MacBook toetsenbord probleem en oplossing

macbook keyboard probleem cover

Het nieuwe toetsenbord op de MacBook Air en de Pro (het vlindertoetsenbord ofwel butterfly keyboard) heeft een bekend probleem: de toetsen gaan haperen. Kleine kruimels of stofdeeltje komen in de toetsen terecht, en blokkeren de toets. Hier twee oplossingen: een cover, of uitkloppen.

Ik heb het probleem zelf ook, op mijn Macbook Air 2018. Veel mensen hebben het, ook op de nieuwe MacBook Pro. Oude toetsenborden hadden er nooit last van.

Keyboard Macbook hapert: de oplossing

Al na een paar maanden kreeg ik er last van. Je kon het gratis laten “repareren” bij Apple. Maar het is nogal gedoe om je laptop weg te brengen en kwijt te zijn. Dus hield ik de MacBook op z’n kop, en tikte hard op de haperende toets, om kruimeltjes of vuil eruit te kloppen. Dat lukte. Sindsdien moet ik dat regelmatig doen.

Het is nu nog een raar gezicht, al die hippe designers in coffee shops die hun MacBook op z’n kop zitten uit te kloppen, maar het zal de komende jaren heel gewoon worden.

Toetsenbord MacBook beschermen met een cover

Er moet dus eigenlijk een cover op je keyboard. Een siliconen afdekhoes. Ik kocht deze cover voor € 1,75 op AliExpress en die is top. Typt zelfs fijner dat de originele toetsen. Het voelt zachter, en het geluid is iets gedempt. Het voelt ruwer, minder glad, en dat is ook juist goed.

De “F” en de “J” kun je nog steeds met je vingertop voelen om blind te typen. De vingersensor werkt ook, want die wordt vrijgehouden. Hij past heel precies, je ziet het niet eens zitten. Totaal onzichtbaar.

Verder zie je de letters duidelijker, want ze zijn ietsje dikker en groter. Zelfs in het halfdonker heb je de verlichting niet eens nodig.

Hij heeft maar twee nadelen. Ten eerste staat naast elke letter ook een Russische letter. Cyka blyet! Alhoewel dat totaal niet in de weg zit. En hij is niet doorzichtig, dus de toetsenbordverlichting doet vrijwel niks.

Daarom kocht ik ook deze transparante cover, voor € 2,75. Bij deze werkt de verlichting wel. Maar deze heb ik nog niet binnen, dus heb ik ‘m ook nog niet getest. Ik laat het hier wel weten als ik ze met elkaar vergeleken heb.

Conclusie

Voorlopig ben ik erg blij met mijn half Russische toetsenbord cover. De toetsen blijven perfect werken, en ik hoef m’n MacBook niet telkens op z’n kop uit te kloppen. Het voelt fijner en de letters zijn beter zichtbaar. Hij is geheel onzichtbaar en past perfect.

Apple had zo’n cover wel effetjes gratis mee mogen leveren bij al die dure MacBookjes! Had ze een hoop klachten bespaard.

transparante toetsenbord cover siliconen
Dit is dus de transparante voor € 2,75. De verlichting werkt er gewoon doorheen.
toetsenbord bescherming
Op BOL.com, NL versie, snel bezorgd, in verschillende kleuren

Welk model MacBook heb ik?

Je moet checken welk model Mac je hebt, voor de pasvorm. MacBook Air 2018 is A1932. Klik linksboven op het Appeltje, en klik Over deze Mac. Kopieer het serienummer en plak dat in op https://everymac.com/ultimate-mac-lookup
Nu zie je jouw modelnummer. Neem vervolgens de EU of NL versie, want de US-versie heeft een andere vorm bij de Return.

macbook Air 13 inch 2018 toetsenbord cover bescherming siliconen

macbook Air 13 inch 2018 toetsenbord cover bescherming siliconen
En HOEZO heet de ALT toets nu opeens OPTION!? Ook opgelost met die cover

Zie ook de blog over een goedkoop draadloos Apple toetsenbord.

5 Reacties

    1. Tja. Ik zal het eens een tijdje aanzien. Je voelt geen enkele belemmering bij het dichtklappen dus ik denk dat het wel meevalt. Ik zal het hier wel updaten na een paar maanden

      1. Ik heb er ook geen zicht op hoor. Maar ik kan me zo voorstellen dat siliconen misschien de coating van je beeldscherm zouden kunnen aantasten. En misschien ook het vuil van je vingers dat op de cover blijft zitten.

Geef een reactie