Betalen in de toekomst met Tap to Pay

tap to pay

– Update: 25 november 2022 –

Vanaf komende zomer worden dure pinapparaten overbodig. Met Tap to Pay kan elke iPhone een pinapparaat worden (oftewel een betaalterminal). De verkoper heeft geen duur pinapparaat meer nodig: de iPhone volstaat, zowel bij de koper als de verkoper. Alle benodigde techniek zoals NFC en authenticatie zit al in de iPhone (vanaf de iPhone X).

De banken maakten enorme winsten op betalingen, via abonnementen en huur van de pinapparaten, en ook nog eens via een percentage plus vaste lasten op elke pintransactie. De banken verdienden zo dagelijks een fortuin aan al dat pinnen. Maar je kon ook altijd al gewoon gratis geld overmaken. Zo’n gewone gratis overboeking heet een SEPA. Dat kan heel gebruiksvriendelijk, bijvoorbeeld met een NFC-tag of met een QR code. Zie dit artikel daarover. Je kan ook zelf gratis betaalcodes aanmaken, zoals deze hieronder: 10 cent voor dit waardevolle artikel ;) DANK U!

Scan vanuit je bank app. De meeste banken kunnen dat.

Iedereen is inmiddels al gewend aan het gemak van betalen met je telefoon. Met een iPhone of met een Android kan je vrijwel overal betalen (of zelfs met je Watch). Dat werkt allemaal perfect. Iedereen was in mum van tijd overgestapt: van betalen met je bankpas naar betalen met je telefoon.

tap to pay
Straks kan je ook je bankpas tegen de telefoon van de verkoper houden om te betalen.

Tap to pay

De volgende stap wordt dus Tap to Pay. Dus dat de verkoper ook alleen nog maar zijn telefoon gebruikt. De klant houdt zijn telefoon (of zijn bankpas) dan tegen de telefoon van de verkoper. Eindelijk geen pinapparaat of betaalterminal meer nodig, geen hoge aanschafkosten, geen abonnementskosten en geen hoge transactiekosten. Alle winkels, marktverkopers, sportscholen en horeca  zullen hier heel blij mee zijn. Google zal wel met iets vergelijkbaars komen voor Android. Die was zelfs al veel eerder met NFC-tags in het OV. Dat konden iPhones pas veel later, zie deze handleiding.

De klant houdt straks zijn telefoon bij de telefoon van de verkoper.

Wat kost het?

Apple Pay is veel goedkoper dan  ouderwets pinnen. Banken maakten dikke winst op elke pin-transactie, soms tot wel 10%. Absurd! Apple vraagt in plaats daarvan – voor zover we weten dan, want dit is niet publiek bekend – iets van 0,15% per transactie.

Maar Apple staat het gebruik van hun NFC-chip niet toe aan andere bedrijven. PayPal wordt bijvoorbeeld zo uitgesloten. De EU vindt dit strafbaar, en dus zal Apple waarschijnlijk een megaboete krijgen. Of misschien stellen ze de chip toch nog open… we gaan het zien.

En wanneer komt Tap to Pay dan?

Tap to Pay komt in Amerika deze lente. Europa volgt later. Hoe dan ook, het komt eraan!

9 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dus alleen nog maar digitaal geld? Zonder back up als goud? (wat we nu ook al niet meer hebben) De volgende stap is dit integreren in een chip in je lijf… toch maar lastig een telefoon bij je… een chip icm een google smart glass…

  Daarna of draarvoor komt het geprogrammeerde geld (digitale alternatief van de voedselbonnen)

  Big tech controleert en bepaalt je leven helemaal met algoritmes, A.I. en niet te vergeten je Co2 afdruk, icm met een algemene ‘corona’ app, – Social credit score… is geen complot meer….

  ICM met de verplichte mrna shots wordt je als mens gehackt… Ook een complot? nee, het wordt open en bloot verkondigd…. Internet of Thins icm met internet of bodies….

 2. Ik heb gisteren in ons fijne amsterdamse eilandrestaurant op soortgelijke wijze betaald met mijn Samsung Note telefoon; telefoon naar telefoon dus. ik moest wel de pincode doen, maar alles werkt zo al jaren via NFC, dat het enkel een telefoon was die de rekening afdeed was nieuw voor me, Covid hakt erin hè, ontwend aan uitgaan als we zijn.

  Het zal best dat Appel nu nog goedkoper is dan de banken, maar geef het met name in de VS een tijdje om dominant, dat is monopolist te worden, dan stijgen de kosten ala Über.

 3. Klopt het dat dit via Apple alleen kan via “touch id” of “face id”? Ik zou het geen prettige gedachte vinden dat biometrische gegevens ingevoerd moeten worden en dat niet een pincode zou volstaan.

  1. Biometrische gegevens op iPhone worden nooit verstuurd, die zitten alleen versleuteld op de telefoon zelf. Anders zouden banken hier niet instappen: dit garandeert ze voldoende veiligheid.

 4. Binnenkort op het seminar van Erik Westhovens(Insight) eens vragen hoe het met de security zit van al dit leuks.
  Nieuwe skimming technieken liggen op de loer denk ik.
  Een slimme hacker wist 2 weken geleden nog effe 324 miljoen euro weg te trekken aan bitcoins.
  Youtube: Bitcoin wallet met 2 miljoen aan inhoud door iemand op straat gevonden: meneer kraakte dat ding in 1 middagje en zijn pensioen was geregeld.

  My point: zet niet alles op 1 paard en vertrouw niet blindelings allerlei apps en tech hoe lekker het gemak ook is.

 5. Goed verhaal weer AJ. Lees altijd met veel plezier je berichten en updates. In veel gevallen volg ik ze ook blind op! Bijvoorbeeld met betrekking tot audio en koptelefoons, ik ben niet van de oordopjes (helaas, misschien). Ga zo door ajw! #respect

Geef een reactie