– Update: 13 oktober 2023 –
Een 12V lithium ion accu is nu ook goedkoop te vinden. Het is eigenlijk een powerbank met standaard 18650-batterijen erin, geschikt gemaakt voor 12V. Zo’n 12V 50Ah lithium accu kan nu zelfs goedkoper zijn dan de grote zware loodaccu van je auto, met evenveel capaciteit.
Een nieuwe accu voor je auto kost ongeveer €70 euro. En een 50Ah 12V lithium accu kan nu misschien al goedkoper.
UPDATES: de oude links in dit artikel waren allemaal al vervallen. Maar er zijn nu ook nieuwe, zoals deze powerbank met 12V in – en uitgang. Ideaal voor kleine zonnepanelen van 18v want die kunnen hier direct op:
En dan zijn er deze kleine goedkope 12V Li-ion accu’s in allerlei groottes en capaciteiten:
Deze kan je ook gebruiken met een 18V-zonnepaneel, met een regelaar erbij. Die opgegeven capaciteit in mAh klopt niet, dat kan je beter zelf inschatten. Er zijn ook vergelijkbare van andere merken. Het zijn dan altijd een aantal 18650-cellen bij elkaar, (de standaard grote batterijen), zodanig geplaatst dat die 12V vormen, zoals ook deze 12V Lithium-ion accu’s, in allerlei varianten:
Zo’n lithium 12V accu is klein. Dat is wel zeven keer zo klein als een loodaccu, met dezelfde hoeveelheid stroom. En tien keer lichter. Lithium gaat ook nog eens drie keer langer mee dan loodzuur, en is verder net zo veilig in gebruik. Tegenwoordig is het meestal LiFePo: Lithium Ferro Polymeer. Maar er zijn ook andere soorten lithium batterijen zoals Li-ion of LiPo.
Een lithium batterij kan alleen niet goed tegen de kou, dus dan is een loodzuur-accu toch weer beter. In de auto is het laadsysteem ook gericht op loodaccu’s, dus lithium is daar iets minder geschikt. En auto-accu’s zijn meestal ook krachtiger (oftewel met een hogere wattage en amperage) dan de lithium accu’s.
Ah of Wh: Ampere-uur of Watt-uur
Die Ah (Ampere-uur) is een verwarrende maatsoort voor de capaciteit. Voor powerbanks meten ze die Ah vaak met 3,6V. Dat lijkt dan bijna vier keer hoger dan wanneer je rekent met 12V. Oftewel: 50Ah bij 3,6V is 180Wh (Watt-uur), maar 50Ah bij 12V is 600Wh. Bij loodaccu’s bedoelen ze die Ah altijd met 12V. Als er Wh zou staan is er geen verwarring.
12 Volt is handig, want dat is universeel. Je kan er ook 24 Volt van maken, als je er twee aan elkaar koppelt, met de plus op de min. In serie heet dat. Dan heb je een krachtiger systeem, en dan kun je ook dunnere bedrading gebruiken. Je kan 24 Volt ook gebruiken voor grotere zonnelader-systemen, want grote 300W zonnepanelen moeten op 24V. Die kunnen niet op 12V. De kleinere panelen (tot 150W) kunnen dat meestal wel.
- Je kan van 12V ook 220V maken met een zuivere sinus converter.
- En je kan van 12V ook USB-C maken met deze Baseus 65W car charger via een car socket.
- Van 24V weer naar 12V kan met een DC DC converter.
- Zo’n accu kan je perfect opladen met een 18V zonnepaneel.
18650 cellen
De cellen die in zo’n 12V lithium-accu zitten zijn van het type 18650. Die zijn universeel, en kun je ook gewoon los kopen. In alle elektrische fietsen en ook in veel powerbanks zitten dat soort cellen. Je kan er bij wijze van spreken zelf een 12V accu van maken. Maar in de praktijk is dat moeilijk. Want de batterijen moeten gepuntlast worden, in een stevig grid. En moet er een BMS in, ook ter beveiliging. Zie de blog over de reparatie van fiets-accu’s.
In Nederland op BOL.com kan ik die 12V 50Ah accu’s nauwelijks vinden, maar op AliExpress al wel.
- Zie ook alle blogs hier over ENERGIE
- En alle blogs hier over zonneladers
- Of de blog over de beste powerbanks
Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger
Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het is schaalbaar, dus het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Vier betekent dat je dan een 12V accu hebt van 105Ah, dus dat zijn ongeveer twee normale grote loodzuur-autoaccu’s, maar dan dus bijna tien keer zo klein.
En met acht cellen kun je voor rond de 800 euro een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, en dat kan in de zomer al met één 360W zonnepaneel.
Deze blog is niet gesponsord. Zie ook deze info.
Als je de foto bekijkt zitten er 6 cellen in.
Dan zou ik zeggen een 3S2P configuratie.
Aan de grote te zien zijn het 18650 cellen,
Van de toppers uitgaande een 3500mAh hebben.
dan zo de accu 7000mAh kunnen zijn.
Voor deze prijs lijkt me dat sterk, denk eerder dat het de
standaard cellen zijn van ongeveer 2500mAh zijn.
Haal er maar een 0-tje weg en dan
heb je ongeveer de werkelijke capaciteit.
Zoals de op foto van de Daweikala accupack.
Zou het wel graag willen dat het bestond,
dan zou ik een lekker licht accuutje voor
m`n E-bike hebben, IPV 5Kg aan accu (52V 19.2AH) die ik nu heb.
Ali heeft echt wel goed spul maar je moet de zooi
er wel tussen uit filteren en goed verstand gebruiken.
Sommige dingen zijn te mooi om waar te zijn.
Goeie dag,
ik heb een over zonnepanelen en accu’s.
Ik verbruik per jaar ongeveer 65000 kw/jaar voor mijn bedrijf.
Mijn zonnepanelen leveren ongeveer 13 kwh/jaar.
Is het ook mogelijk om dit geheel samen met een laadregelaar op een 48 volt met 625 ah accu (of liefst nog zwaarder) aan te sluiten.
Graag uw reactie.
Mvg., Ikke.
65000 kwh per jaar?? Dat zijn ongeveer 180 grote zonnepanelen. Jij hebt er 4 denk ik?
De grote zonnepanelen zijn er ook in 48 V. Dat past het best met een 48 V accu. Dat zijn vier accu’s van 12V in serie.
Of telkens twee parallel, en daar dan vier van in serie, voor dubbele capaciteit. Et cetera.
De omvormer moet dan ook geschikt zijn voor 48V en voor het totale wattage (1200 W voor 4 panelen denk ik?)
In de zomer van ’22 hebben we een electrisch koelkastje – op zonne-energie – bij onze tent gezet. Koelbox van Mestic (Vrijbuiter), 2 zonnepanelen van 90W parallel geschakeld tot 180W. Omvormer van Victron, en een LiFePO4 60Ah/768Wh accu van GreenCell. Werkt prima, zelfs toen 1 van de 2 panelen defect was, bleek 1 van 90W ook voldoende. De (compressor) koelbox is erg zuinig, die ‘eet’ 200-250 Wh per dag (in principe kan een volle accu dus 3 dagen overbruggen). Alles werkt naar behoren.
(Bier en witte wijn koud, boter vast, vleeswaren goed te bewaren, prima)
Nu de uitdaging: 1 van mijn tentburen wil ook zoiets en heeft me gevraagd dat in te kopen. Vind ik leuk. Kan iemand mij helpen om een geschikte 60Ah lithium accu te vinden? Vorig jaar betaalde ik voor de GreenCell accu EUR280, en nu is deze EUR420. Heeft iemand ervaring met andere merken?
Leuke blog!
Ik heb een vraag: wat kan ik het beste gebruiken om de stroom van mijn zonnepanelen op te slaan zodat ik telefoons en e-bike batterijen op bewolkte dagen veilig kan opladen? Is dat een lithium accu of een All
Powers power station. Kan die laatste ook opladen via een stopcontact?
Ben electrobeet vandaar deze vraag.
Alvast bedankt
Peter
Zie het artikel over de grotere zonneladers, en het artikel over Power Stations, want ik denk daat voor jou een omvormer naar 220V dan het handigst is.
ik heb ook een 12 V. 50 000 mAh Li ion batterij gekocht bij Ali Express, Ik kreeg een gans ander model toegestuurd, geen zogezegde Samsung maar merkloos, geen 1350 gr, maar 350 gr,, opengesneden en er zitten 6 merkloze batterijen van 3.7 V in, de rest is opgevuld met piepschuim, getest met een halogeen spotje van 12 V 20 W. na 150 min was ze leeg. GROTE OPLICHTERS !! ik probeer nu via een geschil mijn geld terug te krijgen. Fons
Ik kreeg niet eens mijn accu thuisgestuurd geschil aangegaan.. moest de accu binnen 3 dagen terugsturen.. terwijl ik niets ontvangen had/heb.. en dan kun je niets meer
Frits, ik heb verschillende keren de verkoper gezegd dat zij mij opgelicht hebben omdat de geleverde batterij niet overeenstemde met de advertentie , ik heb dus een geschil geopend,, telkens antwoordden ze dat de batterij van goede kwaliteit was, en dat ik ze goed moest opladen, en dat ik het geschil moest stopzetten, ik antwoordde telkens dat ze mij bedrogen hadden en dat ik mijn geld terug wilde.
Na een paar weken heeft Ali mijn geld terug gestort, en de geleverde batterij mocht ik houden.
Moraal van het verhaal, Ali Express doet zijn werk, maar de verkopers zijn niet te vertrouwen,
Leuke blog dit. Haal er veel info af!
Positief geschrokken over de prijzen van deze lithium accu’s ben ik wel benieuwd welke accu’s ik dan kan gebruiken voor een SXT scooter. Daar zitten 3 accu’s in van 151x95x98mm maar ben ik nog niet tegen gekomen voor een vergelijkbare prijs.
Ik kom hier vaak eens terug kijken. Top blog! Je schrijft dat een +300 Watt zonnepaneel op 24 volt moet. Kan je dan via de zonnelader nog steeds 12v apparaten voeden?
Jazeker, met een DC DC converter. Die is er in allerlei uitvoeringen / wattages. Bijvoorbeeld een die van 24V weer 12V maakt. Dat gebruik ik ook op mijn 24V accu’s, voor de 12V verlichting.
Je kunt aan het gewicht wel ingeveer zien of het werkelijk de capaciteit is die vermeld wordt.
B,v. 50 ah bij 1,5 kg is onmogelijk. In je powerbank zitten dezelfde cellen en als je die weegt en vergelijkt met het op Aliexpress vermelde gewicht heb je een beter idee wat de capaciteit kan zijn.
Ook aan het aantal cellen in serie en parallel kun je ongeveer zien b.v. 3s4p (als dat vermeld staat)is ongeveer 10 tot 12AH bij 12 Volt.
Alle accu’s die je aanprijst zijn uitverkocht. Heb je nog goede alternatieven ? Ik durf niet zomaar eentje te kopen omdat ik hier lees dat er best ook nep tussen zit.
Nu kan je ook deze op BOL.com doen, met veel meer mogelijkheden en aansluitingen. En de LiFePo cellen (thuisaccu) onderaan zijn er ook altijd nog.
Gerrit, dank voor het delen. Voor anderen: als samenvatting van de video: het label “Samsung” is fake, en de capaciteit is max. 7,2 Ah, i.p.v. de geclaimde 50 Ah.
Een volgende uitdaging is, om troep van goede accu’s te onderscheiden. Ik had gehoopt dat de reviews een aardige graadmeter kunnen zijn, maar de Engelsman uit de video lijkt me niet iemand die de accu blind heeft besteld; dat zou dan betekenen dat de leverancier overstapt van het uitleveren van goede accu’s naar troep.
Er zitten ook veel fake accu’s tussen: https://www.youtube.com/watch?v=LSvt15yeb9A
Kan ik deze dan wel in mijn mobilhome gebruiken?
Ik zou ‘m erbij gebruiken, met minstens een 100W zonnepaneel erbij.
Als je de recensies leest dan zijn er weinig positief, het lijkt dus allemaal te mooi om waar te zijn,
de prijs van een goede lithium accu is nog steeds een veelvoud van een loodaccu…
Denk dat het vnl ligt aan waarvoor je het wilt gebruiken. Zolang de accu niet erg koud wirdt heb je er een prima accu aan. Is eigen aan lithium ion techniek niet aan de kwaliteit vd lithium accu.
Hallo Aartjan, interessante accu’s hoor. Ik vroeg me af of je deze ook kunt opladen met een zonnpaneel, zie je eerdere blogs over draagbare zonnepanelen en powerbanks. Welk zonnepaneel zou je dan aanbevelen??
Een 100W glazen monokristal. Zie deze blog https://aartjan.nl/blog/zonnelader/
Kun je ook eens een blog schrijven over een accupack met omvormer die juist geschikt is om de CV ketel aan de praat te houden gedurende een stroomstoring van enkele dagen?
Een gasketel bedoel je? Dat gaat zeker lukken!
Zie onder andere https://aartjan.nl/blog/zonnelader/ daar staan omvormers bij van 12V naar 220
Idd een gasketel. De totale ketel incl. pomp verbruikt 85 W. Dus met een 50Ah accu kun je 5 uur overbruggen. Met de omvormer erbij zit je dan op 67 euro, valt niet tegen. Wel moet je dan handmatig de ketel ompluggen van netvoeding naar voeding vanuit de omvormer
Leuk dat Ard Jan een blog heeft over deze onderwerpen maar vertrouw niet teveel op zijn electrotechnische kennis. Alleen al het feit Ard Jan dat schrijft over een 12 V accu van 50AH met hjet formaat van de startaccu van een scooter en dat lithium accus inmiddels goedkoper zijn dan loodaccus.
Zouden deze accu’s in de auto ook worden opgeladen door de dynamo, of passen die niet bij elkaar?
Ja, als er op de accu een BMS zit. Maar vanwege de kou is zo’n lithium accu als auto-accu denk ik toch niet aan te raden
Het 12V auto-laadsysteem is ontworpen voor het laden van loodaccu’s en heeft een totaal andere laadkarakteristiek dan die van Li-Ion en is dus absoluut niet met elkaar uit te wisselen! Alleen bepaalde typen LiFePo4 bettarijen die speciaal voor autogebruik zijn gemaakt zijn daarvoor te gebruiken. Deze hebben een speciaal ingebouwde BMS die zich dusdanig gedraagt richting het autolaadsysteem alsof het een loodaccu is. Ook zijn deze flink duurder dan een normale auto accu. Voor een auto is dit doorgaans niet interessant aangezien de loodaccu prima werkt en relatief lang meegaat. Juist vanwege het feit dat een loodaccu “graag” altijd volgeladen wil zijn en Li-Ion liever niet. Een Li-Ion die altijd afgetopt wordt is geen lang leven beschoren.
Goed punt. Tnx!
Ze zijn er zelfs in 60Ah. Mooi voor fluistermotor in m’n bootje.
Dank voor de tip!
Vraag: in hoeverre zou de claim van 50 of 60Ah echt zijn …?
Dat zal zeker kloppen, want dat is maar twee tot drie keer groter dan de gewone gangbare powerbanks.
Powerbanks worden gevoed vanuit 3.2v, absoluut onvergelijkbaar qua hoeveel cellen je nodig hebt om de beschreven voltages en capaciteiten te behalen.
Alles wat je hier toont zijn eerste rang oplichters.
Capaciteitsaanduidingen moet je bij Ali altijd met een grote korrel zout nemen. Vooral als het om 18650 cellen gaat. En mijdt cellen die met “Fire” endigen zoals UltraFire, TrustFire, e.d. Die zijn bijna allemaal nep en hebben vaak een tien keer lagere capaciteit dan wat er op staat vermeld.. Weet dat er geen 18650 cellen bestaan met 9999 mAh, ook Panasonic, Samsung of Sanyo hebben deze niet. Het hoogst haalbare op dit moment van deze topmerken is ongeveer 3500 mAh per 18650 cel.
Let op!!!!! Lithium accu’s hebben een ongelooflijke hekel aan vrieskou. De capaciteit kan dan halveren en ze kunnen ook kapot knappen. Ik durf er in ieder geval nog geen één in m’n auto te monteren.
Ja dat is een goeie. Dank, ik zet het erbij.
Enige met lion .. tov loodaccu… Bij lage temperaturen houd lood het langer vol
Thanks, ik zet het erbij
Het is niet voor niets dat anno 2022 nog steeds loodaccu’s voor het 12v systeem van auto’s worden gebruikt. Deze moeten namelijk altijd vol zijn en dat is een prima eigenschap van loodaccu’s want die willen graag constant afgetopt worden. Li-Ion daarentegen moet daar helemaal niets van hebben. Als die constant worden afgetopt dan zijn ze in no-time versleten.
Als je protected lion batteries in een powerbank of sccu stopt haalt ie niet voldoende stroom. Daarom zit er een bms in. Battery management system. In losse protected batterijen zit een pcb die iets soortgelijks doet. Pcb is single cell, bms multicell. Je kunt ook niet meerdere lion cellen opladen zonder bms…dus is wel degelijk safe.
De zgn. “protected” cellen zijn eigenlijk alleen bedoeld als losse energiebron voor zaklampen en andere apparaten waar je een enkele “losse” 18650 cel in gebruikt, zodat je deze niet te ver kan ontladen, waardoor de 18650 cel dus kapot gaat. Voor ander gebruik met meerdere cellen, bijvoorbeeld in samengestelde packs, moet je nooit dit soort protected cellen gebruiken. De BMS in het pack zorgt namelijk voor het veilig laden- en ontladen van de individuele cellen en het balanceren daarvan.
Ik weet dat die 18650 cellen inmiddels overal in zitten. Maar d’r zit wel kwaliteitsverschil tussen (protected vs unprotected). Heb ook wel filmpjes gezien waarin ze spontaan exploderen.
Zou er wel terughoudend in zijn…
Li-Ion heeft gewoon altijd een BMS (Battery management Systeem) nodig die het hele laad- en ontlaadproces beheert en de batterij continu beschermd. Li-Ion kan namelijk heel slecht tegen overladen en te ver ontladen. Dan is er niet alleen kans op oververhitting en dus brand maar ook slijten 9degraderen) ze veel sneller. Voor het 12V systeem van een auto zijn ze dan ook derhalve ongeschikt.