Wat is het beste goedkope hoortoestel in 2024: tests, reviews, tips en info

beste goedkope hoortoestel 2024 gehoorapparaat © pexels-cottonbro-studio-6687746

– Update: 20 februari 2024 –

Als je slechthorend bent kan je bij een audicien een hoortoestel kopen. Maar die zijn vaak schrikbarend duur: duizenden euro’s is geen uitzondering. En ze worden niet eens vergoed door je verzekering. Alleen de goedkoopste, maar die neemt bijna niemand, want hoortoestellen hebben altijd nadelen. Dus ging ik met een testpanel van drie slechthorenden op zoek naar het beste goedkope hoortoestel. Reviews, info en tips dus: bijvoorbeeld om AirPods als gehoorapparaat te gebruiken. Jazekers, dat kan ook! Of een hoortoestel van twee tientjes: ook goed!

Hoortoestellen hebben altijd nadelen, ook de dure: het klinkt echt veel slechter en lelijker dan je eigen gehoor. Je eigen stem klinkt bijvoorbeeld veels te hard. Zachte geluiden klinken ook veel te hard. Ze zijn niet richtinggevoelig en ze gaan vaak irritant piepen als ze niet goed zitten. Verschrikkelijk allemaal. Maar met goede software kan je dit allemaal wel verbeteren en afstellen.

Er zijn nog meer nadelen: je moet ze altijd opladen, de pasvorm kan lastig zijn, en veel mensen vinden het ook nog eens lelijke dingen. Maar het grote voordeel is natuurlijk dat je opeens weer goed kan horen.

Meet je oren zelf eens door met een gehoortest. Zie ook verderop hier. Zo kun je merken dat een verkoudheid of zelfs het weer invloed op je gehoor hebben. Oordruppels (of azijn: dat is hetzelfde) kunnen je gehoor ook drastisch verbeteren.

AirPods Pro als beste goedkope hoortoestel?

AirPods Pro vindt iedereen WEL mooi. Veel mensen dragen die zelfs de hele dag. Je kan ‘m als hoortoestel gebruiken door onder andere “Transparency” aan te zetten. En er is nu ook “Live luisteren” om je iPhone als extra microfoon te gebruiken. Dat zit bij Instellingen ▸ Bedieningspaneel ▸ Pas regelaars aan. Tik op de plus bij ‘Horen’.

 • Tik in het Bedieningspaneel op het Oor ▸ “Live luisteren”
 • Hou je iPhone nu bij de persoon die je wil horen. Je iPhone is nu een uitstekende extra microfoon. Met de volumeknoppen stel je het volume in. Slechthorenden klagen vaak dat AirPods niet hard genoeg gaan. Maar op deze manier kunnen ze ook keihard als je dat wil:

Er zijn verder nog veel meer instellingen op de iPhone voor hoortoestellen. Loop al deze mogelijkheden na en bekijk ook deze instellingen uitgebreid. Het loont zeer de moeite om ermee te oefenen en te experimenteren. Het is per situatie anders, en het liefst zou je zo presets willen maken (wat helaas nog niet kan):

Er zit dus bijvoorbeeld ook Gespreksversterking op je iPhone, in die Toegankelijkheids-voorkeuren. Dat versterkt de stemmen en onderdrukt omgevingsgeluiden. En de Adaptieve transparantie vermindert harde geluiden. Je kunt de hoge tonen versterken, of juist mid (stemmen) of de lage tonen. Deze functies zijn goed en belangrijk, en ontbreken vaak op dure hoortoestellen. Je kunt op de iPhone ook andere hoortoestellen dan AirPods gebruiken.

Op Android zitten enigszins vergelijkbare instellingen, zie verderop. Met ook Custom EQ voor links en rechts apart.

AirPods Pro 2 zijn hier te koop op BOL. Ze zijn volgens onderzoek net zo goed als medische gehoorapparaten – zeker als je alles goed instelt.

Verder zijn ze ook nog eens uitstekend voor muziek, bellen, film en tv. De pasvorm met de ovalen tips, het bedieningsgemak, de geluidskwaliteit, de software en opties zijn sowieso veel beter dan zelfs de duurste gehoorapparaten.

Een hoortoestel kan je ook zelf maken

Voor €25 heb je zo’n Philips on ear koptelefoon (of voor €3 zo’n vintage walkman koptelefoon). Die zitten OP je oor, dus heel fijn als je niks in je oren verdraagt. Of je neemt open dopjes zoals de oude AirPods, met draad, voor €2 zoals deze. Die sluiten je oren ook niet af.

