Google Bard is er! Hoe vergelijkt het zich met ChatGPT?

google bard versus chatgpt

– Update: 9 december 2023 –

Google Bard is er, gewoon in het Nederlands. Helemaal gratis. Het werkt ongeveer zoals ChatGPT. Dat veroorzaakte al een wereldwijde schok: nooit eerder was AI zo handig en zo goed. Het wordt al overal gebruikt. Maar hoe vergelijkt Google Bard zich tot ChatGPT? Ik nam de proef op de som, met vier prompts om lesmateriaal te maken.

Als docent Web / Media Design / eCommerce ga ik AI gebruiken voor het maken van lesmateriaal. Het leuke is dat Google Bard (dat staat hier) en ChatGPT (hier) niet alleen overlappen, maar juist ook verschillen en elkaar aanvullen. Hier de vergelijkende resultaten, met telkens mijn prompt met daaronder de AI-antwoorden van de twee diensten – zonder enige bewerking. En daarna telkens een korte conclusie.

In grote lijnen geeft Bard betere informatie omdat het verbonden is met internet en daar ook nieuwere informatie vandaan haalt. Maar ChatGTP is creatiever en verder ontwikkeld. De betaalde versie kan ook veel meer dankzij allerlei plugins.

En waarom geen Bing? Nou: Bing en ChatGPT zijn allebei van Microsoft. En ChatGPT is veel beter. Dus…

Prompt 1
🔶 AJ: Geef tien gevaren of overwegingen bij het gebruik van social media als e-commerce

Het antwoord van ChatGPT:

 1. Privacyrisico’s: Het gebruik van social media als e-commerceplatform brengt privacyrisico’s met zich mee. Gebruikers moeten persoonlijke informatie delen om aankopen te doen, en er bestaat altijd het risico dat deze gegevens worden blootgesteld aan ongeautoriseerde partijen.
 2. Fraude en oplichting: Social media kunnen een broedplaats zijn voor fraude en oplichting. Gebruikers kunnen worden blootgesteld aan valse advertenties, nepwinkels en misleidende aanbiedingen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en vertrouwde verkopers te selecteren.
 3. Negatieve reputatieschade: Eén negatieve ervaring of klacht op social media kan zich snel verspreiden en schade toebrengen aan de reputatie van een e-commercebedrijf. Het is belangrijk om actief te reageren op feedback en klachten om eventuele reputatieschade te beperken.
 4. Intensieve concurrentie: Social media als e-commerceplatformen hebben vaak een hoge mate van concurrentie. Het kan moeilijk zijn om op te vallen tussen de vele andere verkopers en om de aandacht van de gebruikers te trekken. Het vergt inspanning en creativiteit om op te vallen in een drukke markt.
 5. Afhankelijkheid van derden: Bij het gebruik van social media als e-commerceplatform is er een afhankelijkheid van de regels en algoritmen van het platform. Veranderingen in deze regels kunnen invloed hebben op de zichtbaarheid en het bereik van een e-commercebedrijf.
 6. Beperkte controle over de gebruikerservaring: Social media bieden vaak beperkte mogelijkheden voor het aanpassen van de gebruikerservaring. E-commercebedrijven hebben mogelijk niet dezelfde mate van controle over de navigatie, het ontwerp en de functionaliteit van hun winkel op social media in vergelijking met een eigen e-commercewebsite.
 7. Versnipperde klantgegevens: Bij het gebruik van verschillende social media-platforms als e-commercekanalen kan klantgegevens verspreid raken over meerdere bronnen. Het kan uitdagend zijn om een volledig en consistent klantbeeld te behouden, wat de marketing- en klantenservice-inspanningen kan belemmeren.
 8. Verminderde merkidentiteit: Op social media hebben bedrijven minder controle over de presentatie van hun merkidentiteit. De ervaring kan worden beïnvloed door de algehele look-and-feel van het platform, waardoor het moeilijk kan zijn om een consistente merkbeleving te creëren.
 9. Overmatige afhankelijkheid van advertenties: Veel social media-platforms hebben een model waarbij de zichtbaarheid van berichten organisch beperkt is, en adverteren kan noodzakelijk zijn om een groter publiek te bereiken. Dit kan extra kosten met zich meebrengen voor e-commercebedrijven.
 10. Veranderende trends en populariteit: De populariteit en relevantie van social media-platforms kunnen veranderen over tijd. Wat nu populair is, kan in de toekomst vervangen worden door een ander platform. Het vereist voortdurende monitoring en aanpassing om de juiste kanalen te gebruiken voor e-commerce op basis van de huidige trends.

