Beste oordopjes om mee te bellen / FaceTimen / Skypen

Door al dat het thuiswerken zal iedereen wel veel bellen en vergaderen via conference calls. FaceTime, Skype, Teams, WhatsApp, Hangouts, Bongo of Zoom. Hier tips voor het beste geluid en de beste microfoon. Hoe test je de verbinding? Welke oordopjes en koptelefoons zijn goed?

Geluidskwaliteit en verbinding

De geluidskwaliteit (en beeldkwaliteit) wordt vooral beperkt door de internetverbinding. De upload-snelheid is bij de veel internet-abonnementen laag, soms twintig keer lager dan je download. Dus jouw stem en beeld gaan dan in lage kwaliteit naar de anderen. Het maakt dan ook niet uit wat voor apparatuur je gebruikt. Je kan dan gewoon je laptop / telefoon / tablet gebruiken, zonder oordopjes of koptelefoon. De internet-verbinding is dan de bottle neck; de beperkende factor.

Hoe kan je dat testen?

Gewoon met een Skype gesprek! Dat kun je Opnemen via de drie puntjes (of langklik op mobiel) en dan daarna downloaden (ook via de drie puntjes). Open dat, en bekijk je gesprek terug: je ziet en hoort dan de kwaliteit zoals de ander jou zag en hoorde.

Het is ook handig om de snelheid van je internet door te meten. Die kun je dan vergelijken met je 4G verbinding. Want die 4G is soms sneller dan je wifi. Dan kan je dus beter de Hotspot van je telefoon gebruiken.

Ik heb bijvoorbeeld thuis redelijk internet, maar voor dit soort dingen niet. Ik kan de anderen prima zien, maar mijn upload is veel te traag. Als ik de testjes zo terugluister is de kwaliteit van mijn stem echt superslecht. Ook met goede apparatuur. Sorry collega’s! Dus nu pak ik soms de hotspot van mijn telefoon, via 4G.

Het beeld uitzetten (dus de camera) scheelt ook enorm, want dat neemt veel meer data in beslag dan alleen geluid.

Op snelle glasvezel kan het supergoed klinken. Dan is ook het fijn om goede microfoons te gebruiken. Daarom test ik bij alle oordopjes en koptelefoons die ik review ook altijd de microfoon. De verschillen zijn enorm. In grote lijnen klinken BEDRADE oordopjes goed tot uitstekend. En DRAADLOZE klinken matig tot slecht. Ook de hele dure van 300 euro. Sommige kan je zowel bedraad als draadloos gebruiken, en dan hoor je het verschil meteen. Zie de test-files onderaan.

Hier tips om je wifi te verbeteren. Het internet kan ook met draad, via een ethernet-kabel. Meestal is dat beter. Zonder wifi dus. Maar dat kan alleen met een computer, en ethernet zit ook al niet meer op nieuwe MacBooks (wel via een hub).

Do’s en Don’ts van videobellen

Hier een leuke video over de Do’s en Don’ts van videobellen:

Samengevat

 1. Kom op tijd, of liever iets te vroeg
 2. Zorg voor goede wifi (of hotspot, of zet anders je beeld uit)
 3. Wees je bewust van jouw lawaai, of mute je microfoon vaak (leer de sneltoets voor de microfoon)
 4. Gebruik ook de bijbehorende chat

Hoe kan je de microfoon testen?

Neem gewoon iets op en speel dat af! Op de Mac met Quicktime > Archief > Nieuwe Audio opname, en dan bewaren. Speel het af en vergelijk zo je headsets en microfoons.

Om de microfoon te kiezen: Klik op de dropdown naast rode knop in Quicktime, voordat je de opname start. Daar kun je de interne microfoon van je laptop kiezen, of juist de externe microfoon van je oordopjes. Dat kan ook via de geluidsvoorkeuren. Op Windows ook zo. Vaak gaat dit ook automatisch als je iets inplugt.

Een goede externe microfoon zoals deze (20,-) kan ook. Dat is een condensator microfoon voor studiogebruik, zelfs geschikt voor professionele interviews en muziek. Als je met een externe microfoon belt moet je wel oordoppen of een koptelefoon gebruiken, want anders gaat het rondzingen.

Felyby bm800 (+ noise reduction via Audacity):

Maar de gewone Apple oordopjes met draad (15,- op BOL.com) hebben ook best wel een goede microfoon voor spraak, dus dat is ook een aanrader.

En deze Sennheiser PC3 ook. On ear is fijn, de microfoon is beter zo, voor je mond. De oorschelp kan je verschuiven voor meer omgevingsgeluid en om je eigen stem te horen. Kost 19,95 bij BOL.com:

De stekker is 3,5mm minijack. Past bijna op alles, en er zijn ook verloopjes naar 2,5mm en verloopjes naar Lightning voor je iPhone.

Als je alleen maar een microfoon nodig hebt – zonder speakers of hoofdtelefoon – dan kun je een dasspeld-microfoon ofwel lavalier gebruiken, zoals deze uitstekende BOYA dasspeld-microfoon:

Dasspeld microfoon BOYA BY-M1 Lavalier

OPEN oordopjes (zoals Apple oortjes) met de beste microfoon

De ranglijst met beste IN EAR oordopjes met de beste microfoon staat verderop, maar als je de goedkoopste goede In Ear zoekt is het deze:

Draadloze Bluetooth is altijd minder

Bluetooth klinkt altijd minder, qua microfoon. Dat ligt aan Bluetooth. Daar kan geen goed microfoon-signaal doorheen. Dus ik doe niet de dure Apple Airpods, ook niet die nieuwe van 280 euro, en ook niet andere draadloze headsets. Als je er een draad aan kan doen (dat kan soms) dan doe ik dat, want dan is de microfoon opeens WEL goed. Zoals bij een Bose QuietComfort van 300 euro: met draad prima, maar draadloos slecht. Qua microfoon dan… of bij de KZ ZS5, luister maar eens naar deze testjes, naar het verschil tussen MET Bluetooth en ZONDER. Zelfde oordopje!

