Bowers & Wilkins PX7 review: dure High End

B&W PX7 review

– Update: 29 januari 2024 –

Na al die goedkope top-oordopjes en andere voordelige HiFi-apparatuur werd het weer eens tijd voor het ECHTE DURE high end werk: de nieuwe Bowers & Wilkins PX7. Een ultramoderne koptelefoon van het gerenommeerde Britse audiofiele topmerk, voor de liefhebber. Kost ook meteen 400 euro. Moet wel iets waanzinnigs zijn… het neusje van de zalm… met overal jubelende reviews. Tien keer beter dan die goedkope? Hier mijn Bowers & Wilkins PX7 review.

Ik had altijd de prachtige onovertroffen B&W 802 speakers in mijn huiskamer. Peperduur oorspronkelijk, maar tweedehands zeer betaalbaar. Heerlijk. Audiofiele topklasse, als je er ook een topversterker bij had: ik had een dure Tandberg.

Dus ik ken het legendarische B&W geluid goed: een heel natuurlijk midden, warm en vol, met een perfecte strakke mooie diepe bas, en een fijnzinnig, helder hoog. Gedistingeerd, rustig en niet agressief. Ik heb er jarenlang erg van genoten. Maar tegenwoordig heb ik geen speakers meer: het is allemaal oordopjes, koptelefoons en Bluetooth speakertjes wat de klok slaat.

Dus mijn verwachtingen waren torenhoog. Ik durf het alleen bijna niet te zeggen – – –[ik vind ’t  HELEMAAL niks]. Ik heb het een tijd geprobeerd hoor, en er zitten hele goede kanten aan, als je er aan went. Maar het eerste, harde oordeel blijft:

Het laag is VEEL te hard. Echt absurd. Ik hou nota bene van laag. Ik doe er vaak nog wat extra bas bij, op de meeste koptelefoons, met een EQ. Maar dit is teveel. Je kan het niet met een EQ oplossen, want geen enkele setting is goed. Zelfs als je van veel bas houdt, dan wil je het wel strak, en gedetailleerd. Nou – bij deze B&W is het zo hard dat het nooit strak kan zijn. Het is wollig. Bassheads willen geen wollige, veel te harde, dreunende bas.

En dat heeft ook consequenties voor het mid. De bas bloedt door naar het mid, waardoor het mid ergens raar gekleurd wordt. Dit is soms een euvel van goedkope koptelefoons. Dit verwacht je niet van een duur ding van 400 euro. Ook al is het mid verder supercomfortabel, en ongekend vriendelijk, natuurlijk en warm: dit kleine randje van onvolkomenheid, van een soort holle bonkende ruimte gaat je irriteren.

En dan het hoog: okee, het is niet snerpend, het hoog wordt nergens vermoeiend, nooit te scherp, of te veel. Maar het is ook niet helder. Niet analytisch. Het ultrahoog is mooi en goed, maar in het gewone hoog ontbreekt alle directheid. En ook dit krijg je niet goed met EQ. Het geluid is wollig, en heel ver weg.

Je went er wel aan hoor, na een paar uur vind je het geluid best mooi. Het is inderdaad fijn om eens een heel ander geluid te horen. Een keer niet dat V-shaped moderne agressieve geluid. Als je teruggaat naar een Bose 700 klinkt die opeens slecht, in verhouding. Maar dit gaat mij toch te ver. Dan veel liever de Bose. Of de mooie (open over ear) Philips SHP 9500, die je tegenwoordig ook goedkoop kan kopen. Of de topklasse Sennheiser HD660, die ik gebruik als referentie. Zelfs van de goedkope Superlux van twee tientjes (open) vind ik het geluid veel beter. En voor de echte bassheads is er de Skullcandy Crusher, met een bas die je echt kan voelen (gesloten over ear met BT). Heel bijzonder is dat.

En wil je toch een megabas-geluid, dan kan je beter voor 80,- de Anker Q30 doen. Die heeft alles wat deze PX7 heeft, maar dan veel beter. Daar werkt de EQ wel perfect, via de app, dus die kan je gewoon naar smaak aanpassen.

Of gewone in ear-dopjes, zoals de KZ ZEX voor 25,-. Het geluid wordt direct je hersens in geïnjecteerd. ANC heb je daar bijna niet eens nodig. Nog beter is de QoA Vesper. En wil je het draadloos, met ook nog de beste ANC, dan is er de 1More ANC.

O ja, het ruimtelijke beeld van de B&W. De muziek is ver weg. Een holle ruimte. Het heeft iets unieks, dat zeker. Verder is hij wel prachtig gemaakt. Met schitterende materialen, mooi opklapbaar, perfecte pasvorm, een prachtige heldere handleiding, een mooie app voor je telefoon, hoge Bluetooth Apt-X kwaliteit en een uitstekende batterij. En een werkelijk schitterend draagtasje (hardcase). Je kan ook via de digitale USB-C kabel luisteren, en er zit ook een analoge mini-jack kabel bij.

En als je ‘m afdoet, stopt de muziek. En dat niet alleen: hij gaat ook in spaarstand. Dus je hoeft ‘m nooit aan of uit te doen. Dit vind ik echt supergoed gedaan, en het enige echte pluspunt. En als je één schelp opzij doet stopt de muziek. En er zit een transparante modus op, zodat je het geluid om je heen kan horen, en je ook eigen stem normaal kan horen tijdens het bellen (langklik de knop linksonder, MAAR DIT DOET HET MEESTAL HELEMAAL NIET TIJDENS GESPREKKEN! zie update hieronder). De ANC noise canceling is redelijk maar veel minder goed dan de Bose of de Anker, want ik hoor de bussen in mijn straat dwars door de muziek heen.

En hij is ook wat zwaar, strak en zweterig. Wat dat betreft zijn de Bose en de Anker Q30 onovertroffen. Er zijn ook geen swipe gestures: alleen gewone knoppen. Een zeer matige microfoon, dus goed bellen kan je er ook al niet mee. Geen gaming mode voor ultralow latency. Geen windfilters, op de fiets is hij onbruikbaar.

Dus, tien keer beter? Nah…

Bowers & Wilkins PX7 review conclusie

Het geluidsbeeld is bijzonder afwijkend. Te veel laag, een iets holle ruimte, een gekleurd bonkend midden en wollig mid-hoog. Alleen het ultrahoog is goed, mooi en correct. Er staat een DSP aan (want hij doet het niet zonder batterij). Daar zit zo te horen een spatializer met loudness en EQ aan. Maar die zijn niet goed afgesteld. Alleen als je ‘m heel zacht zet is het echt heel mooi. Dus een nieuwe firmware graag! Laat mij anders even aan de knopjes draaien, voor een nieuwe firmware! Doe ik gratis! En de ANC is ook niet goed. En hij is te zwaar, en hij knelt. En de transparante modus doet het niet goed bij het bellen. Maar verder is het echt topkwaliteit.

Bespaar dik 300 euro en neem de VEEL betere, fijnere en mooier klinkende Anker Q30. Met custom EQ, betere pasvorm en goed werkende Multipoint.

B&W PX7 review: verpakking

 B&W PX7 review: plat vouwbaar

B&W PX7 review: draagtasje

Via de meegeleverde USB-naar-USB-C-kabel is het ook een DAC, dus je hebt geen externe DAC nodig. Uit de handleiding:

“7.2 Connecting with the USB Cable
USB connection enables your PX7 to function as a USB sound output device when connected to a capable computer.
1. Insert the USB-C end into the PX7 USB-C socket on the right ear piece.
2. Take the USB Type A end and insert into the appropriate socket on your computer.
3. PX7 will automatically disconnect from any Bluetooth devices.
4. Find and select your headphones from the computer’s audio output control panel.”