Je kan dan een Android telefoon als microfoon gebruiken, met de instellingen hieronder, en die hang je met zo’n koord om je hals. Zo heb je een goed hoortoestel. Elke koptelefoon kan, het maakt niet uit welke.

Het kan ook draadloos, maar dan zit er altijd vertraging (echo) in het geluid. Deze on ear pads zijn draadloos, of deze open dopjes: dat zijn draadloze dopjes zoals de oude AirPods, die je oren ook niet afsluiten.

Op een iPhone werkt “Live luisteren” alleen met Apple AirPods, en niet met andere oordopjes.

Android Geluidsversterking

Ook op alle Android telefoons kan je allerlei hoortoestellen aansluiten. Je hebt daar ook veel instellingen, via de gratis app Geluidsversterking, met datzelfde “Live luisteren”, net als op de iPhone, met je telefoon als extra microfoon dus. Op Android werkt dan met elke koptelefoon of oordopjes (terwijl het op een iPhone alleen met AirPods kan):

Echte hoortoestellen kunnen in sommige gevallen beter en handiger zijn, maar die zijn er ook goedkoop:

Beste goedkope hoortoestel

Dit gehoorapparaat op AliExpress kost bijvoorbeeld maar €12 en doet het al verbluffend goed. Je kan er eentje in je beste oor doen, of juist in je slechtste oor, of je neemt er twee, voor elk oor. Het is heel persoonlijk wat het beste werkt.

Hij is er ook in huidskleur. De oplaadbare batterij zit achter je oor, dus die zie je dan nauwelijks. Je kan het volume instellen met een draaischuif. Er zit een knopje op voor drie EQ-standen, zoals voor stemmen of voor muziek. Probeer het allemaal uit en stel het af naar wens. Je moet er wat handigheid in krijgen.

De USB-oplader zit erbij. De accu is enorm: goed voor 80 uur op één lading. Dat is het grote voordeel van zo’n batterij achter je oor. En zo vallen ze ook nooit uit. Je kan er ook nog andere plugjes op doen, bijvoorbeeld kleine, als je je oor juist NIET wil afsluiten. Of juist perfect afdichtende TPE-tips die zich aanpassen aan je oor.

Zoals alle gehoorapparaten gaat hij soms piepen als hij niet goed zit. Je kan ‘m dan zacht zetten als je ‘m in doet, en pas harder als hij goed zit. Een goede afdichting scheelt enorm in piepen en in de geluidskwaliteit. Ik zou zelf altijd TPE-tips proberen, zeker als het je om extra lage tonen of goed geluid gaat. Dan kan dit hoortoestel vrijwel net zo goed zijn als de hele dure.

beste hoortoestel 2024 goedkoop
De grote accu zit achter je oor, voor 80 uur op 1 lading

Iets vergelijkbaars is er ook met Bluetooth, zoals deze (maar niet oplaadbaar!). Beste fabrikanten: maak die gewoon oplaadbaar. Dat kan niet moeilijk of duur zijn, en dan heb  je geheid een bestseller.

Er zijn bijna 3 miljoen slechthorenden – alleen al in Nederland. Daarvan hebben bijna een miljoen een hoortoestel. Veel anderen zouden ook baat hebben bij een hoorapparaat: wereldwijd een half miljard mensen.

Goedkope oplaadbare hoortoestellen

Dit setje kost €28. Voor beide oren dus. Dit ziet er net zo uit als de dure van vijfduizend euro. Klein, huidskleurig, en geheel in-het-oor (heet ook wel IHO of CIC). De oplaadcase is net als bij AirPods, dus je kan ze in het doosje opladen, ook als je geen oplader bij je hebt. Deze is ook getest door het testpanel en ook goed bevonden. Het volume kan je met het meegeleverde schroevendraaiertje regelen. Dat is nogal onhandig, maar voor die prijs werkt het allemaal goed. Maar toch: beste fabrikanten, doe hier gewoon Bluetooth op. Simpel toch?

beste goedkope hoortoestel
Dit ziet er net zo uit als de hele dure van vijfduizend euro

beste goedkope hoortoestel

beste goedkope hoortoestel

beste goedkope hoortoestel

In diezelfde shop staan er ook twee met Bluetooth. Maar die zouden dan weer veel kleiner en in huidskleur kunnen. Komt binnenkort wel, gezien de populariteit van die uitstekende mini-oordopjes. Daar zouden ze ook makkelijk hoortoestellen van kunnen maken.

