MacBook toetsenbord probleem en oplossingen

macbook keyboard probleem cover

– Update: 6 augustus 2021 –

Doet je toetsenbord het ook niet meer goed op je nieuwe MacBook? Het vlindertoetsenbord ofwel butterfly keyboard heeft een groot probleem: de toetsen gaan op den duur haperen of dubbelen. Dat komt door kruimels en stofdeeltjes. Hier vier mogelijke oplossingen: een siliconen cover, uitkloppen, toetsenbord Instellingen en ten slotte de app Unshaky.

Ik heb het probleem zelf ook, op mijn Macbook Air 2018. Veel mensen hebben het, op alle nieuwe MacBooks, ook op de MacBook Pro, zie de lijst met alle modellen verderop. Als je er niks aan doet wordt het probleem steeds erger. Oude toetsenborden hadden er nooit last van. De nieuwste MacBooks vanaf 2020 zijn weer goed, want daar zit weer een nieuw keyboard op, gebaseerd op de oude techniek.

Alle oplossingen werken maar gedeeltelijk, de app UNSHAKY werkt nog het best. Maar mijn advies is om NOOIT meer zo’n butterfly keyboard te nemen! Dus kijk ook uit met tweedehands MacBooks.

De app Unshaky werkt behoorlijk goed. Die filtert de dubbelingen weg. In de instellingen staan bij mij alle toetsen op 50, behalve de E: die staat bij mij nu op 86.

Keyboard Macbook hapert: uitkloppen / schoonblazen

Al na een paar maanden kreeg ik er last van. Je kon het gratis laten “repareren” bij Apple. Maar het is nogal gedoe om je laptop telkens weg te brengen en kwijt te zijn. Bovendien komt ook dan het probleem steeds weer terug. Dus hield ik de MacBook op z’n kop, en tikte hard op alle toetsen, om kruimeltjes of stof eruit te kloppen. Dat lukte redelijk. Sindsdien moet ik dat regelmatig doen.

Het is nu nog een raar gezicht, al die hippe designers in coffee shops die hun MacBook op z’n kop zitten uit te kloppen, maar het zal de komende jaren heel gewoon worden.

Schoonblazen met een bus perslucht kan ook. Hou je MacBook omhoog in een hoek van 75˚ (zie Apple’s eigen advies). Blaas van links naar rechts. Draai je MacBook een halve slag en herhaal het.

Toetsenbord beschermen met een siliconen cover

Er moet eigenlijk een cover op je keyboard. Een siliconen afdekhoes. Ik kocht deze cover voor € 1,75 op AliExpress en die is top. Typt zelfs fijner dat de originele toetsen. Het voelt zachter, en het geluid is iets gedempt. Het voelt ruwer, minder glad, en dat is ook juist goed.

De “F” en de “J” kun je nog steeds met je vingertop voelen om blind te typen. De vingersensor werkt ook, want die wordt vrijgehouden. Hij past heel precies, je ziet het niet eens zitten. Totaal onzichtbaar.

Verder zie je de letters duidelijker, want ze zijn ietsje dikker en groter. Zelfs in het halfdonker heb je de verlichting niet eens nodig.

Maar hij heeft wel drie nadelen. Ten eerste staat er naast elke letter ook een Russische letter. Cyka blyet! Alhoewel dat totaal niet in de weg zit. En ten tweede is hij niet doorzichtig, dus de toetsenbordverlichting doet het niet. Een derde nadeel is dat deze gaat bobbelen na verloop van tijd.

Daarom kocht ik ook deze transparante cover, voor € 2,75. Bij deze werkt de verlichting wel. Ik had ‘m na 6 weken binnen, en deze is ook top. Ultradun, werkt perfect, voelt en typt goed. Gaat ook niet bobbelen. Hij is wel heel dof, en daardoor zie je de toetsen niet zo goed. Maar dan doe je gewoon de achtergrondverlichting wat hoger! Aanrader dus.

UPDATE: ik had die cover veel eerder moeten doen, want mijn Delete en de “e” toets dubbelt nu best wel erg, en dat is lastig en irritant. Krijg ik niet meer weg met uitkloppen. Daarom probeerde ik vergeefs ook nog de derde oplossing:

Repeteervertraging in Voorkeuren Toetsenbord

Omdat ik dus steeds meer last heb van irritante dubbelingen heb ik het RepeteerVERTRAGING omlaag gebracht, om snelle dubbelingen van toetsen te voorkomen. Dat leek te werken, maar na een paar dagen testen is dit ook niet de oplossing. Je regelt daarmee alleen het tempo van HOE SNEL een toets gaat repeteren als je hem HOE LANG indrukt. Dat kan dus de per-ongelukke-dubbelingen niet  oplossen (kijk  nou toch naar die dubbele  spatiees en  zo! Is toch  geen gezicht! Je ziet het tegeenwoordig  overal! Apple doee er wat aan!!).

Als je nu een toets lang indrukt, gaat hij pas na een lange tijd dubbelen, maar ALS hij dan dubbelt, dan gaat hij wel supersnel (dat is het toetsREPETEERtempo). Dan kan je bijvoorbeeld nog steeds Deleten door de Delete knop vast te houden.