Het is belangrijk voor e-commercebedrijven om deze gevaren en overwegingen in gedachten te houden bij het gebruik van social media als verkoopkanaal. Een uitgebalanceerde aanpak waarbij rekening wordt gehouden met privacy, beveiliging en klantenservice is essentieel voor succes op social media als e-commerceplatform.

Het antwoord van Google Bard:

Social media is een krachtig platform om je e-commerce business te promoten, maar er zijn ook enkele gevaren en overwegingen waarmee je rekening moet houden. Hier zijn tien gevaren of overwegingen bij het gebruik van social media als e-commerce:

 1. Kwaliteit van content. De content die je post op social media moet van hoge kwaliteit zijn. Dit betekent dat je foto’s, video’s en tekst moeten goed verzorgd zijn en dat je inhoud relevant moet zijn voor je doelgroep.
 2. Consistentie. Het is belangrijk om consistent te zijn met je social media posts. Dit betekent dat je regelmatig moet posten en dat je dezelfde stijl en tone of voice moet gebruiken.
 3. Engagement. Het is belangrijk om interactie aan te gaan met je followers op social media. Dit betekent dat je moet reageren op reacties en DM’s, en dat je vragen moet beantwoorden.
 4. Social proof. Social proof is een krachtig middel om vertrouwen op te bouwen bij je klanten. Dit betekent dat je positieve reviews en testimonials van je klanten kunt delen op social media.
 5. Veiligheid. Het is belangrijk om je social media accounts veilig te houden. Dit betekent dat je sterke wachtwoorden moet gebruiken en dat je je accounts regelmatig moet controleren op verdachte activiteit.
 6. Privacy. Het is belangrijk om je klanten te informeren over je privacybeleid. Dit betekent dat je duidelijk moet maken welke persoonsgegevens je verzamelt en hoe je deze gebruikt.
 7. Wetgeving. Er zijn verschillende wetten en regelgevingen die van toepassing zijn op e-commerce. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en ervoor te zorgen dat je je aan deze wetten en regelgevingen houdt.
 8. Concurrentie. Er is veel concurrentie op social media. Het is belangrijk om je te onderscheiden van de rest en om content te creëren die je doelgroep aanspreekt.
 9. Kosten. Social media kan een kosteneffectieve manier zijn om je e-commerce business te promoten, maar er zijn ook kosten aan verbonden. Je moet rekening houden met de kosten van advertenties, het creëren van content en het beheren van je social media accounts.
 10. Tijd. Social media kan veel tijd in beslag nemen. Je moet rekening houden met de tijd die je nodig hebt om content te creëren, je accounts te beheren en te reageren op reacties.

Door rekening te houden met deze gevaren en overwegingen kun je de risico’s van social media marketing voor e-commerce verminderen en je kansen op succes vergroten.

Conclusie 🔶 AJ: Ze geven allebei waardevolle informatie die nauwelijks overlapt. Maar ChatGPT is hier veel beter en begreep de vraag ook beter.

Prompt 2
🔶 AJ: Geef tien suggesties om TikTok in te zetten voor eCommerce

Google Bard zegt dit:

TikTok is een populair social media platform met meer dan 1 miljard actieve gebruikers wereldwijd. Het platform is vooral populair onder jongeren, maar ook steeds meer volwassenen maken gebruik van TikTok. TikTok is een geweldige manier om je e-commerce business te promoten en meer verkopen te genereren. Hier zijn 10 suggesties om TikTok beter in te zetten voor ecommerce:

