Goedkope upgrades voor nieuwe MacBooks

– Update: 5 mei 2021 –

Nieuwe MacBooks, iMacs en Mini Macs hebben vaak een te kleine SSD van 128Gb. In plaats van dure upgrades bij Apple kan je ook een externe 250GB SSD doen (90,-). Of nog goedkoper: een SATA-connector+SSD (tesamen 21,-) op AliExpress, zie verderop.

Een 128GB stick USB-C (38,-) kan ook nog, maar dat is wel langzamer. Of een 128GB SD-kaart (33,-) die je ook voor camera’s kan gebruiken. Je kan er ook een 1TB externe harddisk (50,-) bijdoen. Goedkoop en snel. Ideaal voor back-ups (via Time Machine, zit gratis op je Mac). Een back-up-schijf heb je sowieso nodig! 

Zo’n externe harde schijf kan nog goedkoper zoals deze 1TB voor 40,- of zelfs 2Tb voor 63,-. Klein, snel, enorm veel Gb’s, en in leuke kleurtjes:

externe SSD macbook upgrade

Een externe SSD is kleiner en sneller dan een gewone harddisk. Wel duurder, maar nog steeds VEEL goedkoper dan de upgrades bij Apple.

Je kan ook een behuizing kopen waar een losse schijf in kan. Of een SATA-connector zonder behuizing (11,-) waarop je harde schijven (ook 3,5 inch) aan kan sluiten. Zo kan je een oude schijf voor back ups gaan gebruiken.

Sata naar USB 3.0 connector upgrade Macbook SSD extern

Die stroomadapter heb je alleen nodig voor een oude 3,5 inch harddisk.

SATA connector USB-C upgrade Macbook SSD extern

Het kan nog slimmer, kleiner en goedkoper: met deze SATA naar USB-C connector (3,-). Hier kunnen 2,5 inch laptopschijven en SSD-schijven in. Grote oude 3,5 inch harddisks kunnen hier niet in:

SATA connector USB-C upgrade Macbook SSD extern

Je kan daar een goedkope SSD op doen, bijvoorbeeld deze 120GB voor 18,- of deze 480GB voor 53,-.

SSD 480GB upgrade macbook extern

Of bij BOL.com deze 240GB SSD van 35,- van kwaliteitsmerk Kingston:

ssd goedkoop Kingston upgrade macbook

Formatteren kan met Schijfhulprogramma, dat zit gratis op elke Mac. Dat gaat snel, in een paar seconden.

Oude schijven veilig wissen

Met Schijfhulprogramma kun je ook oude schijven wissen, met beveiligings-opties in 4 niveaus, die de schijf steeds dieper wissen. Dan is het vrijwel onmogelijk om nog oude data van een gewiste schijf te halen. Dan kan je je schijf veilig verkopen of weggeven.

Goedkope USB-C hubs en adapters

Een hub is handig, omdat er weinig aansluitingen op je MacBook zitten. Deze goedkope USB-C hub met HDMI, USB en SD is 15 euro. Of deze  kleinere voor 9 euro (zonder SD). Allebei getest en goed bevonden. Deze zijn ook snel: USB3 ( blauwe USB, 1GB per 10 sec).

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, compact, en die hieronder 15 euro, iets groter met SD. Beide werken perfect. Aluminium, dus lux en stevig. Met de snelheid van USB3.

USB-C hub macbook hdmi SD

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hoi AartJan, je hebt het over upgrade. Kan je dan ook je OS daar op laten draaien?

    Ik vind je tips vaak erg bruikbaar en leuk om te lezen!

  2. Ik heb nog oude 3,5″ schijven liggen die ik eigenlijk wil leegmaken en dan opruimen. Heb je daar ook een goed USB-adaptertje voor gevonden? En topic voor een andere posting misschien, wat doen we met oude harddisks? Gevaarlijk voor de tweedehandsmarkt (wie weet gaat iemand diggen naar persoonlijke gegevens). Grote spijkers met een moker erdoor rammen natuurlijk, fysiek onklaar maken. Gedoe. En wat doe je met de gruzelementen? Staat er niet ergens een schijven shredder in de stad? Heb er wel ooit eentje gezien op een hackerskamp in de polder. Er zitten vast waardevolle metalen in de snippertjes afval.

    1. Zie de SATA connector naar USB in het artikel, die kan ook 3,5 inch schijven, daar zit zelfs de voeding bij. Oude schijven kun je formatteren/wissen met beveiligings-opties in 4 niveaus die de schijf steeds dieper wissen. Dan is het vrijwel onmogelijk om nog oude data te zien. Ik heb dat toegevoegd, dank!

Geef een reactie