Neutralizer EQ en AKG Samsung gehoortest

– Update: 19 februari 2024 –

Met een gratis Gehoortest App kan je het geluid van je oordopjes afstellen, al naar gelang je persoonlijke gehoor. Zo kun je ook heel precies je gehoor doormeten, voor een professioneel audiogram. Op een Samsung of Xiaomi zit ook al een gehoortest, in de Geluidsinstelling. Zo meet je elk oor, met jouw oordopjes. Op basis daarvan krijg je een persoonlijke EQ (een audiogram). Voor iPhone en Mac zijn er in de App Store ook vergelijkbare gratis “Hearing tests” of “Gehoortests” zoals Mimi of Audiogram Hearing Test (onderaan hier).

De gratis Neutralizer app (voor Android) doet ongeveer hetzelfde, maar dan op basis van antigeluid. Je krijgt 11 tonen te horen. Elke toon moet je zo afstellen dat je niks meer hoort: met de schuif stel je de sterkte van de antitoon in. Zo meet je de gevoeligheid van je gehoor, per frequentie, in combinatie met het oordopje. Eigenlijk is dat hetzelfde als een gehoortest.

Je kan zo je persoonlijke EQ-profiel maken, voor jouw oordopjes.

In mijn geval werkte de Samsung instelling beter en nauwkeuriger. Hij zit nogal diep verborgen, bij Instellingen > Geluiden > Geavanceerd > Geluidskwaliteit > onderaan naar Adapt Sound > Persoonlijk. Daar bleek bijvoorbeeld dat mijn rechteroor een fractie minder goed was dan mijn linker.

Op mijn Xiaomi Poco X3 zitten ook veel goede geluidinstellingen. Ook leeftijdsafhankelijke instellingen (erg goede zelfs), inclusief een uitstekende gehoortest, en veel custom presets voor allerlei oordopjes.

Hieronder een paar voorbeelden. Mijn profiel in de Neutralizer app met de KZ AS06 oordopjes is zo minimaal dat het niet aan hoeft. Je kan op deze manier dus ook oordopjes doormeten, en die effectief verbeteren met een bijpassende EQ.

Als je verkouden bent is je gehoor anders, als je moe bent ook: veel dingen zijn van invloed op je gehoor, zoals oorsmeer of zelfs het weer. Regelmatig oordruppels gebruiken (of azijn: dat is hetzelfde) kan je gehoor ook drastisch verbeteren.

neutralizer gehoortest oordopjes EQ verbeteren
De Neutralizer app hoeft bij mij niet aan met de  KZ AS06 oordopjes
gehoortest geluidsprofiel geluidsinstelling Samsung Galaxy AKG
Mijn persoonlijke geluidsprofiel via de geluidsinstellingen op een Samsung Galaxy AKG. Mijn rechteroor is ietsje minder dan mijn linkeroor. Dit is ook met de KZ AS06.
EQ geluidstest
Bijna iedereen heeft een kleine dip in het hoog
adapt sound geluidstest EQ
Als jouw gehoor zo’n dip in het hoog heeft, neem dan heldere oordoppen en doe eventueel ook nog EQ aan. Mis je juist wat LAAG in je gehoor, neem dan oordoppen met meer bas.
Adapt Sound Android geluidstest
Gehoor gaat met de jaren achteruit, vooral in het hoog. Neem dan heldere oordoppen of doe wat EQ aan

Adapt Sound Samsung Android

geluid personaliseren Samsung AKG gehoortest
Maak je persoonlijke profiel met hulp van een aantal test-tonen
Tube Amp Pro AKG Samsung Galaxy
Er zit ook een Tube Amp Pro knop op de AKG instellingen. Daar zijn ook losse apps voor.
gehoortest Dolby Atmos AKG Samsung Galaxy
Maar Dolby Atmos kan ook aan. Dat is nog weer beter, op gewone speakertjes.

Je kan het geluid ook naar eigen smaak instellen met een Equalizer. Als je bijvoorbeeld hoge tonen slechter hoort, zet je die zo gewoon harder: zie de blog over EQ op Mac, Windows, Android en IOS.

Audiogram Hearing Test

Met deze app maak je zelf een audiogram zoals de audicien dat ook doet. Je oordopjes of koptelefoon zet je op normaal volume (bijvoorbeeld 60%) en je schuift alle tonen afzonderlijk naar de plek waar je ze nog net kan horen. En voila: je hebt je persoonlijke audiogram, simpel en snel. Een uitleg over de resultaten staat hier.

De app ziet er niet uit, maar het werkt echt simpel en perfect:

En hier een wetenschappelijk stuk over Hearing Test op IOS
(nou ja, WETENSCHAPPELIJK? Ze gebruiken daar gewone oordopjes, en geen topkwaliteit oordopjes zoals de KZ PR1 2/3. En ze gebruiken ook niet eens een top-DAC. Dat zijn belangrijke randvoorwaarden).

Hier nog een uitgebreid artikel in het Engels over de Samsung hoortest:

https://android.gadgethacks.com/how-to/galaxy-s8s-adapt-sound-feature-makes-your-akg-headphones-actually-sound-premium-0177534/

Geef een reactie