Neutralizer EQ en AKG Samsung gehoortest

– Update: 20 juni 2021 –

Met een Gehoortest App kan je het geluid van je oordopjes afstellen, al naar gelang je persoonlijke gehoor. Op een Samsung Galaxy met AKG-oordopjes of op elke Xiaomi zit ook al een gehoortest, in de Geluidsinstelling. In een aantal stappen meet je dan elk oor, met jouw oordopjes. Op basis daarvan krijg je een persoonlijke EQ (equalizer). Zo kan je ook ieder oordopje afstellen. Voor iPhone en Mac zijn er in de App Store ook gratis  “Hearing tests” of “Gehoortests” zoals Mimi

De gratis Neutralizer app (voor Android) doet ongeveer hetzelfde, maar dan op basis van antigeluid. Je krijgt 11 tonen te horen. Elke toon moet je zo afstellen dat je niks meer hoort: met de schuif stel je de sterkte van de antitoon in. Zo meet je de gevoeligheid van je gehoor per frequentie, in combinatie met jouw oordopje. Eigenlijk hetzelfde als een gehoortest.

Je kan zo je persoonlijke EQ-profiel maken, voor jouw oordopjes.

In mijn geval werkte de Samsung instelling beter en nauwkeuriger. Hij zit nogal diep verborgen, bij Instellingen > Geluiden > Geavanceerd > Geluidskwaliteit > onderaan naar Adapt Sound > Persoonlijk. Daar bleek bijvoorbeeld dat mijn rechteroor een fractie minder was dan mijn linker.

Op mijn Xiaomi Poco X3 zitten ook veel goede geluidinstellingen. Ook leeftijdsafhankelijke instellingen (erg goede zelfs), inclusief een uitstekende gehoortest, en veel custom presets voor allerlei Xiaomi oordopjes.

Hieronder een paar voorbeelden. Mijn profiel in de Neutralizer app met de KZ AS06 oordopjes is zo minimaal dat het niet niet eens aan hoeft. Je kan op deze manier dus ook oordopjes doormeten, en die effectief verbeteren met een bijpassende EQ.

neutralizer gehoortest oordopjes EQ verbeteren
De Neutralizer app hoeft bij mij niet aan met de  KZ AS06 oordopjes
gehoortest geluidsprofiel geluidsinstelling Samsung Galaxy AKG
Mijn persoonlijke geluidsprofiel via de geluidsinstellingen op een Samsung Galaxy AKG. Mijn rechteroor is ietsje minder dan mijn linkeroor. Dit is ook met de KZ AS06.
EQ geluidstest
Bijna iedereen heeft een kleine dip in het hoog
adapt sound geluidstest EQ
Als jouw gehoor zo’n dip in het hoog heeft, neem dan heldere oordoppen zoals de TFZ Series 2, de TRN V80 of de Yersen FEN 2000 en doe eventueel ook nog EQ aan. Mis je juist wat LAAG in je gehoor, neem dan de KZ AS06.
Adapt Sound Android geluidstest
Gehoor gaat met de jaren achteruit, vooral in het hoog. Neem dan heldere en gevoelige oordoppen zoals de TFZ Series 2, de TRN V80 of de Yersen FEN 2000 en doe ook wat extra EQ aan

Adapt Sound Samsung Android

geluid personaliseren Samsung AKG gehoortest
Maak je persoonlijke profiel met hulp van een aantal test-tonen
Tube Amp Pro AKG Samsung Galaxy
Er zit ook een Tube Amp Pro knop op de AKG instellingen. Daar zijn ook losse apps voor.
gehoortest Dolby Atmos AKG Samsung Galaxy
Maar Dolby Atmos kan ook aan. Dat is nog weer beter, op gewone speakertjes.

Je kan het geluid ook naar eigen smaak instellen met een Equalizer. Als je bijvoorbeeld hoge tonen slechter hoort, zet je die zo gewoon harder: zie de blog over EQ op Mac, Windows, Android en IOS.

Zie ook de blog over Tinnitus en oorsuizen

Zie ook de blog over de beste oordopjes

En de blog over 24 bit HD Audio

En hier een wetenschappelijk stuk over Hearing Test op IOS (nou ja, WETENSCHAPPELIJK? Ze gebruiken daar gewone Apple oordopjes. Bij een ECHT goede test moet je uiteraard topkwaliteit oordopjes gebruiken, zoals de KZ AS06. En een DAC: niet de gewone standaard uitgang. Tsjonge jonge).

https://android.gadgethacks.com/how-to/galaxy-s8s-adapt-sound-feature-makes-your-akg-headphones-actually-sound-premium-0177534/

Geef een reactie