Espresso en cappuccino zonder stroom: koffie op vakantie

espresso handpresso

– Update: 9 december 2023 –

Eén van de dingen die je mist op vakantie is je eigen koffie. Op jouw manier. Met jouw eigen espresso-apparaat. Maar als er geen 220-stroom is, bijvoorbeeld op de camping, heb je een probleem. Toch kan je een perfecte espresso zetten zonder die 220V. Hier alle mogelijkheden.

Espresso willen we

Ja, oploskoffie, dat is lekker makkelijk. Moet je maar net van houden. Filterkoffie, ook wel te doen op vakantie. Maar we hebben het hier over de echte puristen, de aficionados, de espressojunks. Die met afkickverschijnselen. Zij moesten het tot nu toe doen met een Cafetière of een Percolator. Maar inmiddels kan dat beter. Hier alle mogelijkheden:

De Cafetière

cafetiere espressoEen cafetière is een glazen pot met een metalen filter: een doordrukpotje. Grof gemalen koffie met heet water erin. Dan druk je langzaam het metalen filter naar beneden.

Het lijkt een beetje op filterkoffie, maar met meer smaak en aroma, omdat er minder weggefilterd wordt. Maar het is geen espresso…

De Percolator

Dan de percolator. Ofwel mokkapotje. Dat begint op echte espresso te lijken. Uitgevonden in de jaren 50 en nu weer hip als slow coffee. Je det koud water tot aan het ventiel in het onderste deel, dan gemalen espressokoffie in het deel erboven. Dan vastschroeven en op het vuur zetten. De stoom blaast dan onder druk door de koffie naar boven, en je krijgt een soort espresso, in die bovenste schenkkan. Ze zijn er van aluminium, of nog beter: van RVS.

percolator espresso

Espressokitspuit.nl

Maar een echte espressomachine werkt toch net even anders: heet water (van de kook af) gaat onder druk (8 bar) door fijngemalen koffie heen. Eigenlijk heel simpel. Waarom moet zo’n espressoapparaat dan zo duur zijn? En waarom moet dat met stroom? Moet toch ook met een kitspuit kunnen? Met een Nespresso-cupje onderin een tube, met heet water, en dan gewoon knijpen! Die 8 bar knijp je zo bij elkaar. Geniaal toch? Ik had al bijna patent aangevraagd, en het domein al geclaimd: www.espressokitspuit.nl – toen ik zag dat er al betere oplossingen waren:

Espresso-handpomp: Handpresso

handpresso espressoDeze Handpresso ten eerste. Topding. Even oppompen voor de juiste druk. Heet water erin, en dan losse koffie, of ESE-pads. Die pads zijn heerlijk en ook makkelijk in gebruik, zonder rommel. Bovendien kun je net als bij Nespresso elk kopje dan met andere koffie zetten. Supervers, met perfecte maling en aanstamping. Dit is echt verrukkelijke espresso, nog beter dan Nespresso. Met een mooie crema-laag ook.

Cappuccino kan door melk te schuimen op een gasstelletje. Koude melk verwarmen, meteen gaan kloppen, en als het volume verdubbeld is van het gas halen. Het mag absoluut niet koken. Grote belletjes krijg je weg door er even mee te stampen. Maar je kan het met een spuitbus slagroom doen, in plaats van melk, als je geen koelkast hebt. Ook heerlijk.

Gewone koffie (een Americano) kan met wat extra water. Kopjes en apparaat voorverwarmen is wel aan te raden, want heel heet is het niet. Hij kost rond € 70 voor de ESE-versie. In de iets duurdere hybride versie kan ook je los gemalen koffie doen. Je kan dan ook je eigen bonen malen, met zo’n handmaler. Dat is verser dan uit een pak gemalen koffie. En uiteindelijk is dat ook de goedkoopste manier van espresso.