Zoals deze CIC en ITC hoortoestellen met app, waarbij je dus alles op je telefoon kan instellen. Alleen zijn die weer niet oplaadbaar. Beste fabrikanten: maak deze dan gewoon oplaadbaar zoals al die slaapoordopjes. Geheid een bestseller:

cic vs itc

Die zwarte Bluetooth hoorapparaten hieronder zijn wel oplaadbaar, en verder ook uitstekend en goedkoop. Veel mensen hebben zulke buds altijd al in, dus ze vallen ook niet meer op:

beste gehoorapparaat bluetooth

beste gehoorapparaat bluetooth

Of dit Bluetooth hoortoestel, dat zijn earbuds zonder steeltjes:

beste gehoorapparaat bluetooth
Prima, al wil men ze liever kleiner en in huidskleur

Hoortoestel met Bluetooth en app

Een hoortoestel met Bluetooth is dus beter, want die kan draadloos aan je telefoon. Dus dan ook met je telefoongesprekken, en je muziek, radio, film en tv (zie het kopje “TV” verderop). En met instellingen via de apps op je telefoon.

Zoals deze earbuds hier. Ook getest en uitstekend bevonden door het test-panel. Dit zijn “buds” zonder steeltje. Andere goedkope zijn deze, met steeltjes:

beste hoortoestel bluetooth met app

Je kan het volume zowel op de touch van de oortjes als op je telefoon instellen, en als je een iPhone of Android hebt dan heb je ook al die nieuwe opties (zie eerder in dit artikel). Er is ook custom eq, via die app, om per oor in te stellen welke frequenties je wil versterken en hoe hard:

Gehoortest: meet gratis je gehoor door

Je kan met die apps je oren doormeten, op je telefoon, met je oordopjes in. Je kan zo voor elk oor een eigen EQ-instelling en volume-setting maken (een audiogram). Deze gratis apps worden steeds beter en ze werken ook met alle Bluetooth oordopjes:

Audiogram Hearing Test

Met deze hoortest-app maak je zelf een audiogram, net zoals de audicien dat doet. Je oordopjes of koptelefoon zet je op normaal volume (bijvoorbeeld 60%) en je schuift alle tonen afzonderlijk naar de plek waar je ze nog net kan horen. Et voila: je hebt je persoonlijke audiogram, simpel en snel. Meer uitleg staat hier.

Overal waar je tussen -10 en 20 zit is je gehoor nog helemaal normaal:

Bone conduction: je oren helemaal vrij

Al die hoortoestellen hierboven sluiten je oren af, en dat is eigenlijk tegennatuurlijk. Het nieuwste is daarom Bone conduction. Dat zit niet IN je oren, maar ernaast. Via je jukbeen komt het geluid toch in je oren. Je oren blijven zo geheel vrij. Werkt verbluffend goed. Het is ooit voor het leger ontwikkeld. Hardlopers, fietsers en zwemmers gebruiken het ook.

Zoals deze hier. Die kan zonder of met Bluetooth. Zonder Bluetooth is het een gewoon hoortoestel (dubbelklik de Power-knop), en met Bluetooth kan je er ook mee bellen, muziek luisteren en tv kijken:

bone conduction botgeleiding hoortoestel

bone conduction hoortoestel oren vrij

bone conduction hoorapparaat

De nieuwste versies van Bone Conduction zijn kleine clips om je oor, zonder nekband dus, met ook je gehoorgang helemaal vrij. Maar ik heb dat geprobeerd: het werkt wel, maar het is niks vergeleken met de echte bone conduction. Het heet ook wel Air Conduction. Bose heeft ook zo’n nieuw model:

Een andere mogelijkheid om niks IN je oren te hebben is OP je oren: met een koptelefoontje met volume. Of zo’n goedkope vintage walkman-koptelefoon. Je Android telefoon hang je dan om, en daarop stel je “live luisteren” in (zie hierboven). Er zijn ook hoortoestellen die je op deze manier om kan hangen, die dan dus zonder telefoon werken:

hoortoestel externe microfoon
Hoortoestel met externe microfoon. Of je doet een walkman-koptelefoon in je telefoon, om je hals, met “Live luisteren” aan.

Vertalen en spraak-naar-tekst

Die hele dure gehoorapparaten van duizenden euro’s kunnen zogenaamd ook vertalen en dicteren. Maar dat kan elke telefoon. Gratis! Zie dit artikel over Dicteren. En Google kan live vertalen. Ook gratis. Op Android zeg je tegen de Assistent: “Tolk modus van Nederlands naar Italiaans“. Probeer maar, werkt super. Of gebruik een van de vele vertaal-apps.

