TRN Conch review: nieuwe nummer EEN?

trn conch review

– Update: 10 juni 2024 –

Deze TRN Conch komt samen met de KZ ZVX op de eerste plek bij de beste goedkope oordopjes – als die lijst tot €40 zou gaan. Hij klinkt net zo goed als de winnaar ZVX en hij is kleiner en lichter. Hier mijn TRN Conch review.

KZ en TRN zijn grote concurrenten van elkaar: allebei topmerken in voordelige topkwaliteit oordopjes. Ze wisselen elkaar telkens af met de beste nieuwste modellen. Meestal is KZ iets beter of goedkoper, met de nieuwste techniek. Maar TRN is vaak het beste alternatief: vaak met een betere pasvorm, platter, lichter, dunner, of zoals nu met meer accessoires. Ze steken elkaar voortdurend de loef af.

Bij mij zijn de winnaars tot nu toe vaak KZ, want ook al vind ik TRN soms ietsje mooier klinken, de TRN’s hadden ook vaak te scherp hoog. De wedloop leek zich toe te spitsen op extreme helderheid. Maar helder is niet per se beter.

Dat is uiteraard ook met wat EQ op te lossen. De nieuwste gimmick is een toonregeling op de oortjes zelf: bij KZ met schuifjes zoals op de KZ Castor. Bij TRN met opzetstukjes, oftewel nozzles, zoals KZ vroeger ook wel eens deed. Prima: ik doe dan de rode nozzles erop, want zo uit de doos vind ik die zwarte te scherp in de hoge tonen. Zoals ook wel te verwachten viel.

Nieuwe Single Dynamic Driver

Het geheim van deze TRN Conch – en ook van de KZ ZVX – is die nieuwe single driver. Dan heb je geen crossover-filters meer nodig voor de frequentiescheiding. Dat klinkt puurder en directer. Deze revolutionair nieuwe driver is ook nog eens van het nieuwste nano-materiaal. Dat klinkt nog directer dan ooit. En luider! Bovendien hebben ze de tuning nu volledig onder controle, waardoor je absoluut geen EQ meer nodig hebt (met die rode nozzles erin dan).

Toch kan het echt nog wel beter, namelijk met de single planar drivers zoals in de KZ PR1, 2, 3. Nog beter, mooier, ruimtelijker en natuurlijker. Ongekend mooi transparant, maar ook wel wat duurder. En die zijn ook moeilijker aan te sturen.

Deze Conch kost rond de €40 hier en voor dat geld kan je soms ook al Planars vinden. Maar voor deze Dynamic driver is ook wel wat te zeggen: want deze 10mm speakers kunnen veel harder en zijn dus makkelijker aan te sturen, ook op gewone telefoons. Deze TRN behoort bij de top in die Dynamic Drivers. Net als de KZ ZVX overigens, want ook die heeft zo’n nieuwe single dynamic driver met de nieuwste membranen van nano-koolstof-diamant-composiet.

Ze lijken ook visueel op elkaar: geheel van metaal, met als nadeel dat ze ook allebei wat lomp en zwaar zijn. Al is de TRN wel lichter, platter en kleiner dan de KZ.

Stortvloed aan accessoires

Mede om het prijsverschil te rechtvaardigen zit er een stortvloed aan accessoires bij deze TRN Conch. Zes soorten siliconen earplugs, schuimpjes (memory foam) en een luxe kabel met drie soorten stekkers (3,5mm minijack en 2,5mm + 4,4mm Balanced). Verder dus met die drie soorten nozzle-filters en tenslotte ook nog eens met een mooi doosje.

Maar bij de KZ ZVX kan je dan weer voor een uitstekende microfoon erbij kiezen…

TRN Conch is hier te koop voor €40 – niet op BOL en Amazon te koop

trn conch review fotocredit © aj bergshoeff
Zo schroef je die nozzles eraf. Ik doe de rode erop.
trn conch review fotocredit © aj bergshoeff
Dit zijn die nozzles, prachtig op een dik plaatje aluminium.
TRN Conch review EQ curves meetresultaten
Ik kies dus de rode…

nozzle filters

Zo zitten ze in je oren
Zo zitten ze in je oren
TRN Conch review leveromvang
Zes soorten siliconen tips plus schuimpjes (voor mij allemaal te klein), een luxe kabel met drie soorten stekkers, drie soorten filters en een mooi doosje.
En ook de verpakking is luxe en mooi
De verpakking is luxe en mooi
Mooie verpakking
Prachtige kado-verpakking
 • TRN Conch review: conclusie

  Hij komt eigenlijk op NUMMER EEN in mijn megalijst Beste Goedkope Oortjes, omdat hij bijna net zo goed klinkt als de winnaar KZ ZVX. Hij is kleiner, lichter en platter dan de KZ. Ik doe er dan wel de rode nozzles op, anders is het hoog te scherp. Maar omdat die lijst tot €30 gaat blijft de veel goedkopere KZ ZVX daar toch de winnaar.

  3,5mm kabel + 2x Balanced 3 EQ’s AUDIOFIEL LUID! bestel

 • Zie ook alle reviews hier over TRN

DAC’s, eartips en kabels

Draadloos

Topkwaliteit Bluetooth kan met deze kabel. Of met de nieuwste KZ Earhooks, zonder nekdraad, met High End kwaliteit, zie ook de review:

ANC: echte noise cancelling

Ze dempen al prima het buitengeluid, dankzij de in ear schuimpjes. Maar als je er ook nog echte Active noise cancelling bij wil, doe je er gewoon een ANC koptelefoon overheen. Werkt perfect!

