Schijf vol? Zet je iPhone Backup, je Thuismap, Muziek of Foto’s op een externe schijf

– Update: 13 oktober 2019 –

Als je schijf vol is op je Mac, kan je de iPhone backup op een externe schijf zetten, met behulp van de Terminal. Hierbij de handleiding. Onderaan meer tips om ruimte vrij te maken: je Thuismap / Muziek / Foto’s op een externe schijf. – Maar maak altijd eerst een gewone Backup!

Met onderstaande stappen zet je de IOS backups op de externe schijf (met een Link naar de externe schijf), en maak je zo veel ruimte vrij:

 • Sluit iTunes. In de Finder tik je ⌘-Shift-G (Ga naar map) en plak je dit:
~/Library/Application Support/MobileSync/
 • Daar zie je een map staan: “Backup”. Die map kopieer je naar de hoofdmap van je externe schijf. De originele map op je interne schijf moet je nu hernoemen, bijvoorbeeld Backup2.
 • Start “Terminal” en plak dit in (verander JouwSchijf in de naam van jouw externe schijf) en tik Return:

ln -s /Volumes/JouwSchijf/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup

Je hebt zo de Mac verteld dat de Backup-map voortaan op je externe schijf staat (oftewel je hebt een symbolic link gemaakt). Check of deze “Alias” is gemaakt, door weer naar die map te gaan in de Finder:
~/Library/Application Support/MobileSync/
Bij “Backup” moet nu een pijltje staan. Dat is een Alias ofwel symbolic link.

Verify the iphone backup symbolic link exists to external drive

Open iTunes, sluit de iPhone aan, en maak eventueel een nieuwe backup. Als je “Codeer iPhone-reservekopie” aanzet worden ook je wachtwoorden overgezet.

Iphone backup op externe schijf, ruimte vrijmaken, Thuismap, Muziek Afbeeldingen

Check daarna de map op de externe schijf, en kijk of daar nu nieuwe dingen zijn neergezet.

Je kan nu de map “Backup” van je originele schijf (de interne schijf van je Mac) verwijderen. Als de externe harde schijf is aangesloten, kan iTunes daar back-ups op maken.

TIP: De externe schijf kan zelfs een SD-kaartje zijn, zie deze blog.

TIP2: Als je geen rechten hebt op systeemmappen staat SIP aan. Dat kun je uitzetten, zie deze blog.

Met dank aan OSXDaily.com
(ik heb het getest en werkend met zowel OS X 10.10.5 als 10.14 Mojave)

Gehele thuismap verplaatsen naar een externe schijf

– Maak eerst een gewone Backup! – Je kan ook je hele thuismap op de externe schijf zetten. Dat levert nog veel meer ruimte op. In mijn geval wel 140GB meer. Het is eenvoudig, zie deze lange handleiding of in het kort hieronder. Het nadeel is dat die externe schijf meestal aangesloten moet zijn. Want in je Thuismap staan ook je mail, foto’s en muziek – en nog veel meer.

 • Kopieer je gehele Thuismap (staat bij Gebruikers) naar een externe schijf
 • Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen
 • Klik het slotje en ontgrendel
 • Rechtsklik op jouw account > Geavanceerde opties
 • Kies als Thuismap de nieuwe Thuismap op de externe schijf
 • Herstart je Mac
 • Check of alles werkt. Verwijder de Thuismap dan van de interne schijf

Als je externe schijf er niet aanhangt, kan je nog steeds inloggen als Gast, voor een schone lege werkende computer.

Alleen Muziek of Foto’s op een externe schijf zetten

– Maak eerst een gewone Backup! – Je kan ook alleen je muziek of foto’s op de externe schijf zetten. Je hoeft dan die schijf alleen maar aan te sluiten als je iets met Muziek of Foto’s doet. Het levert heel veel ruimte op. Verplaatsen is eenvoudig:

 • De mappen Muziek en Afbeeldingen staan in je Thuismap (⌘ Shift H). Tik eventueel ⌘ i om te kijken hoe groot ze zijn.
 • Sleep ze naar je externe schijf.
 • Start iTunes en/of Foto’s op met Alt ingedrukt. Je kan nu de Bibliotheek kiezen die op de externe schijf staat.
 • Test alles. Check ook of je nog steeds kan backuppen. Verwijder de mappen Muziek en Afbeeldingen dan uit de Thuismap van de interne schijf. Nu heb je veel ruimte vrij.

50 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Beste Aartjan. Vandaag geprobeerd de backup van mijn iPhone over te zetten op een externe HD (SDD Scandisk 1 TB) die een twee partities is geformatteerd. Na wat typefouten is het gelukt de alias te krijgen in de MobileSync map. En de Backup op de Scandisk. In Big Sur synchroniseer je niet meer via iTunes, maar direct via de HD. Ik ga naar iPhone maar als ik probeer de Backup als experiment “terug te zetten” ziet hij deze backup niet, terwijl de alias er wel staat. Wat zou ik fout gedaan hebben? Jan Marcelis

 2. Mijn dochter heeft een iPhone 6 met 32GB. Daar zit 19GB aan whattsapp chats op. Ze heeft een nieuwe iPhone 12mini met 128GB maar kan de volledige chatgeschiedenis van Whattsapp niet overzetten vanwege de 2,05 keer vereiste ruimte. Wat nu?