De Bluetooth headset met verreweg de beste microfoon is de Eardopes B6 Pro (79,-). In ear earbuds zijn dat, de beste om mee te bellen:

Verder is de 1More Stylish ook goed (55,-), en de Anomoibuds ook (15,-). Maar er zijn heel veel matige:

i18 TWS

TWS

i14 TWS

i10 TWS

i12 TWS

Bluewave-Get

Bluedio TN

Bluedio TN

Bluedio T6

i100TWS

i60 TWS

KZ ZS5

Silvercrest

Er zijn er ook wel met een redelijke Bluetooth microfoon:

Apple AirPods

Beats X

1More Stylish

Macaw-B

Air MX

i30 TWS

LK TE9 TWS

QCY QS1

Xiaomi Airdots

Bone Conducting

Maar als je internet net zo sloom is als bij mij, dan maakt het ook niet uit. Dan kun je gewoon zo’n Bluetooth setje gebruiken. Klinkt dan net zo goed als de duurste studio microfoons. Hier mijn lijst met de beste goedkope draadloze oortjes.

Transparency mode

Op een gegeven moment wil je je toch je eigen stem beter kunnen horen. Zoals wanneer je tegen je laptop-scherm praat. Kan dat niet dan? Ja dat kan, maar alleen met de nieuwste modellen. Die hebben een transparency mode: jouw stem – en omgevingsgeluid –worden in je oortjes afgespeeld. Technisch gezien heel makkelijk. De Apple Airpods Pro hebben dat, en de Bose 700, en de dure nieuwe Sony’s dacht ik ook. Maar goedkope hebben dit nog niet helaas.

Gaming headstes

Een goede gaming headset met draad is ook een aanrader. Pak er gewoon een van je kids! Die dingen zijn meestal perfect. Zoals de SteelSeries Arctis van 59 euro op BOL.com. Of de Turtle Beach Recon, altijd al superpopulair, goed en voordelig, voor 43,- hier op BOL.com

Turtle Beach Recon, voordelige headset op BOL.com
Turtle Beach Recon, voordelige headset, 43,- op BOL.com
Gaming headset
SteelSeries Arctis van 59 euro op BOL.com

Oordopjes met een draad zijn dus ook prima, zoals de oude originele Apple dopjes van 15,- (op BOL.com). De microfoon hangt dan op een goede plek en kun je voor je mond houden. Een ander voordeel van dit soort open dopjes is, dat je eigen stem dan beter klinkt.

In ear oordopjes met de beste microfoons

Hier de ranglijst, met de beste microfoons bovenaan. Dit zijn allemaal In Ears. Je kan dan één dopje uitdoen om je eigen stem beter te horen, of ze losser in je oren doen:

Er volgen nog updates en correcties hier. Dus kom nog eens terug!

Zet hem op allemaal, de komende tijd, met deze nieuwe manieren van vergaderen en lesgeven!

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Maakt voor de prijs niet uit.

BIJLAGEN: nog meer testfiles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De links hier gaan vaak naar AliExpress, maar er staan ook links naar BOL.com, dan is het er supersnel.

9 Reacties

 1. “Bluetooth klinkt dus ALTIJD slecht. Dat ligt aan Bluetooth.”

  Sorry maar dat slaat echt nergens op. Ik heb zelf een Jabra Evolve 65 met bluetooth, kllinkt perfect (zowel op laptop als mijn mobiele telefoon). Dit is weliswaar een zakelijk product van 100 EUR + en een “echte” koptelefoon maar evengoed via bluetooth.

  1. De meeste mensen geloven het inderdaad niet. Maar ik heb tientallen, misschien wel 100 tests gedaan in de afgelopen jaren. En research gedaan. Ik zal de tests hier uploaden.

  2. Testen is ingewikkeld. Op een gemiddelde Android pakt hij bijvoorbeeld gewoon de microfoons van je telefoon. Je moet dan een app installeren om de microfoon te kunnen kiezen.

   1. Ja, geloof ik graag. Maar dat neemt niet weg dat ik zeker weet dat een goede kwaliteit bluetooth echt wel mogelijk is. Ik loop in gesprekken met met headset op rond in mijn huis, met telefoon en/of laptop in een andere kamer. prima kwaliteit.

 2. Ik heb zojuist de Logitech H800 besteld, nadat ik zelf heb gehoord hoe helder en dichtbij de collega aan de andere kant klonk. Toegegeven; deze koptelefoon werkt niet alleen via bluetooth, maar ook via een andere techniek (dect of 2.8 ghz denk ik) in samenwerking met een usb stick. Ik denk echter dat hij via bluetooth ook prima zal presteren. Morgen weet ik het.

 3. Ik heb de Eardopes B6 Pro gekocht en daar ben ik zeer tevreden mee. Ze zitten goed afgesloten in m’n oren, ze hebben een hoge kwaliteit microfoon (als enige bluetooth oordopjes) en ze hebben mooi vol geluid. Precies wat ik moest hebben tijdens het thuiswerken.

  1. Da’s een goeie inderdaad. Apple Airpods Pro denk ik, want de enige met windruisonderdrukker. Maar ik bel nooit op de fiets… Iemand?

Geef een reactie