TRN Conch review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. Of ook met deze buizen-pre-amp. En zo test ik het ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1. Maar inmiddels zijn de Hifiman Planars en de planar oordopjes KZ PR1 Pro mijn nieuwe referenties.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

Deze TRN Conch review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

24 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Welke oordopjes raden jullie aan? Door de vorm van Conch zit deze vrij los in mijn oren voor mijn gevoel tov de zsx Terminator.

 2. Bedankt voor deze review. Hoe klinken deze tegenover de QoA Vesper? Ik heb deze oordopjes op advies van dit blog gekocht. Maar ik ben wel benieuwd naar het verschil. Alvast bedankt!

 3. Het zal allemaal wel, maar de informatie die ik hier altijd bij mis is hoe breed zijn die nozzles. Dat is meestal iets van 5mm en die KZ-ZVX krijg ik met heel veel moeite met de kleinst mogelijke spinfit tips in mijn oren en dan zitten ze zo strak dat het direct begint te branden. Met andere woorden weggegooid geld.

  1. Die nozzles zijn voor 99% geschikt voor alle mensen. Dat jou anatomie dusdanig is dat je kleinere oren cq oorgaten hebt dan mijn dochter van 9 (die past namelijk wel 5mm nozzles met S Spinfit) kun je de reviewer toch niet aanrekenen. Of moet ook de lengte van de nizzle, het materiaal van de IEM, de vorm, het gewicht, de diameter van de kabel enz enz benoemd worden? Ke kan zelf toch ook Googlen? Heb je je oren niet voor nodig hoor.

 4. Heeft iemand een vooraanzicht van de TRN Conch?
  Mijn laatste aankoop is de KZ PR2, maar deze is vrij groot en zwaar en draag hem ondanks het geluid daarom minder. Hiervoor waren de QoA Vesper en de TRN V90 mijn favoriet. Deze vielen ook vrij licht en vlak in het oor, daardoor heel comfortabel.
  Hoe groot en zwaar valt de Conch? Op de filmpjes zie ik niemand hem dragen, alleen vasthouden.

   1. Dat had ik gelezen :) maar heb de KZ ZVX nooit in het echt gezien, dus vond het vergelijken lastig. De Tin hifi T2 zijn ook van metaal, maar zitten prima. Maar als ik daarop verder zoek vind ik een plaatje van de review van the Gadgeteer en zo vallen de PR2 ook bij mij .
    (http://tinyurl.com/2p8ebxjv).
    Maar dan weet ik genoeg :)

 5. In die prijsrange is de Simgot EW-200 echt te gek, zoveel helderheid en ruimte in het geluid. De beste iems die ik gehoord heb in dergelijke prijsklasse.

  1. Helemaal mee eens, behalve dat de hoge tonen te schel zijn vanaf 60% vol.
   Ik kan met net zoveel plezier genieten (maar langer) luisteren naar de QKZ X HBB.

   1. De ew-200 staat op mijn lijst als volgende IEM. Maar ik word de laatste tijd een beetje treble sensitive dus jou reactie laat me twijfelen. Ik luister af en toe graag op wat hoger volume dus ik weet niet of ie dan geschikt is voor mij. Jammer wat hij heeft goede recensies.

 6. Hey Aartjan,
  Hierbij mijn eerste reactie op je gave technische leken blog. En toch, na dit wat verpakte compliment, nu eigenlijk een vraag…
  Ik lees eigenlijk nooit wat over het geluid en gebruik buiten, op straat met windgeruis of op de fiets. Zelf merk ik daardoor te blijven hangen in gewoon binnen bellen en luisteren. Ook omdat bij bellen ikzelf ook vaak slecht doorkom bij de ander, bij een buiten-belletje.
  ^Jasper

 7. Er is ook wel een reden dat Amazon 90,- vraagt voor een PR1 (non pro) en 55,- voor een PR2. Als ze de PR3 op voorraad hebben vragen ze daar waarschijnlijk nog minder voor… dat zegt ook wel iets… En volgens mij heb ik gelezen dat Kz de PR1 “stiekum” een stealth upgrade hebben gegeven waardoor hij goedkoper is te produceren, de PR1 V2. Helaas klinkt deze minder goed. Daarom koester ik mijn PR2 v1 😊

   1. Ja dat klopt, veel harder!
    Maar die PR3 dan…. Met mijn Fiio Q3 MQA op de gebalanceerde (4.4mm) uitgang met Deezer en/of Apple music kan ik de volume op max zetten (360mW) en kom ik gewoon echt te kort! Ik krijg binnenkort een Ifi hip-dac 3 (400mW) maar dat scheelt ook maar zo’n 10%.
    Op mijn desktop dac gaat het prima maar die is dan ook 1500mW 🙈.

     1. Van al mijn hoofdtelefoons en IEM’s (+20) hebben alleen mijn PSB M4U en Grado SR325x nog een 3.5mm aansluiting. De rest is 4.4mm pentacon. En om nou steeds kabels te switchen is ook weer wat. Maar als ik een buizenbak met 4.4mm zie, wie weet!

 8. Persoonlijk vind ik de Conch beter dan welk ander Kz alternatief dan ook (ook de dure). De tactiek van Kz is bijna wekelijks een nieuwe IEM uitbrengen in de hoop dat er dan 1 blijft “plakken” maar dat doen ze niet. De PR1 balanced edition is een goede IEM, de PR3 ietsjes minder. Of de PR plannars beter zijn qua geluid dan de Conch kan een discussie worden. Sowieso zijn de Conch, voor mij, de IEM’s met het meeste luisterplezier. Om van de accessoires nog maar niet te spreken. Het kleine kartonnen doosje met een flut kabel van Kz of het premium pakket van TRN waar zelfs sommige premium IEM’s (+200,-) een puntje aan kunnen zuigen.

Geef een reactie