MacBook toetsenbord probleem en oplossingen

macbook keyboard probleem cover

UPDATE maart 2020 Het nieuwe toetsenbord op de MacBook Air en de Pro (het vlindertoetsenbord ofwel butterfly keyboard) heeft een bekend probleem: de toetsen gaan haperen of dubbelen. Kleine kruimels of stofdeeltje verstoren de werking. Hier drie mogelijke oplossingen: een siliconen cover, uitkloppen en de Toetsenbord Instellingen.

Ik heb het probleem zelf ook, op mijn Macbook Air 2018. Veel mensen hebben het, ook op de nieuwe MacBook Pro. Als je er niks aan doet wordt het probleem steeds erger. Oude toetsenborden hadden er nooit last van. Alleen de allernieuwste 16 inch MacBookPro is goed – en sinds kort ook de MacBook Air 2020 – want daar zit weer het ouderwetse keyboard op.

UPDATE: onderstaande oplossingen werken maar gedeeltelijk. Mijn conclusie is dat het hele keyboard toch een keer vervangen moet worden. Mijn advies is om NOOIT meer zo’n keyboard te nemen. Dus ALLEEN NOG de nieuwste 16 inch en de nieuwe MacBook Air 2020. Van het butterfly keyboard op ALLE modellen MacBook van 2018-2020 ga je vroeg of laat spijt krijgen. 

Keyboard Macbook hapert: uitkloppen

Al na een paar maanden kreeg ik er last van. Je kon het gratis laten “repareren” bij Apple. Maar het is nogal gedoe om je laptop telkens weg te brengen en kwijt te zijn. Dus hield ik de MacBook op z’n kop, en tikte hard op de haperende toets, om kruimeltjes of vuil eruit te kloppen. Dat lukte redelijk. Sindsdien moet ik dat regelmatig doen.

Het is nu nog een raar gezicht, al die hippe designers in coffee shops die hun MacBook op z’n kop zitten uit te kloppen, maar het zal de komende jaren heel gewoon worden.

Toetsenbord beschermen met een siliconen cover

Er moet eigenlijk een cover op je keyboard. Een siliconen afdekhoes. Ik kocht deze cover voor € 1,75 op AliExpress en die is top. Typt zelfs fijner dat de originele toetsen. Het voelt zachter, en het geluid is iets gedempt. Het voelt ruwer, minder glad, en dat is ook juist goed.

De “F” en de “J” kun je nog steeds met je vingertop voelen om blind te typen. De vingersensor werkt ook, want die wordt vrijgehouden. Hij past heel precies, je ziet het niet eens zitten. Totaal onzichtbaar.

Verder zie je de letters duidelijker, want ze zijn ietsje dikker en groter. Zelfs in het halfdonker heb je de verlichting niet eens nodig.

Maar hij heeft wel twee nadelen. Ten eerste staat er naast elke letter ook een Russische letter. Cyka blyet! Alhoewel dat totaal niet in de weg zit. En ten tweede is hij niet doorzichtig, dus de toetsenbordverlichting doet het niet. Een derde nadeel is dat deze gaat bobbelen na verloop van tijd.

Daarom kocht ik ook deze transparante cover, voor € 2,75. Bij deze werkt de verlichting wel. Ik had ‘m na 6 weken binnen, en deze is ook top. Ultradun, werkt perfect, voelt en typt goed. Hij is wel heel dof, en daardoor zie je de toetsen niet zo goed. Maar dan doe je gewoon de achtergrondverlichting wat hoger! Aanrader dus.

UPDATE: ik had die cover veel eerder moeten doen, want mijn Delete en de “e” toets dubbelt nu best wel erg, en dat is lastig en irritant. Krijg ik niet meer weg met uitkloppen. Daarom probeerde ik vergeefs ook nog de derde oplossing:

Repeteervertraging in Voorkeuren Toetsenbord

Omdat ik dus steeds meer last heb van irritante dubbelingen heb ik het RepeteerVERTRAGING omlaag gebracht, om snelle dubbelingen van toetsen te voorkomen. Dat leek te werken, maar na een paar dagen testen is dit ook niet de oplossing. Je regelt daarmee alleen het tempo van HOE SNEL een toets gaat repeteren als je hem HOE LANG indrukt. Dat kan dus de per-ongelukke-dubbelingen niet  oplossen (kijk  nou toch naar die dubbele  spatiees en  zo! Is toch  geen gezicht! Je ziet het tegeenwoordig  overal! Apple doee er wat aan!!).

(QUIZVRAAG: markeer 10 fouten in dat laatste stukje tekst tussen haakjes)

Als je nu een toets lang indrukt, gaat hij pas na een lange tijd dubbelen, maar ALS hij dan dubbelt, dan gaat hij wel supersnel (dat is het toetsREPETEERtempo). Dan kan je bijvoorbeeld nog steeds Deleten door de Delete knop vast te houden.

Conclusie

Voorlopig ben ik erg blij met mijn siliconen cover. De toetsen blijven beter werken, en ik hoef m’n MacBook niet zo vaak meer op z’n kop uit te kloppen. Het voelt fijner en de backlight doet het er dwars doorheen. Je ziet ‘m wel zitten, want hij is heel mat, maar hij is ultradun en past perfect.

Apple had zo’n cover wel effetjes gratis mee mogen leveren bij al die dure MacBookjes! Had ze een hoop klachten bespaard.

transparante toetsenbord cover siliconen
Dit is dus de transparante voor € 2,75. De verlichting werkt er gewoon doorheen.
toetsenbord bescherming
Op BOL.com, NL versie, snel bezorgd, in verschillende kleuren

Welk model MacBook heb ik?

Je moet checken welk model Mac je hebt, voor de pasvorm. MacBook Air 2018 is A1932. Klik linksboven op het Appeltje, en klik Over deze Mac. Kopieer het serienummer en plak dat in op https://everymac.com/ultimate-mac-lookup
Nu zie je jouw modelnummer. Neem vervolgens de EU of NL versie, want de US-versie heeft een andere vorm bij de Return.

macbook Air 13 inch 2018 toetsenbord cover bescherming siliconen

macbook Air 13 inch 2018 toetsenbord cover bescherming siliconen
En HOEZO heet de ALT toets nu opeens OPTION!? Ook opgelost met die cover

Zie ook de blog over een goedkoop draadloos Apple toetsenbord.

5 Reacties

    1. Tja. Ik zal het eens een tijdje aanzien. Je voelt geen enkele belemmering bij het dichtklappen dus ik denk dat het wel meevalt. Ik zal het hier wel updaten na een paar maanden

      1. Ik heb er ook geen zicht op hoor. Maar ik kan me zo voorstellen dat siliconen misschien de coating van je beeldscherm zouden kunnen aantasten. En misschien ook het vuil van je vingers dat op de cover blijft zitten.

Geef een reactie