De microfoon is matig (tot slecht, voor die prijs):

De EQ die ik aanvankelijk gebruikte is deze, maar dat klinkt nog lelijker, omdat er zo te horen al EQ, spatializers en iets van loudness in de DSP aanstaan, het blijft dus wollig en ver weg. Dit kan je niet oplossen met EQ:

B&W PX7 EQ

Multipoint

De Bluetooth verbinding kan met meerdere devices. Dus je hoeft niet de hele tijd te disconnecten op de ene, en te connecten op de andere. Dat is mooi, handig en fijn. In sommige situaties zal het perfect werken, maar in mijn situatie niet (iPhone + iMac + bedraad + iPad + Tablet + PC, en met verschillende software: Spotify, Vox, Airfoil en ook nog Dac’s of Dap’s et cetera). Dan werkt het vaker NIET dan wel. Of het stoort enorm. Of je moet nog steeds connecten, terwijl hij zegt dat hij al connected is. Zelfs met alleen maar twee devices gaat het niet vlekkeloos. Maar die paar keer dat het WEL werkt is het inderdaad erg fijn.

Dat Multipoint is al tien jaar oud. Ik heb nu deze Essager Bluetooth clip gekocht voor 4 euro, die kan het ook. En daarmee kan je ELKE koptelefoon of oordopjes draadloos maken. Hier de review. En de Multipoint van de Anker Q30 doet het ook perfect.

Deze blog is niet gesponsord.

UPDATE: Het geluid gaat intern via een DSP (een digital signal processor, want hij kan niks zonder batterij). Ik zou graag eens een bezoekje brengen aan het R&D lab van B&W, om daar even aan wat knopjes te draaien. Voor een nieuwe firmware. De spatializers, upsamplers, loudness en EQ moeten allemaal uit, of beter ingesteld. Dan is het mogelijk wel een topper! Mister Bowers, mister Roy Wilkins, can you hear me?

UPDATE 2: Zelfs als ik ‘m ALLEEN maar op mijn MacBook gebruik gaat het mis. Bij gesprekken schakelt hij over naar een andere codec, om de microfoon te kunnen gebruiken. Maar daarna schakelt hij niet meer terug naar hoge kwaliteit. De geluidskwaliteit is dan zelfs verschrikkelijk slecht. Je moet dan helemaal disconnecten en dan weer connecten.

Ook de transparante modus werkt NIET als je belt. Terwijl je die modus DAN JUIST NODIG HEBT! Je moet dan de app op je mobiel opstarten, en daar connecten (ELKE KEER OPNIEUW), en dan in de app de transparante modus opzoeken en aanzetten.

Verder gebruikt hij wel de echte APT-X, in hoge kwaliteit, ook op mijn MacBook:

Maar dat is op mijn MacBook, dankzij Bluetooth Explorer. Nomale mensen hebben dat niet, alleen Apple Developers kunnen dat. En op IOS zit helemaal geen Apt-X. Ik denk dat bijna niemand dat in de gaten heeft!

Bijlage: AutoEQ

Het open source project AutoEQ analyseerde de EQ om de PX7 neutraal te maken, en dat bevestigt volledig mijn ordeel. Zie de groene lijn hieronder:
-12dB (!!!) in het laag, +6dB in het hoog (2K en 5K), -6dB op 10K, +3dB op 20K

48 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Goedeavond!
  Ik heb sinds een paar dagen een nieuwe mobiel, helaas nu zonder hoofdtelefoonaansluiting. De adapter werkt niet lekker, volume gaat soms naar maximaal en de knoppen werken ook helemaal niet. De Sony hoofdtelefoon is nu dus helaas onbruikbaar geworden, na 12 jaar trouwe dienst. Ik neig nu naar de px5, deze px7 laat ik wel schieten, want ook te duur. Het is ook eigenlijk alleen maar voor tijdens de ritten op de fiets. Overigens staan hier ook B&W 802 :-)

 2. Ook ik ging uit van de kwaliteit van mijn B&W boxen in de woonkamer en de lovende recensies, dus toen ik las over de PI4 in ear koptelefoon, besloot ik die te kopen. eerste paar ging snel kapot: linkeroortje gaf geen geluid meer, onder garantie geruild door B&W voor een nieuw paar. Na een paar maanden gingen ook die kapot, wederom het linkeroor dat het begaf. Mijn vertrouwen in de PI4 was weg, dus geruild met bijbetaling voor de PX7.

  ik ben het helemaal eens met de recensie ten aanzien van de bastonen. Die is inderdaad erg stevig aangezet. Waar ik bij B&W een meer uitgebalanceerd geluid verwachtte, ervoer ik dat bij de PI4 meer dan bij deze PX7, die toch wel het summum van geluid zou moeten zijn.

  Het geluid is wel, laten we zeggen ‘warmer’ dan bij veel andere headphones die al snel schel klinken.

  Helaas geloof ik dat mijn vertrouwen in de kwaliteit van B&W wel weg is. Mijn PX7 is nu ongeveer twee maanden oud en wederom begeeft het geluid van de linkerkant het. Exact zoals elders in commentaar geschreven: het lijkt met de interne bedrading te maken te hebben. Ergens in de B&W fabriek staat een soldeermachine die niet goed werkt.

  Nou kun je natuurlijk denken dat het dan aan mijn ‘woeste’ gebruik zal liggen, maar ik doe juist altijd heel erg lang met mijn spullen. Ik doe of deed ook niets geks met de koptelefoon. Gewoon gebruiken. Niet laten vallen, steeds netjes terug in het doosje. Maar toch kapot. Collega heeft een Sony, laat wel vallen en die doet het nog steeds helemaal prima.

  Neem, teleurstellende ervaring al met al. Beter geluid dan gemiddeld, wel met te veel lage tonen maar met name de kwaliteit laat echt te wensen over. Oh en die bijbehorende app, slaat eigenlijk helemaal nergens op. Geen enkele toegevoegde waarde die ik heb kunnen ontdekken.

 3. Hoi. Heb deze hoofdtelefoon nu een klein jaartje. Heb er velen daarvoor uitgeprobeerd. Bedraad (Bose, Sennheiser), draadloos (JBL). Maar geen éen beviel. Deze wel. Eindelijk een beetje vol geluid. Die anderen klonken allemaal zo dun. Mooi heldere sound. Gebruik een Audikast plus BT transmitter om het signaal van mijn Yamaha versterker via de koptelefoonuitgang door te geven. Werkt prima. Gebruikt de aptX HD codec. Dat geeft een prima geluid. Vooral de platenspeler klinkt heerlijk warm analoog. Draai dan ook weer vaak ouderwets veel LP’s. Een minpuntje: de verbinding stoort soms als ik in een andere ruimte ben en iets beet pak. Alleen dan. Heel vreemd. Bij een andere BT zender deed
  hij het ook. En meestal verbindt hij binnen 5 seconden. Maar soms moet ik ze weer koppelen. Waarom. Geen idee. Maar het luistergenot is prima en dat telt. Oh ja. Met een bril met pootjes zit hij na een tijdje behoorlijk vervelend. Doe nu de pootjes op de oorschelpen. Dat helpt. Veel minder last van druk.

 4. Na het lezen van deze review een luister sessie gedaan bij HiFiKlubben.
  1ste luistert test Nuraphone G2. Leuk concept in-ear en over-ear ineen. Via de app kan er een persoonlijk profiel gemaakt worden. Je koopt een koptelefoon niet voor de gadgets, maar voor het geluid. Jammer maar helaas het geluid is niet best. De bass is echt geweldig. Het hoog wordt echter afgekapt.
  2de luister test Dali io 6. Wow wat een verademing t.o.v. de Nuraphone.
  3de luister test B&W PX7. Deze vond ik nog net wat prettiger in het gehoor en draagcomfort.
  4de luister test B&O Beoplay hx. Geweldig geluid. Deze waren echter nog niet ingespeeld en vond ze niet overtuigen t.o.v. de PX7

  Uiteindelijk gekozen voor de B&W PX7 (huidige firmware 1.2)
  Bij thuis komt bleek echter dat er iets mis was met de interne bedrading. De linker oorschelp viel steeds met 50% terug qua volume, als je de draagbeugel aanraakte of de oorschelp bewoog.
  Ook bij de kwalitatiever merken zit er dus wel eens een maandagochtend product bij.
  Snel omgeruild voor een ander exemplaar en ben tot nu toe zeer tevreden met mijn keuze.
  Geen overdreven laag, mooi vol midden en geen snerpend hoog.
  Er is inderdaad wel verschil te horen in kwaliteit als je luistert via een MacBook of vie een iPhone 8.
  Nog niet bedraag getest. Ben benieuwd hoe ze gaan klinken als ze verder ingespeeld zijn.
  p.s.
  Ik kan mij overigens niet vinden in jou bevindingen m.b.t. het overdreven laag overigens.

