Websites veel beter weergeven met Reader

Kijk maar eens hieronder, en schuif het hendeltje heen en weer… hoe bekijk je die website liever? Veel websites zien er enorm veel beter uit met de “Reader”-knop. Die zit al sinds 2010 in Safari op Mac OS, en ook op elke iPhone en iPad. Maar Android kan nu ook ongeveer zoiets. En Chrome ook, met een extensie. Zelfs Windows Edge kan het nu. 

 

Reader-weergave op Safari Mac OS

In de adresbalk zie je links het Reader-icoon. Niet op elke website, maar op de meeste gelukkig wel. Als je op het icoon klikt krijg je een versimpelde weergave, die vrijwel altijd veel beter leesbaar is dan de gewone website.

Niet alleen de typografie is beter – ook de plaatjes, en de indeling. Overbodige kolommen en balken verdwijnen. En vaak verdwijnt ook de reclame. Soms kun je zelfs de tekst in zijn geheel doorlezen, zonder telkens op volgende pagina’s te hoeven  klikken.

Klik de plaatjes hieronder voor vergrotingen, en tik de pijltjestoetsen:

Het lettertype en de lettergrootte kan je aanpassen, met het A-icoon, rechtsboven. Je kan daar ook een kleurthema kiezen, zoals Dark Mode of Sepia. Net als in iBooks (de Apple Boeken-Ereader):

Reader-weergave op iPhone en iPad IOS

Op je telefoon en tablet werkt het net zo, met het icoon in de adresbalk. Veel websites zijn zogenaamd al aangepast voor mobiel gebruik, maar deze knop doet dat meestal veel beter:

Op Android, Windows Edge en Chrome

Android: klik in Chrome de 3 puntjes  > Instellingen > Geavanceerd > Toegankelijkheid en klik “Vereenvoudigde weergave“. Onderaan elk scherm krijg je nu een knop.
Microsoft Windows Edge: “Reading View” is het boek-icoon, rechts in de adresbalk. De browser Edge is er ook voor Android.
Chrome: Venster > Extensies. Zoek een Reader View extensie zoals deze hieronder:

Chrome reader view extension

Hier info over waarom de Reader-knop niet altijd wordt getoond:
https://stackoverflow.com/questions/2999600/how-to-disable-safari-reader-in-a-web-page

Zie ook de Ereader-test en review

Geef een reactie