Espresso en cappuccino zonder stroom: koffie op vakantie

espresso handpresso

– Update: 3 april 2021 –

Eén van de dingen die je mist op vakantie, waar je eigenlijk geen dag zonder kan, is je eigen koffie. Op jouw manier. Met jouw eigen apparaat. Nederland heeft evenveel koffiepuristen als voetbalcoaches, en die gaan allemaal op vakantie, en hebben vervolgens een probleem. Sta je daar met je Nespresso. Zonder stroom. Dan maar naar het pleehok van de camping, want daar is een stopcontact. Maar da’s ook niet alles.

Espresso willen we

Ja, oploskoffie, lekker makkelijk. Kan altijd. Moet je maar net van houden. Filterkoffie, ook wel te doen op vakantie. Maar we hebben het hier over de echte puristen, de aficionados, de koffiejunks. Die met afkickverschijnselen. Zij moesten het tot voor kort doen met de Cafetière of de Percolator.

Deze twee namen worden nogal door elkaar gebruikt, en om de spraakverwarring en onduidelijkheden nu eens definitief uit de weg te ruimen, hierbij de officiële uitleg:

Espresso uit een cafetière

cafetiere espressoEen cafetière is een glazen pot met een metalen filter waarin best wel grof gemalen koffie en heet water worden gegoten. Een doordrukpotje dus. De koffie trekt een paar minuten, waarna het metalen filter naar beneden wordt gedrukt.

Okee. Best lekker. Lijkt een beetje op filterkoffie, maar heeft iets meer smaak en aroma, omdat er in een papieren filter meer weggefilterd wordt dan in dit grovere metalen filter.

Espresso uit een percolator

percolator espressoDan de Percolator. Ofwel mokkapotje, ofwel Moka Express, ofwel espressopotje. Dat begint al iets meer op espresso te lijken. 8 Euro bij de Xenos. Uitgevonden in de jaren 50 en 60, destijds populair, en nu ook weer best wel hip als slow koffie. Water tot aan het ventiel in het onderste deel doen, gemalen koffie in het filter, in elkaar schroeven en op een vuurtje zetten. De stoom blaast door het koffiefilter naar boven, je espresso komt vanzelf in de schenkkan. Ze zijn er van aluminium, of een stuk duurder van RVS.

Espressokitspuit.nl

espresso kitspuitMaar een echte espressomachine werkt toch net ff wat anders: heet water gaat dan onder druk – 8 bar wel te verstaan – door de gemalen koffie heen. Eigenlijk heel simpel. Waarom moet zo’n espressoapparaat dan zo duur zijn? En waarom moet dat per se met stroom? Als ontwerper ben ik ook een beetje uitvinder, en had ik bedacht dat het toch heel makkelijk moet zijn om met een kitspuit een perfecte espresso te zetten. Gewoon een Nespresso-cupje in een verder lege tube, heet water erbij gieten en dan knijpen. Moet te doen zijn. Ik had al bijna patent aangevraagd, en het domein al geclaimd: www.espressokitspuit.nl – toen ik zag dat er al twee betere oplossingen waren:

Espresso met handpompje: Handpresso

handpresso espresso

De Handpresso ten eerste. Geniaal ding. De druk bouw je op met een pompje. Supersimpel! Op het metertje zie je of je 16 bar hebt. Heet water erin, en dan losse koffie of een ESE-pad. Die pads zijn makkelijker en geven minder rommel. Bovendien kun je dan – net als Nespresso – verschillende soorten koffie variëren, en is het supervers, want per serving luchtdicht verpakt. Dit is echt verrukkelijke koffie, nog beter dan Nespresso. Het ding kost 100 euro, overal verkrijgbaar. Perfecte espresso, met een mooie crema-laag.

Cappuccino doe ik gewoon met een spuitbus slagroom, want ik heb geen koelkast. Nog lekkerder ook. Gewone koffie krijg je door er wat extra heet water erbij te doen. Kopjes en apparaat voorverwarmen is wel aan te raden, want heel heet is het niet: dat is het enige kleine nadeel misschien. En je kan de goedkope versie nemen, die alleen ESE pads aankan. De dure hybride versie kan ook direct gemalen koffie verwerken, maar in de praktijk is dat lastig en onhandig en de maling moet ook nog eens perfect zijn. Gedoetje.

Espresso uit een hefboom

ROK espressoVerder kun je ook druk opbouwen met een hefboom in plaats van een pomp, en dat is het principe van de ROK Espresso Maker. Wat minder goed verkrijgbaar hier, en wat duurder ook, maar wel een prachtig ding. Beetje erg groot misschien.

Tenslotte kan je ook nog Turkse koffie zetten, of Indonesische Tubruk. Dan moet de koffie echt superfijn gemalen zijn, en kan je die je gewoon in een pannetje met water doen, 3x laten opkoken en klaar. De drab naar onder laten zinken. Ook lekker! Maar hoe kom je aan die superfijne maling? En hoe hou je die vers?

Anyway, met deze oplossingen hoef je je vakantiebestemming in ieder geval niet meer aan te passen aan je koffiebehoefte. Total freedom!

Geef een reactie