hoog: okee, ze zijn niet snerpend, het hoog wordt nergens vermoeiend, nooit te scherp of te veel. Maar ze zijn ook niet helder. Niet analytisch. Het ultrahoog is mooi en goed, maar alle directheid in het mid hoog ontbreekt. En ook dit krijg je niet goed met EQ.

Je went er wel aan hoor, na een paar uur vind je het heel mooi, en het is inderdaad ook wel eens fijn om een heel ander geluid te horen. Dus een keer niet dat V-shaped moderne harde agressieve geluid.  Als je teruggaat naar een Bose 700 klinkt die opeens ook eventjes heel slecht, in verhouding. Maar dit gaat mij toch te ver. Dan veel liever de Bose. Of de mooie (open over ear) Philips SHP 9500, die je tegenwoordig ook goedkoop kan kopen. Of de topklasse Sennheiser HD660, die ik gebruik als referentie. Ik zou zelfs een Bluedio T7 (gesloten over ear met BT en ANC) van drie tientjes prefereren, ook al is de ANC daarvan een stuk minder. Zelfs van de goedkope Superlux van twee tientjes (open) vind ik het geluid fijner en beter. En voor de echte bassheads is er de Skullcandy Crusher, met een bas die je echt kan voelen (gesloten over ear met BT). Heel bijzonder.

(of gewone in ears, zoals de KZ Terminator voor 40,-. Het geluid wordt direct je hersens in geïnjecteerd. ANC heb je daar bijna niet eens nodig. Heerlijk. Veel beter dan deze B&W)

O ja, het ruimtelijke beeld. De muziek is mijlenver weg. Een holle ruimte. Het heeft iets unieks, dat zeker.

Verder is hij prachtig gemaakt, met schitterende materialen, mooi opklapbaar, perfecte pasvorm, een prachtige heldere handleiding, een mooie app voor je telefoon, hoge Bluetooth Apt-X kwaliteit, goede ANC en een uitstekende batterij. En een werkelijk schitterend draagtasje (hardcase). Mooie USB-C kabel erbij die als DAC werkt, en een mini-jack kabel.

En als je ‘m afdoet, stopt de muziek. En dat niet alleen: hij gaat ook in spaarstand. Dus je hoeft ‘m nooit aan of uit te doen. Dit vind ik echt supergoed gedaan. Ook als je één schelp opzij doet stopt de muziek. En er zit een transparante modus op, zodat je het geluid om je heen kan horen, en je ook eigen stem normaal kan horen tijdens het bellen. De ANC noise cancelling is zelfs nog iets beter dan de Bose.

Maar hij is wel een tikje zwaar, en voor mij ook nog iets te strak en te zweterig. Wat dat betreft is de Bose weer onovertroffen. Er zijn ook geen swipe gestures: alleen gewone knoppen. Een matige microfoon, zoals altijd met Bluetooth, dus goed bellen kan je er ook al niet mee. Geen gaming mode voor ultralow latency. Geen windfilters, op de fiets is het totaal onbruikbaar.

Dus, tien keer beter? Nah…

Bowers & Wilkins PX7 review conclusie

Het is echt wel topklasse, maar het geluidsbeeld is bijzonder afwijkend. Het lijkt wel een productiefout. Te veel laag, een holle ruimte,  een gekleurd bonkend midden en te weinig direct mid-hoog. Er staat een lelijk afgestelde DSP aan met spatializer, loudness, EQ en upsampler die je niet uit kan zetten. Alleen als je ‘m heel zachtjes zet is het mooi. Dus een nieuwe firmware graag! Dan is het misschien toch nog een topper.

B&W PX7 review: verpakking

 B&W PX7 review: plat vouwbaar  B&W PX7 review: draagtasje

Via de meegeleverde USB-naar-USB-C-kabel is het ook een DAC, dus je hebt geen externe DAC nodig. Uit de handleiding:

“7.2 Connecting with the USB Cable
USB connection enables your PX7 to function as a USB sound output device when connected to a capable computer.
1. Insert the USB-C end into the PX7 USB-C socket on the right ear piece.
2. Take the USB Type A end and insert into the appropriate socket on your computer.
3. PX7 will automatically disconnect from any Bluetooth devices.
4. Find and select your headphones from the computer’s audio output control panel.”

De microfoon is matig (tot slecht, voor die prijs), zoals alle Bluetooth:

 

De EQ die ik aanvankelijk gebruikte is deze, maar die gaat niks oplossen, omdat er zo te horen ook upsamplers, spatializers en iets van loudness in de DSP aanstaan:

B&W PX7 EQ

De Bluetooth verbinding kan met meerdere devices. Dus je hoeft niet de hele tijd te disconnecten op de ene, en te connecten op de andere. Dat is mooi, handig en luxe. In sommige situaties zal het perfect werken, maar in mijn situatie niet (iPhone + iMac + bedraad, en met verschillende software: Spotify, Vox, Airfoil en ook nog Dac’s of Dap’s). Dan werkt het vaker NIET dan wel.

