Vinyl en cassettebandjes digitaliseren

cassettebandjes en vinyl digitaliseren

Update: 7 sep 2020 • 10:42 •

Update mei 2020 Bijna alle muziek staat inmiddels wel op Spotify en iTunes – en anders wel op Youtube. Maar je oude vinyl LP’s of cassettebandjes zijn daar soms niet te vinden. Hier een handleiding hoe je die muziek kan digitaliseren, zodat je die overal kan beluisteren – ook op je telefoon en laptop.

Een platenspeler kan via een versterker waar een Phono-ingang op zit. Uit de versterker kan dan een kabeltje naar je computer-audio-ingang (die moet dan wel stereo zijn, en je moet de juiste kabeltjes gebruiken). Dat kabeltje kan vanuit de hoofdtelefoon-uitgang op de versterker, of uit de tulp bij Tape Out. Een pick-up met USB kan ook, dat is nog makkelijker: bijvoorbeeld met zo’n leuke mini-pick up voor nog geen 30 euro. De USB-uitgang kan direct op je laptop. En met deze Lightning stekker ook direct op je iPhone of iPad!

Een walkman of cassettedeck kan je direct aansluiten op een computer, zonder versterker. Het snoertje is dan meestal van tulp naar mini-jack. De geluidskwaliteit is prima. Dit kan zelfs op je iPad / tablet of je telefoon, via de mini-jack. Je speelt het af, en neemt het tegelijk digitaal op – zie verderop hoe dat stapsgewijs kan. Geluid van VHS-videobanden kan op dezelfde manier.

Er zijn ook platenspelers en walkmans met USB (zoals deze Walkman op AliExpress voor 22,-. Getest en goed bevonden). Bij deze players kan het USB-snoertje direct je computer in. Of deze REDAMIGO Cassette Player USB Walkman (€ 18,-). Daar kan je direct een USB-stick in doen, en het cassettebandje wordt dan omgezet naar MP3. Simpel! De kwaliteit is 128Kbs, dus dat is redelijk, maar niet superhoog.

walkman muziekcassettes digitaliseren USB cassette speler

walkman met USB
Walkman om cassettebandjes te digitaliseren. De MP3 komt op de USB stick. Er zit een USB kabeltje bij en oordopjes. De USB-stick zit er niet bij.

Wil je top-kwaliteit geluid, dan moet je pick-up of cassettedeck ook van topkwaliteit zijn. Neem dan ook een hoge kwaliteit DAC met analoge ingang, zoals deze Focusrite Scarlett van 135,-. Zie ook de blog over DAC’s en die over 24 bit.

Focusrite USB audio interface: vinyl lp's en cassettebandjes digitaliseren
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC, met voorop de analoge ingangen. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. 

Software om vinyl en cassettebandjes op te nemen

Als het is aangesloten kan je de muziek opnemen, bijvoorbeeld met Quicktime op de Mac (gratis op elke Mac). Het kan ook met andere gratis software zoals Audacity (Mac, Windows en Linux). Ook op tablet of telefoon kan je audio via de Line In opnemen: met de Dictafoon app, of zoek een andere Audio Recording App.

Check de Ingang in de Audio-voorkeuren, en check alle volumes. Speel de muziek af en neem het tegelijkertijd op. Hieronder een voorbeeld met Quicktime op de Mac. In andere software gaat het vergelijkbaar:

 1. Kies de juiste Audio-Ingang, en kies Nieuwe Geluidsopname
 2. Druk op de opname-knop. Start de cassette of LP
 3. Je kan na elke track stoppen, of juist alle tracks door laten lopen.
 4. Bewaar: in Quicktime is dat Exporteer > Alleen Audio (M4A is vrijwel CD-kwaliteit).

Dit geluidsbestand kan je afspelen in allerlei players zoals iTunes. Maar je kan het ook openen en verder bewerken in Audacity of andere audio-software. Je kan het bestand opsplitsen in aparte tracks, en je kan EQ, Compressie, Limiting, Normalisatie en ruisonderdrukkers toepassen – zie de blog over audio mastering. Je kan kiezen voor verschillende kwaliteiten en bestandsformaten. 256 kb M4A is prima, en vrijwel CD-kwaliteit.

Zet je cassettebandjes en vinyl online / in de cloud

Waar zet je het neer, zodat je het overal, ook op je telefoon kan beluisteren? Dat kan op vele manieren:

 • Zet de bestanden direct op je iPod of op je DAP (digitale audio player)
 • Of upload naar Soundcloud of Youtube. Anderen kunnen er dan ook bij, als je dat wil (check dan de copyrights). 
 • Of zet het op je eigen Dropbox, Google Drive, Onedrive of Stack. Die hebben allemaal ook apps voor je telefoon
 • Op je NAS als je die hebt: daar is zelfs een Audio Player app, en Apps voor mobiel.
 • Of sleep het in iTunes, en zet het daar op je iPhone, iPad en iPod. Schakel eventueel de iCloud-muziekbibliotheek in, die jouw muziek naar iCloud uploadt zodat het direct op al je apparaten beschikbaar is. Er komt dan wel DRM op (kopieer-beveiliging).