 1. Creëer korte, aantrekkelijke video’s van je producten. TikTok-video’s mogen maximaal 60 seconden duren, dus zorg ervoor dat je video’s kort en bondig zijn. Gebruik duidelijke beelden en heldere tekst om je producten te promoten.
 2. Gebruik hashtags om je video’s te vinden. Hashtags zijn een geweldige manier om je video’s te laten zien aan mensen die op zoek zijn naar producten zoals die van jou. Gebruik relevante hashtags om je video’s te vinden.
 3. Organiseer wedstrijden en weggeefacties. Wedstrijden en weggeefacties zijn een geweldige manier om je merk onder de aandacht te brengen en nieuwe klanten te winnen. Bied je producten of diensten weg als prijs om mensen aan te moedigen om mee te doen.
 4. Post regelmatig nieuwe video’s. Hoe vaker je post, hoe meer mensen je zullen zien. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe video’s post, zodat je volgers betrokken blijven.
 5. Interactie met je volgers. Reageer op reacties en DM’s van je volgers. Dit laat zien dat je betrokken bent bij je community en dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben.
 6. Gebruik TikTok Shopping. TikTok Shopping is een geweldige manier om je producten te verkopen op TikTok. Je kunt producten taggen in je video’s, zodat mensen ze kunnen kopen zonder TikTok te verlaten.
 7. Maak gebruik van TikTok Analytics. TikTok Analytics geeft je inzicht in hoe mensen je video’s bekijken. Je kunt deze informatie gebruiken om je content te verbeteren en je resultaten te meten.
 8. Werk samen met influencers. Influencers hebben een groot bereik op TikTok. Door samen te werken met influencers kun je je merk onder de aandacht brengen van een groot publiek.
 9. Gebruik TikTok Ads. TikTok Ads zijn een geweldige manier om je e-commerce business te promoten aan een groter publiek. Je kunt TikTok Ads gebruiken om je video’s, producten en diensten te promoten.

Door deze tips te volgen kun je TikTok inzetten om je e-commerce business te promoten en meer verkopen te genereren.

ChatGPT zegt dit:

Hier tien suggesties om TikTok beter in te zetten voor e-commerce:

 1. Maak boeiende en korte video’s: TikTok staat bekend om zijn korte en pakkende video’s. Creëer opvallende, leuke en informatieve video’s die de aandacht trekken en mensen enthousiast maken over je producten.
 2. Gebruik trending muziek en geluiden: Maak gebruik van populaire muziek en geluiden die trending zijn op TikTok om je video’s aantrekkelijker te maken en beter aan te sluiten bij de community.
 3. Toon je product in actie: Geef gebruikers een voorproefje van je producten door ze in actie te laten zien. Laat zien hoe ze worden gebruikt, welke voordelen ze bieden en welke problemen ze oplossen.
 4. Werk samen met TikTok-influencers: Identificeer relevante influencers op TikTok die passen bij jouw merk en doelgroep. Werk samen met hen om je producten te promoten en hun volgers te bereiken.
 5. Maak gebruik van hashtags: TikTok draait om hashtags. Onderzoek relevante en populaire hashtags in jouw branche en gebruik ze in je video’s om je bereik te vergroten en de zichtbaarheid van je merk te vergroten.
 6. Maak gebruik van TikTok-advertenties: Overweeg het gebruik van TikTok-advertenties om je producten onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. TikTok biedt verschillende advertentie-indelingen, zoals in-feed advertenties en branded challenges.
 7. Stimuleer gebruikersgeneratie van inhoud: Moedig gebruikers aan om video’s te maken waarin ze jouw producten gebruiken. Organiseer uitdagingen of wedstrijden waarbij gebruikers worden aangemoedigd om inhoud te genereren en jouw merk te taggen.
 8. Vertel een verhaal: TikTok is een geweldig platform om verhalen te vertellen. Gebruik storytelling-technieken om de boodschap achter je merk en producten over te brengen en een emotionele band met je publiek op te bouwen.
 9. Maak gebruik van TikTok Live: Ga live op TikTok om direct in contact te komen met je volgers en potentiële klanten. Organiseer bijvoorbeeld een Q&A-sessie of geef exclusieve kortingscodes tijdens je live-uitzendingen.
 10. Analyseer en optimaliseer: Gebruik de analytische tools van TikTok om inzicht te krijgen in de prestaties van je video’s en de betrokkenheid van je publiek. Pas je strategie aan op basis van deze gegevens om betere resultaten te behalen.

Onthoud dat TikTok een platform is dat draait om creativiteit en authenticiteit. Zorg ervoor dat je je aanpast aan de cultuur van TikTok en de trends volgt om succesvol te zijn met e-commerce op dit platform.

Conclusie 🔶 AJ: Ze geven allebei waardevolle informatie die ook veel overlapt. Maar Google Bard is hier veel beter en meer up-to-date.

Prompt 3
🔶 AJ: Geef tien suggesties om Instagram in te zetten voor ecommerce

Google Bard:

Instagram is een krachtig platform om je e-commerce business te promoten. Hier zijn 10 suggesties om Instagram beter in te zetten voor e-commerce:

 1. Creëer aantrekkelijke foto’s en video’s van je producten. Dit is de basis van je e-commerce marketing op Instagram. Zorg ervoor dat je foto’s en video’s van hoge kwaliteit zijn en dat ze je producten op een aantrekkelijke manier laten zien.
 2. Gebruik hashtags om je posts te vinden. Hashtags zijn een geweldige manier om je posts te laten zien aan mensen die op zoek zijn naar producten zoals die van jou. Gebruik relevante hashtags om je posts te vinden.
 3. Organiseer wedstrijden en weggeefacties. Wedstrijden en weggeefacties zijn een geweldige manier om je merk onder de aandacht te brengen en nieuwe klanten te winnen. Bied je producten of diensten weg als prijs om mensen aan te moedigen om mee te doen.
 4. Post regelmatig nieuwe content. Hoe vaker je post, hoe meer mensen je zullen zien. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content post, zodat je volgers betrokken blijven.
 5. Interactie met je volgers. Reageer op reacties en DM’s van je volgers. Dit laat zien dat je betrokken bent bij je community en dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben.
 6. Gebruik Instagram Stories. Instagram Stories zijn een geweldige manier om je volgers een kijkje achter de schermen te geven van je bedrijf. Je kunt je producten, diensten, team en cultuur laten zien.
 7. Gebruik Instagram Shopping. Instagram Shopping is een geweldige manier om je producten te verkopen op Instagram. Je kunt producten taggen in je posts en Stories, zodat mensen ze kunnen kopen zonder Instagram te verlaten.
 8. Maak gebruik van Instagram Analytics. Instagram Analytics geeft je inzicht in hoe mensen je posts en Stories bekijken. Je kunt deze informatie gebruiken om je content te verbeteren en je resultaten te meten.
 9. Werk samen met influencers. Influencers hebben een groot bereik op Instagram. Door samen te werken met influencers kun je je merk onder de aandacht brengen van een groot publiek.
 10. Gebruik Instagram Ads. Instagram Ads zijn een geweldige manier om je e-commerce business te promoten aan een groter publiek. Je kunt Instagram Ads gebruiken om je posts, Stories en producten te promoten.

Door deze tips te volgen kun je Instagram inzetten om je e-commerce business te promoten en meer verkopen te genereren.

ChatGPT:

Hier zijn tien suggesties om Instagram beter in te zetten voor e-commerce:

