Xingma PC-K1 review: goedkope draadloze VHF microfoon

draadloze microfoon goedkoop

– Update: 3 februari 2020 –

Een draadloze microfoon: handig, leuk en soms noodzakelijk. Maar het is best moeilijk om een goede goedkope te vinden, en daarom neemt iedereen meteen maar zo’n hele dure Sennheiser van € 600,-. Gek, want deze Xingma PC-K1 microfoon voor € 25,- is bijna net zo goed. Hier de review.

Okee, de zender is VHF, waar onder andere de FM en de TV ook binnen vallen. Het is dus geen UHF, maar binnen de VHF gebruikt deze microfoon wel een goede frequentie, namelijk 180-270. Die is geschikt voor goed geluid, en is ook minder storingsgevoelig dan andere frequenties. Als alles maar werkt, en goed klinkt. En dat is inderdaad zo. Voor zaaltjes, presentaties en interviews is deze draadloze microfoon gewoon goed genoeg. En ook voor Karaoke meezing-feestjes: daarom kun je het setje ook met twee microfoons kopen. Wij hebben ‘m getest voor AV interviews, en dat ging perfect.

De geluidskwaliteit is prima, met weinig ruis. Hij werkt goed en storingsvrij. Er zit een verloopstekker bij van grote jack naar minijack voor de ontvanger. De ontvanger doe je in de camera, PA , mengpaneel of versterker. Daar zit altijd wel een minijack (3,5mm) op, of grote jack (6,35mm). De zender heeft maar één kanaal dus je hoeft niks in te stellen. Het bereik is 10 a 20 meter.

Je moet er zelf AA-batterijen in doen. Twee in de zender (dat is de draadloze microfoon). De ontvanger kan behalve op batterijen ook op het bijgeleverde micro-USB-snoertje. Dat is handig, want dan heb je daar in ieder geval nooit last van een lege batterij. Je zet de ontvanger aan door  daar op het knopje te drukken.

Je krijgt er geen plopkap bij, maar aan de binnenkant zit schuim. Dat werkt vrijwel net zo goed als een gewoon plopkapje. Als je hem vasthoudt heb je ook geen last van contactgeluiden. Dat heb je soms op andere microfoons wel, dus de isolatie is hier prima. Dat is best belangrijk!

Xingma PC-K1 draadloze microfoon review conclusie

Topding. Aanrader. Goed en goedkoop. Wat wil je nog meer… nou ja UHF misschien. En zelf het kanaal kiezen. Zie verderop!

draadloze microfoon
De Xingma PC-K1 is een uitstekende draadloze microfoon
draadloze microfoons zender VHF
Voor Karaoke kan je er beter meteen twee kopen, dat is leuk en werkt het best
XINGMA PC-K1 review
De ontvanger is grote jack, met een verloopje naar mini-jack
XINGMA PC-K1 review
Je moet er zelf nog 2 tot 4 AA batterijen in doen, de ontvanger kan ook direct op USB
handleiding
Dit is in het kort de handleiding

We hebben ook nog een andere zender-microfoon getest, dat was deze nog goedkopere. Maar die was totaal waardeloos. Afrader dus:

slechte FM microfoon
Dit was een superslechte draadloze microfoon

Een veelbelovende andere draadloze microfoon is deze draadloze UHF-microfoon, voor 25 euro. Nog niet getest, maar deze heeft als voordeel dat je ‘m op verschillende kanalen kan zetten. En dus met UHF, dat is nog weer beter dan VHF.

Condensator microfoon, dasspeld-microfoon

Als je een studiomicrofoon zoekt, een condensator microfoon voor semi-professioneel gebruik, dan is er deze BM800 / BM900 microfoon (€ 26,-). Getest en goed bevonden.

Of zoek je een kleine goedkope dasspeld-microfoon? Deze dasspeld-lavalier-microfoon van BOYA was ook goed en goedkoop.

Deze blog is niet gesponsord, maar er staan wel handige links in waarmee je direct kan bestellen. Maakt voor de prijs niet uit.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Je hebt duidelijk geen flauw benul van professionele zendermicrofoons. Producten van merken als AKG, Sennheiser, Shure enz zijn ontworpen voor professioneel gebruik. Ze zijn dus degelijk gebouwd, werken betrouwbaar, zijn geheel digitaal en houden zich aan de wet. Ik wens je veel plezier om 20 stuks van deze rommel samen te gebruiken.

  2. Alsjeblieft, doe het niet. Nee echt! Het is al verschrikkelijk druk in de lucht met bezette frequenties, zelfs als het al gereguleerd wordt (zoals in NL). Het gebied 180-195 en tussen de 202-270 is is NL niet vrij voor gebruik zonder licentie (zie https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/microfoons—draadloos-gebruik-en-frequenties/totaaloverzicht-frequenties-voor-draadloze-microfoons ).

    En nu denk je, wat zeurt die jongen. Bedenk dat ik in mijn werk die 188-195 Mhz en 202-221 Mhz gebruik. Wij hebben daar een (dure) licentie voor van het agentschap telecom. Desondanks gebeurt het me zo nu en dan, dat ik storing ervaar op die banden. Dat komt dus door dit soort spullekes. :(

    Alsjeblieft, doe het niet.

Geef een reactie