Deze blog is niet gesponsord.

UPDATE: Het geluid gaat intern via een DSP (een digital signal processor, want hij werkt alleen als hij aanstaat, hij kan niks zonder batterij). Ik zou graag eens een bezoekje brengen aan het R&D lab van B&W, om daar even aan wat knopjes te draaien. Voor een nieuwe firmware. De spatializers, upsamplers, loudness en EQ moeten allemaal uit, of beter ingesteld. Dan is het mogelijk wel een topper! Mister Bowers, mister Roy Wilkins, can you hear me?

27 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Tja niet reageren/weerleggen is ook een optie Aartjan, heb toch sterk de indruk dat het e.e.a in he review niet klopt, nogmaals misschien een verkeerd exemplaar? Wordt op allerlei (serieuze) kanalen en sites als een van de beste op de markt gezien, en met name wat geluid betreft en daar gaat het om, niets eq niets up sample en hoezo USB kabel met ingebouwde dac,? onzin! Al met staan er nogal wat fouten en onwaarheden in je review.
  Laatste review wat betreft de draadloze IEM nou heb ze gehoord, komt nog niet in de buurt van de PX7. en inspelen is ook een must bij de PX7.
  Inklapbaar is de PX7 om ze b.v in een jaszak te doen zijn ze ook niet, scheen zijn opzij te draaien t.b.v de hardcase maar meer ook niet.

  1. Ieder zijn mening! Geen probleem.

   Van USB (digitaal) naar geluid (analoog) kan alleen met een DAC (Digitaal Analoog Converter), die dus in de kabel zit. Net als het korte dunne witte verloopje bij elke iPhone. Dat is heel gewoon.

  1. Prima geluid, die DT-990 Pro, maar verder niet vergelijkbaar: geen Bluetooth, geen bediening, geen ANC, geen app, geen DAC, geen USB-C, geen transparante modus, geen microfoon.

 2. Vreemd, ik heb ook de B&W PX7 en vind de lage tonen juist in balans. Ik heb een speellijst met nummers die veeeeel laag bevatten maar dat klinkt prima op deze koptelefoon. Ik irriteer me altijd aan overdreven laag en hoog maar dat gaat juist goed.
  Wellicht toch een maandagochtend exemplaar?
  Ik vind het ook jammer dat B&W geen equalizer in haar app heeft gestopt. Geeft toch weer extra mogelijkheden.

 3. Ja nog even terugkomend op de sony m1000x3 (zie hieronder). Ik heb daar mijn teleurstelling geuit over dit alom geprezen model, een beetje vergelijkbaar met wat ik bij de recensie van Aartjan over de px7 lees. Ik ben daarna nog eens gaan proberen hoe de sony klinkt met draad. Zowel met de koptelefoon uit en aan. Wat schetst mijn verbazing: het klinkt ineens een stuk dynamischer, de bassen klinker beter en de sluier is weg. Nog steeds een donkere en warme geluidskleur, maar niet meer storend. En de koptelefoon aan klinkt ook beter dan bedraad maar uit, wellicht door de dac die in de koptelefoon zit? Ik geniet ineens weer van de muziek.

  Wat mij deed afvragen over de px7: Aartjan, heb jij de px7 ook bedraad uitgeprobeerd?

  Wel jammer natuurlijk dat voor dergelijke koptelefoons, die je toch ook vooral koopt vanwege de bluetooth, de bluetooth stand teleurstellend is.

  Zo heb Ik ook de beyerdynamic aventho wireless (2ehand gekocht, anders te duur) die ik beter vind klinken en waarbij het niet uitmaakt of je bedraad of draadloos luistert. Die heeft geen anc maar de pnc doet het zeer behoorlijk, en voor mij is geluidskwaliteit belangrijker dan nc.

  1. Ja de PX7 heb ik ook bedraad getest. Maar ook dat vind ik niks. De DSP blijft aan: die kan niet uit. Zonder batterij doet hij het niet, ook niet bedraad.

  1. Ik vind de Bose net ietsje beter klinken en iets comfortabeler. Maar dat is persoonlijk en het scheelt maar heel weinig, dus de Sony vind ik ook uitstekend en een van de beste.

 4. Hallo Aartjan,

  Jammer dat de hoofdtelefoon tegenvalt. Er werd gesuggereerd in de marketing dat deze hoofdtelefoon afgestemd is op het geluid van een bepaalde legendarisch B&W speaker reeks. Dat maakte mij ook wel erg nieuwsgierig. Omdat ik veel reviews en hifiverkopers subjectief vind. Kijk ik daarom graag naar de reviews van Rtings omdat zij op één of andere manier geluid hebben kunnen kwantificeren. Bij Rtings hadden ze ook geconcludeerd dat de PX wel dichter bij het referentiegeluid zat dan de PX7. Ik zelf heb de PX en daar ben ik wel behoorlijk tevreden over, zeker omdat het voor mij wel de ultieme reishoofdtelefoon is.

  Bron: https://www.rtings.com/headphones/reviews/bowers-wilkins/px-wireless
  https://www.rtings.com/headphones/reviews/bowers-wilkins/px7-wireless

 5. Dank voor je review Aartjan. Het is toch wel heel bijzonder dat je eigenlijk alleen maar lovende reviews leest over de B&W px7, maar dat deze jou zo tegenvalt. Ik vind over het algemeen reviews over de zelfde koptelefoons rare verschillen bevatten. Ik denk dat persoonlijke voorkeur een belangrijke factor is, en ook hoe je eigen gehoor in elkaar steekt. Ik ben zelf een liefhebber van een mooi uitgebalanceerd ‘eerlijk’ geluid waarin je voldoende details hoort en een subtiele maar niet al te zware bas. Dat is ook de reden dat de sony WH1000m3 mij totaal niet bevalt, veel te veel bas en het lijkt net of er een sluier over het geluid zit. Die heb ik echt alleen voor de anc, maar niet voor de geluidskwaliteit. Wel vreemd omdat de geluidskwaliteit van deze koptelefoon over het algemeen zeer gewaardeerd wordt. Ik overweeg zelfs om deze weer te verkopen omdat ik diverse in ear koptelefoontjes heb die én heel goed geluid buitensluiten (mits de goede eartips!) én een prima geluid hebben (QCY T5 en 1more)
  Zo heb ik ook een beyerdynamic t51p (for on the road) waar ik ook best enthousiast over ben, maar waar ik af en toe ook het gevoel heb deze te veel (kunstmatige) dynamiek heeft. Als ik die vergelijk met de dt880 van beyerdynamic, heeft de laatste mijn voorkeur.
  Maar elke koptelefoon heeft eigen eigenschappen die onder verschillende omstandigheden het meest functioneel zijn. Over het algemeen is geluidskwaliteit alleen belangrijk als je echt geconcentreerd luistert. Als je bezig bent, of onderweg, is geluidskwaliteit van minder groot belang. Daarom ben ik steeds meer geneigd om onderweg geen over of on ear koptelefoon meer mee te nemen maar gewoon mijn uitstekende in ear koptelefoons te gebruiken, die goed afsluiten en goe din je oren blijven zitten.
  Zo maar een paar gedachten, ik blijf je volgen Aartjan, je blog vind ik uniek.

  1. Ja ik ben ook een fan van goede in ears.
   En een Beyerdynamic DT770 vind ik ook een topper overigens, DT880 zal waarschijnlijk nog beter zijn?
   Bij Sony vs Bose wint de Bose het ook bij mij, ook qua geluid

   1. Ik had je reactie gemist. DT880 vind ik idd nog net iets mooier, iets meer ruimte en klinkt nog net iets natuurlijker. De semi open structuur zorgt ervoor dat je beter alleen kunt zijn, alhoewel mij de lek aan geluid reuze meevalt.

  1. Nee. Nou ja ik heb nog een PA systeem staan, een HK Audio Lucas. Mooi hoor. Kan hard, voor feestjes. En een Harman Kardon Onyx Bluetooth speaker. Ook heel mooi. En een Yamaha Clavinova piano die ik gewoon via de line in als grote speaker gebruik. En nog een paar kleine goedkope Chinese Bluetooth speakers. Best oké.

 6. Heerlijk om een keer een rauwe eerlijke negatieve review te zien in plaats van de ‘laffe 13-in-een-dozijn’ betaalde positieve reviews. Soms valt een premium product gewoon tegen. Ik vond bijvoorbeeld de peperdure Sennheiser Momentum Over Ear II erg gewoontjes en de noise cancelling matig. Ondanks dat ik een groot fan van Sennheiser ben.

 7. Opklapbaar?? net dus, een USB kabel met ingebouwde dac? niet dus.
  Draagtasje? niet dus het is een hardcase.
  Al met al zoveel fouten in de review dat men bijna gaat denken of je wel de goede voor heeft.
  Het is dat de foto’s kloppen!
  Slordig en dus niet accuraat.

 8. Goh, niet dus. Beter de KZ terminator dan. In ear dan heb je geen noice canceling nodig.
  ANC met bluedio is ook super voor drie tientjes. Klinkt prachtig met gebalanceerde bas.
  In een vliegtuig zet je de ANC aan zonder muziek om lekker te slapen

  1. Dat is dus appels met peren vergelijken! zie de KZ draadloos? zijn het over ears? is het ChiFi ja
   En zit er NC in de KZ??!!

Geef een reactie