 1. Optimaliseer je Instagram-profiel: Zorg ervoor dat je profielnaam, bio en profielfoto duidelijk je merk weergeven en dat je een link naar je website opneemt voor eenvoudige toegang tot je producten.
 2. Maak gebruik van hoogwaardige visuals: Plaats aantrekkelijke foto’s en video’s van je producten die de aandacht trekken en je merkidentiteit weerspiegelen. Zorg voor consistente branding en gebruik professionele afbeeldingen.
 3. Implementeer Instagram Shopping: Maak gebruik van de Instagram Shopping-functie om producttags toe te voegen aan je berichten en verhalen, zodat gebruikers rechtstreeks naar je productpagina’s kunnen gaan om aankopen te doen.
 4. Verzamel en showcase gebruikerscontent: Moedig je klanten aan om foto’s en video’s van je producten te delen en moedig hen aan om je merknaam of een specifieke hashtag te taggen. Hergebruik deze inhoud op je eigen profiel om sociale bewijskracht te tonen.
 5. Maak gebruik van Instagram Stories: Gebruik de Stories-functie om tijdelijke aanbiedingen, productdemo’s, winacties en exclusieve inhoud te delen. Maak gebruik van functies zoals polls en vragen om interactie met je volgers te stimuleren.
 6. Influencer-marketing: Werk samen met relevante influencers in jouw branche om je producten te promoten. Kies influencers met een betrokken en relevante doelgroep die passen bij jouw merk.
 7. Gebruik hashtags strategisch: Gebruik relevante en populaire hashtags in je berichten om je bereik te vergroten en nieuwe doelgroepen aan te trekken. Doe onderzoek naar welke hashtags het meest effectief zijn in jouw branche.
 8. Voeg call-to-actions toe: Moedig gebruikers aan om actie te ondernemen door duidelijke call-to-actions toe te voegen aan je bijschriften en verhalen. Denk aan “Shop nu”, “Klik op de link in bio” of “Tag een vriend die dit nodig heeft”.
 9. Host winacties en weggeefacties: Organiseer regelmatig winacties en weggeefacties op Instagram om betrokkenheid te stimuleren en nieuwe volgers aan te trekken. Zorg ervoor dat deelname vereist dat gebruikers je bericht leuk vinden, reageren of vrienden taggen om je bereik te vergroten.
 10. Analyseer en optimaliseer: Gebruik Instagram Analytics en andere tools om inzicht te krijgen in het gedrag van je volgers, de prestaties van je berichten en de impact op je e-commerceverkopen. Optimaliseer je strategie op basis van deze gegevens om betere resultaten te behalen.

Onthoud dat consistentie, authenticiteit en het bouwen van een betrokken community essentieel zijn voor het succesvol inzetten van Instagram voor e-commerce.

Conclusie 🔶 AJ: Ze geven allebei waardevolle informatie met heel veel overlap. Google Bard is ietsje beter, en iets meer up-to-date.

Prompt 4
🔶 AJ: Maak een multiple choice toets met 10 vragen over AI voor MBO Media & Redactie

Google Bard:

Hier zijn 10 multiple choice vragen over AI voor MBO leerlingen die de richting media & redactie volgen [red: meerdere antwoorden mogelijk]:

 1. Wat is de afkorting van Artificial Intelligence?
  • AI
  • AGI
  • ASI
  • AIVD
 2. Wat is het belangrijkste verschil tussen AI en machine learning?
  • AI is bewust, machine learning is niet.
  • AI leert van data, machine learning leert van regels.
  • AI is een subcategorie van machine learning.
  • AI en machine learning zijn hetzelfde.
 3. Wat zijn enkele voorbeelden van toepassingen van AI in de media?
  • Contentaanbevelingen
  • Chatbots
  • Beeld- en videobewerking
  • Persberichten genereren
 4. Wat zijn enkele ethische dilemma’s rond AI?
  • Vooringenomenheid
  • Privacy
  • Veiligheid
  • Toegankelijkheid
 5. Wat zijn enkele voordelen van AI voor de media?
  • Verbeterde efficiëntie
  • Gepersonaliseerde content
  • Nieuwe creatieve mogelijkheden
  • Verbeterde nauwkeurigheid
 6. Wat zijn enkele risico’s van AI voor de media?
  • Verlies van banen
  • Zensur
  • Misbruik van persoonlijke gegevens
  • Kwalijke propaganda
 7. Wat is het belang van AI voor de toekomst van de media?
  • AI kan de media helpen om relevanter, persoonlijker en effectiever te worden.
  • AI kan de media helpen om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.
  • AI kan de media helpen om de democratie te versterken.
 8. Wat zijn enkele dingen die je als mediaprofessional kunt doen om je te prepareren voor de impact van AI?
  • Leer over de basisprincipes van AI.
  • Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI.
  • Ontwikkel vaardigheden die je kunnen helpen om met AI te werken.
 9. Wat zijn enkele dingen die je als mediaprofessional kunt doen om de ethische implicaties van AI te overwegen?
  • Wees bewust van de vooringenomenheid in AI-systemen.
  • Denk na over de privacy-impact van AI-systemen.
  • Zorg ervoor dat AI-systemen veilig en betrouwbaar zijn.
  • Maak AI-systemen toegankelijk voor iedereen.
 10. Wat zijn enkele dingen die je als mediaprofessional kunt doen om de voordelen van AI te maximaliseren en de risico’s te minimaliseren?
  • Gebruik AI om je werk efficiënter en effectiever te maken.
  • Gebruik AI om nieuwe creatieve mogelijkheden te ontdekken.
  • Gebruik AI om jouw werk te personaliseren.
  • Gebruik AI om jouw werk te beschermen tegen misbruik.

