MacBook Pro 2023: M1 Pro of M2 Pro?

macbook pro m1 2021 review

– Update: 29 januari 2023 –

De MacBook Pro 2022 en 2023! Vijf jaar wachten was het waard: het zijn weer de allerbeste laptops ooit. Hier de review en vergelijking met de vorige M1 Pro en de nieuwe M2 Pro en M2 Max: allemaal absurd snel. En zuinig, met wel 21 uur batterij. De beeldschermen zijn groter en scherper, en mooier dan ooit. Met 120Hz refresh rate. Er is een 14 inch en een 16 inch (de 13 inch is het oude model). Met kleinere bezels rondom. En bovenaan een “notch”, voor de nieuwe 1080-camera. En wat nog meer?

Nou ja, kijk zelf maar:

Maar misschien wordt je net als ik wel moe van dat over-perfecte Apple-gepraat. Natuurlijk is dit de allerbeste laptop ooit. Duh! Maar als ik ook even mag zeiken, dan zou ik zeggen “EINDELIJK weer HDMI zeg! En eindelijk weer een SD-kaartlezer! EN EINDELIJK WEER MAGSAFE!! En een goed TOETSENBORD!!!”

HOEZO ZAT DAT ER ALLEMAAL NOOIT MEER OP!!??

Maar beter vijf jaar te laat, dan nooit. En de nieuwe hardware maakt alles meer dan goed. Die M1 Pro en Max zijn soms bijna 4x zo snel als de vorige Pro-modellen. Met soms tot wel 10x snellere graphics. Dat is inderdaad echt AMAAAZING… het geluid is beter, de koeling is beter, alles is beter – en de instapmodellen zijn ook goed. Kortom: de MacBook Pro is weer de allerbeste laptop ooit. Petje af hoor. Respect.

O ja, ONE MORE THING:

EINDELIJK dus ook weer een goed toetsenbord, gewoon met F-toetsen!!
Weg met die Touch Bar. Heerlijk.

macbook pro 2022 review 2023 M1 Pro en M2 pro review

De MacBook Pro 13 inch is het oude model die dat allemaal niet heeft (geen HDMI, SD of Magsafe, geen kleine randen, geen nieuw scherm etc). Dan kan je beter de MacBook Air nemen: die is veel goedkoper. De MacBook Pro 14 en 16 inch hebben dus al die nieuwe dingen wel. En die zijn er nu ook met M2 Pro of M2 Max.

macbook pro 2022 2023 M1 Pro en M2 pro review

UPDATE 2023: MacBook Pro M2 Pro en M2 Max

Nu in 2023 is er ook de verwachte update voor de 14 en 16 inch modellen: dus met de M2 Pro en de M2 Max. Ongeveer 20% sneller, maar ook even zoveel duurder, met verder nauwelijks verschil (nou ja, de HDMI heeft nu 120HZ). En aangezien de vorige M1 Pro modellen nu goedkoper te vinden zijn, blijft de beste keus: de 14 inch MacBook Pro 2022 met M1 Pro of M1 Max. Tenzij je geld zat hebt…

Persoonlijk zou ik de 14 inch doen, want 16 inch is groter en zwaarder, en ik moet ‘m vaak meezeulen. Bovendien heb ik er ook een 27 inch 4K monitor bij: die heb je toch nodig voor serieus werk.

Kost dat geintje?

MacBook Pro 14 inch met M1 Pro hier voor € 1.950 (het instapmodel is al goed).

MacBook Air M1 hier rond € 1.000 en voor die prijs is dat ook al de beste laptop.
De MacBook Air M2 uit 2022 staat nu hier voor € 1.290. Allemaal toppers!

Goed bezig, Apple!

En welke uitvoering moet het worden?

 • Gewone gebruikers nemen de 13 inch MacBook Air M1, soms al vanaf € 900,-
  Of de snellere MacBook Air M2 2022, hier voor € 1.290.
  De Air is zonder HDMI, SD of Magsafe, dus neem daar een USB-C-hub bij.
 • Professionals nemen de grotere, snellere en completere MacBook Pro 14 inch met M1 Pro hier voor € 1.950 (het instapmodel is al goed).
 • Power users (3D en heavy video) nemen upgrades naar wens, en eventueel een groter scherm: de 16 inch MacBook Pro. De M1 Pro of M1 Max is daarbij ook nog steeds een goede keus, de M2 Pro / Max ook – als de hogere prijs geen probleem is.
 • De MacBook Pro 13 inch heeft geen bestaansrecht: neem dan de Air.
 • Als je geld zat hebt neem je de gewoon duurste MacBook Pro met de M2 Max.
  Maar die kost – HOU–JE–VAST – € 8.000…

Geekbench scores

Samengevat: de M1 Max-processor scoort op Geekbench 70.000 punten. De vorige MacBook Pro M1 had 20.000 punten. De Max scoort dus meer dan drie keer beter! De M2’s zijn ook weer 20% sneller, maar ook zoveel duurder.

