Bone conduction headset houdt je oren vrij

bone conduction headphones

– Update: 29 maart 2021 –

Een bone conduction headset zit niet OP of IN je oren, maar ernaast. Heel bijzonder. Het geluid geleidt via je botten direct naar je oren. Je houdt je oren volledig vrij. Draadloos met Bluetooth. Het werkt, wonderbaarlijk! Je hoort zelfs een goede bas. Ooit uitgevonden voor het leger, om te kunnen communiceren terwijl je je oren volledig vrijhoudt. Dus ook veiliger in het verkeer dan oordopjes en koptelefoons. Hardlopers en fietsers gebruiken dit daarom vaak. En zwemmers!

Ik kocht de S-Wear S8 hier voor 26 euro. Het bekende dure merk in bone conduction headphones is AfterShokz. Deze S-Wear Z8 is veel goedkoper, en bijna net zo goed.

Het bone conducting systeem heeft wel wat eigenaardigheden. Je moet er ten eerste een beetje aan wennen, het kan een beetje maf voelen. Maar daar heb ik geen last van. De geluidskwaliteit is goed, je hoort echt zelfs een goede bas, verbazend, maar het kan niet tippen aan goede oordopjes zoals de Headroom MS16 van 7 euro. Ik noem die specifiek, omdat die ook je oren niet afsluiten. Net als Apple oortjes. Die zitten los in je oor, zodat je nog wat omgevingsgeluid hoort. Dat belt fijner en dat is ook veiliger in het verkeer, op de fiets bijvoorbeeld.

Deze Z8 bone conduction headset doet dat nog veel beter, want je oren zijn nu geheel vrij. Maar als je het volume heel hard zet is dat voordeel er niet meer.

Anderen horen jouw dopjes dan ook, want het lekt wel wat geluid.

Het zit inderdaad lekker, lichtgewicht, en het klemt niet, dus je kan deze erg lang ophouden. Waterdicht ook, en daarom wordt dit veel door sporters gebruikt, vooral fietsers en hardlopers. UPDATE: wil je er mee zwemmen dan is er nu ook deze super-waterdichte DDJ Q1. Of deze nieuwe IPX8 waterdichte Bone Conduction MP3 player headset, voor zwemmers, met allerlei toebehoren en diverse zwem-oordopjes erbij:

UPDATE: de best verkochte Bone Conducting headset in 2021 is nu deze AIKSWE voor 17 euro. Die heb ik ook getest. Maar ik vind die S-Wear veel comfortabeler zitten, en de microfoon (en het speakergeluid) is ook beter.

best verkochte Bone Conducting headset AIKSWE

De Bluetooth van de S-Wear doet het prima, verbinden gaat simpel en goed, de batterij houdt het lang vol, 6 uur met muziek. De microfoon is ook prima voor een Bluetooth headset, al kan dat ook niet tippen aan de uitstekende microfoon van de Headroom MS16 oordopjes met draad. De Z8 is hier verkrijgbaar (26,-) in zwart, groen-grijs, paars of blauw.

Oplaadkabel naar USB zit erbij. Een Engelse handleiding ook, en er zitten ook gewone oordopjes bij (schuimpjes), zodat je je oren ook geheel kan afsluiten.

Conclusie Bone Conduction headphones S-Wear Z8 review

Het werkt, verbazend! Het zit heerlijk en laat je oren volledig vrij. Je hoort de omgeving, maar als je ‘m erg hard zet NIET. Het lekt ook geluid, dus anderen horen je oortjes ook. De geluidskwaliteit is goed, met een echte bas, maar niet zo goed als de allerbeste gewone oortjes. De microfoon is opvallend goed voor Bluetooth, dus je kan er goed mee bellen. Bedienen gaat met kleine knopjes. Prijs-kwaliteit is uitstekend. Hier verkrijgbaar (26,-) met snelle levering. Een nieuw alternatief is deze AIKSWE (17,-). En voor zwemmers is er deze super-IPX8-waterdichte.

bone conduction headphones S-wear Z8 review
De Z8 ziet er goed uit, in hoge kwaliteit.
bone conducting headset S-wear Z8 review
Het zit niet OP of IN je oren, maar ERNAAST
bone conduction headset S-wear Z8 review
Klein en licht, in verschillende kleuren, Bluetooth 5.0
bone conduction hoofdtelefoon S-wear Z8 review
Buigzaam, onbreekbaar, waterdicht, draadloos

DDJ Q1 bone conducting headset voor in het water

Vrijwel hetzelfde, maar dan superwaterdicht. Deze DDJ Q1 is geschikt voor zwemmers en duikers, met een goed geluid onder water:

Zie ook de blog over de beste draadloze headsets,
en de blog over de beste bedrade oordopjes.

9 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik hoop dat.jij mij verder kan helpen.
  Ik ben op zoek naar een bekabeld model met een usb aansluiting zodat de usb kant in mijn werklaptop kan stoppen. Met microfoon.
  Kun jij mij verder helpen?

