Eindelijk USB-C op de iPhone 15! Maar…

iphone 15 USB-C type c oplader kabel

– Update: 12 februari 2024 –

De iPhone 15 heeft eindelijk USB-C. Dankzij onze EU, die Apple dreigde met een mega-boete. Heel goed! De overstap naar USB-C is belangrijk voor de repareerbaarheid, gebruiksgemak, milieu, kosten enzovoorts. USB-C is voor van alles geschikt: met je telefoonlader kan je je laptop opladen en andersom. Oordopjes, Bluetooth speakers, powerbanks en fietslampjes zijn ook al lang USB-C.

Maar…

USB-C is helaas geen standaard

De kabels en opladers kunnen niet allemaal hetzelfde. Je kan bijvoorbeeld met je MacBook USB-C-kabel niet eens een USB-C-monitor aansluiten. Of je USB-C DAC werkt niet op je iPhone 15. Of de data-transfer van de iPhone 15 blijkt heel traag.

Bij USB-C kabels moet je checken hoeveel data er doorheen kan, en hoeveel stroom. Die stroom zit bij een kabel meestal wel goed, met 60W – zie verderop. Het Voltage regelt de chip, in de stekker. Ideaal! Die kan van alles: 5 Volt, 12V, 18V en zelfs 20V.

Goede USB-C-opladers met GaN en minstens 60W

Goede nieuwe opladers zijn Gallium-Nitride (GaN) want die zijn kleiner en krachtiger. Neem een iets duurdere van minstens 60W want dat heb je ook voor laptops nodig, en dan kan je ook meerdere dingen tegelijk opladen:

iphone 15 usb-c oplader 60W

En in de auto (of op je zonnelader) zijn er deze car chargers met USB-C en met hoge Wattages zodat je ook je laptop in de auto of met zonnestroom kan opladen:

iphone 15 USB-C car charger autolader 60W
Deze is goed, krachtig en voordelig maar wordt soms heet – dus wel in de gaten houden.

Data-snelheid van USB-C op de iPhone 15

Er is een groot verschil in data-snelheid bij USB-C. Een iPhone 15 is langzaam: die kan maar 0,4Gb/s in plaats van de normale 10Gb/s van USB-C. En dat ligt dan niet aan de kabel. Snelladen kan een iPhone 15 ook al niet echt: die kan maar 20W. Goedkope Androids van €175 kunnen dat allemaal al jaren. Over al die USB-C standaarden had ik eerder dit artikel:

USB-C kabels met snelle data

Als kabel zou ik er eentje nemen die van alles kan. Dan kan je die tenminste ook voor van alles gebruiken:

 • Een goede USB-C kabel is deze voor 3 euro. Dat was de eerste goedkope met 60W en met snelle data: 10Gb/s ofwel gen2 ofwel 4K ofwel SS (SuperSpeed).
 • Inmiddels staan ze ook op BOL.com, zoals deze kabel van Mojogear. Met snelladen tot 100W (5A/20V) via PD en een datasnelheid tot 10Gbit/s.
 • Thunderbolt 4 is weer tot vier keer sneller. Zoals de Thunderbolt 4 kabels van Sounix met 40Gbps en 240W. Compatibel en uitwisselbaar met USB-C.
usb-c kabel
USB-C kabel van Mojogear met 10Gbit data en 100W. Maar het zou wel handiger zijn als dat ook op de stekkers stond.

Als snelle data belangrijk is (zoals bij een monitor of data-schijf), doe de kabel dan zo kort mogelijk, en een dikke kabel is dan ook beter dan een dunne soepele. Kabels van Apple zijn vele malen duurder (€75) maar niet beter.

Logo’s voor de duidelijkheid

Er zijn allerlei logo’s om orde in de chaos te scheppen. Die staan op de verpakking, maar het zou eigenlijk ook op de stekkers moeten staan. En op de poorten. PD, QC (en welke versie dan), het Wattage, TB3 of TB4 of 4K.

Er is deze app om je kabel te checken. En er is ook een app om de stroom te meten. Maar beter zou een pop-up zijn, die de handshake toont als je de kabel aansluit. Misschien komt dat ooit nog eens:

Handshake?

De poort zegt bijvoorbeeld: “ik heb het liefst 60W met 20V, maar minstens 18W met 5V”. De kabel zegt: “Prima, bij mij kan er tot 100W door, met elk Voltage”. En de oplader zegt: “Ik kan 45 Watt leveren met 20V, of 18W met 5V”.
Dan concluderen ze: “Okee, dan doen we 45 Watt met 20V. SHAKE HANDS!”

USB-C kabels en opladers logo's

iPhone 15 zonder oplader?

Er was kritiek op Apple dat ze geen opladers meer bij de iPhone doen. Maar dat is juist goed: want je hebt er al twaalf, toch?

iPhone 15: Audio DAC werkt niet?

