Fotokalender 2022 met je eigen foto’s

– Update: 22 januari 2022 –

Een fotokalender 2022 – met je eigen favoriete foto’s. Hier een template waarmee je dat zelf kan maken. In een tijdloos grafisch ontwerp van niemand minder dan AARTJAN.NL ;). Open het in Adobe Indesign of in Affinity Publisher, en sleep je plaatjes in de fotokaders. De officiële vrije dagen staan er ook al in, en de winter- en zomertijd ook. Er is ook genoeg ruimte om er dingen bij te schrijven.

fotokalender 2022

Uitprinten kan op elke A3-printer. Of verklein ‘m tot A4 (dat is 71%). Download het template hier. Je kan het template openen in Indesign, of in Affinity Publisher. Sleep je foto’s in de fotokaders. De kaders zijn zo ingesteld dat het meestal meteen al passend is. Je kan de plaatjes uiteraard nog in de kaders verschuiven, of inzoomen. In Indesign dubbelklik je erop (of klik het rondje in het midden). De bruine kaderlijnen kan je dan verslepen, of de hoekpunten (met Shift ingedrukt). De lettertypes kan je ook veranderen: in Indesign zit dat bij Tekst > Lettertype zoeken/vervangen.

In Affinity gaat dat allemaal net weer even anders. Zie de korte cursus over Indesign, en de korte cursus over Affinity Publisher.

Je kan deze fotokalender 2022 zelf uitprinten, of naar een print-service sturen. Dan moet je het als PDF exporteren. Kies dan bij de export voor PDF Drukwerk-kwaliteit, maar zet er zelf nog wel 3mm afloop en snijtekens bij, want dat staat daar nog niet aan. Die pdf kan je dan overal uit laten printen.

Het mooiste is een ringband (wire-O) met hang-haakje. Bij Drukwerkdeal (online printen) hebben ze dat, voor iets van 13,- (printen, snijden, binden en verzenden). Of vier stuks voor 23,-.

fotokalender 2022 kalender met je eigen foto's
Bij Drukwerkdeal is het op mooi dik papier, en met een ringband + hanghaakje. Prachtige kwaliteit.

Nieuwe vrije dag op de fotokalender 2022: Keti Koti

Keti Koti is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland. In die landen is 1 juli dan ook een landelijke feestdag waarop iedereen thuis mag blijven. De afgelopen jaren klinkt er een steeds luidere roep om die ook in Nederland in te voeren. Radiozender FunX startte er een petitie voor, die door meer dan 40.000 mensen werd ondertekend. Ik heb ‘m alvast als vrije dag op de fotokalender 2022 gezet.

Opdracht voor school

  1. Verander de lettertypes naar wens
  2. Verander alle plaatjes
  3. Zorg dat de kwaliteit hoog genoeg is:
    – Check via Weergave > Weergaveprestatie > Hoge kwaliteit
    – En check via Venster > Koppelingen > info uitklapper onderaan:
    de Effectieve PPI moet meer dan 200 zijn.
  4. Exporteer als drukklare PDF, en lever die in op Teams.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie