Klinkt je koptelefoon opeens slecht na een update van MacOS?

koptelefoon klinkt slecht macos sonoma update

– Update: 5 maart 2024 –

Tegenwoordig update ik mijn MacBook regelmatig naar de nieuwste MacOS. Vroeger deed ik dat nooit, wegens mogelijke problemen. Nu wel, maar bij de laatste update naar Sonoma 14.1.2 klinkt mijn draadloze koptelefoon opeens heel slecht. Hier de oplossing.

Klik met Option/Alt ingedrukt op het geluidsicoon rechtsboven (of ga naar Systeeminstellingen > Geluid). De invoer staat daar op mijn koptelefoon, maar dan klinkt de muziek heel slecht. Dat komt omdat er dan een andere codec wordt gebruikt om te bellen. Die klinkt veel slechter dan de codec voor muziek (AAC). Hij schakelt automatisch tussen die codecs.

koptelefoon klinkt slecht
Klik met Alt/Option ingedrukt op het geluidsicoon en kies een andere invoer

Kies dus als invoer de MacBook microfoon, in plaats van de koptelefoon. En dan klinkt je koptelefoon weer perfect! Opgelost. Heerlijk.

koptelefoon klinkt slecht macos
In Systeeminstellingen kan het ook

Maar wel vreemd dat dit veranderd is. Dus ben ik op zoek gegaan naar hoe je de “Default settings van de microfoon in kan stellen op MacOS Sonoma“. Zodat hij altijd automatisch de interne microfoon pakt, en niet die van de koptelefoon of draadloze oortjes. Dat zou hij per device apart moeten bewaren lijkt mij. Zo was het tenminste altijd dacht ik.

Het enige antwoord wat ik kon vinden dat enigszins in de buurt kwam was de oplossing om de microfoon via de Audio/Midi configuratie in te stellen. Dus niet via de gewone geluidsinstellingen:

Tik Command-Spatie en tik dan Midi. Dan kom je bij de Audio/Midi configuratie:

oortjes klinken slecht microfoon kiezen macos sonoma

oortjes klinken slecht microfoon kiezen macos sonoma

Hier kun je dus ook de input kiezen, via rechtsklik op het device bijvoorbeeld. Het zou kunnen dat dit beter bewaard wordt dan via de gewone geluidsvoorkeuren.

Ik denk dat dit te maken heeft met het nieuwe icoontje voor de microfoon in de menubalk (zie bovenaan dit artikel). Je ziet nu een oranje icoon van de microfoon. Daar kun je kiezen voor “Stemisolatie” zodat je in een lawaaiige omgeving beter verstaanbaar bent (die kan standaard AAN want dat klinkt echt goed). Mogelijk is deze nieuwe en handige functie de oorzaak dat de microfoon-default niet meer goed werkt.

Hopelijk wordt dit dan in een nieuwe MacOS update weer opgelost.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie