Zonnelader-set met groot goedkoop zonnepaneel (en een theedoek)

groot goedkoop zonnepaneel

– Update: 13 mei 2024 –

Elk jaar update ik hier alle artikelen over zonneladers, met nieuwe mogelijkheden. Nu kan het dus ook met zo’n groot goedkoop zonnepaneel. Dat zijn van die hele grote van 400W, die ook op daken liggen. Nu de prijzen zijn gedaald (€70) gebruik ik er eentje voor de zonnelader-set bij tuinhuis, camper of boot. Hier het recept. Met een theedoek inderdaad…

Als het je allemaal te technisch wordt: onderaan staat een simpele kant-en-klaar-oplossing, bij de Engel koelbox.

De grote zonnepanelen zijn nu ruim 400Watt en kosten nog maar rond de €70 bij webshops als Warmteservice, Solar Outlet of Solar Bouwmarkt. Genoeg voor een zuinige koelkast zoals deze Exquisit. En zeker genoeg voor alle stroom die je verder nodig hebt, zoals laptops, telefoons, tablets, verlichting en opladers. Want dat kan al met een klein 40W zonnepaneeltje.

Die theedoek had ik nodig om ‘m wat te temperen bij volle zon: mijn omvormer slaat dan af door een te hoog Voltage. Met een theedoek erop gaat het Voltage omlaag en blijft alles gewoon werken (dat kan aan mijn regelpaneel liggen, zie verderop):

goedkoop zonnepaneel
De theedoek halveert het vermogen. Zo slaat mijn omvormer niet af bij volle zon

Met dat kleine stukje schaduw zet je de helft van het paneel uit. Ik deed de stekkers erin (MC4) en het werkte meteen. De rest van het systeem had ik al, zie verderop.

groot goedkoop zonnepaneel met MC4 connectoren
Alle panelen hebben MC4 stekkers

Mijn koelkastje zit op 220V via zo’n omvormer (€40) – voor meer info zie dit lange artikel of dit korte artikel over een zonne-koelbox. Die omvormer doet het prima maar de ventilator sloeg wel altijd aan dus daar heb ik een schakelaartje op gezet.

groot goedkoop zonnepaneel met 220v omvormer

Welk zonnepaneel?

Het maakt nauwelijks meer uit welk merk of type: die grote nieuwe zijn allemaal goed, ruim 400W, monokristallijn, van glas, allemaal kanjergroot (1,72 x 1,13 meter) en rond de 22 kilo. Dus ik nam de goedkoopste, bij Warmteservice (of bij Solar Outlet, of Solar Bouwmarkt etc) rond de €70. Dat is ex btw, want die grote mogen tegenwoordig zonder btw. Hij paste gelukkig nog net in mijn Giant Suzuki. Want het bezorgen van die enorme dingen is duurder dan het paneel zelf.

Al jaren had ik een oud tweedehands zonnepaneel van 250W en die gaf nog steeds 200W. Maar die waaide bij een storm kapot. Ze gaan normaliter wel dertig jaar mee. Er zullen steeds meer tweedehands panelen op de markt komen.

Zo’n groot zonnepaneel kan alleen op 24 Volt

Zo’n groot paneel is alleen geschikt voor 24 Volt, niet voor 12V. Met twee identieke loodaccu’s zoals deze (€130) in serie (met de Plus van de ene op de Min van de andere) heb je 24 Volt.

Twee identieke 12V accu's in serie voor 24V

Je kan ook een moderne 24V LifePo thuisaccu nemen, in plaats van loodaccu’s. Neem dan minstens 100Ah/24V als je een koelkast erop wil. Een power station kan ook, maar daar zit bijna nooit een 24V Solar Input op. Volgend jaar misschien!

Goedkoop zonnepaneel: de laadregelaar

Een laadregelaar regelt de stroom van het zonnepaneel naar de accu, zodat de accu nooit te leeg of te vol wordt. Ik heb deze goedkope MPPT-regelaar. Die werkte op zich prima. Op het display zie je onder andere hoeveel Ampere het zonnepaneel levert, en hoe vol de accu is. Maar ze zijn er ook veel beter en luxer:

Mogelijk hebben deze het “theedoek-probleem” niet, dankzij betere “fysieke” MPPT in plaats van softwarematige. Updates volgen hier nog.

Hier info over het instellen van regelpanelen:

groot goedkoop zonnepaneel met 24V regelpaneel

Koelkast op 220

Een normale zuinige koelkast zoals deze 107 Liter Exquisit (€239) met vriesvak is superstil (37dB) en volgens de specs ook heel zuinig: 87 kWh/jaar. Dat zou moeten kunnen op deze zonnelader. Of nog beter, deze koelkast van 133L zonder vriesvak, die is nog 20% zuiniger (72 kWh/jaar). Ook al kan je niet echt verwachten dat hij het altijd non-stop doet: ’s nachts redt hij het mogelijk soms niet, met bewolkt of slecht weer ook niet, afhankelijk van de capaciteit van je accu’s. Die moet ongeveer 2400Wh zijn (oftewel 24V 100Ah). Maar hoe dan ook: koud bier lukt altijd!