Hier zijn de juiste antwoorden op de 10 vragen over AI door Google Bard

 1. AI
 2. AI is een subcategorie van machine learning.
 3. Contentaanbevelingen, chatbots, beeld- en videobewerking, persberichten genereren
 4. Vooringenomenheid, privacy, veiligheid, toegankelijkheid
 5. Verbeterde efficiëntie, gepersonaliseerde content, nieuwe creatieve mogelijkheden, verbeterde nauwkeurigheid
 6. Verlies van banen, censuur, misbruik van persoonlijke gegevens, kwalijke propaganda
 7. AI kan de media helpen om relevanter, persoonlijker en effectiever te worden. AI kan de media helpen om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. AI kan de media helpen om de democratie te versterken.
 8. Leer over de basisprincipes van AI. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI. Ontwikkel vaardigheden die je kunnen helpen om met AI te werken.
 9. Wees bewust van de vooringenomenheid in AI-systemen. Denk na over de privacy-impact van AI-systemen. Zorg ervoor dat AI-systemen veilig en betrouwbaar zijn. Maak AI-systemen toegankelijk voor iedereen.
 10. Gebruik AI om je werk efficiënter en effectiever te maken. Gebruik AI om nieuwe creatieve mogelijkheden te ontdekken. Gebruik AI om jouw werk te personaliseren. Gebruik AI om jouw werk te beschermen tegen misbruik.

ChatGPT:

Hier is een multiple choice-toets met 10 vragen over AI voor MBO-leerlingen die de richting Media & Redactie volgen. Veel succes!

 1. Wat is de afkorting van AI?
  a) Automated Intelligence
  b) Artificial Interaction
  c) Artificial Intelligence
  d) Advanced Innovation
 2. Welk van de volgende taken kan een AI-systeem niet uitvoeren?
  a) Spraakherkenning
  b) Beeldherkenning
  c) Zelfbewustzijn
  d) Gezichtsherkenning
 3. Welke programmeertaal wordt vaak gebruikt bij AI-ontwikkeling?
  a) Java
  b) C++
  c) Python
  d) HTML
 4. Wat is machine learning?
  a) Het vermogen van een machine om zelfstandig beslissingen te nemen
  b) Een computerprogramma dat taken kan uitvoeren zonder expliciete instructies
  c) Het vermogen van een computer om te leren en verbeteren door ervaring
  d) Het proces van het automatisch genereren van menselijke spraak
 5. Welke van de volgende technieken wordt vaak gebruikt in Natural Language Processing (NLP)?
  a) Deep learning
  b) Augmented reality
  c) Virtual reality
  d) 3D-modellering
 6. Welk type AI-algoritme wordt vaak gebruikt voor het nemen van beslissingen en het voorspellen van uitkomsten?
  a) Classificatie-algoritme
  b) Sorteer-algoritme
  c) Zoekalgoritme
  d) Verloopalgoritme
 7. Welke van de volgende toepassingen maakt gebruik van AI in de media-industrie?
  a) Automatische ondertiteling
  b) Fotobewerking
  c) Gegevensanalyse
  d) Alle bovenstaande antwoorden
 8. Wat is een chatbot?
  a) Een fysieke robot die menselijke taken kan uitvoeren
  b) Een programma dat menselijke gesprekken kan simuleren via tekst of spraak
  c) Een kunstmatige intelligentie die alleen via e-mail kan communiceren
  d) Een algoritme dat automatisch nieuwsartikelen genereert
 9. Wat is het doel van AI-ethiek?
  a) Het ontwikkelen van AI-systemen die zelfbewustzijn hebben
  b) Het waarborgen van de privacy van gebruikers bij het gebruik van AI
  c) Het beperken van de ontwikkeling van AI-technologieën
  d) Het verminderen van de efficiëntie van AI-systemen
 10. Wat is een voorbeeld van een AI-toepassing in de media-industrie?
  a) Virtuele reality-shows
  b) Automatische beeldherkenning voor fotojournalistiek
  c) Gedrukte tijdschriften
  d) Handmatige videobewerkingstechnieken

