MacBook Pro review M1 Pro en M1 Max

macbook pro 2021 review

– Update: 19 januari 2022 –

Hij is er, de nieuwe MacBook Pro! Vijf jaar wachten was het waard: het is weer de allerbeste laptop ooit. De nieuwe processoren (M1 Pro en M1 Max) zijn absurd veel sneller geworden. En ook nog eens veel zuiniger, met nu tot wel 21 uur batterij. Hij kan ook snelladen. De mini-LED beeldschermen zijn groter, met meer pixels en met de beste kleuren, de hoogste helderheid en het diepste zwart ooit. Met tot 120Hz refresh rate (variabel, met ProMotion). Er is een 14 inch en een 16 inch, en die hebben kleinere randen rondom (smallere “bezels”). Ze hebben bovenaan een “notch”, waar de verbeterde 1080-camera in zit. Net als op iPhones. Ben je al aan gewend, toch? En wat nog meer?

Nou ja, kijk zelf maar:

Maar misschien wordt je net als ik wel moe van dat over-perfecte Apple-gepraat. Natuurlijk is dit de allerbeste laptop ooit. Duh. Maar als ik ook even mag zeiken, dan zou ik zeggen “EINDELIJK weer HDMI zeg, dat werd tijd! (Want op mijn 2018 MacBook Air zijn de USB-C poorten al kapot). En EINDELIJK weer een SD-kaartlezer! EN EINDELIJK WEER MAGSAFE!!”

HOEZO ZAT DAT ER ALLEMAAL NOOIT MEER OP!!??

Ze doen net of dit iets nieuws is…

KOMEN ZE NU MEE, NA VIJF JAAR!

Maar beter vijf jaar te laat, dan helemaal niet. En alle waanzinnige nieuwe hardware maakt alles meer dan goed. Die M1 Pro en Max zijn soms bijna 4x zo snel als de vorige Pro-modellen. Met soms tot wel 10x snellere graphics. Dat is inderdaad echt AMAAAZING… het geluid is ook weer beter, de koeling is beter, alles is beter, en de instapmodellen zijn eindelijk goed, zonder te moeten upgraden. Kortom: de MacBook Pro is weer de allerbeste laptop ooit. Petje af hoor. Respect.

O ja, ONE MORE THING:

EINDELIJK ook weer een normaal toetsenbord, met F-toetsen!!
Heerlijk.

all new black magic keyboard macbook pro 2021

macbook pro 2021 M1 Pro M1 MAX

Kost dat geintje?

Nou ja, het is betaalbaar gebleven: vanaf € 2.250,- (het instapmodel is al goed).
De MacBook Air M1 is er uiteraard ook nog, vanaf € 1.000,- en voor die prijs is dat ook al de beste laptop.

Goed bezig, Apple!

En welke uitvoering moet het worden?

Geekbench scores

De nieuwe M1 Max-processor scoort op Geekbench 68870 punten. De vorige MacBook Pro M1 had 20581 punten. De nieuwe scoort dus meer dan drie keer beter.

Snelladen

Hij kan ook snelladen. Bij het instapmodel krijg je al een 67W snellader. En voor €20,- meer kan je upgraden naar een nog snellere 96W lader.

Nadelen

 • Er zit geen ethernet op, dus dat moet met een USB-C hub.
 • Oude USB 3 moet ook met een USB-C hub.
 • De HDMI is 2.0: max 4K @ 60 frames, maar via USB-C Thunderbolt kan het hoger
 • De SD is ook niet de allersnelste: UHS II, tot 250 MB/s. Maar dat is ruim snel genoeg voor 4K video.

Accessoires

Voor het eerst heb je geen desktop meer nodig. Met zo’n 27 inch 4K monitor als deze  LG vanaf €259,- (best getest) ben je beter en goedkoper af dan met een dikke iMac. De bediening gaat uitstekend, met 1 knopje, in tegenstelling tot veel andere monitors – waar afstellen altijd een ramp is. Je kan ‘m via HDMI verbinden (de kabel zit bij de monitor), ook in 4K. En het kan ook draadloos, met de nieuwe 4K Google Chromecast of met een Apple TV.

En zie deze blog over goede goedkope covers. Kan voor een tientje.

Voor voordelige snelladers, zie deze blog over GAN-opladers.

Een poetsdoekje kost bij Apple €25,-. HALLOOOO! VOOR EEN DOEKJE!!!
Maar dit microvezel poetsdoekje van 2 euro heb ik getest en was uitstekend:

apple poetsdoekje microvezel

18 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hi Aartjan, dank voor je mooie artikel.
  Ben een zakelijke gebruiker zonder 4K video etc. Ik hou absoluut niet van constant ventilator gezoem. Zou voor mij een reden zijn om de fan-loze Air te kopen. Maar ben erg gecharmeerd van de aandacht voor (ruimtelijk) hifi van de nieuwe pro’s. Weet jij meer over de ventilator geluiden van 14 en 16 inch. Geloof dat de laatste minder snel aan slaat. Slaat de 14 inch wel snel aan of met day-2-day office use niet eens? Heb je ervaring met het verschil?

 2. Balen dat ik 15 maanden geleden een macbook pro 16″ heb gekocht met slechts 512 GB geheugen. Aan de andere kant heb ik er al erg veel plezier aan gehad. en ja de touchbar is een zeer overbodig onderdeel aan deze laptop.

  Maar 1 vraag: Ik heb best veel eigen gedownloade muziek die nu te veel ruimte in beslag neemt.
  Kun je de muziek app ook vullen met bestandjes via een externe schijf of zoiets?
  Iemand een goede tip

  1. Ja hoor: start iTunes (Apple Muziek) met Alt ingedrukt, en kies of maak een bibliotheek op de externe schijf. En check de Voorkeuren van iTunes ook nog even over opslag-lokatie. Of gebruik Vox Player in plaats van iTunes.

 3. AartJan, dank weer voor je informatieve artikel.

  ik denk aan het instapmodel Macbook Pro 14 inch als “professional” ;)
  Ik denk dat het wel verstandig is om 32 gb geheugen en 1Tb SSD te nemen, dus een iets ruimer jasje en gaat ie net ff wat langer mee. 512 Gb is best krap met Adobe CC en bijbehorende bestanden. En 16 Gb geheugen? Ik wil er eigenlijk weer zo’n 8 jaar mee doen zoals mijn huidige Macbook Pro, dan besteed ik liever iets meer.

  Wat vind jij?

  En mocht je nog tips hebben: iets meer budget voor een scherm, welke adviseer je dan?
  https://www.bol.com/nl/nl/p/lg-32up550-4k-usb-c-monitor-96w-32-inch/9300000040429953/?s2a=#productTitle

  1. Ja, als de meerkosten geen probleem zijn, dan zijn die upgrades allemaal goed en waardevol. Ook die monitor is een goeie vind ik!

 4. Vorig jaar kocht ik een nagelnieuwe 13 inch MBP M1 Touch Bar november 2020 voor retail prijs van € 1449,-, een zeer goede machine, met fantastische prestaties, een fan die nooit meer aanslaat, kortom voor een normale gebruiker meer dan voldoende kwaliteit en capaciteit. Nu moet ik als normale gebruiker voor een apparaat met een scherm wat een inch groter is, €1000,- meer betalen. Wat die prijsverhoging rechtvaardigt is mij absoluut duidelijk. Of dit gunstig is voor de verkoopcijfers van deze machines, waag ik te betwijfelen. Want een gewone gebruiker kijkt hier echt met andere ogen naar…..

  1. De normale gebruiker neemt een MacBook Air voor 1000,-.
   De pro-gebruikers moeten een 13 inch Pro nog upgraden, en zijn dan net zo duur uit als de veel snellere en veel betere 14 inch Pro instapper.
   Ze hebben dan ook geen dongles meer nodig. En ze hebben dan een veel groter en beter scherm, beter geluid, betere microfoon, veel betere 1080 camera en een veel betere batterij. En ze zijn dan verlost van de Touch Bar, want dat is juist een nadeel voor Pro gebruikers.

 5. Eindelijk inderdaad! Sinds 2015 eindelijk weer ‘ns een fatsoenlijke, zelfs begeerlijke laptop. Eindelijk staat minimalisme functionaliteit niet meer (of iig minder) in de weg.

  Wel weer jammer dat apple zich qua presentatie zo verliest in specs/cijfers en spannende termen die de gemiddelde consument niets zeggen: “… de krachtige Neural Engine voor supersnelle machine learning en de verbeterde media engines die ProRes ondersteunen …” Uhmm…?!?
  Vroegah begreep apple dat je je apparaten beter aan de man kon brengen – tegen de destijdse stroom in – met begrijpelijke verhalen, in plaats van cijfers, begrippen en types die alleen geeks begrijpen.

  Nouja, altijd wel wat te zeiken – ik ga zeker een nieuwe MBP kopen. Maar welke processor: 8 of 10-core CPU en 14 of 32-core GPU? Geen idee wat ik nou écht nodig heb om de aankomende 5 jaar weer vooruit te kunnen, en wat het verschil in de echte wereld op gaat leveren, alles zal tig x sneller aanvoelen als m’n 2015 MB… Kun jij daar nog een licht over schijnen, AartJan?

  1. Dank, ik heb het toegevoegd:
   – de budgetkeus blijft de MacBook Air (de 13 inch Pro heeft geen bestaansrecht meer)
   – voor de Pro gebruikers de 14 inch, gewoon het instapmodel.
   – En voor Power users (3D en video) de 16 inch, eventueel met upgrades

 6. Triest, in- en intriest, een fanboi juicht omdat zijn gewenste features op een an sich prima apparaat zijn teruggekeerd, omdat het bedrijf van wie hij ondanks alles fan bleef, ze JARENLANG weigerde terug te geven aan de discipelen, maar nu eindelijk, na jaren, WEL.

  Iedereen weet dat het beleid van de producent achterlijk en incompetent is, we wentelen ons jarenlang in klaagzangen en Dongle Hells en krakkemikkege excuses, maar het is allemaal goed nu ?

  Waanzin.

Geef een reactie