Goedkope mini DAC met Sabre ES9280 chip

Goedkope mini USB-C DAC Sabre ES9280 review

– Update: 25 augustus 2021 –

Ik test allerlei goedkope top-audio-apparatuur. Nu dus deze merkloze mini DAC. Met hoogwaardige Sabre ESS ES9280 chip erin. Voor USB en USB-C. Hij kost hier rond de 30 euro op AliExpress en voor dat geld is het een aanrader. Hier de review.

Beste mini DAC voor USB-C

Met een DAC zoals deze verbeter je de audiokwaliteit drastisch, vergeleken met de gewone audio-uitgang van je telefoon, laptop of tablet. Je doet hem op de USB-C uitgang, of met het gratis meegeleverde verloopje op een gewone USB-uitgang. Je koptelefoon of je oordopjes doe je in dit stekkertje. Het geluid is nu veel beter. Werkt op Mac, Windows, iPads (met USB-C), MacBooks. Ook op Android (UPDATE: bij mij niet 100%, zie de noot onderaan) en ook op iPhones, met een adapter, zie onderaan.

Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’. Je kan dan de Nederlandse app USB Audio Player PRO gaan gebruiken. Die kan wel de interne DAC omzeilen, ook met Spotify en Qobuz en zo.

Deze mini DAC heeft een Sabre ES9280C Pro DAC-chip. Die staat bekend om zijn mooie top-geluid. Ik vind de sound inderdaad prachtig, vergelijkbaar met veel duurdere mini-DACs.

Het kabeltje is ook steviger dan de fragiele Sonata HD bijvoorbeeld, en ook beter dan de kabeltjes van de TRASAM Q1. Belangrijk, want in het dagelijks gebruik blijken snoertjes en stekkertjes wel kapot te kunnen. Bediening via knopjes op het snoer van je oordopjes werkt ook: dat is verrassend, fijn en handig. Dat werkt soms niet op andere DAC’s. Maar de microfoon werkt dan helaas weer NIET op deze. Op de Sonata HD kon dat wel, maar alleen als je de originele firmware erop liet. Die had ik al gauw vervangen (geflasht), omdat de sound dan nog iets beter werd.

Klein, mooi en handig dus. Het stroomverbruik is ongeveer 1W (dat kan je zien in Coconut battery) en dat is ook best wel zuinig met stroom.

Sabre ES9280 DAC AD PETAR ADptr adptr ADPTR!!!!

Sabre ES9280C Pro mini DAC

Sabre ES9280 DAC USB + USB-C mini DAC

Sabre ES9280 en de concurrentie

Een andere USB-C DAC is de goedkope superkleine Tempotec Sonata HD voor 27,-. Met uitstekende geluidskwaliteit, maar de Sabre klinkt echt nog weer beter. En de Sabre is ook veel steviger. Zie de hands on review. Deze Tempotec werkt overigens WEL meteen op Android. En je kan er mee bellen (de microfoon werkt er doorheen).

beste dac Android telefoon usb-c

Andere toppers zijn de Sonata III met CS42L42-dac-chip (€ 50,-). Of de  iBasso DC03 (50,-). Die is er in 3,5mm minijack of in 2,5mm gebalanceerde output:

iBasso DC01 met AK4490

Of de Meizu HD Pro (38,-), die heeft de goed geteste Cirrus Logic DAC chip CS43131:

Meizu HD Pro CS43131 review

Die heb ik nog niet getest, maar mijn vermoeden is dat deze vergelijkbaar zijn met deze goedkopere Sabre DAC. Het kan ook altijd weer beter, met een grotere DAC:

TRASAM Q1

Deze TRASAM Q1 heeft een nog beter geluid, maar is wel iets groter. Met AKM4452 DAC: klinkt echt nog veel beter dan die kleine hierboven. Heel goedkoop ook (21,-). En met een Q1 versterker-chip: hij kan daarmee ook harder dan alle hierboven. Je kan ‘m ook voor IOS gebruiken, als je het Lightning-kabeltje erbij bestelt. Hij gebruikt extreem weinig stroom (0,5W) dus de batterij van je telefoon of laptop gaat ook langer mee. Een enorme aanrader dus, vooral door de superhoge geluidskwaliteit, voor die prijs. Zie de review.

En het kan natuurlijk nog weer beter: dan is er deze Zishan voor 90 euro. Mijn favoriet. Die heeft namelijk de allerbeste DAC-chip: de AK4497.