Conclusie

Met de siliconen cover blijven de toetsen lange tijd beter werken, en ik hoef m’n MacBook niet zo vaak meer op z’n kop uit te kloppen. Het voelt fijner en de backlight doet het er dwars doorheen. Je ziet ‘m wel zitten, maar hij is ultradun en past perfect.

Apple had zo’n cover wel effetjes gratis mee mogen leveren bij al die dure MacBookjes! Had ze een hoop klachten bespaard.

Maar de app Unshaky werkt nog beter, want zelfs met een siliconen cover gaat het probleem toch weer opspelen. En voor vocht en stof heb je toch ook die cover nog steeds nodig. Dus nu gebruik ik allebei: de app en de cover.

transparante toetsenbord cover siliconen
Dit is dus de transparante voor € 2,75. De verlichting werkt er gewoon doorheen.
toetsenbord bescherming
Op BOL.com, NL versie, snel bezorgd, in verschillende kleuren

Welk model MacBook heb ik?

Je moet checken welk model Mac je hebt, voor de pasvorm. MacBook Air 2018 is A1932. Klik linksboven op het Appeltje, en klik Over deze Mac. Kopieer het serienummer en plak dat in op https://everymac.com/ultimate-mac-lookup
Nu zie je jouw modelnummer. Neem vervolgens de EU of NL versie, want de US-versie heeft een andere vorm bij de Return.

Ja, Apple, ook dat is niet zo best! Het is nogal dom dat het zeer belangrijke modelnummer niet eens te vinden is op een Mac.

macbook Air 13 inch 2018 toetsenbord cover bescherming siliconen

macbook Air 13 inch 2018 toetsenbord cover bescherming siliconen
En HOEZO heet de ALT toets nu opeens OPTION!? Ook opgelost met die cover

Zie ook de blog over een goedkoop draadloos Apple toetsenbord. Inmiddels is er ook dit grote numerieke pad, met Bluetooth en met USB-C. Dit ding is meteen ook een USB hub, met twee USB 3.0 ingangen. En er zitten ook de goede oude grote pijltjes-toetsen op:

numeriek pad met pijltjes en USB hub
Numeriek pad met pijltjes en USB hub

Beschermhoes Macbook met gratis siliconen toetsenbord-cover

Je krijgt zo’n keyboard cover ook gratis bij deze kunststof cover voor je MacBook. In allerlei leuke kleuren. Aanrader: beschermt goed en ziet er mooi uit. Kost ongeveer een tientje, op AliExpress:

Bijlage: welke MacBooks hebben dat vlinder-toetsenbord?

 • MacBook (Retina, 12-­inch, Early 2015)
 • MacBook (Retina, 12­-inch, Early 2016)
 • MacBook (Retina, 12-­inch, 2017)
 • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
 • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2019)
 • MacBook Pro (13­-inch, 2016, Two Thunderbolt 3 Ports)
 • MacBook Pro (13-­inch, 2017, Two Thunderbolt 3 Ports)
 • MacBook Pro (13-inch, 2019, Two Thunderbolt 3 ports)
 • MacBook Pro (13-­inch, 2016, Four Thunderbolt 3 Ports)
 • MacBook Pro (13-­inch, 2017, Four Thunderbolt 3 Ports)
 • MacBook Pro (15-­inch, 2016)
 • MacBook Pro (15-­inch, 2017)
 • MacBook Pro (13-inch, 2018, Four Thunderbolt 3 Ports)
 • MacBook Pro (15-­inch, 2018)
 • MacBook Pro (13-inch, 2019, Four Thunderbolt 3 Ports)
 • MacBook Pro (15-­inch, 2019)

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dat gratis laten repareren bij Apple, geldt dat nog steeds? Ik heb hier al heel lang last van met een MacBook Air 2018, precies wat je beschrijft (en zie bericht, arrghhh). Maar ja, ik kom niet meer in aanmerking voor gratis support om überhaupt te bellen. Hoe heb jij dat aangepakt?

  1. Ik heb het toen niet gedaan. Ik vermoed dat zij ‘m ook gewoon uitkloppen, of openschroeven en stofzuigen, wat op hetzelfde neerkomt. Het probleem zal gewoon weer terugkomen.

 2. je moet is zoeken naar de app ‘unshaky’, die blokkeert dubbele aanslagen binnen een ingesteld aantal millisecondes, werkte erg goed toen die van mij problemen begon te gevan. 1 voordeel met de mijne, aangeschaft bij mediamarkt en daardoor nog 2 jaar extra garantie bij mediamarkt zelf, reparatie ging nog redelijk snel, was na 2 weken alweer klaar en werkt weer prima.

  overigens is een keyboard cover zowiezo een aanrader, 1 druppel water op je toetsenbord en je hebt kans dat je toetsenbord kortsluiting krijgt en niks meer doet.

  1. Tja. Ik zal het eens een tijdje aanzien. Je voelt geen enkele belemmering bij het dichtklappen dus ik denk dat het wel meevalt. Ik zal het hier wel updaten na een paar maanden

   1. Ik heb er ook geen zicht op hoor. Maar ik kan me zo voorstellen dat siliconen misschien de coating van je beeldscherm zouden kunnen aantasten. En misschien ook het vuil van je vingers dat op de cover blijft zitten.

    1. Nu, na maanden, geeft de siliconen cover inderdaad een afdruk op het scherm, maar dat veeg je er zo weer van af met een goed microvezeldoekje.

Geef een reactie