Espressomachine zonder stroom

espressomachine zonder stroom

– Update: 17 juni 2023 –

Voor vakantie of tuinhuis is een espressomachine zonder stroom ideaal. Ik had er ooit dit artikel over geschreven, met alle mogelijkheden voor koffie zonder stroom. De winnaar was toen deze Handpresso (€ 70,- euro). Doet het nog steeds perfect. Nu zag ik op AliExpress ook deze espressomachine voor 18,-.

handpresso espresso

Die Handpresso was dus een geniaal ding. De druk bouw je daar op met een pompje. Op het metertje zie je of je 16 bar hebt. Heet water erin, en dan losse koffie, of een ESE-pad. Die pads zijn veel makkelijker, en geven ook minder rommel. Bovendien kun je dan – net als bij Nespresso – verschillende soorten koffie variëren. En is het supervers, want luchtdicht verpakt, per stuk.

Wel duur, maar dit is verrukkelijke koffie, nog beter dan Nespresso. Hij kost hier 70 euro op Amazon.

Inmiddels zijn er dus ook andere espressomachines zonder stroom. Zoals deze voor € 18,-. (niet meer verkrijgbaar, er is nog wel de vergelijkbare Nanopresso). Bij deze bouw je de benodigde druk op door zes tot tien keer een grote knop in te drukken. Dat geeft een constantere druk, dus theoretisch nog beter dan de Handpresso (want daar loopt de druk meteen terug). Die druk zou 8 bar moeten zijn. Dat lukt redelijk, met de hand, met die drukknop. Je moet een paar keer stevig drukken, tot de koffie begint te lopen, en daarna nog een paar keer.

Dit apparaat is van plastic. Dat is wel een minpuntje, vergeleken met die prachtige stalen Handpresso. Maar deze is dan weer veel lichter. En goedkoper. En je ruikt of proeft het plastic niet: het is “food grade plastic“. Denk ik. Hoop ik. Weet je natuurlijk nooit zeker…

Er zit een handleiding bij. Zonder die manual is het best wel ingewikkeld. Je moet goed kijken waar welk onderdeel moet.

espressomachine zonder stroom onderdelen
Dit zijn de onderdelen, maar dan op z’n kop

Je kan er geen Nespresso-cups in doen, en ook geen ESE-pads. Jammer hoor. (Deze kan het wel, zie verderop) Er kan alleen maar losse koffie in. Die moet zeer fijn gemalen zijn. Aanstampen heeft alleen zin als je ‘m helemaal vol doet (dubbele espresso), daarom is de Nespresso versie theoretisch beter. Want dat is altijd perfect aangestampt.

Je doet de gemalen koffie in de houder. Halfvol is 1 espresso (er zit ook een maatschep bij). Vol is een dubbele espresso. Het dekseltje schroef je erop en daarna schroef je dat onderdeel aan de pomp. Dan heet water in het andere onderdeel. Er kan tot 80cc in, dus ruim twee keer zoveel als een espresso van 30-40cc. Dat kan bij die Handpresso niet. Weer een voordeel!

Draai het apparaat weer om, en schroef het water-reservoir vast. Dan draai je hem weer een keer om, en druk je een aantal keer op de grote knop. De druk bouwt zich op, en er loopt een echte espresso uit, met een mooie crema-laag. Of een dubbele espresso als je er meer water in had gedaan. Best wel bijzonder. Het werkt dus echt! Net zo goed als die Handpresso.

Schoonmaken is goed te doen, alhoewel dat bij die Nespresso-versie uiteraard makkelijker gaat. Daar hoeft alleen het cupje uit.

espressomachine
Vijf onderdelen plus een koffiekopje (tevens deksel, helemaal rechts). Verder ook nog een maatschepje.
espresso machine stroomloos
Eerst doe je hier de gemalen koffie in, die schroef je met dat dekseltje dicht. Dat geheel schroef je in de pomp.
espressoapparaat zonder stroom
Best wel vaag, die handleiding… zij doen eerst het water. Kan ook.

De versie voor Nespresso cups is deze Wacaco Nanopresso (€ 48,-)

wacaco handpresso espresso nespresso cups nanopresso

Verder is er ook nog deze Wacaco Nanopresso Portable Espresso Machine, Upgrade Version of Minipresso, 18 Bar Pressure (€ 60,-). Dat lijkt mij eigenlijk de echte, de originele. Of in ieder geval de nieuwste. Zonder Nespresso, dus alleen voor losse koffie:

UPDATE: Nespresso 12V in de auto

Die ideale hierboven kan ook anders: met 12V, voor in de auto bijvoorbeeld. En dan ook nog met Nespresso-cupjes! Dus dat is eigenlijk nu de winnaar. Supermooi en handig, inmiddels mijn favoriet nu. Hier te koop voor rond de 70 euro.

nespresso 12v

Zoiets staat ook op BOL.com.

Op Amazon.nl staat een nog betere, want die kan zowel op 12V als op 24V. Ik denk dat het verwarmingselement bij deze dan ook goed werkt:

Nespresso auto 12V 24V

Een volledige echte espressomachine op 220V, met melkschuimer en al is er ook al voor 80,-, deze bijvoorbeeld:

espressomachine goedkoop

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Het pompje van deze gaf een jaar geleden vaak problemen, maar misschien is hij inmiddels verbeterd. Ik geef de voorkeur aan de aeropress van de uitvinder van de aerobie (frisbee). Is hier in NL te koop voor maar 30 euro. Slechts 3 onderdelen en die zijn wel van BPA-vrije kunststof. Er kunnen kleine ronde filtertjes in en hij is in een handomdraai weer schoon. Er worden in meerdere landen kampioenschappen mee georganiseerd, want baristas zijn er ook heel enthousiast over. Je komt niet helemaal aan dezelfde luchtdruk, maar de smaak is geweldig als je goede bonen gebruikt en water van niet meer dan 85 graden. Ook van deze is er een Chinese kopie, maar daarvan is de siliconenafluiting van de pers vaak gebrekkig.

Geef een reactie