En als je twee AK4487 chips op de meest complete DIgital Audio Player wil, met de meeste mogeljikheden, de beste geluidskwaliteit, de beste interface, met topkwaliteit versterker-chip, en met Wifi, Spotify en Tidal en ga zo maar door: dan is er de Fiio M11 Pro voor € 599,- in Nederland bij BOL.com.

De goedkoopste mini DAC is deze USB-C DAC voor 9 euro. Klinkt ook prima, een fractie minder dan de Sonata. Veel zachter ook. Maar voor die prijs uitstekend, als je geen hard signaal nodig heb. De uitvoering is zelfs veel steviger dan de fragiele Sonata. Met een RealTek ALC 4042 chip:

Maar als je de allerkleinste mini-DAC wil met topgeluid en een stevig snoertje kan je dus beter deze Sabre ES9280 voor 30 euro doen.

Mini DAC in Nederland bij BOL.com

Bij BOL heb je bijvoorbeeld deze. Veel goedkoper ook nog eens: 15 euro. En bij deze kan je WEL de microfoon gebruiken. En de controls op je snoer ook. Maar welke chipset staat er niet bij (dus het zal niet high end HiFi zijn, alhoewel het best okee zal klinken): 

En op BOL.com heb je ook de goedkope Chinese, zoals deze UGreen voor 8 euro:

Zie ook het uitgebreide artikel over de beste DAC.

En zie ook alle blogs hier over audio en muziek.

Ik test deze DAC’s onder andere met mijn beste oordopjes: de KX ASX, en met mijn favoriete ANC koptelefoon: de Bose 700 / QuietComfort. Met draad dan.

Deze blog is niet gesponsord. Ik koop die dingen gewoon allemaal zelf, in mijn zoektocht naar de beste goedkope top-HiFi.

NOOT Android: Het kan zijn dat op sommige Androids het niet meteen werkt. Je kan dan de gratis app Hiby Music player installeren, en in de settings daarvan “enable Exclusive HQ USB audio access” kiezen. Maar bij mij kan ik daarmee geen Spotify luisteren…

NOOT iPhone: Op IOS zijn er OTG adapters van USB-C naar Lightning om het op je iPhone werkend te krijgen. DEZE OTG ADAPTER is getest en werkt goed, zowel met data als audio, alleen niet met opladen. Veel goedkope adapters zoals deze kunnen  juist wel opladen, maar die kunnen dan weer geen audio. Of ze kunnen niet opladen met een Apple kabel (want daar zit een E-marker IC chip in). Of ze kunnen geen data.

Nogal een gedoetje dus.

Iets voor een nieuwe blog…

27 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Het is meer een vraag, dan een reactie….
  Ik wil oordopjes met draad kopen. Om het aan te sluiten op een iPod en smartphone (Samsung). Maar, dacht ik, waarom zou ik het ook niet kunnen gebruiken op mijn desktop computer? Alleen, daar is de aansluiting USB, terwijl bij de andere is het 3,5mm jack. Zou nu zo’n dac (had er nog nooit van gehoord) een oplossing zijn?
  Carolijn

 2. De Apple-Lightning-naar-mini‑jack-adapter al getest? Moest deze adapter kopen om een koptelefoon op mijn nieuwe SE (2020) te kunnen gebruiken. Verbeelde me dat geluid beter klonk dan op mijn oude SE. Bijna net zo goed als met DAC? Blijkt te kloppen, er zit een DAC in de adapter en dat voor 10E

 3. Dag Aart Jan, Wat een informatieve blog! Ik heb de dac met Sabre ESS ES9280 chip via AliExpress besteld. (1e bestelling ooit via AliExpress, onder mom van baat het niet, schaadt het niet. Apparaatje was verrassend snel in huis! wat dat betreft heel tevreden). Idee was deze externe dac te gebruiken voor afspelen (hires) muziek via Qobuz op mijn Samsung S10e Android telefoon met de SONY wh-1000xm3 koptelefoon (voor onderweg). Maar ik vraag me af of de telefoon niet toch gewoon de interne dac blijft gebruiken bij afspelen muziek. Is dat mogelijk? En hoe kan je dat eigenlijk controleren of aanpassen? Heb nl. gevoel dat deze dac op mijn Windows laptop wel gebruikt wordt en muziek daar beter klinkt vanuit Qobuz app. Maar wellicht ligt ook aan overige instellingen. Wat bijv. te doen met die UHQ-upscaler van Samsung? Dank!

  1. Als je de Sony draadloos gebruikt dan wordt de DAC niet gebruikt. Kan alleen bedraad. En theoretisch is het inderdaad mogelijk dat er analoge audio uit je telefoon komt, via USB-C. Maar dan weet ik niet wat de DAC dan doet, ik denk helemaal niks dan, dus geen geluid. Misschien checken met de shop?

