Zonnelader-set met groot goedkoop zonnepaneel (en een theedoek)

groot goedkoop zonnepaneel

– Update: 8 juni 2024 –

Elk jaar update ik hier alle artikelen over zonneladers, met nieuwe mogelijkheden. Nu kan het dus ook met zo’n groot goedkoop zonnepaneel. Dat zijn van die hele grote van 400W, die ook op daken liggen. Nu de prijzen zijn gedaald (€70) gebruik ik er eentje voor de zonnelader-set bij tuinhuis, camper of boot. Hier het recept. Met een theedoek inderdaad…

Als het je allemaal te technisch wordt: onderaan staat een simpele kant-en-klaar-oplossing, bij de Engel koelbox.

De grote zonnepanelen zijn nu ruim 400Watt en kosten nog maar rond de €70 bij webshops als Warmteservice, Solar Outlet of Solar Bouwmarkt. Genoeg stroom voor een zuinige koelkast zoals deze Exquisit. En zeker genoeg voor alle stroom die je verder nodig hebt, zoals laptops, telefoons, tablets, verlichting en opladers. Want dat kan al met een klein 40W zonnepaneeltje.

Die theedoek had ik nodig om ‘m wat te temperen bij volle zon: mijn omvormer slaat dan af door een te hoog Voltage. Met een theedoek erop gaat het Voltage omlaag en blijft alles gewoon werken. Dat lag overigens aan mijn regelpaneel, zie verderop. Met een nieuwe MPPT laadregelaar is dat probleem nu ook opgelost.

goedkoop zonnepaneel
De theedoek halveert het vermogen. Zo slaat mijn omvormer niet af bij volle zon

Met dat kleine stukje schaduw zet je de helft van het paneel uit. Ik deed de stekkers erin (MC4) en het werkte meteen. De rest van het systeem had ik al, zie verderop.

groot goedkoop zonnepaneel met MC4 connectoren
Alle panelen hebben MC4 stekkers

Mijn koelkastje zit op 220V via zo’n omvormer (€40) – voor meer info zie dit lange artikel of dit korte artikel over een zonne-koelbox. Die omvormer doet het prima maar de ventilator slaat wel altijd aan, dus daar heb ik een schakelaartje op gezet (dan moet je zelf wel in de gaten houden of hij niet te heet wordt!).

groot goedkoop zonnepaneel met 220v omvormer

Welk zonnepaneel?

Het maakt nauwelijks meer uit welk merk of type: die grote nieuwe zijn allemaal goed, ruim 400W, monokristallijn, van glas, allemaal kanjergroot (1,72 x 1,13 meter) en rond de 22 kilo. Dus ik nam de goedkoopste, bij Warmteservice (of bij Solar Outlet, of Solar Bouwmarkt etc) rond de €70. Dat is ex btw, want die grote mogen tegenwoordig zonder btw. Hij paste gelukkig nog net in mijn Giant Suzuki. Want het bezorgen van die enorme dingen is duurder dan het paneel zelf.

Al jaren had ik een oud tweedehands zonnepaneel, een hele grote van destijds 250W en die gaf nu nog steeds 200W. Top dus! Helaas waaide die bij een storm kapot. Ze gaan normaliter wel dertig jaar mee. Er zullen steeds meer tweedehands panelen op de markt komen.

Zo’n groot zonnepaneel kan alleen op 24 Volt

Grote panelen kunnen alleen op 24 Volt, niet op 12V. Met twee identieke loodaccu’s zoals deze (€130) in serie (met de Plus van de ene op de Min van de andere) heb je 24 Volt.

Twee identieke 12V accu's in serie voor 24V

Je kan ook een 24V LifePo thuisaccu nemen, in plaats van loodaccu’s. De prijs is inmiddels al zo gezakt dat het bijna net zo goedkoop als loodaccu’s is. Ze kunnen alleen niet goed tegen de kou: bij vrieskou gaan ze kapot. Neem minstens 100Ah/24V als je een koelkast erop wil.

Een power station kan ook, maar daar zit bijna nooit een 24V Solar Input op. Volgend jaar misschien wel!

Goedkoop zonnepaneel: de laadregelaar

Een laadregelaar regelt de stroom van het zonnepaneel naar de accu, zodat de accu nooit te leeg of te vol wordt. Ik heb deze goedkope MPPT-regelaar. Die werkte op zich prima, maar niet meer voor zulke krachtige panelen. Dan heb je betere nodig:

Met deze nieuwe regelaar is het “theedoek-probleem” dus ook opgelost. Topdingetje dus. Hier de lange review daarvan:

MPPT regelaar goedkoop zonnepaneel 24V
Met volle zon 12 a 13A, maal 30V, dus 390Watt! Nice.