Snelladen

Hij kan snelladen tot wel 96W. Bij het instapmodel krijg je een 67W snellader. En voor €20,- meer kan je upgraden naar een 96W lader.

Nadelen

 • Er zit geen ethernet op, dus dat moet met een USB-C hub.
 • Oude USB 3 moet ook met een USB-C hub.
 • De HDMI is max 4K @ 60 frames, maar via USB-C Thunderbolt kan het hoger. Alleen de nieuwe M2-modellen hebben 120Hz op de HDMI.
 • De SD is UHS II, tot 250 MB/s. Maar dat is snel genoeg voor 4K video.

Accessoires

Voor het eerst heb je geen desktop meer nodig. Met zo’n 27 inch 4K monitor als deze  LG vanaf €350,- (best getest) ben je beter en goedkoper af dan met een dikke iMac. De bediening gaat uitstekend, met 1 knopje, in tegenstelling tot veel andere monitors – waar afstellen altijd een ramp is. Je kan ‘m via HDMI verbinden (de kabel zit bij de monitor), ook in 4K. En het kan ook draadloos, met de nieuwe 4K Google Chromecast of met een Apple TV.

En zie deze blog over goede goedkope covers. Kan voor een tientje.

Voor voordelige snelladers, zie deze blog over GAN-opladers.

Een poetsdoekje kost bij Apple €25,-. HALLOOOO! VOOR EEN DOEKJE!!!
Maar dit microvezel poetsdoekje van 2 euro heb ik getest en was uitstekend:

apple poetsdoekje microvezel

23 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Beste Aartjan, bedankt voor je mooie review. Is het verstandig nu nog een 16 inch M1 Max te kopen. Dit i.v.m. de aantrekkelijke prijs nu.

  Alvast dank en fijn weekend,

  Michael

  1. Jazeker, als het grotere 16 inch scherm echt heel belangrijk is. Maar je kan ook een extern scherm van 27 inch 4K erbij overwegen. Dat kost maar €200 en in combinatie met een 14 inch MacBook werkt dat voor mij perfect.

 2. Goed verhaal weer, AartJan. Maar nu dit, echt iets voor jou. Mijn redelijk recente Macbook Pro heeft geen aarde aan de stekker en dat is te merken. Zeker met vochtig weer, maar met mooi weer ook is het aanraken van het metaal van de laptop geen onverdeeld genoegen. Wat nu? Weet jij een oplossing voor dit heel praktische dilemma?

 3. Hi Aartjan, dank voor je mooie artikel.
  Ben een zakelijke gebruiker zonder 4K video etc. Ik hou absoluut niet van constant ventilator gezoem. Zou voor mij een reden zijn om de fan-loze Air te kopen. Maar ben erg gecharmeerd van de aandacht voor (ruimtelijk) hifi van de nieuwe pro’s. Weet jij meer over de ventilator geluiden van 14 en 16 inch. Geloof dat de laatste minder snel aan slaat. Slaat de 14 inch wel snel aan of met day-2-day office use niet eens? Heb je ervaring met het verschil?

 4. Balen dat ik 15 maanden geleden een macbook pro 16″ heb gekocht met slechts 512 GB geheugen. Aan de andere kant heb ik er al erg veel plezier aan gehad. en ja de touchbar is een zeer overbodig onderdeel aan deze laptop.

  Maar 1 vraag: Ik heb best veel eigen gedownloade muziek die nu te veel ruimte in beslag neemt.
  Kun je de muziek app ook vullen met bestandjes via een externe schijf of zoiets?
  Iemand een goede tip

  1. Ja hoor: start iTunes (Apple Muziek) met Alt ingedrukt, en kies of maak een bibliotheek op de externe schijf. En check de Voorkeuren van iTunes ook nog even over opslag-lokatie. Of gebruik Vox Player in plaats van iTunes.

