Beste oordopjes om mee te (video)bellen

Door al dat het thuiswerken zal iedereen wel veel videobellen en vergaderen via conference calls. FaceTime, Skype, Teams, WhatsApp, Hangouts of Zoom. Hier tips voor het beste geluid, en de headsets met de beste microfoon. Hoe test je de verbinding? En welke oordopjes en koptelefoons zijn goed? En kan het ook goedkoop? Bij alle oordopjes die ik test neem ik ook iets op, en dan hoor je meteen welke microfoon goed is.

– – Zie ook de blog over de beste goedkope IN EAR oordopjes,
en de blog over de beste Bluetooth headsets – –

Open oordopjes met de beste microfoon

Je oren vrij, en draadloos: Bone Conducting

Een eervolle vermelding krijgt deze Bone Conducting headset. Want die laat je oren volledig vrij. Het geluid gaat via je kaakbeen naar je oren, waardoor je je je eigen stem, en de geluiden om je heen gewoon perfect hoort. Hij is ook nog eens draadloos, en er zit een redelijk goede microfoon in.

bone conducting headset S-wear Z8 review

Oordopjes met draad, met de beste microfoons (in ear)

In ears sluiten je oren af. Ze hebben vaak wel de beste geluidskwaliteit, en deze hieronder hebben ook de beste microfoons. Je kan één dopje uitdoen om je eigen stem beter te horen, of doe ze losser in je oren tijdens het bellen:

Geluidskwaliteit en verbinding

De geluidskwaliteit (en beeldkwaliteit) wordt vooral beperkt door je internetverbinding. De upload-snelheid is vaak heel laag, veel lager dan je download. Dus jouw stem en beeld gaan dan in lage kwaliteit naar de anderen. Het maakt dan ook niet uit wat voor apparatuur je gebruikt. Je kan dan ook gewoon je laptop / telefoon / tablet gebruiken, zonder oordopjes of koptelefoon. De internet-verbinding is de bottle neck; de beperkende factor.

Hoe kan je dat testen?

Gewoon met een Skype gesprek! Dat kun je Opnemen via de drie puntjes (of langklik, op mobiel) en dan daarna downloaden (ook via de drie puntjes). Open dat, en bekijk je gesprek terug: je ziet en hoort dan de kwaliteit zoals de ander jou zag en hoorde.

Het is ook handig om de snelheid van je internet door te meten. En dan vooral je UPLOAD-snelheid dus niet de download. Die snelheid kun je dan vergelijken met de snelheid van je 4G verbinding. Want die 4G is soms sneller dan je wifi. En dan kan je dus beter de Hotspot van je telefoon gebruiken.

8 Megabit = 1 Megabyte

8 Megabit = 1 Megabyte, oftewel 8Mb = 1 MB. Fijne valstrik! Want die metertjes gebruiken altijd Megabit, terwijl de rest van wereld altijd MegaByte gebruikt. Dus je moet het getal altijd delen door 8.

Het beeld uitzetten scheelt ook, want dat neemt meer data in beslag dan alleen geluid.

Op glasvezel kan het supergoed klinken. Dan is ook het fijn om goede microfoons te gebruiken. Daarom test ik bij alle oordopjes en koptelefoons die ik review ook altijd de microfoon. De verschillen zijn enorm. In grote lijnen klinken BEDRADE oordopjes goed tot uitstekend. En DRAADLOZE klinken matig tot slecht. Ook de hele dure van 300 euro. Sommige kan je zowel bedraad als draadloos gebruiken, en dan hoor je het verschil meteen. Ik heb van al deze oordopjes audio-samples opgenomen, dus zo kan je meteen het verschil horen.

Hier tips om je wifi te verbeteren. Internet kan ook via een ethernet-kabel. Meestal is dat beter. Zonder wifi dus. Maar dat kan alleen met een computer, en ethernet zit ook al niet meer op nieuwe MacBooks.

Hoe kan je de microfoon testen?

Op de Mac met Quicktime > Archief > Nieuwe Audio opname. Bewaren en afspelen. Zo vergelijk ik headsets en microfoons: zie alle test-bestanden in deze blog.

Om de microfoon te kiezen: Klik op de dropdown naast rode knop in Quicktime, voordat je de opname start. Daar kun je de interne microfoon van je laptop kiezen, of juist de externe microfoon, van je oordopjes. Dat kan ook via de geluidsvoorkeuren. Op Windows net zo. Vaak gaat dit automatisch, als je iets inplugt.

