Beste Solar Koelkast met Powerstation anno 2023

engel koelbox test solar koelkast

– Update: 6 september 2023 –

Hier een kort advies voor de beste Solar Koelkast anno 2023. Ik heb er al veel over geschreven, maar dat werd zoveel tekst dat men door de bomen het bos niet meer zag. Beste AARTJAN, kan je niet gewoon even een simpel advies geven? En dan een beetje KORT graag? Okee – komt-ie:

1. Een Powerstation

In zo’n powerstation zit al bijna alles: de accu met zonneregelaar, USB, USB-C en 220V stopcontacten. Supersimpel. Wijst zich allemaal vanzelf. De best geteste en populairste zijn nu die van Bluetti. In allerlei uitvoeringen. De Bluetti EB70 is het best geschikt voor een koelkast, want met genoeg capaciteit: 700Wh. Dit staat goed werkend hier op de camping op Vlieland, met de zuinige Engel koelkast van verderop.

Dus ten eerste zo’n Bluetti EB70 power station (of iets vergelijkbaars).
Hier te koop op BOL.com:

solar koelkast koelbox powerstation 700wh bluetti test zonnestroom
Ook om ONBEPERKT al je telefoons, laptops, iPads, lampjes, enzovoorts op te laden – ook die van de buren :)

Het alternatief zou zijn: een grote ouderwetse 110Ah loodaccu met regelpaneel, met  omvormers naar 220V en autoladers op 12V sigaretplug met hoog vermogen, naar USB-C en USB. Bij elkaar wel vijf keer zo zwaar, veel groter en nauwelijks goedkoper.

2. Bijpassende zonnepanelen: 2 x 100W

Daar doe je dan twee zonnepanelen bij van 100W per stuk, van glas/aluminium. Flexibele panelen gaan minder lang mee is mijn ervaring, vandaar glas. Beide panelen moeten met de plus op de plus (parallel, dan blijft het geschikt voor 12V).

zonnepanelen 2 x 100w voor zonnelader koelkast koelbox

Op die Bluetti kan maximaal 200W met 12-18V, dus grote panelen van 300 – 400W en 24-36V kunnen daar helaas niet op. Maar met 200W kan het ook prima, als je maar een zuinige koelkast neemt:

3. Een zuinige solar koelkast / koelbox

Een zuinige mini-koelkast is deze Cuisinier koelkast op 220V. Hij is 60 Watt B-label (80 kWh/jaar). Het is een 38 liter tafelmodel. Bij mij al jaren in gebruik, naar volle tevredenheid. Vrijwel geluidloos ook. Aanrader dus – als je ‘m ergens kan vinden:

solar koelkast koelbox zonnestroom
Kleine goedkope 38L koelkast op 220V, met 80 kWh/jaar verbruik

Maar een zuinige normale koelkast zoals deze Inventum is nog veel groter, en dus handiger (101 liter), en bijna net zo zuinig: 90 kWh/jaar. Dus dat was eigenlijk nog beter geweest. Deze koelkasten zijn op 220V, en dat zit ook op die Bluetti. De omvormer naar 220V geeft wel wat verlies, rond de 5 a 10%.

Je kan ook een groot zonnepaneel doen van 400W, met een 24V systeem. Alleen zijn de meeste powerstations zoals die Bluetti helaas niet 24V, maar 12V. Dus daar kan dat niet op. Toch maar een koelbox op 12V dan:

De allerzuinigste koelbox op 12V / 24V  is deze Engel koelbox. Overal het best getest qua zuinigheid en koelvermogen. En ook qua instellingen, want je kan de temperatuur beter regelen dan bij andere. Truckchauffeurs hebben ‘m ook vaak. Hij is vrij groot, veel groter dan een normale koelbox, al is de echte inhoud maar 40 liter. Dat komt omdat de isolatie hier dikker en beter is, en omdat de unieke koeltechniek (een schommel-compressor) wat meer ruimte vergt van binnen:

engel koelbox test zonnestroom
Best geteste en zuinigste koelbox 40L

Deze Engel koelbox is wel wat duurder (rond de €600) maar dus wel de beste keus als het echt goed en zuinig moet, en als je een 12V systeem hebt met 200W aan zonnepanelen – zoals die Bluetti met die twee panelen. Maar omdat je wel drie gasflessen per seizoen uitspaart (vergeleken met een koelbox op gas), ben je toch nog redelijk snel uit de kosten.

En het werkt dus echt, zelfs in deze flutzomer!

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik heb een XP1300 (Xtreme Powerstation 1300W) Kan ik deze met 2 van de door jou aanbevolen panelen laden? En zo ja hoe moet ik dit dan aansluiten? Ja, Ik ben echt een leek op dit vlak

Geef een reactie