Antwoorden:

 1. c) Artificial Intelligence
 2. c) Zelfbewustzijn
 3. c) Python
 4. c) Het vermogen van een computer om te leren en verbeteren door ervaring
 5. a) Deep learning
 6. a) Classificatie-algoritme
 7. d) Alle bovenstaande antwoorden
 8. b) Een programma dat menselijke gesprekken kan simuleren via tekst of spraak
 9. b) Het waarborgen van de privacy van gebruikers bij het gebruik van AI
 10. b) Automatische beeldherkenning voor fotojournalistiek

Conclusie 🔶 AJ: Ze geven allebei een leuke en goede toets, maar Google Bard heeft wel een rare tik dat alle antwoorden goed zijn, en geeft ook een nutteloze eerste vraag.
Afbeelding over Google Bard vs ChatGPT: Google

🔶 Conclusie

AJ: Google Bard is dus meteen al goed en bruikbaar. ChatGPT is nu nog een stuk beter, maar Google Bard is meer up-to-date, met meer recente data. Google Bard integreert ook beter met andere diensten zoals Gmail en zal zich net als ChatGPT ook snel verbeteren. Het is verder fijn dat de twee diensten behoorlijk verschillen.

18 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Het gevaar van AI is dat hij “zoekt” uit al eerder geprogrammeerde teksten. Als deze teksten een bepaalde mening hebben dan wordt AI gestuurd. AI zal nooit een eerlijk persoonlijk antwoord geven. Probeer AI maar eens een tekst te laten maken waar gevoelens in beschreven moeten worden. Dan faalt het programma. Wij hebben op deze wijze AI geschreven veel motivatiebrieven “onderschept”.

 2. Interessante links rond AI:
  • https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/08-06-2023/VPWON_1345782
  • https://www.frankwatching.com/archive/2023/04/26/hoe-ai-onze-industrie-gaat-transformeren/

  1. AI bestaat niet, het is allemaal nog Machine Learning, niet iets om bang voor te zijn.
   De reportages uit je links zijn angstige, alarmistische noodkreten om niks, fashion victims zijn nooit cool.

 3. Ben huiverig om in te loggen op een AI site.
  Mijn gevoel zegt dat de AI eenmaal ingelogt zich nestelt in mijn modem, router en alle andere apparaten aangesloten op mijn wifi…
  En zodoende alles gedeeld word en onze privacy volledig bij Google en alle andere grootmachten komen te liggen…

  1. Je online privacy ligt in mijn ogen toch al op straat, maar voornamelijk voor advertentiedoeleinden (al is dat in politiek andere landen wel anders). Met een betrouwbare VPN kan je dat afschermen. En als je een uniek ww instelt op je apparaten kan niemand daar op, ook geen AI.

    1. Snowden heeft niets blootgelegd. Hij heeft iets naar buiten gebracht wat door iedereen met een hoofd allang vermoed werd en in een papiertje van een grootste onthulling gewikkeld. Het is een spin, waarschijnlijk georkestreerd door het Kremlin. Evenals Wikileaks.

     1. Wow, zo te zien heb je internet en een browser, zoek een zoekmachine en lees je in, dit soort nonsens is om onpasselijk van te worden.

      1. Op de man spelen is om onpasselijk van te worden. Als je een andere mening bent toegedaan, laat deze dan weten. Bij voorkeur onderbouwd met bronnen.

   1. Met alle respect, dat is niet moeilijk te zien. Er staat ook geregeld fout Nederlands en zelfs nonsens. Zo leuk als jijzelf schrijft, zo ‘plastic’ zijn de teksten nu.

Geef een reactie