Externe microfoon

Een externe microfoon zoals deze (20,-) kan ook. Dat is een condensator microfoon voor studiogebruik, geschikt voor professionele interviews en muziek. Als je met zo’n externe microfoon belt moet je wel oordoppen of een koptelefoon gebruiken, want anders gaat het rondzingen.

Felyby bm800 (+ noise reduction via Audacity):

Soms heb je dan ook nog een splitter nodig, bijvoorbeeld op een iPad of iPhone. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + koptelefoon apart:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

De gewone Apple oordopjes met draad (15,- bijv op BOL.com) hebben ook best wel een goede microfoon, dus dat is ook een aanrader.

 

videobellen beste headset test reviewOf deze Sennheiser PC3 of de PC8. On ear is fijn, en de microfoon is optimaal zo, voor je mond. Kost 20,- bij BOL.com, of hier de PC8 voor 35,-

De stekker is 3,5mm minijack. Past bijna op alles, en er zijn ook verloopjes naar 2,5mm en verloopjes naar Lightning voor je iPhone.

 

Goedkoop is beste koop

Deze headset van TRUST, bij de ACTION kost € 3,95. De microfoon is top, en dat de speakers niet zo fantastisch zijn geeft helemaal niks bij het bellen. Door de on ear schelpen heb je ook helemaal geen Fancy Schmancy Transparancy meer nodig! Je hoort je eigen stem namelijk gewoon normaal.

chat headset Action Trust

Je kan elke gewone koptelefoon omtoveren tot een headset met microfoon:

Draadloze Bluetooth is altijd minder

Bluetooth klinkt altijd minder, qua microfoon. Dat ligt aan Bluetooth. Daar kan geen goed microfoon-signaal doorheen. Dus ik gebruik daarom geen Apple Airpods, ook niet die nieuwe Pro van 280 euro, en ook niet andere draadloze headsets. Als je er een draad aan kan doen (dat kan soms) is de microfoon opeens WEL goed. Zoals bij een Bose QuietComfort van 300 euro: met draad prima, maar draadloos slecht. Of bij de KZ ZS5, luister maar eens naar deze testjes: MET Bluetooth en ZONDER. Zelfde oordopje!

Qcy t5 reviewQCY T5

De QCY T5 (hier in Nederland te koop voor 29,95 met supersnelle bezorging) is zeer populair. Want ze klinken fantastisch, met alles van hoge kwaliteit, en ook de microfoon is goed, voor Bluetooth dan. Luister maar:

Een andere Bluetooth headset met de beste microfoon is de Eardopes B6 Pro (79,-). In ear earbuds zijn dat, ook gewoon in Nederland:

videobellen beste bluetooth oortjes

Verder is de 1More Stylish ook goed (55,-), en de Anomoibuds ook (20,-).

1More Stylish

UPDATE: de Soundpeats TrueDOT (22,-) is ook goed, en de KZ Z1 (30,-) ook. En de SoundPeats TrueShift 2 (46,-). Reviews volgen nog, maar hier alvast de  microfoon-test:

Soundpeats TrueDOT (22,-)

KZ Z1 (30,-)

SoundPeats TrueShift 2 (46,-)

Maar op heel veel Bluetooth headsets klinkt de microfoon matig:

i18 TWS

TWS

i14 TWS

i10 TWS

i12 TWS

Bluewave-Get

Bluedio TN

Bluedio TN

Bluedio T6

i100TWS

i60 TWS

Silvercrest

Er zijn er ook wel headsets met een redelijke Bluetooth microfoon:

Apple AirPods

Beats X

KZ ZS5

Macaw-B HIER TE KOOP

Air MX

i30 TWS

LK TE9 TWS

QCY QS1

Xiaomi Airdots

Bone Conducting

Zie de beste goedkope draadloze oortjes.

Transparency mode: hoor je eigen stem beter

Maar vaak wil je je je eigen stem beter horen. Zoals wanneer je tegen je laptop-scherm praat. Dat kan, maar alleen met de nieuwste modellen. Die hebben een transparency mode: jouw stem – en omgevingsgeluid –worden in je oortjes afgespeeld. Technisch gezien heel makkelijk. De Apple Airpods Pro hebben dat, en de Bose 700, en de dure nieuwe Sony’s ook. De B&W PX7 van 400 euro heeft het ook. Maar goedkope hebben dit nog niet, helaas.

