Dubbeltest: beste goedkope zonnepaneel

zonnepanelen-test

– Update: 8 september 2024 –

Jarenlang had ik een klein glazen zonnepaneel van 20W op de camping, met toebehoren, perfect voor vier personen aan iPhones, iPads, laptops, lampjes, speakers en koptelefoons. Maar nu de prijzen van grotere panelen zijn gedaald en iedereen steeds meer – en krachtigere – devices heeft, kan je beter een groter zonnepaneel nemen, van 60W tot 100W. Ik kocht de twee beste goedkope zonnepanelen van dit moment: een opvouwbare flexibele op BOL en een glas-aluminium op Ali en hield deze vergelijkende test.

Ze waren er allebei snel in 2-3 dagen. Okee, die van BOL was er een dagje eerder, maar veel maakt dat niet uit. Hieronder de opvouwbare van 60W op BOL voor €80, en rechts de glas-aluminium DOKIO van 100W op AliExpress voor €43:

beste goedkope zonnepaneel Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Als het draagbaar moet valt die goedkope DOKIO af, maar die Dokio is verder wel een topper, zie verderop. Die is 6,3 kilo en 97 x 57 cm. Die draagbare is 2,8 kilo en opgevouwen 52 x 42 cm. Hieronder zie je de draagbare opgevouwen, naast een 13 inch laptop en een iPad:

beste goedkope zonnepaneel Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Klein en draagbaar dus. Opengeklapt best groot en in volle zon levert hij in werkelijkheid 45W (nagemeten):

beste goedkope zonnepaneel opvouwbaar 60W USB-C Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Het handvat is handig, en alles is flexibel, dus onbreekbaar. Hij klapt ook magnetisch dicht – mooi detail. Verder zitten er achterop twee standaards zodat je ‘m precies goed schuin kan zetten.

beste goedkope zonnepaneel opvouwbaar 60W USB-C Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

beste goedkope zonnepaneel opvouwbaar 60W USB-C Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Qua aansluitingen zit er een 12V DC kabel met vier soorten stekkers op voor een Power Station of naar een accu. Maar ook USB + USB-C aansluitingen. Daarmee kan je in theorie een laptop en een telefoon (of een powerbank etc) direct snelladen, zonder laadregelaar, zonder accu, zonder wat dan ook…

Die aansluitingen zitten in een groot waterdicht ritsvak. Je doet je telefoon of powerbank in dat vak, doet ‘m aan de USB-C en ritst ‘m dicht. In theorie is dat ideaal.

Maar in de praktijk helaas niet. Mijn powerbanks, telefoons en laptops laden niet goed op, ook niet in volle zon, dus dan heb je daar niks aan.

In dat grote ritsvak met USB-C is ruimte zat voor powerbank, telefoon of andere devices Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
In dat grote ritsvak is ruimte zat voor powerbanks, telefoons of andere devices
Bij de 12V stekker zitten drie verloopjes voor de meest gangbare aansluitingen Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Bij de 12V stekker zitten drie verloopjes voor de meest gangbare aansluitingen

Dan blijft de 12V aansluiting over: die doet het wel prima, en levert daadwerkelijk gemeten 43W in volle zon (3,4A *12,7V). Dat is minder dan de opgegeven 60W, al is het  zeer bruikbaar. Mits je er dan een laad-systeem bij neemt, zoals een accu of een power station:

Die 12V kabel kan direct zo’n Power Station waar dan verder alles op zit (accu, regelpaneel, laadingang, 220V stopcontact, USB en USB-C). De topmerken zijn Ecoflow en Bluetti en Xtorm, in allerlei groottes en uitvoeringen:

bluetti power station solar set

Maar zo’n grote zware Power station is eigenlijk niet meer zo draagbaar, en dat werkt ook beter met het goedkopere en krachtigere Dokio glaspaneel. Dat paneel gaat in de praktijk sowieso veel langer mee: in het verleden bleken al mijn flexibele panelen (zes verschillende) al na twee jaar niet zo goed meer, terwijl de glazen panelen allemaal na 10 jaar nog steeds goed zijn.

Ben benieuwd hoe dat met deze is – ik zal het updaten hier, zo rond 2035…

DOKIO 100W glas-aluminium: beste goedkope zonnepaneel

Die DOKIO is dus veel krachtiger: echt 100W, zelfs in de ochtend – als je ‘m richt naar de zon. Hij gaat ook veel langer mee volgens de verwachtingen. En dat hij groter en zwaarder is, is niet altijd een probleem.

