Goedkoper scheren met je scheerapparaat

scheren scheerapparaat mesjes vervangen

– Update: 28 november 2022 –

Dames en heren, goedkoper scheren! Het zou de slogan kunnen zijn voor deze scheerkoppen, voor je scheerapparaat of Ladyshave. Scheermesjes zijn altijd zo raar duur. Kan dat niet goedkoop? Ik probeerde deze van 4 euro, in plaats van de originele van 25 euro.

Waarschijnlijk ben je net als ik, en vervang je die scheerkoppen in je scheerapparaat nooit. Ja, dames, jullie ook! In de hoop dat die Ladyshave wel “zelf-slijpend” zal zijn, of zo! Nope. Dat is-ie dus niet.

Leuk voor een blog, dacht ik. Hoe moeilijk kan het zijn: even die scheermesjes vervangen. Maar ik wist niet eens HOE DAN. Ik moest heel Youtube doorploegen… het modelnummer bijvoorbeeld: dat staat ergens piepklein onder die scheerkop. Wist ik veel. Ik heb dus blijkbaar type “HQ55”:

Philishave scheermesjes vervangen nieuwe scheerkoppen goedkoop

Philishave typenummer opzoeken
Het typenummer van de scheerkop staat… onder de scheerkop

Vervolgens moest ik filmpjes raadplegen over HOE je die scheermesjes dan wisselt. Dat bleek simpel: dat lichtblauwe dingetje iets verdraaien. Daaronder zitten dan die drie scheerkoppen, gewoon helemaal los. De nieuwe kan je daar dus ook los in doen. En dan weer dat dingetje erop, terugdraaien. Ja, ik gebruik dat ding bijna nooit! Weet ik veel… sorry hoor… ;)

Philips scheerapparaat scheerkoppen vervangen nieuwe mesjes

Philips scheerapparaat scheerkoppen vervangen nieuwe mesjes goedkoop

goedkope of originele scheerkoppen
Boven de goedkope nieuwe, onder de dure originele.

Het mesje zit los in het kapje, het zijn dus zes losse onderdelen. Ik kocht die goedkope scheerkoppen hier op AliExpress. Ze doen het prima:

goedkope vervangende scheermesjes scheerkop Philips

De vraag is natuurlijk: zijn die goedkope net zo goed, en gaan ze net zo lang mee? Mijn boerenverstand zegt mij dat het niet veel zal schelen. Ik zal deze blog over een jaartje of wat wel updaten, met mijn lange termijn-bevindingen, met de Grote Scheer-Duurtest. Normaliter vervang je die scheerkoppen om het jaar, of twee jaar. Maar ik scheer me ook vaak met gewone mesjes…

Voorlopig ben ik in ieder geval blij met het weer goed scherende apparaat. En met het opgeloste mysterie over hoe je in hemelsnaam scheerkoppen kan vervangen.

PS – je kan de mesjes ook nog slijpen, op een wetsteen (korrel 3000-5000). Dan moet je het ronde mesje uit het kapje halen. En dat slijp je dan in zijn geheel over die wetsteen. Daar zijn duizenden Youtube-filmpjes van…

Dit artikel was niet gesponsord.

originele scheerkoppen Philips

 • Het beste scheerapparaat (volgens tests, verkoopdata en mijn vader) is deze Philips Shaver 5000 –  inmiddels getest en zeer goed bevonden:

best geteste scheerapparaat

best geteste ladyshave

21 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Dat is ook precies mijn ervaring. Ik heb ook zo’n setje via Ali gekocht en ze werken totaal niet. Snel weer de oude mesjes erin gedaan.

 1. ‘Vervolgens moest ik filmpjes raadplegen over HOE je die scheermesjes dan wisselt.’
  Begrijp ik hieruit dat je ze ook niet eens grondig hebt schoongemaakt? 😱

   1. De koppen gaan bij mij elke maand uit elkaar. Ik heb een aantal Philips scheerapparaten van vijftig tot twee jaar oud.
    De koppen schoonspoelen is simpel ( met de nieuwe helemaal).
    Even wat handzeep vanuit een pompje achterop en dan met warm water schoonspoelen.
    Via AliExpress kan je voor drie euro de Philips borsteltjes kopen.
    Mesjes gaan regelmatig uit elkaar en dan schoonspoelen en borstelen.

    Werkt prima 👍

 2. Ik heb net zo’n scheerapparaat als Aart-Jans foto, maar met snoer. Jaren geleden gekocht bij Kruidvat voor minder dan 50 euro! Goedkoop ding gezocht toen voor sporadisch gebruik op 2de verblijfplaats. Maar die met die ronddraaiende ‘Philips’-koppen kun je nooit goed een baardaflijning maken. Dat gaat wél prima met het ‘Braun’-systeem, zonder gebruik van de trimmer. Ik verkies daarom sowieso het Braun-systeem… (Hier niet getoond ;-( )

 3. Aartjan, als je na maanden / jaren nog een YouTube filmpje moet bekijken hoe je de scheermesjes moet vervangen denk ik dat je in die zelfde tijd nog nooit de mesjes schoon gemaakt hebt, want dan moet je ze er ook uit halen.
  Door ze er uit te halen en goed schoon te maken scheren ze in een keer ook een heel stuk beter dus zou dat toch om de paar dagen/weken/maanden? doen voor het beste scheer resultaat en hoef je minder snel nieuwe mesjes te kopen.

 4. Ja ik doe dit al een jaar of 4 zo. Wel goed typenummer checken inderdaad. Vroeger deed ik heel lang met de mesjes, maar dan waren ze uiteindelijk erg bot. Tegenwoordig stop ik er elk jaar een voordelig nieuw setje van 3 in. Toch wel fijn om scherpe mesjes te hebben. Twee jaar geleden bij Ali ook een namaak Philishave gekocht voor 13 euro, want mijn oude had nog een snoer. Deze hang ik om de 3 weken even aan de usb. Werkt goed op dezelfde mesjes, maar het scharniertje van de scheerkop is waardeloos. Komt heel makkelijk los en dat neem ik maar voor lief.

 5. Ik heb een scheerapparaat gekocht bij Aliexpress, een Xiaomi s500, een top apparaat .
  daar kun je heel goedkoop scheerkoppen bij kopen. Je kunt het apparaat onder de kraan schoonmaken en de batterij gaat heel lang mee alvorens te moeten opladen.
  werkelijk geweldig voor amper 40 € en beter dan menig duur scheerapparaat. Test hem eens zou ik zeggen.

 6. Pafke, je hebt gelijk maar op veel producten die je origineel koopt staat vaak (heel klein) “Made in China”. Ik koop niet bij “Ali” en bij “bol”, daar komt ook veel uit China. Dus soms denk ik, waarom niet. Bijna alles komt uiteindelijk uit China Dus het blijft uitkijken als je geen producten uit China wil hebben….

 7. Nog wel even benieuwd tav wie (en hoe) heeft bepaald welk scheerapparaat / lady shave de beste is. Dat vraagt wel om onderbouwing 🙂

  1. Haha, nou ja, persoonlijk en subjectief gedestilleerd uit verschillende bronnen / testen / reviews / sales / comments / beoordelingen. Ik heb geen aandelen Philips of zo (gelukkig niet).

 8. Waar denk je dat de “originele” scheerkoppen gemaakt worden ? Precies ….in China. Ik denk dan ook dat je met je Alie scheerkoppen net zolang/goed scheert. Let wel goed op aub…het blijft wel je gezicht….

   1. De assemblage wordt in Drachten gedaan. De onderdelen komen gewoon uit China. En daar is niks mis mee.

    Probleem is dat China het Patent recht niet erkend en dus ook via AliExpress onderdelen verkoopt. Zo haal ik mijn accu’s voor de scheerapparaten uit China die ik zelf soldeer. 15 minuten werk en voor een paar euro klaar.

Geef een reactie