  1. Het kan zijn dat uw dochter binnengekomen media (foto’s, video’s) automatisch opslaat op haar telefoon. Dit zal zeer veel ruimte innemen van de iCloud en daarmee is er automatisch minder ruimte voor apps. In 2021 was de iPhone 6 al een iets ouder model. Door vele iOS updates kan het ook zijn het toestel niet langer compatibel meer is voor een nieuwe iOS. Apps, zoals whatsapp, passen zich aan aan de nieuwste updates; ze hebben de nieuwe iOS nodig om te kunnen functioneren en dan kan een ouder toestel problemen geven.

   Waarschijnlijk is het probleem inmiddels wel opgelost, maar misschien hebben anderen met een soortgelijke vraag iets aan dit antwoord 😊

 3. Beste Aartjan, wat zijn de instellingen om de back-up op mijn externe schijf te verwijderen? Ik heb mijn computer inmiddels leeggemaakt, dus de beack-up mag gewoon weer op mijn Mac. Hoe kan ik dat het beste doen? Alvast bedankt!

  1. Als er in de map ~/Library/Application Support/MobileSync/ weer een map Backup staat, gaat het gewoon weer naar die map. (Als je de schijf er niet aanhangt).

 4. ik heb mijn mac in zijn geheel overgezet naar een externe harde schijf. alleen heb ik als laatst gelezen dat je een backup moest maken pfff en nu heb ik een lege mac? wat nu? hoe haal ik alles terug

 5. alles gedaan volgens beschrijving maar Terminal geeft aan “De map is onvindbaar” heb alles gecontroleerd en de naam van mijn schijf en de map kloppen. Hoe kan ik dat oplossen?

 6. Tot zover alles goed, alleen bij het invoeren van het commando in de terminal krijg ik de foutmelding: operation not permitted.. enig idee waar dat aan ligt?

 7. Hallo,

  Bij terminal krijg ik deze fout. Wat doe ik niet goed?

  MacBook-Air-van-Tom:~ tomvangeest$ ln -s /Volumes/My Passport for Mac/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup
  ln: /Users/tomvangeest/Library/Application Support/MobileSync/Backup: No such file or directory

 8. Dat hoeft niet want het commando betekende letterlijk “maak een symbolic link”. Op het moment dat je de symbolic link verwijdert heb je het commando al ongedaan gemaakt. Het commando heeft dus geen instellingen gewijzigd, maar alleen een link gemaakt. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Ln_(Unix)

  Je kan de backup-map evt nu ook weer terugzetten.

 9. Dank! Maar daarmee linkt het commando nog steeds naar die externe harde schijf toch? Is er niet zo’n soort commando (ln -s /Volumes/JouwSchijf/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup) waarmee je het systeem weer opdracht geeft om het op de normale plek op te slaan?

 10. Ha aartjan, ik krijg dezelfde foutmelding als enkele mensen hierboven, dat de reservekopie niet gemaakt kan worden omdat deze beschadigd is. Nu wil ik alles graag weer terugzetten in de originele instellingen. Welke code heb ik dan nodig in Terminal? Ik heb geen idee wat er op de plek moet staan van ‘JouwSchijf’ als het om mijn originele harde schijf gaat. Hoop dat je me kunt helpen!

  1. In het originele Engelse artikel staat in de comments dat er in het Terminal-commmando nog /Backup achter moet. Dus dat heb ik nu in het artikel ook toegevoegd:
   ln -s /Volumes/JouwSchijf/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup

   Maar bij mij was dat dus niet nodig (op 10.10.5), dus ook niet getest. Check anders ook het Engelse artikel…

  2. Over alles terugzetten zegt hij in het originele artikel:

   Delete the symbolic link (finder or command line), then copy the “Backup” folder from the external drive back to the user library location.

 11. Goedemiddag Aartjan,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg.

  In mijn lokale MobileSync map staat nu netjes een Backup map met alias. En op mijn externe HDD staat in de Backup map waar deze naartoe verwijst. Toch lukt het nog niet om een backup te maken. Itunes komt met de melding: “iTunes kan geen backup maken van de iPhone, omdat er zich een fout heeft voorgedaan”.

  Er is voldoende ruimte op de externe HDD en de originele lokale Backup map is hernoemd.

  Wat doe ik verkeerd?

  Alvast bedankt want door tekort aan schijfruimte kan ik al enige tijd geen backup meer maken van mijn iPhone!

  Groet,
  Stefan

  1. Poeh, zou ik ook niet weten… Je zou nog iets simpelers kunnen proberen: start iTunes met Alt ingedrukt, en maak een iTunes bieb aan op de externe schijf. En dan verder die iTunes gebruiken voor backups.