Heet water gaat het snelst (en het meest compact) met zo’n kleine turbo-gasbrander. Het water voor één espresso kookt dan in een paar seconden al.

gasbrander waterkoker vakantie

Nanopresso van Wacaco

Dan is er nog de Nanopresso, hier te koop op AliExpress. Hier hier bouw je de druk op door met je hand op de zijdop te drukken. Of te knijpen, hoe je het maar ziet. Ook op BOL.com te koop. En ook in allerlei varianten te koop op Amazon.nl. Er is ook een versie voor Nespresso cupjes. En met datzelfde druk-principe zijn er ook goedkopere varianten, zie dit artikel.

Nespresso op 12V/24V

Maar nu kan het ook op 12 Volt of 24V, gewoon met Nespresso-cupjes! Dus dat is dus nu de winnaar. Hier te koop voor rond de 60 euro.

12v nespresso

Er zit dus een pomp in voor de benodigde 10 bar voor de perfecte espresso met crema-laag. Supermakkelijk in gebruik en het doet qua smaak niet onder voor de duurste espressomachines. Alleen wel wat slechter voor het milieu, door het aluminium in de cups (in ESE-pads zit veel minder aluminium).

Die 12 Volt kan uit een 12V loodaccu en anders kan het ook met dit simpele kabeltje in een USB-C-powerbank. Als je heet water gebruikt dan verbruikt het maar 10 Watt gedurende tien seconden. Als je koud water gebruikt verbruikt hij wel veel stroom om het water te verhitten. Dan moet de accu 100 Watt kunnen leveren gedurende twee a drie minuten per kopje.

Zo’n Nespresso machine op 12V staat ook op BOL.com.

Op Amazon.nl staat er ook een, met een hogere druk van 20 bar. En daar zit ook al een batterij in, goed voor twintig kopjes – als je heet water gebruikt dan. Bij koud water moet je ‘m na twee of drie kopjes alweer opladen. Dat kan via USB-C 15W (5V 3A):

Nespresso auto 12V 24V

Espresso uit een hefboom

ROK espresso

Verder kun je ook druk opbouwen met een hefboom, in plaats van een pomp. Dat is het principe van de ROK Espresso Maker. Prachtig ding. Werkt prima, al moet je wel de exacte maling hebben, en het ook perfect aanstampen. En het geeft wat meer rommel en gedoe. En het is ook wat groot en zwaar.

Aeropress Go

De Aeropress Go is een van de meest compacte en handzame oplossingen voor koffie op reis of vakantie. Het is eigenlijk filterkoffie, maar omdat je ook wat druk kan zetten met je hand zit dit tussen een espresso en filterkoffie in.

Turkse koffie / Arabisch / Indonesisch

Tenslotte kan je ook nog Turkse koffie zetten, of Indonesische Tubruk. Oftewel Arabische koffie. Dan moet de koffie ook superfijn gemalen zijn, en kan je die je gewoon in een pannetje water doen. Drie keer laten opkoken en klaar. De drab naar onder laten zinken. Heerlijk als je de perfecte maling daarvoor hebt!

Anyway, met deze oplossingen hoef je je vakantiebestemming in ieder geval niet meer aan te passen aan je koffiebehoefte. Total freedom!

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Wacaco Nanopresso is top. Bedacht en ontwikkeld in Hong Kong, nu ook verkrijgbaar in Europa. Hoge druk met simpel pompje. Hulpstukken voor 1 of 2 espresso van gemalen koffie of Nespresso cups. Zelfs Italiaanse industrieel ontwerpers zijn na ėėn demo overtuigd.
    De bijpassende thermosfles is niet zo goed, maar er zijn genoeg manieren om aan warm water te komen (en andere thermosflessen om het mee te nemen).
    (Nanopresso is het vierde model van Wacaco. Eerdere modellen, en de nieuwere Picopresso, zijn minder goed).

  2. Ik kan zeker ook de Aeropress (Go) aanraden, lekker compact, er komt een zeer lekkere aroma uit (beduidend beter dan een french press of cafetière) en tevens geschikt voor cold brews.

Geef een reactie