 5. Hoi Aart-jan, ik had na zeer lang overwegen uiteindelijk de knoop doorgehakt en de PX7 eergister besteld op Amazon omdat het een Black Friday deal is voor €249.
  Gister ontvangen en na 2 uur luisteren weer terug in zijn doos gedaan voor retour.
  Ik deel je mening helemaal, ik hou van een strak en stevige punch in de lage tonen maar dit sloeg alles!
  Zo ontzettend overheersend, net alsof er een soort deken over je muziek wordt gelegd.
  Design en comfort is prima maar die lage tonen verpesten deze koptelefoon.
  Zit nu te twijfelen of ik voor de Dali IO-4 zal gaan of toch een bedrade zoals bijvoorbeeld de Meze 99 Classics (ik luister veel electronische muziek).

   1. Ik heb al een Shanling up4, en vandaag besloten dat het of een dali io-4 wordt of een Shure Aonic 50…. zo moeilijk om keuzes te maken.

    1. En zoeken naar winkels bij je in de buurt waar je die koptelefoons kunt beluisteren is geen optie?
     Misschien hebben die echte winkels ook mooie deals, hoef je het niet bij amazon te kopen…en hoef je ook niks terug te sturen.

  1. 2 uurtjes beluisteren??! terwijl ze een veelvoud van die tijd nodig hebben om in te spelen.
   Gun ze op zijn minst die tijd!
   Ze worden dan echt stukken beter, wil die van mij nooit meer kwijt en ben toch nogal wat gewent, en nee zeker geen KZ.

   Verder is het zeer onwaarschijnlijk dat een topmerk als B&W zo de plank mis zou slaan.
   Kan ook nog een software fout in gezeten hebben.

 6. Ha Aartjan, je hebt het wel eens over de sennheiser hd600 die jij als referentie gebruikt. Ik ken die niet, maar ik was zelf altijd supertevreden met mijn beyerdynamic 770 en 880. Ik las laatst eens over het merk hifiman, en dan hebben we het over planar magnetics koptelefoons. Op marktplaats kon ik een hifiman he-400s kopen voor 125 euro, met luxere earpads, schijnt een nog betere bas te geven dan de oorspronkelijke. Ik gebruik ze nu een week en ik wil ze eigenlijk niet meer afdoen, een weldaad voor de oren. Ze klinken voller/ruimtelijker, warmer en zijn heel makkelijk aan te sturen. Vergeleken bij deze koptelefoon klinken de beyerdynamics een beetje saai. Je hebt eigenlijk niet eens een dac nodig voor het luisteren vanaf mijn smartphone, hij laat zich zeer makkelijk aansturen, maar met een goede dac toch net iets beter. Ik vermoed dat ik vanaf nu de beyerdynamics links laat liggen. Deze koptelefoon is niet meer nieuw te krijgen maar je hebt nu de hifiman sundura, a 350 euro, schijnt nog beter te zijn.
  Dit is een open koptelefoon, voor meer mobiel luisteren gebruik ik de beyerdynamic aventho waar ik ook bijzonder tevreden over ben, ook via marktplaats, anders wordt het een te dure hobby.

 7. Tja niet reageren/weerleggen is ook een optie Aartjan, heb toch sterk de indruk dat het e.e.a in he review niet klopt, nogmaals misschien een verkeerd exemplaar? Wordt op allerlei (serieuze) kanalen en sites als een van de beste op de markt gezien, en met name wat geluid betreft en daar gaat het om, niets eq niets up sample en hoezo USB kabel met ingebouwde dac,? onzin! Al met staan er nogal wat fouten en onwaarheden in je review.
  Laatste review wat betreft de draadloze IEM nou heb ze gehoord, komt nog niet in de buurt van de PX7. en inspelen is ook een must bij de PX7.
  Inklapbaar is de PX7 om ze b.v in een jaszak te doen zijn ze ook niet, scheen zijn opzij te draaien t.b.v de hardcase maar meer ook niet.