   1. Dank. Ha ja, uiteraard bedraad. Dacht inderdaad ook dat dan misschien helemaal geen geluid uit zou komen, maar weet eigenlijk niet zeker… Er bestaat zgn. ‘USB Audio Checker’ one key widget, heb ik nu gevonden via Google Play. En die geeft aan dat signaal via USB-c digitaal is, niet analoog. Nou dan zal de externe dac zijn werk wel doen.

      1. Ik hou persoonlijk niet van in-ear. Ondertussen tot conclusie gekomen dat m’n Samsung tel. zónder deze externe dac béter klinkt. (of er staan instellingen verkeerd). Ach ja was proberen waard. Ga wel gebruiken voor laptop.

   1. Ik heb een oplossing gevonden in de app USB Audio Player PRO door Nederlandse eXtream Software Development. Van harte aanbevolen voor Android apparaten! Deze app zorgt dat interne DAC omzeild wordt én werkt samen met m’n eigen Qobuz en Tidal accounts. (evt. bitperfect). Door jou genoemde Hiby Music Player kan volgens mij alleen maar lokale bestanden afspelen? Werkt in ieder geval helaas niet met bovengenoemde streamingdiensten. Met USB USB Player Pro werkt deze mini DAC dus wél op m’n Samsung telefoon!

 4. In dit artikel “Goedkope mini DAC met Sabre ES9280 chip” zeg je halverwege: “Deze TRASAM Q1 heeft een nog beter geluid, maar is wel iets groter.” Refereer je daarmee aan de Sabre?

  In dat geval, zeker gezien de prijs, is de Q1 toch de meest interessante optie? Dank alvast.

  1. De TRASAM Q1 heeft een nog beter geluid, maar is wel iets groter dan de Sabre. Dus niet zo “mini”, want hij is wel 6x zo groot.

   Een enorme aanrader, vooral door de superhoge geluidskwaliteit, voor die prijs. Zie de review.

 5. Te gek verhaal weer, Aart Jan. Wel bizar dat de DAC slechts in USB-C wordt uitgevoerd en niet met lightning of de ouderwetse USB.

  Vraagje: in m’n monitor plug ik nu een groen audio-stekkertje dat is aangesloten op een stel prima computerboxen, je weet wel, met zo’n losse basspeaker. Is het een idee daar deze DAC tussen te doen?

 6. Opladen werkt niet, maar dat staat ook in de beschrijving ‘Dit adpater niet ondersteuning lading iOS apparaat’. Beetje kromme vertaling, maar duidelijk.

  DAC’s worden ondersteund: ‘Ondersteuning Type-C DAC als de DAC is compatibel met iOS’. Bij de Tempotec werken de + en – knopjes prima.

  Ik heb geen snoertjes met microfoon of controls. Daar gebruik ik mijn Apple Watch voor, dat werkt prima.

 7. Opladen werkt niet, staat ook ergens in de omschrijving (‘Dit adpater niet ondersteuning lading iOS apparaat’). Het ondersteunt DAC’s (‘Ondersteuning Type-C DAC als de DAC is compatibel met iOS’). Ik heb ‘m standaard aan m’n DAC hangen, dus dat niet kunnen opladen mis ik niet.

  De plus en min knopjes op TempoTec DAC doen het. Ik heb geen snoertjes met microfoon of bediening, gebruik het puur voor muziek en bediening doe ik op m’n watch. Om te bellen heb ik draadloze setjes, dat is niet fijn voor muziek.

   1. Tof thx voor de duidelijke opties. Ik doe veel op mijn iPad pro met usb-c en heb de officiële DAC/verloopje van Apple. Hoe vergelijkt die zich tot deze opties?

    Wat is trouwens jouw top aanrader voor een usb-c spiltter zodat ik kan laden en een dag aan kan sluiten tegelijkertijd? Dit ivm met het gebruik van een iPad tijdens optredens en jams :)

   2. Weet je zeker dat die adapters die je in het artikel hebt gezet, ook audio ondersteunen? Volgens mij niet namelijk… dat staat ook ergens bij de vragen en antwoorden.

     1. Bij ‘mijn’ link staat in het plaatje ‘Support Type-C Digital Headphone’. Werken goed, en gemakkelijk. Als er ooit iPhones met USB-C komen, dan is het een kwestie van een adapter of kabel weglaten.

      1. En kun je met die van jou ook opladen, ook met de Apple USB-C kabel? En werkt de microfoon van een headset ook? En de controls op het snoer? Dank!

Geef een reactie