100W glas zonnepaneel goedkoop review test Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Die DOKIO is bijvoorbeeld ook minder windgevoelig. Als je ‘m drie keer per dag richt naar de zon heb je dubbele opbrengst (vergeleken met een Zuid-opstelling) en zou je ‘m zelfs voor een koelbox op elektra kunnen gebruiken. Zolang de zon schijnt blijft de koeling prima werken (zelfs met een kleine goedkope loodaccu van €20).

Ik heb meerdere glazen DOKIO-panelen en die leveren bij nameten ook echt het beloofde Wattage. Voor de hoogste opbrengst: laat er geen flintertje schaduw op vallen, gebruik ‘m niet achter glas en richt ‘m loodrecht naar de zon.

100W glas zonnepaneel goedkoop review test Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Je kan hier ook zo’n Power Station op aansluiten, met een verloopkabel van MC4 naar de aansluiting op de Power station. De kabels achterop het paneel zijn MC4 stekkers, dat is de standaard voor 12AWG bekabeling.

Zo’n systeem is altijd veel goedkoper, krachtiger en duurzamer dan die draagbare. En je kan alle onderdelen makkelijk wisselen: dat is milieutechnisch ook het best.

Dat is dus de winnaar Beste Goedkope Zonnepaneel Voor Op Vakantie!

100W glas zonnepaneel goedkoop review test Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

Alle zonnepanelen tot 150W zijn vrijwel allemaal 18V en dat is altijd meteen geschikt voor 12V accu’s (nou ja, met een regelpaneel ertussen).

100W glas zonnepaneel goedkoop review test Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Groot pakket, maar voordelig en goed

Dit artikel over het beste goedkope zonnepaneel was niet gesponsord. Ik kocht het allemaal weer zelf en maak daar weer nieuwe solar-setjes van. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen. Dat maakt voor de prijs niet uit en dan blijft de blog in leven – en reclamevrij. DANK U, LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Dokio verkoopt op Ali ook foldable (flexible) panelen. Ik heb ze gehad en ze zien er degelijk uit. Dan had je voor nog geen €65 een 100Wp (2x50Wp) set gehad inclusief regelaar.

  2. Ligt het nu aan mij maar zie ik geen test? Waar zijn de meetresultaten?
    Mijn ervaring met die vouwbare dingen zijn niet zo top. 15 Watt paneel dat in piek moment, dus beste scenario dat je niet zal halen max 7 Watt geeft. Minste wolk en de telefoon gaat in slow charging en gaat nooit meer naar ‘quick’ charge.
    Heb ook een 60 Watt vouwbaar Aukey paneel dat max 40 Watt geeft maar dat ding is zo onhandig dat het gewoon binnen staat. (enkel echt in geval van nood zal die misschien gebruikt worden).
    Regelmatig zie je glas/frame merkpanelen, 12V noemen ze die dan terwijl ze het piekvermogen geven bij meestal 18V, op Amazon voor een goede prijs.
    Vorig jaar een 150 Watt paneel gekocht voor 45 euro geleverd wat effectief ook die 150 Watt kan opleveren. Als je vast op een camping staat zou ik 1 van de bekendere merken nemen. Die geven nog wel eens garantie op hun spullen en bij panelen is zowiso meer vermogen beter.
    Nu sommige telefoons en tablets hebben ook de eigenschap dat wanneer er niet genoeg spanning binnenkomt ze in een tragere laadcyclus beginnen te laden en dus nooit meer naar quick charge gaan. Dus bvb een wolkje kan leiden tot slow charge.
    Ik prefereer dan ook gewoon om een flinke powerbank te gebruiken die gedurende de dag (uit de zon houden!!!!) kan opladen en waarmee je de tablets etc dan ’s avond kan opladen.

    1. Inderdaad, daar gaat deze blog dus over! Glas is veel beter en gaat veel langer mee, maar is niet draagbaar. Met een accu, powerbank of power station erbij is het handiger dan zonder. DOKIO is het voordelige topmerk. Bij bewolkt weer werkt een zonnepaneel nauwelijks, hooguit 20%. En al dit soort panelen zijn 18V, wat direct geschikt is voor 12V. Meetresultaten staan er nu ook bij.

Geef een reactie