   1. Bedankt voor je reactie Aart-Jan,
    Die optie had ik ook al geprobeerd. Zonder resultaat helaas. Mijn plotselinge ingeving om deze nieuwe backup niet te coderen leidde ook tot niets. Ik krijg steeds dezelfde foutmelding en heb dus nog steeds geen backup van mijn iPhone.
    Stefan

    1. Okee jammer! Dan heb ik nog 1 nood- tip: het kan ook zonder backup. Daar zit je niet op te wachten, maar toch…

     Op een nieuwe iPhone log je in op iCloud en Gmail en dan heb je al heel veel. Je Apps staan klaar in de App store. Settings zijn handig om opnieuw te doen (want op een nieuwe telefoon zijn er andere setttings mogelijk). En de volgorde van apps kan ook erg meevallen.

 12. Beste Aart Jan,

  “Daar zie je een map staan: “Backup”. Die map kopieer je naar de hoofdmap van je externe schijf. De originele map moet je nu hernoemen, bijvoorbeeld Backup2.”

  Welk map moet ik hernoemen, op mijn Mac-schijf of de gekopieerde op de externe schijf?

  Na de actie in Terminal krijg ik bij map Backup geen pijltje? (Bij “Backup” moet nu een pijltje staan)

 13. Ha Aartjan,

  Ik heb al je stappen gevolgd maar bij mij werkt het niet. Zodra ik een nieuwe reservekopie wil maken in iTunes krijg ik de melding:

  “iTunes kan geen reservekopie maken van de iPhone ‘iPhone’, omdat de reservekopie beschadigd is of niet compatibel is met de iphone. Verwijder de reservekopie van deze iPhone in het voorkeurenpaneel ‘Apparaten’ en probeer het opnieuw.”

  Als ik echter kijk in het voorkeurken panelen staan daar geen kopieen meer.

  Ik heb Backup2 verwijderd.

  Hoor graag!
  (de reden dat ik het wil doen is omdat ik geen backup kan maken op mijn normale schijf omdat deze vol is.)

   1. Prullenbak legen werkte niet.

    Korte uitleg: ik heb 2 harde schrijven in mijn macbook zitten. De originele HD en een SSD. De computer draait op de SSD. Backups van iphone worden dus ook op de SSD opgeslagen.

    Wat ik wilde doen, is de iphone backup laten opslaan op de HD schijf, omdat de SSD vol is. Dit werkte met bovenstaande punten niet.

    Ik heb het geprobeerd met een externe harde schijf. Hiermee werkt het wel.

    Hoe zou dit komen? Want ik zou het liever op de HD schijf willen hebben staan, ipv op de externe schijf.

    Hoor graag!

 14. Hoi Aartjan, ik heb al je stappen gevolgd en ik denk dat het gelukt is. Hoe werkt het nu eigenlijk met een reserve kopie terugzetten mocht dit ooit nodig zijn, ik neem aan dat ik de externe harde schijf moet koppelen of niet? Of zijn er nog meer stappen?
  Alvast bedankt

 15. Aartjan, kun je ook vertellen hoe het werkt op een Windows PC waar Itunes op is geinstalleerd en je daar een backup van je Iphone wilt maken naar een externe HD?

  1. Dat kan als je een tweede iTunes library op de externe schijf maakt: Start iTunes met ALT ingedrukt, en maak een nieuwe Library aan op de externe. Je kan dan deze iTunes gebruiken voor je backups, die dan ook op de externe komen.
   Quit iTunes daarna weer en start ‘m weer op met ALT: nu kun je de oude iTunes kiezen, of de nieuwe met de iPhone backups.

 16. Beste Aartjan, Ik heb de stappen doorlopen die je hiervoor heb genoemd. Als ik vervolgens een backup wil maken op iTunes krijg ik de volgende melding: Itunes kan geen reservekopie maken van de iphone omdat de reservekopie beschadigd is of niet compatibel is met de iphone. Weet jij wat hier fout gaat? Alvast dank

 17. Aartjan, kan ik dit ook toepassen als ik een Airport time capsule heb? Ik heb alle stappen net doorlopen maar ik krijg het zelf niet voor elkaar. iTunes maakt automatisch weer een nieuw map “Backup” op mijn macbook.
  Alvast bedankt!

 18. Staat de map Backup al wel op de externe? Dan kan je de originele map verwijderen (of evt hernoemen). En is de stap met de Terminal wel gelukt? Bij jou moest daar dit staan:

  ln -s /Volumes/Backup_Disk/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync

 19. Aartjan, het lukt mij niet om Alias aan te maken. Op mijn Mac book pro is MacOS Sierra versie 10.12.3 geinstalleerd.
  Ik krijg in Terminal onderstaande melding: Last login:
  Sat Feb 25 16:54:46 on console
  mbpvanduncan2:~ Duncan$ ln -s /Volumes/Backup_Disk/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync
  ln: /Users/Duncan 1/Library/Application Support/MobileSync/Backup: File exists
  mbpvanduncan2:~ Duncan$

  Heb jij advies?

   1. Welke map moet ik hernoemen. HD heet Backup_Disk. Maar alias verschijnt niet.

    ln -s /Volumes/Backup_Disk/Backup/ ~/Library/Application\

 20. je vergat 1 klein dingetje dat wel in het engelse origineel staat: re-name de oorspronkelijke map, anders doet ie het nog niet….
  maar toch bedankt!

Geef een reactie