Websites veel beter weergeven met Reader

– Update: 17 mei 2021 –

Kijk maar eens hieronder, en schuif het hendeltje heen en weer… wat is beter? Veel websites zien er veel beter uit met de “Reader”-knop. Een pagina uitprinten gaat ook VEEL beter met die Reader modus. Het zit al sinds jaren in Safari op de Mac, en dus ook op elke iPhone en iPad. Android  en Firefox kunnen het nu ook. En Chrome kan het met een extensie. Zelfs Windows Edge kan het.

 

Reader-weergave op Safari Mac OS

In de adresbalk zie je links het Reader-icoon. Niet op elke website, maar op de meeste gelukkig wel. Als je op het icoon klikt krijg je een versimpelde weergave, die vrijwel altijd veel beter leesbaar is dan de gewone website.

reader modus

Niet alleen de vormgeving is beter – ook de plaatjes, en de hele indeling. Overbodige kolommen en balken verdwijnen. En vaak verdwijnt zelfs de reclame. Soms kun je ook de gehele tekst lezen, zonder op de volgende pagina’s te hoeven  klikken.

Klik de plaatjes hieronder voor vergrotingen, en tik de pijltjestoetsen:

Het lettertype en de lettergrootte kan je aanpassen, met het A-icoon, rechtsboven. Je kan daar ook een kleurthema kiezen, zoals Dark Mode of Sepia. Net als in iBooks (de Apple Boeken-Ereader):

Reader-weergave op iPhone en iPad IOS

Op je telefoon en tablet werkt het net zo, met het icoon in de adresbalk:

Op Firefox, Android, Chrome en MS Edge

Firefox: het Reader-icoon zit rechts in de URL-balk (of tik Cmd-Alt-R):

Android
: klik in Chrome de 3 puntjes  > Instellingen > Geavanceerd > Toegankelijkheid en klik “Vereenvoudigde weergave“. Onderaan elk scherm krijg je nu een knop.
Microsoft Windows Edge: “Reading View” is het boek-icoon, rechts in de adresbalk. De browser Edge is er ook voor Android.
Chrome: Venster > Extensies. Zoek een Reader View extensie zoals deze hieronder:

Chrome reader view extension

Hier info over waarom de Reader-knop niet altijd wordt getoond:
https://stackoverflow.com/questions/2999600/how-to-disable-safari-reader-in-a-web-page

Geef een reactie