Beste Solar Koelkast met Powerstation

engel koelbox test solar koelkast

– Update: 14 juni 2024 –

Hier een kort advies voor de beste Solar Koelkast anno 2024. Ik heb er al veel over geschreven, maar dat werd zoveel tekst dat men door de bomen het bos niet meer zag. Beste AARTJAN, kan je niet gewoon even een simpel advies geven? En dan een beetje KORT graag? Okee – komt-ie:

1. Een Powerstation

In zo’n powerstation zit al bijna alles: de accu met zonneregelaar, USB, USB-C en 220V stopcontacten. Supersimpel. Wijst zich allemaal vanzelf. De best geteste en populairste zijn nu die van Bluetti. In allerlei uitvoeringen. De Bluetti EB70 is het best geschikt voor een koelkast, want met genoeg capaciteit: 700Wh. Dit staat goed werkend hier op de camping op Vlieland, met de zuinige Engel koelkast van verderop.

Dus ten eerste zo’n Bluetti EB70 power station (of iets vergelijkbaars).
Hier te koop op BOL.com:

solar koelkast koelbox powerstation 700wh bluetti test zonnestroom
Ook om ONBEPERKT al je telefoons, laptops, iPads, lampjes, enzovoorts op te laden – ook die van de buren :)

2. Bijpassende zonnepanelen: 2 x 100W

Daar doe je dan twee zonnepanelen bij van 100W per stuk, van glas/aluminium. Flexibele panelen gaan minder lang mee is mijn ervaring, vandaar glas. Beide panelen moeten met de plus op de plus (parallel, dan blijft het geschikt voor 12V).

zonnepanelen 2 x 100w voor zonnelader koelkast koelbox

Op die Bluetti kan maximaal 200W met 12-18V, dus grote panelen van 300 – 400W en 24-36V kunnen daar helaas niet op. Maar met 200W kan het ook prima, als je dan maar een superzuinige koelkast neemt:

3. Een zuinige solar koelkast / koelbox

Een zuinige mini-koelkast is deze Cuisinier koelkast op 220V. Hij is 60 Watt B-label (80 kWh/jaar). Het is een 38 liter tafelmodel. Bij mij al jaren in gebruik, naar volle tevredenheid. Vrijwel geluidloos ook. Aanrader dus – als je ‘m ergens kan vinden:

solar koelkast koelbox zonnestroom
Kleine goedkope 38L koelkast op 220V, met 80 kWh/jaar verbruik

Maar een normaal formaat koelkast zoals deze Exquisit is veel groter en handiger, met vriesvak, superstil (37dB) en volgens de specs net zo zuinig: 87 kWh/jaar. Dus dat was eigenlijk nog beter geweest. Deze koelkasten zijn op 220V, en dat zit ook op die Bluetti. De omvormer naar 220V geeft wel wat verlies, maar dat is maar rond de 5%.

Je kan ook een groot zonnepaneel doen van 400W, met een 24V systeem. Maar veel powerstations zoals die Bluetti zijn niet 24V, maar 12V. Dus daar kan dat niet op, tenzij je omvormers gebruikt of twee loodaccu’s in serie zet.

De allerzuinigste koelbox op 12V / 24V  is deze Engel koelbox. Overal het best getest qua zuinigheid en koelvermogen. En ook qua instellingen, want je kan de temperatuur beter regelen dan bij andere. Truckchauffeurs hebben ‘m ook vaak. Hij is vrij groot, veel groter dan een normale koelbox, al is de echte inhoud maar 40 liter. Dat komt omdat de isolatie hier dikker en beter is, en omdat de unieke koeltechniek (een schommel-compressor) wat meer ruimte vergt van binnen:

engel koelbox test zonnestroom
Best geteste en zuinigste koelbox 40L

Deze Engel koelbox is wel wat duurder (rond de €600) maar dus wel de beste keus als het echt goed en zuinig moet, en als je een 12V systeem hebt met 200W aan zonnepanelen – zoals die Bluetti met die twee panelen. Maar omdat je wel drie gasflessen per seizoen uitspaart (vergeleken met een koelbox op gas), ben je toch nog snel uit de kosten.

En het werkt dus echt, getest en wel!

Low budget oplossing voor een camper

In de camper zitten al grote accu’s die worden opgeladen tijdens het rijden. Dan kan alles eventueel ook supergoedkoop:

Als de camper stilstaat werkt dit ook allemaal perfect, tenzij je een koelbox wil:

  • Bijvoorbeeld een goedkope koelbox op 12V van de Action
  • Met 2 zonnepanelen van 100-150W per stuk, zie hierboven,
    naar de loodaccu’s van de camper.
  • Met een MPPT regelpaneel er tussen

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Geen idee of het handig is om deze vraag hier te stellen, sorry.
    Ik heb deze https://www.dometic.com/nl-nl/outdoor/koelboxen/elektrische-koelboxen/dometic-coolfreeze-cdf-26-31594 tweedehands aangeschaft. Hij deed het aardig, maar inmiddels krijg ik ‘m niet meer aan de praat. Bij aansluiting met accu auto een omvormer of de losse ecoflow accu doet hij dit: even knipperen met aan uit lamp en thermolampje en vervolgens niets meer. Iemand een tip? Valt dit nog op te lossen met een nieuwe stekker (accustekker?)… Of moet ik een nieuwe kopen…. (brrr)

  2. Ik heb een XP1300 (Xtreme Powerstation 1300W) Kan ik deze met 2 van de door jou aanbevolen panelen laden? En zo ja hoe moet ik dit dan aansluiten? Ja, Ik ben echt een leek op dit vlak

Geef een reactie