Die hele dure hoortoestellen zijn vaak ook op maat gemaakt. Dat is kostbaar, maar inmiddels achterhaald. Want goedkope TPE-eartips gaan ook al perfect naar je gehoorgang staan.

De software in die hele dure is ook al achterhaald, want elke iPhone kan dat al beter, met gratis updates in de toekomst. Goede microfoons kosten maar een euro. Accu’s kosten nog geen euro. Bluetooth kost maar een paar cent. Dus waar gaat die vijfduizend euro eigenlijk naar toe?

TV en Bluetooth

Het geluid van de TV kan ook met Bluetooth. Je doet je AirPods in, of je Bluetooth koptelefooon, of welke andere draadloze oortjes dan ook en die koppel je aan de TV. Zelfs op de goedkoopste tv zit al Bluetooth. Ook op de Google Chromecast zit nu Bluetooth. Of je doet het met een losse Bluetooth transmitter: dat werkt met alles, dus ook met oude tv’s.

Conclusie beste goedkope hoortoestel

Het testpanel bestond uit drie slechthorende testpersonen, plus mezelf als “geluidsexpert”. Men vond unaniem dat de goedkope vrijwel net zo goed kunnen zijn als de hele dure. Het afstellen en indoen vergt altijd wat oefening, ook bij de dure. Elk hoortoestel heeft nadelen, vergeleken met natuurlijk gehoor, ook de hele dure.

Een goede pasvorm kan een groot verschil maken, en dat kan bijvoorbeeld met TPE-tips. Je oren doormeten kun je zelf, met allerlei gratis apps. De instellingen per oor kun je met elk Bluetooth hoortoestel gebruiken. Met Bluetooth kun je ook bellen, en je kan ze dan ook voor muziek, radio en tv gebruiken. Ook AirPods kun je uitstekend gebruiken als gehoorapparaat, als je alles goed instelt, met alle tips hier.

Er zijn goedkope hoortoestellen die handiger of beter kunnen zijn dan AirPods, zoals deze achter-het-oor, of deze in-het-oor, of deze met Bluetooth en app. En als je je oren geheel vrij wil houden is er Bone Conduction of je gebruikt een simpel koptelefoontje met je telefoon om je nek. En allemaal goedkoop, vanaf een paar euro tot zo’n €100. Het zou je zo maar vijfduizend euro kunnen besparen.

De toekomst – binnenkort

Gehoorapparaten worden kleiner en beter, met betere instellingen zoals limiters, richtingbepalers, slimmere EQ, windonderdrukkers, ruisonderdrukkers, gates en eigen-stem-onderdrukkers. Met custom presets voor verschillende situaties. Het is allemaal al mogelijk, maar het zit er nog steeds niet goed op, ook niet op die van vijfduizend euro.

De software en apps op telefoons worden al rap beter en kun je ook gebruiken met andere hoortoestellen. Maar waarom hebben niet alle toestellen Bluetooth? En touch voor volume en EQ? Waarom heeft nog geen enkele geen custom presets? Waarom hebben ze geen Multipoint (daar heb ik het nog niet eens over gehad in dit artikel)? En waarom niet veel kleiner, zoals al die nieuwe slaapoordopjes? Waarom geen huidskleur? Waarom geen TPE-tips? Of ovalen tips?? Elke gehoorgang is ovaal!!

Voor de fabrikanten is dit allemaal eenvoudig. Dus neem voorlopig maar die goedkope, en doe later nieuwe goedkope waar dat dan allemaal wel op zit.

Ik zal dit artikel blijven updaten, dus kom nog eens terug!

Dit artikel over het beste goedkope hoortoestel was niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit, en daar kan ik iets aan verdienen als je bestelt via die links. Zo blijft de blog in leven en reclamevrij. DANK U – LOVE U ALL – en tot de volgende!

23 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi, ik moet toch even zeggen dat jouw insteek een ander licht werpt op de handel en wandel van de audiciens. Mooi dat er andere en zeker veel goedkopere mogelijkheden zijn om beter te horen.

 2. Weer een leuk en interessant artikel !

  Heb het goedkope hoortoestel van 12€ en de bluetooth oortjes met app gekocht bij Aliexpress.
  Mijn bevindingen ; het goedkope “ouderwetse” toestel werkt goed maar heeft standaard een ruis die niet weg gaat ook niet bij verschillende instellingen.

