Bone conduction headset houdt je oren vrij

bone conduction headphones

Update: 6 okt 2020   |   21:38

Een bone conduction headset zit niet OP of IN je oren, maar ernaast. Heel bijzonder. Het geluid geleidt via je botten direct naar je oren. Je houdt je oren volledig vrij. Draadloos ook. Het werkt, wonderbaarlijk! Je hoort zelfs een goede bas. Ooit uitgevonden voor het leger, om te kunnen communiceren terwijl je je oren vrijhoudt. Dus ook veiliger in het verkeer dan oordopjes en koptelefoons. Hardlopers en fietsers gebruiken dit daarom ook vaak.

Ik kocht de S-Wear S8 hier voor 30 euro. Het bekende dure merk in bone conduction headphones is AfterShokz. Maar ik vermoed dat deze S-Wear Z8 net zo goed is. De Z8 is prima, met premium looks en hoge bouwkwaliteit, en levert ook precies wat er beloofd wordt. Het systeem heeft wel wat eigenaardigheden of nadelen, dat hebben zowel die dure AfterShokz als deze voordelige Z8:

Je moet er ten eerste een beetje aan wennen, het kan een beetje maf voelen. Maar daar heb ik geen last van. De geluidskwaliteit is aardig, ook voor muziek, je hoort echt wel een goede bas, verbazend eigenlijk, maar het kan niet tippen aan goede oordopjes zoals de Headroom MS16 van 7 euro. Ik noem die omdat die ook je oren niet afsluiten. Net als Apple oortjes. Ze zitten los in je oor, zodat je nog wat omgevingsgeluid hoort. Dat belt fijner en dat is ook veiliger in het verkeer, op de fiets bijvoorbeeld.

Deze Z8 bone conduction headset doet dat inderdaad nog beter, want je oren zijn geheel vrij. Maar als je het volume nogal hard zet is dat voordeel wel een beetje voorbij. En anderen horen jouw dopjes dan ook, het lekt wat geluid.

Het zit inderdaad lekker, lichtgewicht, en het klemt niet, dus je kan deze erg lang ophouden. Waterdicht ook, en daarom wordt dit veel door sporters gebruikt, vooral fietsers en hardlopers.

De Bluetooth doet het prima, verbinden gaat simpel en goed, de batterij houdt het lang vol, 6 uur met muziek, of zonder muziek veel langer. De microfoon is ook prima voor een Bluetooth headset, al kan dat ook niet tippen aan de uitstekende microfoon van de Headroom MS16. De Z8 is hier verkrijgbaar (30,-) in zwart, groen-grijs, paars of blauw.

Oplaadkabel naar USB zit erbij. Een Engelse handleiding ook, en er zitten ook gewone oordopjes bij (schuimpjes), zodat je je oren ook geheel kan afsluiten.

Conclusie Bone Conduction headphones S-Wear Z8 review

Het werkt, verbazend, maar als je ‘m erg hard zet is het voordeel van vrije oren eigenlijk vervallen. Het lekt wat geluid dus anderen horen je oortjes ook. De geluidskwaliteit is goed, met een echte bas, maar kan niet tippen aan goede oortjes. De microfoon is opvallend goed voor Bluetooth, dus je kan er goed mee bellen. Bedienen gaat met kleine knopjes. Prijs-kwaliteit is uitstekend.

bone conduction headphones S-wear Z8 review
De Z8 ziet er goed uit, in hoge kwaliteit.
bone conducting headset S-wear Z8 review
Het zit niet OP of IN je oren, maar ERNAAST
bone conduction headset S-wear Z8 review
Klein en licht, in verschillende kleuren, Bluetooth 5.0
bone conduction hoofdtelefoon S-wear Z8 review
Buigzaam, onbreekbaar, waterdicht, draadloos

Zie ook de blog over de beste draadloze headsets,
en de blog over de beste bedrade oordopjes.

3 Reacties

 1. Hoi Aartjan,
  ik heb de Z8 nu 2 maanden en gebruik de Z8 2-3 maal per week tijdens joggen, waarbij ik ook meteen goed contact kan houden met mijn hond. Het geluid van de Z8 is prima en je voelt hem nauwelijks tijdens het sporten. Heerlijk met spotify en een lekkere bead.
  Helaas blijkt de Z8 niet zo robuust als gedacht. Deze week heb ik gelopen tijdens een regenbui (moet toch kunnen?). Tijdens het lopen was ineens de verbinding weg en kon hij niet meer bediend worden. Na drogen thuis en weer opladen helaas geen bediening meer mogelijk. Geluid en bluetooth connectie heb ik nog steeds, maar de bediening via de Z8 zelf werkt niet meer. Niet meer aan/uit, volume, volgende nummer.
  Balen, kapot binnen 2 maanden. Ik kan wel bedienen met mijn mobiel, maar dat werkt niet lekker bij het sporten. Ik zal proberen contact op te nemen met de leverancier van Z8. Kijken hoe en of ze dit oplossen. Wordt vervolgd.

  1. Tja, het vervolg is dat z8 helemaal is uitgevallen. Hoor alleen nog signaal bij aan en uitzetten maar verder niets meer. Die kan ik dus weggooien.
   Ik heb nu bone conduction Aftershokz Aeropex besteld. Ze claimen IP67 waterbestendig.
   Ik ga het ervaren. Gewoon in NL besteld met 2 jaar garantie.

 2. Hoi Aartjan. Leuke gadget heb je weer gevonden!

  Graag zou ik een toevoeging willen doen, omdat ik al wat jaren ervaring heb met dit type headset. Ik draag namelijk hoorapparaten, en daarom kan ik geen oordopjes in doen, en met een dichte koptelefoon gaan ze piepen. Enige koptelefoon die ik op kan, is die met een open systeem (Sennheiser HD600 bijvoorbeeld).

  Deze bone conduction headsets zijn niet alleen een prima oplossing voor het sporten, maar ook voor op kantoor, omdat je je collega’s nog steeds hoort. Maar inderdaad, je moet ze niet te hard zetten, want het lekt wel wat geluid.

  Sowieso moet je ze niet te hard zetten, want het geluid gaat nog steeds via je middenoor, en je kan dus net zo goed je gehoor beschadigen als met een normaal oortje. Er wordt wel eens ten onrechte gedacht dat dit type koptelefoon beter zou zijn voor je gehoor. Nee, dus.

  Geluidskwaliteit is niet om over naar huis te schrijven, maar met een equalizer prima te pruimen.
  Lage tonen ‘kietelen’ een beetje, naast dat je ze ook echt hoort. Hier moet je even aan wennen.

  Omdat deze headsets eigenlijk allemaal een band in de nek hebben, is hiermee lekker onderuit gezakt liggen op de bank te doen, maar geen succes.

  Ik heb zelf op dit moment de Aftershokz Sportz Titanium (met kabeltje en microfoon, ongeveer 60 euro). Zelf heb ik voor een bedrade versie gekozen, omdat ik nog steeds niet erg blij word van het gehannes met bluetooth (koppelen / ontkoppelen).

  Ongelofelijk weer hoe de Chinezen een apparaat wat bij Aftershokz ~150 euro moet kosten, voor 30 euro op de markt weten te zetten.

Geef een reactie