Vinyl en cassettebandjes digitaliseren

cassettebandjes en vinyl digitaliseren

Veel muziek staat inmiddels wel op Spotify of iTunes – of anders op Youtube. Maar je eigen vinyl LP’s of cassettebandjes zijn daar soms niet te vinden. Hier een handleiding hoe je je eigen oude muziek kan digitaliseren, zodat je die overal kan beluisteren – ook op je telefoon en laptop.

Een platenspeler kan via een versterker waar nog een Phono-ingang op zit. Uit de versterker kan dan een kabeltje naar je computer-audio-ingang. Dat kabeltje kan vanuit de hoofdtelefoon-uitgang op de versterker, of uit de tulp bij Tape Out. Een pick-up met USB kan ook, zie verderop.

Een walkman of cassettedeck kan je direct aansluiten op een computer, zonder versterker dus. Het snoertje is dan van tulp naar mini-jack, of aan beide kanten mini-jack. De geluidskwaliteit is meestal prima zo. Dit kan zelfs op je iPad / tablet of je telefoon, via de mini-jack. Je speelt het af, en neemt het tegelijk digitaal op – zie verderop. Geluid van VHS-videobanden kan op dezelfde manier.

Er zijn ook platenspelers en walkmans met USB (zoals deze Walkman op AliExpress voor 22,-. Getest en goed bevonden). In dat geval kan het USB-snoertje direct in je computer en heb je voor de platenspeler ook geen versterker meer nodig. Je kan dan ook een computer gebruiken waar geen geluidskaart in zit (of waar een matige geluidskaart in zit, want die gebruik je dan niet).

walkman muziekcassettes digitaliseren USB cassette speler

Wil je top-kwaliteit geluid, dan moet je pick-up of cassettedeck ook van topkwaliteit zijn. Neem dan ook een hoge kwaliteit DAC met analoge ingang, zoals deze Focusrite Scarlett van 135,-. Zie ook de blog over DAC’s en die over 24 bit.

Focusrite USB audio interface: vinyl lp's en cassettebandjes digitaliseren
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC, met voorop de analoge ingangen. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. 

Software om vinyl en cassettebandjes op te nemen

Als het is aangesloten kan je de muziek opnemen, bijvoorbeeld met Quicktime op de Mac. Dat is gatis en zit al op elke Mac. Het kan ook met andere software. De beste gratis software is Audacity (Mac, Windows en Linux). Die is veel uitgebreider dan Quicktime. Ook op je Tablet of je telefoon kan je direct audio via de Line In opnemen: met de Dictafoon app, of met andere Apps.

Check de Ingang in de Audio-voorkeuren, en check alle volumes. Speel de muziek af en neem het tegelijkertijd op. Hieronder een voorbeeld met Quicktime op de Mac. In andere software kan het vergelijkbaar:

  1. Kies de juiste Audio-Ingang, en kies Nieuwe Geluidsopname
  2. Druk op de opname-knop en start de cassette of LP
  3. Je kan na elke track stoppen, of juist alle tracks door laten lopen.
  4. Bewaar: in Quicktime is dat Exporteer > Alleen Audio (M4A is vrijwel CD-kwaliteit).

Dit geluidsbestand kan je direct afspelen, in allerlei players zoals iTunes. Maar je kan het ook openen en verder bewerken in Audacity of andere audio-software. Je kan het bestand daar opsplitsen in aparte tracks, en je kan EQ, Compressie, Limiting, Normalisatie en ruisonderdrukkers toepassen – zie de blog over audio mastering. Je kan kiezen voor verschillende kwaliteiten en bestandsformaten. 256 kb M4A is vrijwel CD-kwaliteit, met kleine bestanden.

Zet je cassettebandjes en vinyl online / in de cloud

Waar zet je het neer, zodat je het overal, ook op je telefoon kan beluisteren? Dat kan op vele manieren:

  • Zet de bestanden direct op je iPod of op je DAP (digitale audio player)
  • Of upload naar Soundcloud of Youtube. Anderen kunnen er dan ook bij, als je dat wil (check dan de copyrights). 
  • Of zet het op je eigen Dropbox, Google Drive, Onedrive of Stack. Die hebben allemaal ook apps voor je telefoon
  • Op je NAS als je die hebt: daar is ook een Audio Player, en Apps voor mobiel.
  • Of sleep het in iTunes, en zet het daar op je iPhone, iPad en iPod. Schakel eventueel de iCloud-muziekbibliotheek in, die jouw muziek naar iCloud uploadt zodat deze op al je apparaten beschikbaar is. Er komt dan wel DRM op (kopieer-beveiliging).

1 Reactie

Geef een reactie