  De bluetooth oortjes werken ook goed zonder ruis. Echter de bijbehorende app liet zich niet installeren op mijn Samsung Galaxy tel met de laatste Android versie.
  Op een oude tablet met Android 10 werkt het wel. Ook de batterij duur is niet al te lang.

 3. Dank je voor deze test. Ik heb een paar van de gehoortests gedaan. Interessant. Maar wat ik me afvraag; als de koptelefoon waar je de test mee doet geen optimaal evenwichtige frequentieweergave heeft, is de gehoortest dan betrouwbaar?

  1. Jazeker, het geeft altijd een goede indicatie. Echt super-precies is het nooit, en dat hoeft ook niet. Je komt er zo snel achter of het links of rechts, in het hoog, mid of laag zit. Als je het zo precies mogelijk wil doen moet je inderdaad top-oordopjes gebruiken zoals KZ PR1 / 2 / 3.

 4. Zeer mooie post!!
  Een vraag over de AirPods Pro als beste goedkope hoortoestel.
  Het is hier toch wel zo dat je continue je iPhone hierbij nodig hebt?

  1. Nou ja, die werkt met elk Bluetooth apparaat, maar met een iPhone erbij heb je wel veel meer instellingen en mogelijkheden.

 5. Ik denk dat de audicien Egbert gelijk heeft, het 12 euro apparaat van Ali Expres is een beetje jaren tachtig en vreselijk lomp en zichtbaar. Ik ben redelijk slechthorend en ben blij met mijn hoortoestel maar – en daar heb je volkomen gelijk in – niet met de volslagen achterlijke prijzen die daarvoor betaald moeten worden. Je zit volledig in de tang als je slechthorend bent en ook nog de pech hebt als je een echt goed toestel niet betalen kan. Het beginnen met een hoortoestel betekent een behoorlijke drempel die je over moet, zeker als je nog geen 60 bent. Klein, zo onzichtbaar mogelijk zijn dan heel erg belangrijk weet ik uit ervaring. Maar ik ben wel heel erg blij dat je met dit initiatief komt, onderzoek doet en met alternatieven komt. Hulde!

 6. Fuck en daar kom je nou mee. Net €4500,- uitgegeven aan een hoortoestel dat ik maar eens per maand gebruik. De nieuwste Airpods geprobeerd maar die deden bijna niks.

   1. Ja helaas wel. Heb alle bijzondere instellingen daartoe geprobeerd aan de hand van artikelen en Youtube uitleg filmpjes die specifiek gericht waren op het gebruik van de nieuwe Airpod Pro’s als gehoorapparaat.

    Erg jammer dat het niet werkte. Want niet alleen 20x goedkoper maar ook de accu haat ongeveer 20x zolang mee.
    De accu’s van mijn professionele Widex gehoorapparaten lopen binnen een paar uur leeg tot op de helft van hun capaciteit. Ze zijn al een keer vervangen vrijwel direct na aankoop. Het eerste paar was helemaal dramatisch wat dat betreft. En ik moest eerst boos worden voordat de fabrikant bereid was ze te vervangen. Bovendien is het geluid van de Airpods vele malen beter. Veel betere middentonen en bas die bij de Widex gehoorapparaten vrijwel afwezig zijn.

    1. Dank voor je aannvulling! Dat “Live luisteren” leek bij mij aanvankelijk niet te werken, maar dat werkt uiteindelijk juist erg goed.

 7. Ben benieuwd naar toekomstige ontwikkelingen. Ik zit op het randje, bij rumoerige ruimtes wordt het moeilijker, maar vooralsnog kom ik er prima mee weg. Vrouw en kinderen raken er aan gewend dat ik niet altijd alles hoor/wil horen.
  Ben een beetje huiverig voor de flexibele oordopjes zélf. Ik lijk een allergische reactie opgebouwd te hebben waardoor ik de meeste oortjes niet langer dan enkele uren in kan, om vervolgens dagen jeuk te hebben. Wat moet dat wel niet met een gehoorapparaat?

  Benieuwd naar welke Android oortjes geschikt zijn om als gehoorapparaat te fungeren.

 8. Gelukkig heb ik dat nog niet nodig maar wel een mooie optie voor de toekomst. De branche zal wel weer boos worden. Zo heb ik op mijn 54e nog geen opticien of brillen bezocht. Leesbrillen haal je bij action en sinds die geen -glazen meer verkopen koop je dat voor een paar euro online.

 9. Audicien hier 😀. Leuk artikel met heerlijke vooroordelen en weinig echte kennis. Maar dat je AirPods ook kunt gebruiken bij licht verlies is absoluut waar.

Geef een reactie