Espresso en cappuccino zonder stroom: koffie op vakantie

espresso handpresso

– Update: 24 september 2022 –

Eén van de dingen die je mist op vakantie is je eigen koffie. Op jouw manier. Met jouw eigen apparaat. Maar als er geen stroom is, zoals op een camping, heb je een probleem. Sta je daar met je Nespresso, of met je espresso-apparaat. Toch kan je ook een perfecte espresso zetten zonder stroom.

Espresso willen we

Ja, oploskoffie, dat is lekker makkelijk. Moet je maar net van houden. Filterkoffie, ook wel te doen op vakantie. Maar we hebben het hier over de echte puristen, de aficionados, de espressojunks. Die met afkickverschijnselen. Zij moesten het tot nu toe doen met de Cafetière of de Percolator. Die twee namen worden nogal door elkaar gebruikt. Hierbij de officiële uitleg:

Espresso uit een cafetière

cafetiere espressoEen cafetière is een glazen pot met een metalen filter. Grof gemalen koffie met heet water erin. De koffie trekt een paar minuten, waarna het metalen filter naar beneden wordt gedrukt. Een doordrukpotje dus.

Best lekker. Lijkt een beetje op filterkoffie, maar heeft wel meer smaak en aroma, omdat er minder weggefilterd wordt.

Espresso uit een percolator

percolator espressoDan de percolator. Ofwel mokkapotje, ofwel Moka Express, ofwel espressopotje. Dat begint al veel meer op espresso te lijken. Uitgevonden in de jaren 50 en 60, destijds populair, en nu ook weer hip als slow koffie. Water tot aan het ventiel in het onderste deel doen, gemalen espressokoffie in bovenste deel, in elkaar schroeven en op het vuur zetten. De stoom blaast dan onder druk door de koffie naar boven, en maakt een espresso in de schenkkan. Ze zijn er van aluminium, of nog beter van RVS.

Espressokitspuit.nl

espresso kitspuitMaar een echte espressomachine werkt toch net anders: heet water (net van de kook af) gaat dan onder druk – 8 bar – door fijngemalen koffie heen. Eigenlijk heel simpel. Waarom moet zo’n espressoapparaat dan zo duur zijn? En waarom moet dat per se met stroom? Als ontwerper / uitvinder had ik bedacht dat het toch makkelijk moet zijn om met een kitspuit een perfecte espresso te zetten. Gewoon een Nespresso-cupje erin, heet water erbij gieten en dan knijpen. Die 8 bar knijp je zo bij elkaar. Ik had al bijna patent aangevraagd, en het domein al geclaimd: www.espressokitspuit.nl – toen ik zag dat er al twee betere oplossingen waren:

Espresso met handpompje: Handpresso

handpresso espressoDe Handpresso ten eerste. Geniaal ding. De druk bouw je op met een pompje. Op het metertje zie je of je genoeg druk hebt. Heet water erin, en dan losse koffie, of ESE-pads. Die pads zijn makkelijker, lekkerder, beter en geven minder rommel. Bovendien kun je dan – net als Nespresso – verschillende soorten koffie variëren, en is het supervers, luchtdicht verpakt. Dit is echt verrukkelijke koffie, nog beter dan Nespresso. Hij kost iets van 70 euro voor de ESE-versie. Perfecte espresso, met een mooie crema-laag.

Cappuccino kan met een spuitbus slagroom, als je geen koelkast hebt. Of door melk te schuimen op een gasstelletje. Koude melk verwarmen, meteen gaan kloppen, en als het volume verdubbeld is van het gas halen. Het mag niet koken! Grote belletjes krijg je weg door even te stampen. Gewone koffie krijg je door er wat extra heet water bij de espresso te doen. Kopjes en apparaat voorverwarmen is wel aan te raden, want heel heet is het niet. Je kan de goedkopere versie nemen, die alleen ESE pads kan. In de dure hybride versie kan ook los gemalen koffie, maar in de praktijk is dat best wel een Gedoetje.

UPDATE: Nespresso in de auto

Die ideale hierboven kan ook anders: met een soort drukknop, en ook nog op 12V, voor in de auto bijvoorbeeld. En dan ook nog met Nespresso-cupjes! Dus dat is eigenlijk nu de winnaar. Hier te koop voor rond de 60 euro.

12v nespresso

Espresso uit een hefboom

ROK espressoVerder kun je ook druk opbouwen met een hefboom, in plaats van een pomp, en dat is het principe van de ROK Espresso Maker. Wat minder goed verkrijgbaar hier, en wat duurder ook, maar wel een prachtig ding. Beetje groot misschien.

Tenslotte kan je ook nog Turkse koffie zetten, of Indonesische Tubruk. Oftewel Arabische koffie. Dan moet de koffie echt superfijn gemalen zijn, en kan je die je gewoon in een pannetje water doen, 3x laten opkoken en klaar. De drab naar onder laten zinken. Ook lekker! Maar hoe kom je aan die superfijne maling? En hoe hou je die vers?

Anyway, met deze oplossingen hoef je je vakantiebestemming in ieder geval niet meer aan te passen aan je koffiebehoefte. Total freedom!

Geef een reactie