 2. Hallo Aartjan,

  Fijne review!
  Ik heb 2 vragen waar je misschien wel antwoord op hebt:

  1. heeft de Z8 een USB-mini of USB-c aansluiting?

  2. ken je ook de Maxxions Bone Conducting set? (www.bol.com/nl/p/maxxions-open-ear-sport-oordopjes-zwart-draadloze-bluetooth-bone-conduction-koptelefoon-hardlopen-fitness-sport-fietsen/9300000005470740)
  Ik ben benieuwd hoe die zich qua kwaliteit verhoudt tot de Z8, en dan vooral bij gebruik als headset om mee te bellen.

 3. Ook een Z8 aangeschaft bij A E, ik moet zeggen fantastisch geluid, maar heb er maar 4 of 5 keer ( in elk geval minder dan 2 weken) plezier van gehad tijdens het wandelen, Z8 is absoluut dus niet vocht en zweet bestendig.
  Geluid hield er gewoon mee op, verder werkten en reageerden alle knopjes wel normaal
  Kon hem terugsturen naar China op eigen kosten voor garantie, maar ben daar maar niet aan begonnen.
  Heb em opengemaakt en er zat groene oxydatie op het printplaatje, dus duidelijk een vocht probleem.
  Zou het liefst een nieuwe Z8 aanschaffen, maar ben bang dat weer hetzelfde gebeurt.
  Heb nu een Q1 gekocht bij AE, maar geluid is niet zo goed, klinkt nogal hol.

 4. Hoi Aartjan,
  ik heb de Z8 nu 2 maanden en gebruik de Z8 2-3 maal per week tijdens joggen, waarbij ik ook meteen goed contact kan houden met mijn hond. Het geluid van de Z8 is prima en je voelt hem nauwelijks tijdens het sporten. Heerlijk met spotify en een lekkere bead.
  Helaas blijkt de Z8 niet zo robuust als gedacht. Deze week heb ik gelopen tijdens een regenbui (moet toch kunnen?). Tijdens het lopen was ineens de verbinding weg en kon hij niet meer bediend worden. Na drogen thuis en weer opladen helaas geen bediening meer mogelijk. Geluid en bluetooth connectie heb ik nog steeds, maar de bediening via de Z8 zelf werkt niet meer. Niet meer aan/uit, volume, volgende nummer.
  Balen, kapot binnen 2 maanden. Ik kan wel bedienen met mijn mobiel, maar dat werkt niet lekker bij het sporten. Ik zal proberen contact op te nemen met de leverancier van Z8. Kijken hoe en of ze dit oplossen. Wordt vervolgd.

  1. Tja, het vervolg is dat z8 helemaal is uitgevallen. Hoor alleen nog signaal bij aan en uitzetten maar verder niets meer. Die kan ik dus weggooien.
   Ik heb nu bone conduction Aftershokz Aeropex besteld. Ze claimen IP67 waterbestendig.
   Ik ga het ervaren. Gewoon in NL besteld met 2 jaar garantie.

 5. Hoi Aartjan. Leuke gadget heb je weer gevonden!

  Graag zou ik een toevoeging willen doen, omdat ik al wat jaren ervaring heb met dit type headset. Ik draag namelijk hoorapparaten, en daarom kan ik geen oordopjes in doen, en met een dichte koptelefoon gaan ze piepen. Enige koptelefoon die ik op kan, is die met een open systeem (Sennheiser HD600 bijvoorbeeld).

  Deze bone conduction headsets zijn niet alleen een prima oplossing voor het sporten, maar ook voor op kantoor, omdat je je collega’s nog steeds hoort. Maar inderdaad, je moet ze niet te hard zetten, want het lekt wel wat geluid.

  Sowieso moet je ze niet te hard zetten, want het geluid gaat nog steeds via je middenoor, en je kan dus net zo goed je gehoor beschadigen als met een normaal oortje. Er wordt wel eens ten onrechte gedacht dat dit type koptelefoon beter zou zijn voor je gehoor. Nee, dus.

  Geluidskwaliteit is niet om over naar huis te schrijven, maar met een equalizer prima te pruimen.
  Lage tonen ‘kietelen’ een beetje, naast dat je ze ook echt hoort. Hier moet je even aan wennen.

  Omdat deze headsets eigenlijk allemaal een band in de nek hebben, is hiermee lekker onderuit gezakt liggen op de bank te doen, maar geen succes.

  Ik heb zelf op dit moment de Aftershokz Sportz Titanium (met kabeltje en microfoon, ongeveer 60 euro). Zelf heb ik voor een bedrade versie gekozen, omdat ik nog steeds niet erg blij word van het gehannes met bluetooth (koppelen / ontkoppelen).

  Ongelofelijk weer hoe de Chinezen een apparaat wat bij Aftershokz ~150 euro moet kosten, voor 30 euro op de markt weten te zetten.

  1. Waar heb je de bekabelde veraie vandaan?
   Zijn er ook bone connected headsets waarvan het uiteinde een usb uiteinde is?
   Dit omdat ik er 1 nodig ben voor mijn werk die ik met een usb kabel moet aansluiten op mijn werklaptop.

Geef een reactie