Hier info over het instellen van regelpanelen en hieronder die hele goedkope:

groot goedkoop zonnepaneel met 24V regelpaneel
Deze goedkope regelaar is geen echte MPPT maar hij doet het redelijk goed op niet al te krachtige panelen tot 300W.

Koelkast op 220

Een normale zuinige koelkast zoals deze 107 Liter Exquisit (€239) met vriesvak is superstil (37dB) en volgens de specs ook heel zuinig: 87 kWh/jaar. Dat zou moeten kunnen op deze zonnelader. Of nog beter, deze koelkast van 133L zonder vriesvak, die is nog 20% zuiniger (72 kWh/jaar). Ook al kan je niet echt verwachten dat hij het altijd non-stop doet: ’s nachts redt hij het mogelijk soms niet, met bewolkt of slecht weer ook niet, afhankelijk van de capaciteit van je accu’s. Die moet ongeveer 2400Wh zijn (oftewel 24V 100Ah). Maar hoe dan ook: koud bier lukt altijd – als de zon maar schijnt!

Op zo’n groot systeem moet eigenlijk nog wel een stoppenkast ter beveiliging.

Engel koelbox op 24V

De allerzuinigste koelbox op 12V / 24V  is deze Engel koelbox. Het best getest qua zuinigheid en koelvermogen. Maakt geen geluid, dus superstil. Je kan de temperatuur perfect afregelen. Hij is groter dan een normale koelbox, ook al is de inhoud maar 40 liter. Dat komt omdat de isolatie dikker en beter is, en omdat de koeltechniek (een schommel-compressor) wat meer ruimte vergt:

engel koelbox test zonnestroom
Zuinigste koelbox 40L – in de praktijk getest en uitstekend bevonden

Deze Engel koelbox is niet goedkoop (rond de €600) maar wel de beste keus als het echt goed en zuinig moet. Deze kan behalve op 24V ook op 12V, bijvoorbeeld met deze Bluetti-set met twee panelen. Getest en perfect werkend. Zo heb je simpelweg een complete set: zonnepanelen + accu + koelbox, met alle toebehoren en kabels. 220V zit er ook al op, USB-C ook, en de laadregelaar ook. Perfect op elkaar afgestemd. En omdat je wel drie gasflessen per seizoen uitspaart (vergeleken met een koelkast op gas), ben je ook nog redelijk snel uit de kosten.

solar koelbox

Dit artikel over een groot goedkoop zonnepaneel was niet gesponsord. Er staan wel betaallinks in om makkelijk te bestellen. Maakt voor de prijs niet uit en dan blijft de blog in leven. DANK U, LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Arjen, weet je wel 100% zeker dat je een echte MPPT lader hebt? Heb zelf meer de indruk dat dit meer een PWM type is. Als ik naar de prijs kijk dan …. .
  Een beetje YouTube Googlen geeft dezelfde commentaren dat het een PWM type is. Zelf heb ik het idee dat je met een hogere vermogens aan de ingang beter een echte MPPT hebt dan een PWM. PWM staat voor puls width modulation, maw hij schakelt constant aan en uit en door de variatie van de schakelfrequentie aan te passen en zo probeert hij het maximum eruit te halen. Btw met een AM radio zou je het moeten kunnen horen.
  Die Powmr, steekt bij mij nog in de doos, zou wel een echte MPPT zijn met een hoop in te stellen parameters.
  Ik ben zelf erover aan het denken om een Victron aan te schaffen, duurder, maar eventueel via BT parameters instellen en vooral monitoren. Ook de support van dit merk en robustheid staat mij aan. Soms moet je investeren heb ik in de loop der jaren geleerd.
  Over 2 loodaccu’s in serie te zetten, dan zouden ze 100% identiek moeten zijn en dat zijn de meeste niet of na verloop van tijd helemaal niet meer. Dit wil je echt niet doen zonder een vorm van balanceren.
  Met accu’s zou ik op zijn minste een LifePo nemen. Die in die link die je opgeeft zit een BMS in dus die cellen worden elks gecontrolleerd.

  1. Ik heb die Powmr binnen, dat lijkt mij inderdaad echte MPPT, dus hardwarematig ipv softwarematig. Veel groter, robuuster en luxueuzer dan die hele goedkope. En voor maar €30. Dus ik zal binnenkort updates en een nieuwe blog daarover schrijven na wat testjes. Kom nog eens terug!

    1. Verstandige keuze. Ook altijd die dingen in de schaduw houden en zeker die cellen in de winter lekker ergens zetten waar het 10C is ofzo.
     Btw zou echt niet weten waar ik hier in Belgie een 400 Watt paneel kan kopen. Daar zou ik er wel 2 van willen hebben.

     Die Powmr (POW Keeper 1220) (20A) had ik voor 22€ binnen. Prijzen blijken weer extreem te veranderen op Aliexpress van uur tot uur.
     Heb nog niet in de manual gekeken om het ding te programmeren maar dat zal weer een feestje worden. Heb een YT kanaal gevonden van KemperOK waarin hij die settings allemaal doet … hint, ondertiteling opzetten.

     Nog iets waar je zeker rekening mee moet houden is het gebruik van zekeringen, de juiste voor DC dus. Dus een zekering tussen het paneel en de MPPT en zeker 1 aan de batterij. Je wilt echt geen kortsluiting meemaken zonder zekering. En eventueel nog een schakelaar zetten om het paneel los te koppelen. Kleine investering maar je moet dat gewoon doen.

     Wat ik met het experimenteren heb geleerd en waar ik in het begin niet veel aandacht aan spendeerde tot het arsenaal groter wordende panelen mij hier aan doen heeft denken door de gevolgen is het belang van kabels en connectoren. Ik ben met een 10 Watt paneel 15 jaar geleden begonnen trouwens. Het relatief verlies over lange afstanden is groter met lage spanningen. Dus meer dan dik genoeg kabel gebruiken, zeker met 18V panelen of lager. Ideaal is het wanneer je meerdere zelfde panelen hebt en deze in serie kan zetten. (als je MPPT dat toelaat tenminste)
     Ik heb hier zo een 300 Watt aan experiment zonnespul staan bij meestal 17V. Dat is dus ongeveer 17A door een kabel bij mij over een goede 25 meter. Ik kan je vertellen dat er aan de andere kant misschien de helft overblijft met de experimenteer kabel.

 2. Beste Aartjan. Ik zie dat je steeds hetzelfde merk omvormer van Aliexpress gebruikt. Een omvormer van bijvoorbeeld continue 3000 Watt pure sinus, met een gewicht van maar 1,5 kg en dat alles voor minder dan 100 euro ???!!!. Laatst op internet ook zo iets gekocht maar daar werkte nog geen schemerlampje op (omvormer schakelde steeds na een paar seconden uit.). Ik kan op de advertenties merk niet zien wat jij aanbeveelt maar ben zeer nieuwsgierig dus waarom deze van alle verkrijgbare omvormers op Aliexpress het wel zou doen wat beloffd wordt.

  groetjes

  Bart

  1. Ja die uit deze link zijn goed. Ik heb zelfs nog veel goedkopere gehad van ALiExpress, voor 12V, die waren ook allemaal top. Als de omvormer uitschakelt is het Voltage van de accu te laag of te hoog. Als een apparaat veel stroom trekt zakt het Voltage van de accu, dus dan slaat hij sowieso al af. En een schemerlamp op 220V? Neem gewoon LED op 12V, dat werkt perfect.

 3. Dank, leuke tips, wij hebben sinds ruim een decennium vergelijkbare zonnepanelen op ons buitenhuisje, het is goed om even te beseffen dat de techniek voortschrijdt.

  Over koeling: onze koelkast is een (inbouw) Waeco MDC 90, die is enorm energiezuinig, kan omgaan met temperatuurverschillen tot 40 graden binnen/buiten en stil, allemaal belangrijke factoren. Heb er zelf een verrijdbare kast omheen getimmerd, dit is een model dat ook veel op (zeil-)jachten te vinden is. Was toendertijd ruim 700 euro.
  Geen idee of er tegenwoordig betere, goedkopere alternatieven zijn, het ding draait nog als nieuw.

 4. Ik kan op de Warmteservice website het voordelige paneel niet terugvinden. En een koelkast met energielabel C op zonneenergie ;-)
  Ben altijd benieuwd hoe buj die “balkon centrales” de fase synchronisatie werkt. Anders krijg je toch “vuurwerk”. Of zit dat er standaard ingebouwd (ook bij die van Alie?) Er staat wel “pure sinewave” op en jouw koelkast doet het er ook op, maar zou je ook je computer / computerscherm op durven aansluiten?

 5. Dag Arjen,

  Als ik even hardop nadenk heb je om eigenhandig een “balkoncentrale” uit je eerdere blogpost te bouwen dan toch alleen een tweetal panelen nodig en een paar tientjes voor het regelpaneel en de omvormer? En kan daaruit de stekker in het stopcontact? Of mis ik iets? Ja wat bevestigingsmaterialen maar daar kom je denk ik wel uit, zeker voor een paar honderd euro verschil. Zelfs als je deze onderdelen bij een winkel als warmteservice haalt?

  Ben benieuwd!

  1. Ja die balkoncentrales zijn precies hetzelfde, zonder regelpaneel zelfs. Maar om het stroomnet op te gaan moet de omvormer wel verplicht een goedgekeurd model zijn zoals deze Growatt, en die moet je ook aanmelden bij je energieleverancier. Dank, ik heb er onderaan een stukje over bijgezet.

Geef een reactie