  1. Ieder zijn mening! Geen probleem.

   Van USB (digitaal) naar geluid (analoog) kan alleen met een DAC (Digitaal Analoog Converter), die dus in de kabel zit. Net als het korte dunne witte verloopje bij elke iPhone. Dat is heel gewoon.

  2. Deze koptelefoon klink zeer goed. Ik geloof dat de referenties van Arjan niet toereikend zijn. Hij luistert naar usb speakers en vind ze nog best goed. Zelf overschatting is hem ook niet vreemd; als ik is aan de knopjes kon draaien….

 8. Vreemd, ik heb ook de B&W PX7 en vind de lage tonen juist in balans. Ik heb een speellijst met nummers die veeeeel laag bevatten maar dat klinkt prima op deze koptelefoon. Ik irriteer me altijd aan overdreven laag en hoog maar dat gaat juist goed.
  Wellicht toch een maandagochtend exemplaar?
  Ik vind het ook jammer dat B&W geen equalizer in haar app heeft gestopt. Geeft toch weer extra mogelijkheden.

 9. Ja nog even terugkomend op de sony m1000x3 (zie hieronder). Ik heb daar mijn teleurstelling geuit over dit alom geprezen model, een beetje vergelijkbaar met wat ik bij de recensie van Aartjan over de px7 lees. Ik ben daarna nog eens gaan proberen hoe de sony klinkt met draad. Zowel met de koptelefoon uit en aan. Wat schetst mijn verbazing: het klinkt ineens een stuk dynamischer, de bassen klinker beter en de sluier is weg. Nog steeds een donkere en warme geluidskleur, maar niet meer storend. En de koptelefoon aan klinkt ook beter dan bedraad maar uit, wellicht door de dac die in de koptelefoon zit? Ik geniet ineens weer van de muziek.

  Wat mij deed afvragen over de px7: Aartjan, heb jij de px7 ook bedraad uitgeprobeerd?

  Wel jammer natuurlijk dat voor dergelijke koptelefoons, die je toch ook vooral koopt vanwege de bluetooth, de bluetooth stand teleurstellend is.

  Zo heb Ik ook de beyerdynamic aventho wireless (2ehand gekocht, anders te duur) die ik beter vind klinken en waarbij het niet uitmaakt of je bedraad of draadloos luistert. Die heeft geen anc maar de pnc doet het zeer behoorlijk, en voor mij is geluidskwaliteit belangrijker dan nc.

  1. Ja de PX7 heb ik ook bedraad getest. Maar ook dat vind ik niks. De DSP blijft aan: die kan niet uit. Zonder batterij doet hij het niet, ook niet bedraad.

   1. En daarom bij bedraad luisteren via USB geen DAC in de draad zoals je beweerd.
    Die zit in de koptelefoon zelf en het wordt daar omgezet, maar kan me vergissen.

 10. Leuke afwisseling met de ChiFi! Heb je nog plannen om ook de Sony 1000XM3 op deze manier te vergelijken?

  1. Ik vind de Bose net ietsje beter klinken en iets comfortabeler. Maar dat is persoonlijk, en het scheelt maar weinig, dus de Sony vind ik ook uitstekend, en ook een van de beste draadloze ANC koptelefoons.

 11. Hallo Aartjan,

  Jammer dat de hoofdtelefoon tegenvalt. Er werd gesuggereerd in de marketing dat deze hoofdtelefoon afgestemd is op het geluid van een bepaalde legendarisch B&W speaker reeks. Dat maakte mij ook wel erg nieuwsgierig. Omdat ik veel reviews en hifiverkopers subjectief vind. Kijk ik daarom graag naar de reviews van Rtings omdat zij op één of andere manier geluid hebben kunnen kwantificeren. Bij Rtings hadden ze ook geconcludeerd dat de PX wel dichter bij het referentiegeluid zat dan de PX7. Ik zelf heb de PX en daar ben ik wel behoorlijk tevreden over, zeker omdat het voor mij wel de ultieme reishoofdtelefoon is.

