Dasspeld-microfoon BOYA BY-M1 review

Voor de opleidingen Media Vormgeving en Media Redactie waar ik les geef kocht ik een aantal verschillende microfoons. Eén model viel daarbij op: de BOYA BY-M1 dasspeld microfoon. Die kost maar ongeveer 20,- euro en is verrassend goed. Vijf sterren!

Er zit 6 meter snoer bij, dat is precies goed. Verder ook met een clip, een verloopje naar grote jack, een plopkapje en zelfs een deadcat. Je kan er een batterij indoen, zodat hij ook stroom heeft als je ‘m aansluit op apparaten waar dat bij nodig is, zoals bij veel DSLR’s en camcorders. Op een iPhone is dat bijvoorbeeld weer niet nodig. Het is een condensator-microfoon, en de geluidskwaliteit voor spraak is erg goed, zeker voor die prijs.

Een dasspeld-microfoon – ook wel lavalier genoemd – is in veel situaties handig, bijvoorbeeld bij interviews. Je kan in noodgevallen ook iPhone oortjes gebruiken, want daar zit ook een goede microfoon op (zie de tips onderaan!), maar deze BOYA is veel handiger in gebruik en veelzijdiger. Kortom, een aanrader!

Voor spraak is dit prima bruikbaar. Voor superhoge kwaliteit achtergrondgeluid of muziek gebruik je andere spullen, zoals bijvoorbeeld een Tascam DR-44WL, waar uitstekende stereo microfoons op zitten.

Tussen de aankopen zaten soms ook tegenvallers, zoals een Aputure A-Lav. Dat is een vergelijkbare dasspeld-microfoon als de BOYA, maar dan duurder en veel slechter.

Dasspeld microfoon BOYA BY-M1 Lavalier

Moet het heel goedkoop? Kan ook! Want deze dasspeld microfoon voor 2,-. was ook best goed. Lang niet zo mooi geluid als de BOYA, maar wel enigszins vergelijkbaar met de microfoons op je iPhone. En dan gevoeliger, zodat je iets verder weg kan staan. Deze is bedoeld voor in de auto, om te bellen, en dat doet-ie dus ook goed. Met een lang snoer.

Je kan zoals gezegd ook oordopjes gebruiken als dasspeld. De standaard Apple oordopjes hebben bijvoorbeeld een goede microfoon. Een SUPERTIP is de de goedkope Headroom MS16 (7,-). Een prachtig klinkend oordopje met een perfect stil snoer, en een verbazend goede microfoon. Die is vrijwel net zo goed als de BOYA. Zie mijn review Headroom MS16. Een goed snoer is belangrijk, want je hoort al snel contactgeluiden.

Nog meer oordopjes met een goede microfoon zijn:
Urbanfun (19,-) supercomfortabel, makkelijke pasvorm, goede microfoon, ruimtelijk, helder, gebalanceerde bas.
Einsear t2 (11,- a 15,-) – helder en analytisch + goed snoer + goede mic
De houten DZAT DF-10 (17,- a 25,-) – warm, helder, naturel, goede microfoon, goed snoer.

Maar de beste microfoon op goedkope oordopjes is de TRN V80. En dat is meteen ook het best klinkende oordopje, winnaar op alle fronten. Kost iets van 20-25 euro.

3 Reacties (nieuwste bovenaan)

  1. Goedenavond,
    ik heb de aanbevolen boya microfoon gekocht maar bij videobellen/vergaderen (MS Teams, Zoom) via iPad of telefoon kan ik mijn gesprekspartners niet horen. Door de 3,5mm Jack aansluiting wordt de microfoon als koptelefoon beschouwd. Doe ik iets fout? Of moet ik me erbij neerleggen dat ik splitter nodig heb om beide te gebruiken? Dank voor uw reactie. Groet, Hetta Schultz

Geef een reactie