Vervang je pinapparaat door een iPhone dankzij de Tap to Pay functie

tap to pay

– Update: 13 april 2024 –

Vanaf nu zijn dure pinapparaten overbodig. Met Tap to Pay is elke iPhone nu een echt pinapparaat geworden. Een klant kan betalen met elke bankpas of smartphone, door die gewoon tegen de iPhone van de verkoper te houden. Net zoals bij een pinapparaat.

Alle benodigde techniek zit al in de iPhone (vanaf de iPhone X). De Tap to Pay functie zit gratis op elke iPhone en kun je zelf activeren. Hier meer info.

Je kon altijd al gratis geld overmaken met een SEPA-overboeking. Dat kan ook via een QR code. Zie dit artikel daarover. Je kan zo gratis betaalcodes maken, zoals deze hieronder voor 10 cent voor dit waardevolle artikel ;) tnx!

(scan met je bank-app)

Zoiets zou ook heel eenvoudig met NFC-stickers moeten kunnen, maar in de praktijk schijnt dit (nog) moeilijk te zijn. De apps waarmee je de tag kan programmeren hebben de SEPA-functie namelijk niet. Of nog niet… Maar met die Tap to Pay werkt dat nog veel makkelijker.

tap to pay
Met je telefoon of je bankpas betalen, tegen de telefoon van de verkoper

Tap to pay

Tap to Pay is dat de verkoper zijn telefoon aanbiedt in plaats van zijn pinapparaat. De klant houdt dan zijn eigen telefoon (of zijn bankpas) bij de telefoon van de verkoper. Zo heb je geen pinapparaat meer nodig. Geen hoge aanschafkosten meer, geen abonnementskosten en geen hoge transactiekosten.

Google zal wel met iets vergelijkbaars komen voor Android telefoons. Die was zelfs al veel eerder met NFC-tags in het OV. Dat konden iPhones pas veel later, zie deze handleiding.

De klant betaalt draadloos van telefoon naar telefoon.

Wat kost het?

Apple Pay is veel goedkoper dan gewoon pinnen. Banken maakten dikke winst op elke pin-transactie, soms tot wel 10%. Apple vraagt (voor zover we weten) maar iets van 0,15% per transactie. Als verkoper merk je daar niks van: dat zit in de contracten met de banken.

Apple heeft zijn NFC-chip nu ook opengesteld aan betaalbedrijven die een contract sluiten met Apple – zoals Adyen en PayPal, die de transacties dan verder met alle banken kunnen afhandelen.

Tap to Pay is er in Amerika naar volle tevredenheid al jaren. En vanaf september 2023 dus ook in Nederland!

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Als ik een Tap to Pay app zoek op mijn iphone, krijg ik als enige hit de stripe app, maar die tarieven zijn aanzienlijk hoger, heb je een link naar de goed app?

 2. Dus alleen nog maar digitaal geld? Zonder back up als goud? (wat we nu ook al niet meer hebben) De volgende stap is dit integreren in een chip in je lijf… toch maar lastig een telefoon bij je… een chip icm een google smart glass…

  Daarna of draarvoor komt het geprogrammeerde geld (digitale alternatief van de voedselbonnen)

  Big tech controleert en bepaalt je leven helemaal met algoritmes, A.I. en niet te vergeten je Co2 afdruk, icm met een algemene ‘corona’ app, – Social credit score… is geen complot meer….

  ICM met de verplichte mrna shots wordt je als mens gehackt… Ook een complot? nee, het wordt open en bloot verkondigd…. Internet of Thins icm met internet of bodies….

 3. Ik heb gisteren in ons fijne amsterdamse eilandrestaurant op soortgelijke wijze betaald met mijn Samsung Note telefoon; telefoon naar telefoon dus. ik moest wel de pincode doen, maar alles werkt zo al jaren via NFC, dat het enkel een telefoon was die de rekening afdeed was nieuw voor me, Covid hakt erin hè, ontwend aan uitgaan als we zijn.

  Het zal best dat Appel nu nog goedkoper is dan de banken, maar geef het met name in de VS een tijdje om dominant, dat is monopolist te worden, dan stijgen de kosten ala Über.

 4. Klopt het dat dit via Apple alleen kan via “touch id” of “face id”? Ik zou het geen prettige gedachte vinden dat biometrische gegevens ingevoerd moeten worden en dat niet een pincode zou volstaan.

  1. Biometrische gegevens op iPhone worden nooit verstuurd, die zitten alleen versleuteld op de telefoon zelf. Anders zouden banken hier niet instappen: dit garandeert ze voldoende veiligheid.

 5. Binnenkort op het seminar van Erik Westhovens(Insight) eens vragen hoe het met de security zit van al dit leuks.
  Nieuwe skimming technieken liggen op de loer denk ik.
  Een slimme hacker wist 2 weken geleden nog effe 324 miljoen euro weg te trekken aan bitcoins.
  Youtube: Bitcoin wallet met 2 miljoen aan inhoud door iemand op straat gevonden: meneer kraakte dat ding in 1 middagje en zijn pensioen was geregeld.

  My point: zet niet alles op 1 paard en vertrouw niet blindelings allerlei apps en tech hoe lekker het gemak ook is.

 6. Goed verhaal weer AJ. Lees altijd met veel plezier je berichten en updates. In veel gevallen volg ik ze ook blind op! Bijvoorbeeld met betrekking tot audio en koptelefoons, ik ben niet van de oordopjes (helaas, misschien). Ga zo door ajw! #respect

Geef een reactie