  Bron: https://www.rtings.com/headphones/reviews/bowers-wilkins/px-wireless
  https://www.rtings.com/headphones/reviews/bowers-wilkins/px7-wireless

 12. Dank voor je review Aartjan. Het is toch wel heel bijzonder dat je eigenlijk alleen maar lovende reviews leest over de B&W px7, maar dat deze jou zo tegenvalt. Ik vind over het algemeen reviews over de zelfde koptelefoons rare verschillen bevatten. Ik denk dat persoonlijke voorkeur een belangrijke factor is, en ook hoe je eigen gehoor in elkaar steekt. Ik ben zelf een liefhebber van een mooi uitgebalanceerd ‘eerlijk’ geluid waarin je voldoende details hoort en een subtiele maar niet al te zware bas. Dat is ook de reden dat de sony WH1000m3 mij totaal niet bevalt, veel te veel bas en het lijkt net of er een sluier over het geluid zit. Die heb ik echt alleen voor de anc, maar niet voor de geluidskwaliteit. Wel vreemd omdat de geluidskwaliteit van deze koptelefoon over het algemeen zeer gewaardeerd wordt. Ik overweeg zelfs om deze weer te verkopen omdat ik diverse in ear koptelefoontjes heb die én heel goed geluid buitensluiten (mits de goede eartips!) én een prima geluid hebben (QCY T5 en 1more)
  Zo heb ik ook een beyerdynamic t51p (for on the road) waar ik ook best enthousiast over ben, maar waar ik af en toe ook het gevoel heb deze te veel (kunstmatige) dynamiek heeft. Als ik die vergelijk met de dt880 van beyerdynamic, heeft de laatste mijn voorkeur.
  Maar elke koptelefoon heeft eigen eigenschappen die onder verschillende omstandigheden het meest functioneel zijn. Over het algemeen is geluidskwaliteit alleen belangrijk als je echt geconcentreerd luistert. Als je bezig bent, of onderweg, is geluidskwaliteit van minder groot belang. Daarom ben ik steeds meer geneigd om onderweg geen over of on ear koptelefoon meer mee te nemen maar gewoon mijn uitstekende in ear koptelefoons te gebruiken, die goed afsluiten en goe din je oren blijven zitten.
  Zo maar een paar gedachten, ik blijf je volgen Aartjan, je blog vind ik uniek.

  1. Ja ik ben ook een fan van goede in ears.
   En een Beyerdynamic DT770 vind ik ook een topper overigens, DT880 zal waarschijnlijk nog beter zijn?
   Bij Sony vs Bose wint de Bose het ook bij mij, ook qua geluid

   1. Ik had je reactie gemist. DT880 vind ik idd nog net iets mooier, iets meer ruimte en klinkt nog net iets natuurlijker. De semi open structuur zorgt ervoor dat je beter alleen kunt zijn, alhoewel mij de lek aan geluid reuze meevalt.

  1. Nee. Nou ja ik heb nog een PA systeem staan, een HK Audio Lucas. Mooi hoor. Kan hard, voor feestjes. En een Harman Kardon Onyx Bluetooth speaker. Ook heel mooi. En een Yamaha Clavinova piano die ik gewoon via de line in als grote speaker gebruik. En nog een paar kleine goedkope Chinese Bluetooth speakers. Best oké.

 13. Heerlijk om een keer een rauwe eerlijke negatieve review te zien in plaats van de ‘laffe 13-in-een-dozijn’ betaalde positieve reviews. Soms valt een premium product gewoon tegen. Ik vond bijvoorbeeld de peperdure Sennheiser Momentum Over Ear II erg gewoontjes en de noise cancelling matig. Ondanks dat ik een groot fan van Sennheiser ben.

  1. Je kan de oorschelpen platvouwen. Zie de foto. Handig en mooi. Heeft een Bose 700 bijvoorbeeld niet meer jammer genoeg.

 14. Opklapbaar?? net dus, een USB kabel met ingebouwde dac? niet dus.
  Draagtasje? niet dus het is een hardcase.
  Al met al zoveel fouten in de review dat men bijna gaat denken of je wel de goede voor heeft.
  Het is dat de foto’s kloppen!
  Slordig en dus niet accuraat.

