– Update: 1 november 2019 –
Je schijf opschonen ja! Vroeger moest je je kamer opruimen. Nu je harddisk. Iedereen heeft voortdurend ruimtegebrek, op je Mac, je iPhone en in het leven. Met minder dan 10 GB ruimte vrij werkt je Mac ook niet goed, of te langzaam. Dus moet je aan de bak. Je moeder kan het niet meer voor je doen. Maar hoe pak je het aan?
Om te beginnen kan je even kijken onder het Appeltje linksboven, “Over deze Mac” en dan “Opslag”. Daar zie je hoeveel ruimte er vrij is en welke dingen grofweg het meeste ruimte innemen.
Je kan overbodige bestanden zoals talen en fonts weggooien, zie een vorige blog. Gebruik daarbij het gratis programmaatje Monolingual. Scheelt al gauw 7 GB!
Check alle onnodige back-ups van je iPhones en je iPads:
in iTunes > Voorkeuren > Apparaten.
Alleen de meest recente heb je nodig, de rest kan weg… Je kan trouwens die backups ook op een externe schijf zetten.
Check dan je muziek, films en foto’s. Dat zijn de grote ruimtevreters. Muziek kan eigenlijk al niet meer, lokaal op je Mac, dat moet op een NAS of een externe schijf. Een streaming dienst zoals Spotify lost dat mooier en beter op.
Films is lastiger. Ik heb me aangewend om films altijd direct te verwijderen. Zolang er geen goede streamingdienst bestaat (een Netflix – maar dan goed: die is er niet!) is dat je beste optie.
Foto’s (en filmpjes) nemen al gauw 20 Gigabyte in, en dat wordt rap steeds erger. Je hebt een aantal opties: Google Photos gaan gebruiken (of een andere cloud zoals Flickr, Picasa – wat dan ook – anyway, je foto’s zijn dan niet meer echt van jezelf ;). Of een externe schijf gebruiken, liefst een NAS, want die kun je via internet altijd bereiken.
Maar dit kan ook: Als je op je Mac het programma Photos opstart met Alt ingedrukt, krijg je de optie om een bibliotheek te maken of te kiezen. Zo kan je oude foto’s in een aparte bieb zetten, op een externe schijf bijvoorbeeld, en in 1 klap een dikke 15GB aan oude foto’s deleten. Moet je nog wel ergens een tweede backup hebben, of maken. Uiteraard!
Verder kan je je Dropbox, Google Drive, OneDrive of Stack checken: misschien zijn die erg groot. Je kan dan Selective Sync aanzetten: dat betekent dat die bestanden dan alleen op de Cloud staan, en niet meer fysiek op je laptop.
Schijf opschonen, harddisk opruimen: Command-F
Maar nu komt het: hoe vind je de rest? In de Finder tik je ⌘-F (vanaf MacOS Sierra is het anders, zie hieronder) In dat zoekveld klik je Bestandsgrootte aan (staat die er niet bij, klik dan op de dropdown). Zoek alles boven de 500Mb. Sorteer die lijst op Bestandsgrootte (klik boven de kolom op Bestandsgrootte; is die kolom er niet, zet die dan aan met Rechstklik / Control-klik op de kolom header). Die lijst zit meestal vol met enorme verrassingen die je al lang had kunnen deleten. BAM!
Daarna je prullenbakje legen en HOPPA!
Ter indicatie: als ontwerper heb ik enorm veel schijfruimte en software nodig, en op m’n MacBook zit zelfs een complete virtuele Windows computer – maar ik kan zo prima uit de voeten met een 250GB SSD schijfje.
Grote bestanden zoeken op MacOS Sierra
Klik linksboven het Appeltje > Opslag > Beheer (Manage) > Verminder rommel. Vervolgens krijg je een lijst waar je handmatig dingen kunt verwijderen. Meer info op deze link.
Is je computer nog steeds traag? SSD erin!
Als je inmiddels veel ruimte vrij hebt, en je computer nog steeds traag is, dan kun je de gewone harddisk vervangen door een SSD. Dat scheelt enorm, ook bij oude afgeschreven Macs. Die zijn dan opeens weer helemaal goed en snel. Je kan het zelf doen voor zo’n 150,- euro – of laten doen voor 250,-.
Of zet er een extra schijf bij: met een SD-kaart
Zie deze blog daarover.
- En zie ook de blog over waarom je geen iCloud opslag moet bijkopen