Gaming headstes

Een goede gaming headset met draad is ook een aanrader. Zoals de SteelSeries Arctis van 59 euro op BOL.com. Of de Turtle Beach Recon, altijd al superpopulair, goed en voordelig, voor 43,- hier op BOL.com

Turtle Beach Recon, voordelige headset op BOL.com
Turtle Beach Recon, voordelige headset, 43,- op BOL.com
Gaming headset
SteelSeries Arctis van 59 euro op BOL.com

Oordopjes met een draad zijn dus ook prima, zoals de oude originele Apple dopjes van 15,- (op BOL.com). De microfoon hangt dan op een goede plek en kun je voor je mond houden. Een ander voordeel van dit soort open dopjes is dat je je eigen stem ook beter hoort.

Externe dasspeld-microfoon

Dasspeld microfoon BOYA BY-M1 Lavalier videobellen Als je alleen maar een microfoon nodig hebt kun je een dasspeld-microfoon ofwel lavalier gebruiken, zoals deze uitstekende BOYA dasspeld-microfoon.

Dan moet je er wel oordoppen of een koptelefoon gebruiken, want anders gaat het rondzingen. En vaak heb je ook een splitter nodig.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Maakt voor de prijs niet uit.

Do’s en Don’ts van videobellen

Hier een leuke video over de Do’s en Don’ts van videobellen:

Samengevat

 1. Kom op tijd, of liever iets te vroeg
 2. Zorg voor goede wifi (of hotspot, of zet anders je beeld uit)
 3. Wees je bewust van jouw lawaai, of mute je microfoon vaak (leer de sneltoets voor de microfoon)
 4. Gebruik ook de bijbehorende chat

 

12 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Heb je toevallig ook de qcy t5 getest. Ik heb deze nog liggen maar gebruik hem niet actief momenteel, ik gebruik hem op kantoor weleens. Ik heb dat model aangeschaft vanwege de redelijke microfoon. Ik zou hem graag ik je test horen.

  Mooi werk weer geleverd, met plezier gelezen.

  1. Da’s een goeie inderdaad. Apple Airpods Pro denk ik, want de enige met windruisonderdrukker. Maar ik bel nooit op de fiets… Iemand?

   1. Ja de standaard Apple bedrade oortjes. Onder jas of shirt en ze horen niet dat je niet belt vanaf je telefoon binnen. Bel regelmatig op de fiets.

 2. Ik heb de Eardopes B6 Pro gekocht en daar ben ik zeer tevreden mee. Ze zitten goed afgesloten in m’n oren, ze hebben een hoge kwaliteit microfoon (als enige bluetooth oordopjes) en ze hebben mooi vol geluid. Precies wat ik moest hebben tijdens het thuiswerken.

 3. Ik heb zojuist de Logitech H800 besteld, nadat ik zelf heb gehoord hoe helder en dichtbij de collega aan de andere kant klonk. Toegegeven; deze koptelefoon werkt niet alleen via bluetooth, maar ook via een andere techniek (dect of 2.8 ghz denk ik) in samenwerking met een usb stick. Ik denk echter dat hij via bluetooth ook prima zal presteren. Morgen weet ik het.

 4. “Bluetooth klinkt dus ALTIJD slecht. Dat ligt aan Bluetooth.”

  Sorry maar dat slaat echt nergens op. Ik heb zelf een Jabra Evolve 65 met bluetooth, kllinkt perfect (zowel op laptop als mijn mobiele telefoon). Dit is weliswaar een zakelijk product van 100 EUR + en een “echte” koptelefoon maar evengoed via bluetooth.

  1. De meeste mensen geloven het inderdaad niet. Maar ik heb tientallen, misschien wel 100 tests gedaan in de afgelopen jaren. En research gedaan. Ik heb veel testjes hier inmiddels ook bijgezet.

  2. Testen is ingewikkeld. Op een gemiddelde Android pakt hij bijvoorbeeld gewoon de microfoons van je telefoon. Je moet dan een app installeren om de microfoon te kunnen kiezen.

   1. Ja, geloof ik graag. Maar dat neemt niet weg dat ik zeker weet dat een goede kwaliteit bluetooth echt wel mogelijk is. Ik loop in gesprekken met met headset op rond in mijn huis, met telefoon en/of laptop in een andere kamer. prima kwaliteit.

Geef een reactie