  1. Gewoon zelf luisteren en kijken wat je er van vindt. Je gaat in dit soort gevallen toch nooit af hoe iemand anders het geluid bevalt?
   Ik ben op zoek naar een nieuwe hoofdtelefoon nu mijn AT ATH-M50’s uiteindelijk toch uit elkaar vallen en heb meerder hoofdtelefoons beluisterd met verschillende soorten muziek; Yello, Peter Gabriel (So), Delilah, wat 80’s muziek (Human van Human League o.a.) en wat muziek met super veel bas; Bassnectar, PANTyRAID en Ludacris en ik vond de B&W PX7 geweldig klinken. De bas was heerlijk en was ook eruit te halen indien nodig met de equalizer van mijn telefoon (ik luister alleen op mijn telefoon met de koptelefoon naar muziek als ik op het werk zit of aan het reizen ben).

   Ik heb verschillende hoofdtelefoons geprobeerd, waaronder ook de Dali IO-6 (klinkt ook erg mooi, maar ik vind het te steriel en teveel hoog, als is het laag imposant, maar knalt er niet uit als je dat wilt), de Sony WH-1000XM4 (en die vond ik dus erg tegenvallen qua geluid, dat was zo’n groot verschil met de PX7), de Focal Listen Wireless (klonk ook erg goed, maar kon me net niet genoeg bekoren), een paar Audio Technica’s die me erg tegenvielen, zeker toen de noise cancelling aan ging, de muziek veranderde heel sterk van toon en dat was niet best, een set Grado’s die bekabeld waren en wel aardig klonken, maar er niet uitsprongen ondanks dat ze ‘gebalanceerd’ waren (dwz een dubbele kabel en 1 kabel per schelp) en een set Sound by Sweden Nitro-X die veel goedkoper was dan de rest maar best goed klonk – teveel midbass en te warm/vol maar de lage bas kwam er zeker goed door en voor die prijs (€189) zeker een goede hoofdtelefoon.

   Ik wil nog de Denon AH-MM400 willen proberen (en een paar andere Denons die ongeveer hetzelfde kosten en de Sennheiser Momentum Wireless

   Het gaat mij om de muziek, ik hoef geen telefoontjes te plegen met die koptelefoon etc.

   En op dit moment is de B&W PX7 voor mij de winnaar met kort daarachter de Dali IO-6 gevolgd door de Focal Listen Wireless en daarna de Sound of Sweden Nitro-X (ook vanwege de prijs)

   Dus gewoon zelf luisteren en kijken wat JIJ mooi vindt klinken met JOUW muziek.

 15. Goh, niet dus. Beter de KZ terminator dan. In ear dan heb je geen noice canceling nodig.
  ANC met bluedio is ook super voor drie tientjes. Klinkt prachtig met gebalanceerde bas.
  In een vliegtuig zet je de ANC aan zonder muziek om lekker te slapen

  1. Dat is dus appels met peren vergelijken! zie de KZ draadloos? zijn het over ears? is het ChiFi ja
   En zit er NC in de KZ??!!

    1. Hallo Aartjan,

     Ik kan me volledig vinden in je review, het laag is veel te veel zeker als je van de Sennheiser hd600 afkomt. Het lijkt totaal niet op het b&w geluid. (Zelf de matrix 3 serie 1 en de dm305). Maar omdat ik van mening ben dat een koptelefoon moet inspelen heb ik toen ik de deur uitging de px7 aangezet op 100 procent volume en een CD van scooter🤭 aangezet en die 14 lang laten knallen.
     Tot mijn verbazing is het overheersende laag met 80 procent minder geworden. Hij is verre van neutraal maar nu wel naar te luisteren met een mooi strak en vol geluid. Misschien toch een kans geven in de hoop dat ie loskomt.

     1. Dat is inderdaad waar, hij wordt na lang gebruik wel wat beter. Of je went eraan. Ik gebruik ‘m nu ook best wel vaak. Maar ik blijf achter mijn review staan, al is die wat overdreven.

Geef een reactie