 5. AartJan, dank weer voor je informatieve artikel.

  ik denk aan het instapmodel Macbook Pro 14 inch als “professional” ;)
  Ik denk dat het wel verstandig is om 32 gb geheugen en 1Tb SSD te nemen, dus een iets ruimer jasje en gaat ie net ff wat langer mee. 512 Gb is best krap met Adobe CC en bijbehorende bestanden. En 16 Gb geheugen? Ik wil er eigenlijk weer zo’n 8 jaar mee doen zoals mijn huidige Macbook Pro, dan besteed ik liever iets meer.

  Wat vind jij?

  En mocht je nog tips hebben: iets meer budget voor een scherm, welke adviseer je dan?
  https://www.bol.com/nl/nl/p/lg-32up550-4k-usb-c-monitor-96w-32-inch/9300000040429953/?s2a=#productTitle

  1. Ja, als de meerkosten geen probleem zijn, dan zijn die upgrades allemaal goed en waardevol. Ook die monitor is een goeie vind ik!

 6. Vorig jaar kocht ik een nagelnieuwe 13 inch MBP M1 Touch Bar november 2020 voor retail prijs van € 1449,-, een zeer goede machine, met fantastische prestaties, een fan die nooit meer aanslaat, kortom voor een normale gebruiker meer dan voldoende kwaliteit en capaciteit. Nu moet ik als normale gebruiker voor een apparaat met een scherm wat een inch groter is, €1000,- meer betalen. Wat die prijsverhoging rechtvaardigt is mij absoluut duidelijk. Of dit gunstig is voor de verkoopcijfers van deze machines, waag ik te betwijfelen. Want een gewone gebruiker kijkt hier echt met andere ogen naar…..

  1. De normale gebruiker neemt een MacBook Air voor 1000,-.
   De pro-gebruikers moeten een 13 inch Pro nog upgraden, en zijn dan net zo duur uit als de veel snellere en veel betere 14 inch Pro instapper.
   Ze hebben dan ook geen dongles meer nodig. En ze hebben dan een veel groter en beter scherm, beter geluid, betere microfoon, veel betere 1080 camera en een veel betere batterij. En ze zijn dan verlost van de Touch Bar, want dat is juist een nadeel voor Pro gebruikers.

 7. Eindelijk inderdaad! Sinds 2015 eindelijk weer ‘ns een fatsoenlijke, zelfs begeerlijke laptop. Eindelijk staat minimalisme functionaliteit niet meer (of iig minder) in de weg.

  Wel weer jammer dat apple zich qua presentatie zo verliest in specs/cijfers en spannende termen die de gemiddelde consument niets zeggen: “… de krachtige Neural Engine voor supersnelle machine learning en de verbeterde media engines die ProRes ondersteunen …” Uhmm…?!?
  Vroegah begreep apple dat je je apparaten beter aan de man kon brengen – tegen de destijdse stroom in – met begrijpelijke verhalen, in plaats van cijfers, begrippen en types die alleen geeks begrijpen.

  Nouja, altijd wel wat te zeiken – ik ga zeker een nieuwe MBP kopen. Maar welke processor: 8 of 10-core CPU en 14 of 32-core GPU? Geen idee wat ik nou écht nodig heb om de aankomende 5 jaar weer vooruit te kunnen, en wat het verschil in de echte wereld op gaat leveren, alles zal tig x sneller aanvoelen als m’n 2015 MB… Kun jij daar nog een licht over schijnen, AartJan?

  1. Dank, ik heb het toegevoegd:
   – de budgetkeus blijft de MacBook Air (de 13 inch Pro heeft geen bestaansrecht meer)
   – voor de Pro gebruikers de 14 inch, gewoon het instapmodel.
   – En voor Power users (3D en video) de 16 inch, eventueel met upgrades

 8. Triest, in- en intriest, een fanboi juicht omdat zijn gewenste features op een an sich prima apparaat zijn teruggekeerd, omdat het bedrijf van wie hij ondanks alles fan bleef, ze JARENLANG weigerde terug te geven aan de discipelen, maar nu eindelijk, na jaren, WEL.

  Iedereen weet dat het beleid van de producent achterlijk en incompetent is, we wentelen ons jarenlang in klaagzangen en Dongle Hells en krakkemikkege excuses, maar het is allemaal goed nu ?

  Waanzin.

Geef een reactie