Film en tv tips 2023 Q3 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

– Update: 24 juni 2024 –

Elk kwartaal geef ik de beste nieuwe films en tv series die ik zag vier of vijf sterretjes. Zodat de kans groter is dat die pareltjes niet ongezien aan je voorbijgaan. Ik kijk alles boven de 6,5 (de publieksrating van IMDB, doorgaans een goede indicatie). TV-series krijgen op IMDB naar verhouding een hoger cijfer, dus die kijk ik vanaf een 7.

(Deze topfilms en tv-series uit het derde kwartaal van 2023 zijn nu uit op DVD of verhuur, en komen vroeg of laat ook op allerlei zenders en streamers).

Films 2023 Q3

Barbie (7,3) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dit was de meest opvallende – tevens het grootste kassucces van het afgelopen kwartaal. Het is glansrijk gelukt om van die stereotiepe Barbie een uitstekende speelfilm met diepgang te maken. Vooral door de zelfkritiek en door het benoemen van de ellende die de Barbie-perfectie op generaties vrouwen heeft afgeroepen. Als je dat zo dapper en met zoveel sjeu, humor en zelfspot durft te doen, dan zit het wel goed met Mattel, die de film ook produceerde. Alhoewel: ik vermoed dat Mattel na lang onderhandelen en bijschaven uiteindelijk met tegenzin even hun handtekeningetje heeft gezet. Hoe dan ook, uiteindelijk is deze film dus niet alleen zeer geslaagd, maar ook van maatschappelijk belang. Misschien wel met Oscar-nominaties, onder andere voor Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (8,1) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

In dit uitstekende Deel 3 in de Guardians of the Galaxy-reeks van James Gunn volgen we het verhaal van de superslimme Rocket Raccoon (briljante naam ook weer). De guardians zijn een zootje ongeregeld, een stelletje halfgare superhelden bij elkaar. Dat is nou juist het leuke.

Om de brutale wasbeer hier centraal te stellen is niet alleen heel verrassend, maar het geeft de guardians-vriendschap ook een emotionele lading. We zien zijn schrijnende, hartverscheurende levensgeschiedenis. Niemand houdt het daar bij droog: dit zijn de zieligste scenes uit de superhelden-geschiedenis. Als je zalen vol mensen over de hele wereld tot tranen toe beroert, met een 3D-WASBEER in een ACTIEFILM – dan ben je toch een briljante filmmaker? Mede dankzij Bradley Cooper (de stem van Rocket) en natuurlijk ook dankzij de charme en humor van Chris Pratt (Star-Lord).

Bottoms (7,5) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Nieuw en fris, meidenhumor op een geheel andere en nieuwe manier. Teenage Highschool van nu, comedy, met nogal wat overdreven maar wel grappige bloedspetters. Ik vond het erg leuk: kom maar op met die nieuwe generatie films.

Gran Turismo (7,4) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Min of meer waar gebeurd, over het populaire race-spel, waarbij uitgever Sony op een gegeven moment verzon om de allerbeste gamers daarvan eens mee te laten doen bij het echte Nissan-raceteam. Eens kijken of ze eigenlijk wel ECHT kunnen racen! De Zuid-Afrikaan Neil Blomkamp regisseert, en dan kijk ik sowieso.

Asteroid City (7,0) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De nieuwe Wes Anderson. Ik vond dit een van de betere, in ieder geval de beste van zijn recente films. Het ziet er schitterend uit, het verhaal is maf en leuk, en de acteurs zijn zoals gewoonlijk weer om van te smullen. Er is overigens net alweer een nieuwe Wes Anderson uit!

A million miles away (7,4) ⭐️⭐️⭐️⭐️

Waargebeurd verhaal: de eerste Mexicaan in space (nou ja, de eerste latino migrant farm worker in space). Met Michael Peña. Het gaat niet zozeer over het najagen van zijn droom, maar veel meer over zijn leven in Mexico en Amerika, en over de steun van zijn geliefde, gezin, familie en vrienden. Geschreven en geregisseerd door Alejandra Márquez Abella.

TV series 2023 Q3

Hijack (7,7) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Idris Elba is inmiddels een superster. Hij speelt hier een top-onderhandelaar die tijdens een vliegtuigkaping al zijn skills inzet om de boel te redden. De kapers zijn namelijk een vreemde onsamenhangende groep, en gaandeweg lijkt er veel meer aan de hand te zijn. De serie is real time, dus het duurt net zo lang als de hele vlucht zelf. Spannend, slim en entertainend.

Gen V (8,2) ⭐️⭐️⭐️⭐️

Spin-off van The Boys, maar dan met allemaal nieuwe hoofdpersonen. Meer tiener-achtig, meer highschool-achtig, meer Harry-Potter-meets-Wednesday-achtig, maar dan dus wel nog steeds met de briljante insteek van The Boys: superhelden zijn klootzakken met een enorme marketingmachine erachter.

Warrior S3 (8,4) ⭐️⭐️⭐️⭐️

Seizoen 3 alweer, ooit verzonnen door Bruce Lee, over de eerste Chinese migranten omstreeks 1900 in Amerika. Kung Fu dus, maar dan wel met een interessante historische achtergrond.

Silo (8,1)  ⭐️⭐️⭐️⭐️

In een apocalyptische toekomst woont iedereen onder de grond, tesamen in een enorme silo. Alle informatie over wat er gebeurd is is verdwenen. Je kan niet naar buiten en je moet het maar met elkaar zien te redden. Het is een origineel gegeven en het wordt ook uitstekend uitgewerkt, ook al schuurt het nogal qua geloofwaardigheid. Of is het een parabel over de huidige pers-onvrijheid / censuur / fake news / indoctrinatie?

Full Circle (6,2) ⭐️⭐️⭐️⭐️

Interessant en verrassend. Veel beter en spannender dan het lage cijfer doet vermoeden. Komt denk ik omdat je in het begin even moet doorzetten.

Geef een reactie