Op zo’n groot systeem moet eigenlijk nog wel een stoppenkast ter beveiliging.

Engel koelbox op 24V

De allerzuinigste koelbox op 12V / 24V  is deze Engel koelbox. Het best getest qua zuinigheid en koelvermogen. Maakt geen geluid, dus superstil. Je kan de temperatuur perfect afregelen. Hij is groter dan een normale koelbox, ook al is de inhoud maar 40 liter. Dat komt omdat de isolatie dikker en beter is, en omdat de koeltechniek (een schommel-compressor) wat meer ruimte vergt:

engel koelbox test zonnestroom
Zuinigste koelbox 40L – in de praktijk getest en uitstekend bevonden

Deze Engel koelbox is niet goedkoop (rond de €600) maar wel de beste keus als het echt goed en zuinig moet. Deze kan behalve op 24V ook op 12V, bijvoorbeeld met deze Bluetti-set met twee panelen. Getest en perfect werkend. Zo heb je simpelweg een complete set: zonnepanelen + accu + koelbox, met alle toebehoren en kabels. 220V zit er ook al op, USB-C ook, en de laadregelaar ook. Perfect op elkaar afgestemd. En omdat je wel drie gasflessen per seizoen uitspaart (vergeleken met een koelkast op gas), ben je ook nog redelijk snel uit de kosten.

solar koelbox

Dit artikel over een groot goedkoop zonnepaneel was niet gesponsord. Er staan wel betaallinks in om makkelijk te bestellen. Maakt voor de prijs niet uit en dan blijft de blog in leven. DANK U, LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Beste Aartjan. Ik zie dat je steeds hetzelfde merk omvormer van Aliexpress gebruikt. Een omvormer van bijvoorbeeld continue 3000 Watt pure sinus, met een gewicht van maar 1,5 kg en dat alles voor minder dan 100 euro ???!!!. Laatst op internet ook zo iets gekocht maar daar werkte nog geen schemerlampje op (omvormer schakelde steeds na een paar seconden uit.). Ik kan op de advertenties merk niet zien wat jij aanbeveelt maar ben zeer nieuwsgierig dus waarom deze van alle verkrijgbare omvormers op Aliexpress het wel zou doen wat beloffd wordt.

    groetjes

    Bart

    1. Ja die uit deze link zijn goed. Ik heb zelfs nog veel goedkopere gehad van ALiExpress, voor 12V, die waren ook allemaal top. Als de omvormer uitschakelt is het Voltage van de accu te laag of te hoog. Als een apparaat veel stroom trekt zakt het Voltage van de accu, dus dan slaat hij sowieso al af. En een schemerlamp op 220V? Neem gewoon LED op 12V, dat werkt perfect.

  2. Dank, leuke tips, wij hebben sinds ruim een decennium vergelijkbare zonnepanelen op ons buitenhuisje, het is goed om even te beseffen dat de techniek voortschrijdt.

    Over koeling: onze koelkast is een (inbouw) Waeco MDC 90, die is enorm energiezuinig, kan omgaan met temperatuurverschillen tot 40 graden binnen/buiten en stil, allemaal belangrijke factoren. Heb er zelf een verrijdbare kast omheen getimmerd, dit is een model dat ook veel op (zeil-)jachten te vinden is. Was toendertijd ruim 700 euro.
    Geen idee of er tegenwoordig betere, goedkopere alternatieven zijn, het ding draait nog als nieuw.

  3. Ik kan op de Warmteservice website het voordelige paneel niet terugvinden. En een koelkast met energielabel C op zonneenergie ;-)
    Ben altijd benieuwd hoe buj die “balkon centrales” de fase synchronisatie werkt. Anders krijg je toch “vuurwerk”. Of zit dat er standaard ingebouwd (ook bij die van Alie?) Er staat wel “pure sinewave” op en jouw koelkast doet het er ook op, maar zou je ook je computer / computerscherm op durven aansluiten?

  4. Dag Arjen,

    Als ik even hardop nadenk heb je om eigenhandig een “balkoncentrale” uit je eerdere blogpost te bouwen dan toch alleen een tweetal panelen nodig en een paar tientjes voor het regelpaneel en de omvormer? En kan daaruit de stekker in het stopcontact? Of mis ik iets? Ja wat bevestigingsmaterialen maar daar kom je denk ik wel uit, zeker voor een paar honderd euro verschil. Zelfs als je deze onderdelen bij een winkel als warmteservice haalt?

    Ben benieuwd!

    1. Ja die balkoncentrales zijn precies hetzelfde, zonder regelpaneel zelfs. Maar om het stroomnet op te gaan moet de omvormer wel verplicht een goedgekeurd model zijn zoals deze Growatt, en die moet je ook aanmelden bij je energieleverancier. Dank, ik heb er onderaan een stukje over bijgezet.

Geef een reactie