Stereo Audio IN op de computer

Je kan direct opnemen met het juiste verloopkabeltje. Op je computer moet je een stereo INGANG hebben (dat is vaak mono). En anders neem je er een USB-audiokaart met stereo IN bij. Zoals deze Power Dynamics voor 70 euro:

Op de voorkant zitten alle soorten ingangen. Op de achterkant de USB uitgang, en een tulp-uitgang.

Je kan van USB naar USB-C met een hub of een verloopje. Op die hierboven zitten heel veel mogelijkheden. Een simpele variant is deze voor 35 euro:

UPDATE

Een voordelige handige Audio-kaart met analoge ingang voor je computer, dus met USB, is deze USB Audio interface (12,-). Ook zeer geschikt om mee te bellen / skypen / videochatten, als je een losse microfoon en een losse koptelefoon hebt. Ook voor DJ’s geschikt, omdat je er dus een externe microfoon op kan aansluiten. Theoretisch kan je de microfoon-ingang ook als analoge input gebruiken (nog niet getest):

USB Audio input microfoon headset

IOS Lightning Stereo Input adapter

Direct in je iPhone / iPad opnemen kan ook, bijvoorbeeld met de Dictafoon app. Afhankelijk van je telefoon is dat stereo, maar soms mono. De oudste iPhones zijn mono, daarna had je stereo, met mini-jack (4-polig). Vanaf iPhone 6 dacht ik. Maar daarna had je weer Lightning: een Stereo Splitter voor Lightning is deze Røde voor 90 euro.

UPDATE JUNI 2020: eindelijk! Een IOS Lightning Stereo Input adapter voor Audio Opname (14,-). Zie de review. Ideaal, perfect en uniek! Dat had Apple zelf wel eens mogen verzinnen…

IOS Lightning Stereo Input adapter voor Audio Opname

Video + Audio grabber / converter

Op een analoge video capture card – oftewel een video grabber – zit ook stereo audio. Ideaal dus. Dit wordt binnenkort een nieuwe blog, want ik ben dit soort dingen nu aan het testen. Hartstikke leuk: oude video-bandjes digitaliseren. Deze kun je dus ook voor audio gebruiken. Het lijkt met een goedkoop stekkertje van een tientje al prima te gaan! Dat ding heb ik getest en werkend. Topdingetje, alleen ging die wel snel stuk na twee dagen. Dus ben ik er nu verschillende aan het testen. Zoals deze van 4 euro, dat is volgens mij gewoon precies dezelfde. Op de Mac werkt het meteen, zonder drivers. Het apparaat doet eigenlijk alsof de afgespeelde video een webcam is. Op Windows zou het ook met drivers moeten kunnen. Dit werkt perfect met oude VHS-bandjes. Kan ook met deze EZCap, of easycap.

En op deze video capture box van 25 euro zit ook alles. Dat lijkt me de beste. Binnenkort met reviews hier.

Als je video player al HDMI heeft, dan zijn er HDMI naar USB converters. Zoals deze van een tientje. En als het al DV is, dan kan het allemaal direct, met de juiste verloop-snoertjes of adapters. Wat ook nog best wel lastig is, overigens. Theoretisch kan het gewoon met een snoertje van 3 euro, maar dat ben ik nu ook allemaal  in de praktijk aan het testen.

Analoge Video en Audio grabben met een goedkoop USB converter oftewel Capture card
Analoge Video en Audio grabben, met een goedkope USB converter, oftewel Capture card
Als je video player HDMI heeft dan kan je deze doen
Dit lijkt de beste, voor ongeveer 25 euro, voor Audio en/of Video, van alle soorten analoog naar USB
Deze dus, geschikt voor het digitaliseren van audio en video
Nog zo’n analoge Video en Audio grabben, oftewel USB Capture card

 

9 Reacties

 1. Hoi Aartjan,

  Weet jij of de Scarlett 2i2 rechtstreeks op een Ipad Pro aangesloten kan worden? Op de Scarlett wil ik dan een cassettedeck aansluiten om tapes te digitaliseren. Mocht je een set-up weten die beter werkt hoor ik het graag.

 2. Bedankt. Ik realiseerde me dat ik op mijn werk nog een iMac uit 2008 heb staan. Daar zit wel een aparte ingang op. Ik denk dat ik eerst dat maar eens ga proberen.

 3. Hallo Aartjan,
  Op mijn oude Apple Powerbook kon ik via de microfooningang met het juiste kabeltje en met behulp van Audacity cassettebandjes en lp’s digitaliseren. Op mijn huidige MacBook Pro zit alleen een koptelefoonuitgang. Ik heb al een tijdje gezocht naar een oplossing hiervoor via USB. Ik heb tot nu toe alleen nog maar een mono-adaptertje kunnen vinden dat werkt. Ik zie wel allerlei oplossingen om digitale audio naar de hifi te sturen. Wat zou een goede en niet te dure oplossing kunnen zijn?

   1. Kan ik met de juiste (welke?) kabel ook mijn MD-speler via zijn hoofdtelefoonaansluiting verbinden met de koptelefoonaansluiting van mn ipad om vervolgens muziek van de MD’s op te nemen op mn iPad?

   2. Gelukt. Soms ben ik blij dat ik niet meteen alles wegdoe. De iMac uit 2008 heeft wel een aparte stereo-ingang en met een eenvoudig kabeltje van de versterker naar de iMac en Audacity was het in een half uurtje gepiept.

Geef een reactie