Kiwi Ears Cadenza review: wonderbaarlijk weerzien

kiwi ears cadenza review

– Update: 28 februari 2024 –

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Deze Kiwi Ears Cadenza bijvoorbeeld: heel populair en overal bejubeld. Maar wacht ff…. dat is toch de VESPER?? Dat was jarenlang mijn FAVORIET! Het zal toch niet…? Hier mijn Kiwi Ears Cadenza review.

Ik heb dus meteen in de diepe krochten van de AJ Archives (onder de kussens van de bank dus ;) eventjes de echte Vesper opgeduikeld. En ja hoor:

PRECIES dezelfde. Toen veel duurder. ONGELOFELIJK!

Ook qua klank volledig identiek. Maar we leven inmiddels in 2024 (bijna dan), met Planar drivers zoals in de KZ PR1-2-3. En daar kan deze zo 1-2-3 niet meer aan tippen.

Tenzij je helemaal moe wordt van alle overdreven V-shape en U-shape. Dat zijn deze nog steeds werkelijk een verademing: met een verrukkelijk rustig naturel en ruimtelijk geluid. Uniek. En dat voor nog maar €30, hier!

Kiwi Ears Cadenza review verpakking
Leuk merk, mooie verpakking
Kiwi Ears Cadenza review verpakking
Echt nice
Kiwi Ears Cadenza review
Superlicht van gewicht ook, dus ook supercomfortabel
leveromvang
Afneembare uitstekende 4-core kabel met 9 soorten ear tips
Vergeleken met de Vesper: en het klinkt ook precies hetzelfde

 

Het binnenwerk is wel anders, met een single driver in plaats van een dual driver, maar ik hoor vrijwel geen verschil

En dan nu die review van drie jaar geleden

Vanaf hier is het knip-en-plak, zoals deze Kiwi ook knip-en-plak is:

Dit is de ereklasse, dit zijn de hogere regionen der audiopuristen. Audiofiele topkwaliteit. En dat voor maar 50 euro [nu dus 30]! Dat is waanzinnig goedkoop. En de Vesper maakt het dus voor die prijs ook nog helemaal waar:

Geluidskwaliteit

Hij klinkt namelijk ongelofelijk goed. Ik kan al bijna een nieuwe categorie beginnen: “De strijd der Mega-Titanen“. Want dit is zelfs nog weer beter dan de vorige Titanen-winnaars, de TRN V90s en de KZ ASX. Had ik niet verwacht, omdat die al zo ontzettend goed waren. Aan de andere kant had ik het wel gehoopt.

Je wil namelijk dat het onmiddellijk past. Dat het meteen goed klinkt. Dat je er niet aan hoeft te wennen. Dat ze niet hoeven in te spelen. Dat je absoluut geen EQ meer hoeft te gebruiken. Dat je niet hoeft te zoeken naar ear tips of toonregeling. Dat het hoog nooit te scherp is, ook niet als je het keihard zet. Dat het mid warm is, natuurlijk en ruimtelijk. Dat het totaalbeeld analytisch is, maar wel vriendelijk en analoog. Dat de bassen niet te hard, niet te zacht, niet te wollig, niet dreunend maar vol, aanwezig en strak zijn. Dat alles analytisch en helder is maar niet overdreven. Dat je het sublaag duidelijk hoort, en diep doorloopt tot de allerlaagste tonen. Dat het niet hippe V-shape is, en ook niet überhippe U-shape oftewel “Harman Curve”*. Extra sublaag vind ik fijn en mooi, maar extra hoog of ultrahoog hoef ik niet. Asjeblieft zeg – ik ben toch niet doof?

Nou, dat is bij deze dus zo! Deze klinkt perfect. Op al die punten.

Je moet er wel een paar uur aan wennen, zeker als je gewend bent aan V-shape. Aanvankelijk kunnen ze dan dof en vlak klinken. Als je er niet aan kan wennen doe dan tijdelijk deze AutoEQ (hier alles over EQ):

Kiwi Ears Cadenza review
Afgezien van de bas dan (die laat ik zo) is dit het AutoEQ-advies voor de Vesper. Klinkt voor even heel erg goed, maar op den duur doe ik deze EQ de helft minder, of zelfs helemaal uit.

DAC’s, DAP’s en draadloos

Alles klinkt beter met een goede DAC of DAP. De best klinkende voordelige DAP is deze Zishan. En de beste kleine goedkope DAC is de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). De allerbeste DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M11 Pro, in Nederland op BOL.com voor 599,-. Een voordelige DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M6 of M9, zie de review.

Of een buizenbak, dat is nog weer een stap mooier en warmer.

Of deze Bluetooth kabel (12,-) om ‘m draadloos te maken. En er is ook een top-Bluetooth kabel met AptX (kies 0,78mm 2-pin-type).

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks voor Qoa Vesper

Deze Earhooks van TRN passen ook, als je de 0,78mm 2-pin kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze Bluetooth headset van, in de hoogste kwaliteit: BLuetooth headset earhooks TRN V90s

Kiwi Ears Cadenza review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-) of met de buizenbak. En ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de en de Philips Fidelio X2HR. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze Kiwi Ears Cadenza review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. De Q&A Vesper heeft overigens twee drivers per kant: ’n 10mm DD en een Knowles BA driver, de Kiwi Ears alleen een 10mm ‘Beryllium’ Dynamic Driver.

  2. Hoi AJ,

    Ik vind ze héél goed klinken- ook onversterkt – en versterkt nog wat beter. Ik was al benieuwd naar de Vesper maar had die op de lange baan geschoven. Wat mij betreft fijner dan de PR1/2 want die zijn me te helder.

    De Kiwi Ears Cadenza zijn ook compact en komen met een topkabel. Nieuwe favoriet gevonden, bedankt voor de tip 👍🏼

Geef een reactie