Ik heb het getest in de Apple Store: mijn Trasam DAC doet het op geen enkele iPhone 15 (ook niet op de Pro Max) of iPad, terwijl hij het wel doet op alle MacBooks en Android-telefoons. Hopelijk komt er een IOS-update. Laat ik hier nog wel weten dan. De Loconac DAC doet het overigens wel op elke iPhone 15 en op elke iPad met USB-C.

UPDATE: zie in de comments deze oplossing. Kan iemand het bevestigen? Klik Settings >Sounds & Haptics >Headphone Safety > USB Audio Accessories > Forget All USB Audio Accessories

Deze nieuwe USB-C DAC is goed en goedkoop en lijkt mij de aanrader nu. Het kan nog goedkoper, voor een tientje: dat is deze hier. Heeft iemand ‘m al? En, is-ie goed, op de iPhone 15 en iPad?

 

Dit artikel was niet gesponsord. Er staan affiliate links in zodat je makkelijk kan bestellen. Dat maakt voor de prijs niet uit maar daar kan ik wel iets aan verdienen. Dan blijft de blog dus in leven…
DANK U – LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hi Aartjan, ik overweeg ook de iphone 15 aan te schaffen juist voor de usb c. Die dan aan mijn externe dac worden aangesloten. Nu lees ik in blog dat het helemaal niet werkt. Dit heb ik gevonden:

  Oct 13, 2023 11:02 PM in response to camnito

  The port is configured for USB C analog devices unless you go to USB Audio Accessories and choose “Forget All USB Audio Accessories” and then re-insert your DAC or dongle and DO NOT choose “headphones”. When it prompts, choose “Other”. Outputs digital for DACs, Apples $9 dongle, etc.

  Was driving me crazy until I figured that out – it’s still nuts how Apple tries to over-simplify this and for me extra nuts as I came from Android which gives you insight and extensive control over the USB C port. But it works now…

  Is dat wellicht een oplossing?

  Succes met fijne Blog

 2. “Handshake?
  De poort zegt bijvoorbeeld: “ik heb het liefst 60W met 20V, maar minstens 18W met 5V”. De kabel zegt: “Prima, bij mij kan er tot 100W door, met elk Voltage”. En de oplader zegt: “Ik kan 45 Watt leveren met 20V, of 18W met 5V”.
  Dan concluderen ze: “Okee dan: SHAKE HANDS!”.”

  Moeten dit niet 3 apparaten zijn die met z’n 3n de handshake regelen?
  Bijv:
  Telefoon – Kabel – Lader
  Ze kunnen alle 3 verschillende voltages/wattages aan?

 3. Goh Samsung heeft dit al een tijdje en daar werkt het allemaal wel.
  En hij is over het algemeen goedkoper.
  Alleen de Lidar functie op de Pro is dan wel weer geweldig.

 4. Ook met de shanling geen suc6 ik heb speciaal de 15 gekocht zodat ik een dac via usb c kon aansluiten ik heb een nieuwe iMac MacBook en mini hier werkt het wel allemaal op toch raar

 5. Op de usb c poort krijg ik de dac met oortjes niet werkend heb 2 soorten geprobeerd een tempotec en een trasam ik een iPhone 15 pro Max

     1. Ja ook met originele appel kabel werkt het niet bij de Mac kan je aangeven waar je het geluid op wilt afspelen die mogelijkheid bied de Apple 15 niet op Bluetooth en AirPlay na

      1. Schandalig inderdaad! Zojuist getest in de Apple Store: niet elke DAC doet het op de iPhone 15 en ook niet op de iPad. Zie de updates onderaan.

 6. “Snelladen kan een iPhone 15 ook al niet” Geeft Apple daar ook een reden voor? Ik kan me voorstellen dat het niet goed is voor de accu of dat de levensduur eronder lijdt.

  1. https://www.legebatterijen.nl/actueel/blog/supersnel-opladen-schadelijk-voor-je-telefoon/#:~:text=Slim%20en%20veilig%20opladen,opladen%20totdat%20je%20telefoon%20uitvalt.
   Deze site en een universiteit (weet niet meer welke) had snel langzaam laden vergeleken en kwam er achter dat er géén verschil is. Inzake levensduur.
   Ik zelf probeer de accu (smartphone e.d.) ongeveer tussen de 20 en 80% te houden. Natuurlijk 90% wanneer ik denk dat de 80% te weinig is.

 7. Je ziet duidelijk waar bij hun de focus ligt. Ze klussen niet. Loop een gemiddelde bouwmarkt in en je wordt overspoeld met tientallen verschillende aansluitingen op gereedschap. Er zijn daar wel wat bewegingen in maar werken alleen met ‘bevriende’ merken.

Geef een reactie